fbpx
-1.2 C
София

Ревю на Lenovo IdeaPad Flex 5 14 – удобна и изгодна машина за работа и забавление

Най-четени

Lenovo IdeaPad Flex 5 14 е най-новият 2-в-1 лаптоп в семейството на Lenovo. Това е достъпен модел, който предлага изключително добра производителност и задминава някои от конкурентите си, които имат двойно по-висока цена. Освен това предлага доста добри възможности за физическа свързаност, стабилно, добре проектирано шаси и удобна клавиатура.

Макар че 14-инчовият дисплей на Flex 5 можеше да бъде по-ярък, а теглото една идея по-малко, моделът все още е крещящо добър избор и наистина отличен за достъпната си цена.

Lenovo предлагат широк набор от конфигурации за този лаптоп. В България на разположение има много устройства от тази серия на разнообразни цени, но ето това тествахме ние:

Технически спецификации
Клас Конвертируем 2-в-1
Процесор Intel Core i5-1035G1
Тактова честота 1.0 GHz
RAM (на тестовата бройка) 8 GB
Основен диск SSD
Капацитет (на тестовата бройка) 256 GB
Размер на екрана 14 инча
Разделителна способност на дисплея 1920 на 1080
Сензорен екран Да
Технология на панела IPS
Променлива честота на опресняване Не
Честота на опресняване 60 Hz
Графичен процесор AMD Radeon Graphics
Безжично свързване 802.11ac, Bluetooth
Размери (HWD) 0.82 на 12.7 на 8.6 инча
Тегло 1.65 кг
Операционна система Windows 10 Home
Автономна работа с едно зареждане 16:04 часа

По-гъвкав от конвенционалните лаптопи

360-градусовата панта на Flex 5 го прави по-гъвкав от традиционните лаптопи. Когато сгънете пантата на 180 градуса, можете да подпрете ноутбука в позиция „палатка“, да го поставите върху статична стойка или дори да го сгънете напълно и да го използвате като таблет.

Тази гъвкавост не е уникална за Flex 5. Lenovo е пионер в концепцията за конвертируеми лаптопи в 2 в 1 и предлага цял набор такива модели лаптопи във всички ценови диапазони. Тъй като 360-градусовата панта трябва да е здрава, това често налага по-големи размери на шасито, което обикновено се наблюдава при по-евтините модели на Lenovo и другите производители.

При Flex 5 обаче това не е съвсем така – лаптопът е с размери 321.5mm x 217.5mm x 17.9-20.8mm и тежи 1.65 кг, с които габарити се разделя със съвсем малко от титлата ултрапортативен лаптоп. А когато тук прибавим цената – нещата стават още по-любопитни.

Да, на пазара има много по-малки и по-леки латопи в този форм фактор, но те са чуствително по-скъпи от Flex 5. А след като повече от седмица използвахме този хибрид – смело можем да кажем, че малко по-голямото тегло не е от толкова голямо значение.

Именно това прави модела толкова привлекателен за хората, които искат достъпен и комфортен лаптоп за работа. С преглъщането на компромиса на няколко десети от инча в дебелината на корпуса и съвсем нечувствителна разлика в теглото, вие спестявате много пари и все още получавате сериозна изчислителна мощност, за да вършите всякакви задачи.

Производителност

Освен впечатляващ дизайн и висококачествен корпус, Flex 5 предлага и доста мощна комбинация от цена и производителност, благодарение на мощните процесори под капака. Някои модели се предлагат с чипове от четвъртото поколение на AMD Ryzen 4000 „Renoir“, но нашата тестова бройка идва с Intel Core i5 от 10-то поколение, който не отстъпва със своята забележителна енергийна ефективност и висока производителност.

Десетото поколение мобилни процесори Intel Core са наистина голям скок за преносимите компютри и комбинацията от „малки и големи ядра“, която Intel внася в тази серия чипове, които са оптимизирани за различни по-тежки и по-леки изчислителни задачи, допринася за ефективното управление на ресурсите на конфигурацията.

Lenovo Flex 5 е наистина доста добра сделка, тъй като докато правехме нашето ревю, следяхме почти ежедневно как вървят продажбите на нашия тестов модел и сходните в Amazon и трябва да отчетем, че устройството непрекъснато се разпродаваше. Един от ефектите на коронавирусната пандемия е, че все повече хора са принудени да учат и работят от домовете си, а това от своя страна доведе до сериозно покачване в търсенето на потребителска електроника. Flex 5 е наистина отлично решение за онези, които търсят надежден преносим компютър с висока производителност и гъвкавост.

В много случаи производителността не е от най-силните страни на ултрапортативните лаптопи, особено на тези, които се продават на достъпна цена. Дори и най-скъпите ултрабуци обикновено имат достатъчно мощност за основни задачи като сърфиране в мрежата, но рядко са готови за изпълнение на сложни задачи като 3D игри или рендериране на видео.

Благодарение на десетото поколение Core i5 процесор и вариантите с Ryzen 5, Flex 5 е изключение

Повечето от конкурентите му с подобни цени отстъпват по производителност, както става ясно от проведените от нас тестове и сравнението с намерената информация онлайн.

Както можете да видите от приложените изображения, освен с процесора си, резултатът в бенчмарковете на Flex 5 впечатлява и с висококачествения SSD, който очертава модела като такъв с наистина висококачествен хардуер.

Солидна свързаност и Soft-Touch шаси

Шасито на Flex 5 може да не е от алуминий или друг премиум материал, който сме свикнали да срещаме в най-високия клас устройства, но далеч не е за подценяване или пък непривлекателно. Lenovo са използвали уникално пластмасово покритие, което се усеща меко на допир около клавиатурата, което прави работата с лаптопа наистина приятно преживяване. Цветът на нашата тестова бройка също е интригуващ, правейки лаптопа да изглежда страхотно и много свежо.

От лявата страна на Flex 5 ще намерите порт за захранване, HDMI 1.4b изход, USB-C порт и комбиниран аудио жак

Портът USB-C може да се използва и за зареждане на лаптопа, но ние използвахме стандартния порт за зареждане. USB-C порта на лаптопа е само един така че е добре наличието и на стандартен порт. Ако обаче по някаква причина не можете да позлвате зарядното си USB-C винаги може да ви спаси.

От дясната страна се намират два USB 3.1 Gen 1 Type-A порта, което е рядкост в ултрапортативните лаптопи в наши дни и е особено удобно за свързване на огромен брой устройство, които все още не са преминали към USB-C. В десния край се намира пълноразмерен четец на SD карти и бутонът за включване/изключване на Flex 5. Странично монтираните бутони за захранване са по-лесни за използване, когато лаптопът е подпрян в статично положение, но все пак трябва да се внимава за случайно натискане на бутоните на Flex 5 при захващане отстрани.

Безжичната свързаност включва Wi-Fi 802.11ac и Bluetooth 4.2. Поддръжката на най-новия стандарт на Wi-Fi 6 (802.11ax) липсва, но това важи и при повечето други лаптопи в този ценови клас.

Дисплей

Екнраът е сензорен и това за този клас е много добре.  Максимална яркост достига до 250 нита. Въпреки сравнително ниската стойност той се вижда добре навън и дори при слънчево време лесно се чете и ползва. Не срещнахме никакви проблеми с това, въпреки, че при предваритлното събиране на информация срещнахме потребители, които посочват това като минус. От тук нататък обаче само добри новини:

Панелът е с резолюция Full HD, IPS с тъч скрийн, който поддържа Lenovo Digital Pen. Писалката се предлага като допълнителна опция и предлага 4096 нива на чувствителност към натиск и включва два персонализирани бутона. Това я прави пълноценен дигитален стилус, за разлика от интегрираните цифрови писалки, включени в други премиум 2-в-1 модели на Lenovo като Yoga C940 и Samsung Galaxy Book Flex. Интегрираните писалки са много по-малки и по-малко удобни при продължително скициране, но е много по-малко вероятно да бъдат изгубени, тъй като се зареждат и съхраняват в специален слот, вграден в лаптопа.

Вградена периферия

Над дисплея на Flex 5 има HD уеб камера с фиксиран фокус, която е с резолюция 720p. Качеството на изображението е същото като това при повечето лаптопи от този ценови клас. Въпреки че камерата няма IR сензор за разпознаване на лица, тя се предлага с вграден физически капак за поверителност и допълнително спокойствие, който може да се затвори, когато не се използва. Вместо разпознаването на лица, потребителите могат да влязат в Windows акаунта си чрез монтирания на клавиатурата четец на пръстови отпечатъци, с който да избегнат въвеждането на дълги пароли.

Клавиатурата с подсветка предлага забележително масивно усещане при писане, което прави въвеждането на текст удобно и приятно. Като цяло клавиатурата наподобява използваната във водещите модели ThinkPad на Lenovo, но има няколко дребни разлики.

Клавишът Ctrl се намира вляво от клавиша Fn в долния ляв ъгъл, вместо да е обратното като при споменатите модели. Клавишите със стрелки нагоре и надолу са с половин височина, докато клавишите със стрелки наляво и надясно са с пълна височина. Тъчпадът е малко тромав за мен, но въпреки това проследява движенията точно.

Качеството на звука от двата 2W стерео говорители е достатъчно добър за видео разговори в Skype и за гледане на видео. Системата е сертифицирана от Dolby и определено има защо. Големите решетки на високоговорителите ограждат клавиатурата, което означава, че звукът може да бъде малко изкривен и заглушен, когато използвате Flex 5 разгънат или в позиция на таблет с клавиатура, обърната към вас.

Целодневен живот на батерията

Мобилните процесори от 10-то поколение Intel Core, с какъвто идва и нашия Flex 5, бяха известни с това, че ще донесат забележителна енергийна ефективност, още преди да бъдат представени на пазара. Сега освен очаквания, можем да кажем и какви са реалните ни впечатления от работа с такова устройство. Flex 5 издържа повече от 16 часа с едно зареждане на батерията в нашия тест, който включва непрестанно възпроизвеждане на 720 p видео при 50 процента яркост на екрана с включен самолетен режим.

Дори обаче да избере вариант с Ryzen 5, отново ще можете да се радвате на много дълъг живот на батерията, който почти не се отличава от този на нашата тестова бройка. Изглежда от AMD също са успели да постигнат впечатляваща енергийна ефективност. Макар и да очаквате, че шест ядрения Ryzen 5 може да има отрицателен ефект върху живота на батерията, според тестовете, които намерихме, животът на батерията там също варира между 15 – и 16 часа. Добра работа, Lenovo и AMD!

Вероятно обаче за постигането на този доста впечатляващ резултат принос има и екранът на Flex 5 с по-ниска яркост, тъй като колкото по-ярко светят пикселите, толкова повече енергия консумират. Батерията под капака на Flex 5 е с капацитет от 52Wh.

Възможности за ремонт и надграждане

За да стигнете до вътрешността на Flex 5, трябва да отвиете 9 винта с Torx глава. След това е необходимо долния панел да бъде издърпан с пластмасов инструмент.

Под капака, Flex 5 е снабден с две медни тръби за разсейване на отделяната топлина, които са споделени между централния процесор и дискретната видео карта, която може да липсва в зависимост от конкретната вариация на модела. Тръбите са свързани с относително голям вентилатор.

За съжаление, Flex 5 следва тенденцията на запояване на оперативната памет (RAM) за дънната платка, което означава, че тя не може да бъде надграждана – необходимо е предварително да прецените от колко RAM се нуждаете и да изберете модел с точно толкова количество, тъй като в последствие няма да имате възможност да я увеличите. За щастие, Flex 5 предлага възможност за поставяне на допълнителен или замяна на основния SSD диск благодарение на M.2 PCIe X4 слот на устройството.

Финална оценка

Lenovo Flex 5 не е флагмански лаптоп и няма претенции за такъв. Не можете да очаквате от него всичко това, което може да ви предложи лаптоп на два пъти по-висока цена. Добрата новина обаче е, че на разположение имате редица елементи, които до скоро можеха да се намерят само при най-скъпите модели.

Flex 5 14 e е доста сериозна стъпка в развитието на достъпните ултрабуци, които в този ценови клас, доскоро идваха с процесори Core i3 и Core i5 от минало поколение, животът на батерията им издържаше 3-5 часа, а производителността им стигаше колкото за най-основните и базови ежедневни дейности.

Flex 5 доказва, че е възможно да се предложи производителност, приемлива за леки игри и редактиране на мултимедийно съдържание на лаптоп, който струва далеч по-малко от своите конкуренти. Докато шасито можете да е малко по-леко, а екранът малко по-ярък и с по-качествен панел, производителността на Flex 5 има потенциала да компенсира всички тези недостатъци. Следователно, ние определяме Flex 5 като един от най-добрите избори в сегмента на достъпни 2-в-1 лаптопи.

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на дисплея
Удобство при работа
Автономност
Производителност
Звук
Здравина
Цена/качество
Камера
Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Lenovo IdeaPad Flex 5 14 е най-новият 2-в-1 лаптоп в семейството на Lenovo. Това е достъпен модел, който предлага изключително добра производителност и задминава някои от конкурентите си, които имат двойно по-висока цена. Освен това предлага доста добри възможности за физическа свързаност, стабилно, добре...Ревю на Lenovo IdeaPad Flex 5 14 - удобна и изгодна машина за работа и забавление