Какви асоциации възникват във вас, когато в разговор за ноутбуци чуете последователните думи: надеждност, здравина и издръжливост? Отговорът, разбира се, е прост – това със сигурност е ThinkPad. Но какво ще стане, ако към това съчетание добавим и още една дума – Yoga? И тук отново става ясно – със сигурност това е някакъв трансформър от Lenovo. Както може би се досещате, това ревю ще се фокусира върху ноутбук-трансформъра Lenovo ThinkPad X390 Yoga, който наскоро беше показан на презентация в Киев, заедно с новата линия на производителя – ThinkBook. Нека се опитаме да разберем дали разработчикът е успял да комбинира всички прелести на ThinkPad с гъвкавостта на линията Yoga.

Технически характеристики:

 • Тип: Ноутбук
 • Конструкция: Трансформър
 • Операционна система: Windows 10
 • Диагонал: 13,3 инча
 • Тип покритие: Гланцово
 • Резолюция: 1920 × 1080
 • Тип на матрицата: IPS
 • Сензорен: до 10 едновременни докосвания
 • Скорост на опресняване на екрана: 60 Hz
 • Процесор: Intel Core i7-8565U
 • Честота на обновление: 1.8 – 4.6 GHz
 • Брой на процесорните ядра: 4 ядра, 8 потока
 • Чипсет: Intel
 • Оперативна памет (RAM): 8 GB
 • Максимален обем на оперативната памет: 16 GB
 • Тип памет: DDR4
 • SSD: 256 GB
 • HDD: GB –
 • Интегрирана графика: Intel UHD Graphics 620
 • Външни портове: Kensington Lock, HDMI, 2 × USB 3.1, 1 × USB Type-C 3.1 (Power Delivery и DisplayPort), 1 × USB Type-C 3.1 (Thunderbolt 3), miniEthernet, 3.5 мм комбиниран аудио-жак, четец на смарт-карти
 • MicroSD четец за карти
 • уеб-камера: HD
 • Подсветка на клавиатурата: +
 • Скенер за пръстови отпечатъци: +
 • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11ac
 • Bluetooth: 5.0
 • Тегло: 1,29 кг
 • Размери: 310.4 × 219 × 15.95 мм
 • Материал на корпуса: Въглерод и магнезий
 • Цвят на корпуса: Черен
 • Батерия: 50 Вт/ч.

Комплект

Lenovo ThinkPad X390 Yoga пристигна при нас в пълния си комплект. Картонената кутия без особено ярки цветове и сложно оформление съдържа: лаптоп, зарядно устройство 65 W с отделно свързващ се захранващ кабел и няколко документа.

Дизайн и сглобка

Всяка повече или по-малко добре позната линия или серия от ноутбуци на почти всеки голям производител има своя акцент по отношение на дизайна. Това особено спомага за формирането на разпознаваемост на тези решения и в крайна сметка започва да се предава от поколение на поколение. Фактът, че в момента пред нас стои нищо повече от ThinkPad – веднага става ясно как ще погледнете на него.

Строга форма с преобладаващи прави линии и леко заоблени ъгли, допълнени от консервативен и не по-малко строг черен цвят с ярко открояващи се червени и сребристи елементи. Това е първият ThinkPad, с който прекарах дълго време, въпреки че разполагах със стилния и елегантен ASUS ZenBook 14 с тънка рамка около дисплея – все пак около екрана на ThinkPad има някаква архаична рамката. Разбира се, това са различни класове устройства и е разбираемо.

Какво друго може да се каже за външността … на капака се забелязва леко вдлъбнатото лого на ThinkPad, в което се подчертава точката над ‘i’. Клавиатурният блок с червен тензометричен джойстик (TrackPoint) се забелязва другото лого, но без подсветка. Рамката около екрана, разбира се, не може да се сравнява със споменатия ZenBook. Тя е с много по-голям отстъп отдолу, малко по-малък отгоре и сравнително голям отстрани. Очевидно той е далеч от съвременните и стилни решения.

Пантите са много стегнати, усещането за тях е, че са много надеждни и не позволяват да отворите устройството с една ръка. А лаптопът се отваря до 360 °, което ви позволява да го използвате както си поискате – в обичайния формат на ноутбук, ‘палатка’ или таблет. Като цяло, както във всяка друга Yoga – има 4 режима на работа за най-различни ситуации.

Материалите на корпуса включват въглеродна и магнезиева сплав. Първият се използва в капака на екрана и капака отдолу, покриващ вътрешностите на устройството. Горната част вече е изработена от магнезиева сплав. Въпреки, че покритието и оцветяването са абсолютно еднакви – тактилно матовото покритие е много приятно на допир, но лесно се замърсява. Заради справедливостта обаче, трябва да се отбележи, че именно работната повърхност събира по-малко замърсявания и като цяло някои петна по нея са почти невидими, което естествено е хубаво.

Сглобката на ноутбука е отлична, което е характерно за ThinkPad линията и означава – здрав и монолитен ноутбук. Разбира се, той е преминал множество тестове в лабораторията на Lenovo, за да е сигурно, че отговаря на стандартите на Министерството на отбраната на САЩ (MIL-STD 810G) и това е всичко. Производителя съобщава още, че клавиатурата е защитена от проникване на течности и не би следвало това да я повреди. Ние обаче не сме тествали този безспорно важен параметър, така че ще се позовем на думите. Ноутбукът наистина е доста добре сглобен – клавиатурният блок под умерен натиск едва се огъва. Дисплейният модул обаче се поддава на огъване, но при натиск не се образуват петна по екрана.

Въпреки цялата здравина и защитеност, размерите на устройството са доста приятни. Размерите на корпуса – 310.4 × 219 × 15.95 мм, а теглото – 1.29 кг. Това естествено ще ви позволи да го носите със себе си навсякъде.

 

Подредба на елементите

Както споменахме, върху капака в горния ляв ъгъл се вижда само логото на ThinkPad, което е с подчертана червена точка. И в същото време, по нея можете да се ориентирате за текущото състояние на ноутбука. Ако тя постоянно свети червено – той е включен и работи, а ако мига плавно – той е в спящ режим, но ако изобщо не свети и не мига – това значи, че лаптопът е изключен.

На обратната страна, капакът е завинтен с 8 винта. Тук се забелязват различните прорези на охладителната система, както и двата тънки отвора – за високоговорителите. Двете вдлъбнатини, които почти не се забелязват са необходими за док-станцията. Има и четири гумирани крачета и няколко сервизни маркировки във вид на стикери.

От дясната страна се намират: Kensington конектора за заключване, HDMI, USB 3.1 Type-A, четец за microSD карти и бутон за захранване с допълнителен светодиод. По-нататък, сред портовете е предвиден още слот със стилуса Lenovo ThinkPad Pen Pro-7, в който писалката още се зарежда, а не просто се съхранява. Но за това ще поговорим в отделен раздел.

Лявата страна вече е по-интересна, тъй като съдържа нетипични за един ноутбук елементи, но очевидно типични за корпоративния сегмент, към който принадлежи и днешният ни герой. И така, тук забелязваме един стандартен USB Type-C 3.1, чрез който се зарежда самият лаптоп, а от него може да се захранва и друго устройство, а също да се свърже и един монитор.

В близост до него виждаме общия прорез с един USB Type-C 3.1, Thunderbolt 3 и miniEthernet. Отделно е възможно и свързването на устройства към тях, но логичният въпрос е – защо те не са разделени? Напълно е ясно, че за ThinkPad изобщо не е чуждо свързването към специални докинг-станции с куп портове. Разбира се, отново не бива да забравяме за корпоративната принадлежност. Настоящите док-станции на Lenovo изискват такъв общ конектор, състоящ се от два пълноценни интерфейса, плюс още един Type-C в близост. Така, че този ноутбук може да бъде свързан към някаква фирмена док-джаджа.

 

Нека разгледаме отделно вторият USB 3.1 Type-A, който се отличава с това, че е разположен на противоположната страна. Особеното тук е в това, че той винаги е активен, дори и ако ноутбукът е изключен. Тоест, чрез порта, вашият смартфон или нещо друго може да продължи да се зарежда. Разбира се тук присъства и 3.5 мм комбиниран аудио-жак. Последният продълговат слот от тази страна е за четене на смарт-карти – отново не бива да забравяме за бизнес-принадлежността на устройството.

Отпред няма никакви разрези за удобно отваряне на капака, но дисплейният модул малко стърчи над втората част, което ви позволява лесно да отворите капака. Тук е възможно да забележите малък превключвател, а отзад, в допълнение към 8-те прореза за охладителната система, можете да видите и двете панти.

След отварянето на лаптопа над екрана ще забележите въпросния превключвател, който всъщност представлява средство за конфиденциалност ThinkShutter. Тоест, с едно движение можете да закриете уеб-камерата – това е хардуерен конфиденциален ограничител. Идеята не е лоша и е надеждна – вече не е нужно да лепите никакви грозни стикери на уеб-камерата. В близост до нея се намира един инфрачервен сензор, диода на камерата и чифт микрофони. Под екрана вляво е логото на компанията, а вдясно се вижда името на модела. Също така, нека отбележим, че покриващото екрана стъкло е допълнително защитено от гумиран кант встрани и отгоре. По този начин, стъклото е леко вдлъбнато и не се надрасква.

Работното пространство се състои от леко вдлъбнатата клавиатура, в центъра на която се вижда TrackPoint елемента. На следващо място, под интервала между клавиатурния блок и тъчпада, се забелязват – трите бутона с червени акценти. Под тях е тъчпада, вдясно от него е квадратната площ със скенера за пръстови отпечатъци, а в ъгъла – логото на ThinkPad. По-късно ще поговорим и за всички манипулатори и други системи за въвеждане, както и за безопасността.

Екран

Lenovo ThinkPad X390 Yoga притежава 13,3-инчов екран, който използва IPS-панел с Full HD резолюция (1920 × 1080). Съотношението на страните е класическото – 16:9, а покритието – гланцово. И тази конфигурация я получаваме във всички версии. По очевидни причини не се поддържа 4K или матово покритие на екрана. Разделителната способност би била прекомерна за диагонала и „тежка“ за графичната подсистема. А матовото покритие за сензорния екран, също с поддръжка за въвеждане с писалка – изобщо не е вариант.

Впечатленията от качеството на екрана бяха малко раздвояващи. От една страна, той има съвсем обичаен запас от яркост за ежедневна употреба. На улицата под слънцето няма да се използва, разбира се, освен на сянка. Гланцовото покритие, честно казано, не е най-приемливото за подобни задачи. Ъглите на видимост – не са лоши, с леки отклонения само в яркостта. Цветовото предаване е добро, черният цвят е сравнително дълбок, а потреблението на информация от такъв екран – приятно.

Но обратната страна на монетата – защитата от прекалено висок контраст. Това е добре за консумацията и тъмната тема в системата изглежда добре, но за създаване не е много подходящо. Под създаване имам предвид някакъв вид обработка на изображения – например RAW-снимки в Lightroom. Като цяло обаче – това е единственият нюанс на екрана, който също е доста специфичен и субективен.

И още нещо – всъщност този момент ще бъде коригиран. В контролния панел на Intel UHD-Graphics можете да регулирате плъзгачите както за всички цветове наведнъж, така и отделно за червеното, зеленото и синьото, ако разбира се имате уменията за такава фина настройка. И ако наистина е необходимо – можете да опитате да коригирате тези показатели до необходимото ниво. Но заводската калибровка е точно както я описах. Режимът за защита на зрението чрез намаляване на синята светлина е не само вграден директно в Windows, но и в програмата Lenovo Vantage, в раздела за аудио/видео.

Сензорен екран и стилус

Както знаем, екранът на Lenovo ThinkPad X390 Yoga – е сензорен. Той поддържа мултитъч до 10 едновременни докосвания и въвеждане с писалка. Като цяло нямаме коментари относно сензорния слой, където точността е висока, а отклика моментален. Отпечатъци от докосванията и суайповете с пръста – остават върху стъклото. Но съдейки по това, че лесно се почистват и мигновено изчезват с едно минаване с микрофибър, можем да съдим, че върху него има олеофобично покритие.

Самата писалка пристига в комплекта и е наречена Lenovo ThinkPad Pen Pro-7. Тя се намира в корпуса. Изглежда като напълно стандартен стилус, който не е много дебел (с диаметър 6,5 мм), със сравнително удобно захващане и обща дължина от 12,4 см. Необходимо е да се зарежда – тоест не е напълно автономно и независимо устройство. Но тъй като за него е предвидено определено място и в него се намират съответните контакти – това изобщо не е проблем. Основното е, че без батерия, трябва да го съхранявате само в слота.

Върху стилуса се намират два бутона, които са широко приспособими в програмата Lenovo Pen Setup. Има и вградени в Windows параметри за писалка, които са предвидени повече за настройка на самото ръкописно въвеждане.

Използвайки тези бутони, можете да направите почти всичко, но за съжаление, това работи само в непосредствена близост на върха на писалката до дисплея. Тоест, не е възможно да се извършва контрол от разстояние, което не е толкова приятно и не е универсално. А като цяло би било чудесно.

Нека кажем и няколко думи за работата с писалката – тя разпознава 4096 степени на натиска и различни ъгли на наклона. Като цяло можете да я използвате не само за рисуване, но и за създаване на бележки върху скрийншоти, например. Или да работите в някои специфични програми, където стилуса е по-удобен за управление. Можете също да пишете, дори и ако краснописът Ви не е много добър, с което се характеризира и моят, но той правилно се преобразува в текст и почти не е необходимо редактиране.

Звук и система за безопасност

Звукът в този ноутбук изобщо не ме изненада. Той е приемлив по отношение на силата и е подходящ за тиха обстановка, но качеството е много посредствено. Няма достатъчно дълбочина и сила, което води до липса на особено желание за слушане на музика от тези говорители. Ясно е, че това е ноутбук, но въпреки това, същият ASUS ZenBook 14 UX433FN възпроизвежда аудио-то значително  по-добре.

Ако желаете, звукът може да бъде в минимална степен регулиран чрез вградената помощна програма Dolby Audio Premium посредством готовите предварителни настройки или чрез регулиране на еквалайзера. Аз лично не успях да постигна кардинално подобрение.

За автоматизация в системата можете да използвате редица методи: пръстов отпечатък, сканиране на лицето или физически ключ за безопасност. Дори и всички заедно. Интерес за нас обаче представляват преди всичко първите два метода. Скенерът е разположен в отделна зона в дясно от тъчпада и не заема много място. Работи сравнително бързо и точно, така че по него нямаме коментари.

Предната камера, която служи за втория метод, е допълнително оборудвана с инфрачервен сензор. Това е предимство, защото ви позволява да отключите устройството в почти всяка среда. И разбира се – инфрачервеният сензор също добавя безопасност. Скоростта на сканиране и последващо отключване може да се нарече бърза. Въпреки, че скенерът за пръстови отпечатъци все още ми се стори малко по-бърз.

Във всеки случай обаче избор има и можете да използвате по два метода едновременно. В крайна сметка, когато Lenovo ThinkPad X390 Yoga се използва във формат на таблет и други, когато клавиатурата не е в пряка видимост, тогава сляпото търсене на скенера обикновено е неудобно.

Клавиатура, трекпоинт и тъчпад

Клавиатурният блок в Lenovo ThinkPad X390 Yoga има 83 бутона. В по-голямата си част те са с традиционната за фирмените устройства форма със заоблени краища. Някои бутони имат и свои собствени LED-индикатори. Горният ред функционални бутони е правоъгълен и разделен на сектори. В модела с кирилица и двата бутона Shift са дълги, а Enter – едноетажен.

При активно набиране на текст можете ясно да усетите щракването на всеки бутон. Ходът на бутоните е 1,7 мм и е малко по-мек. Още, областта под клавиатурата е доста широка и дланите пасват точно върху нея, което е много приятно по време на дълга работа. Клавиатурата още е оборудвана и с двустепенна подсветка. Не е много ярка и някои бутони не са равномерно осветени, но това не е толкова голям проблем.

Trackpoint – традиционна и разпознаваема черта на линията ThinkPad. Джойстикът е разположен в центъра на клавиатурата, както обикновено – той е червен с грапава повърхност. 

Тъчпадът се оказа не много голям, но в контекста на компактните размери на корпуса, като цяло – той е обичаен. Този пластмасов панел е с меко и приятно покритие. В сравнение със стъкления, този малко отстъпва относно комфорта на работа, защото пръстът не се плъзга толкова добре. Но не може да се нарече лош. В браузъра, мишката лесно може да бъде заменена. Жестовете работят добре, кликванията – също.

Производителност

Lenovo ThinkPad X390 Yoga с маркировката 20NN002JRT предлага на потребителя процесор Intel Core i7-8565U с интегрирана Intel UHD Graphics 620, 8 GB RAM и 256 GB SSD. Същият модел с маркировката 20NN002NRT е оборудван със същия процесор, но има 16 GB RAM и 512 GB ROM.

Intel Core i7-8565U е доста популярно решение в категорията на мобилните преносими устройства: имиджови ноутбуци, ултрабуци и трансформъри. Този мобилен процесор е представител на семейството Whiskey Lake и е произведен по 14-нм технология, състои се от 4 ядра с тактови честоти от 1,8 до 4,6 GHz (в Turbo Boost). Благодарение на поддръжката на процесорната технология Hyper-Threading – четирите ядра работят във всичките осем потока. Но това вече е норма за съвременния процесор на компанията. Разполагаме с 15 W TDP, 8 MB кеш (Intel Smart Cache).

Графиката в този ноутбук-трансформър – интегрирана Intel UHD Graphics 620. Честотите са от 300 до 1150 MHz. Паметта, разбира се, се взема от оперативната памет на ноутбука, която ще я разгледаме сега.

В нашата версия, оперативната памет е само 8 GB, което не е достатъчно за топ-решение. И това се усеща, когато погледнете нивото на неговата натовареност. При отворен браузър с пет раздела и прост текстов редактор, натовареността е над 60%. RAM-та работи в двуканален режим, с ефективна честота от 2400 MHz. Реалният тип памет е DDR4, а не LPDDR3, както е в ZenBook 14 UX433FN.

ROM може да бъде представен от едно SSD устройство. В нашия случай той е 256 GB диск от Toshiba, серия XG6 с пълното име KXG6AZNV256G. Форм-факторът е стандартния M.2 (2280), а интерфейсът – PCIe 3.0 x4, което ви позволява да видите много добри цифри в тестовете. Ако обемът ви се струва твърде малък – можете лесно да го замените.

Това е като цяло за тази конфигурация. Процесорът е добър, но графиката е доста слаба. За сериозни игри или работа със сложна графика – по никакъв начин не е подходяща. Като цяло обаче, нивото на общата производителност на ноутбука съответства на очакванията и класа на устройството. Резултатите от X390 Yoga в основните бенчмаркове – ще ги намерите по-долу.

Това, което бих искал да отбележа е, че при захранване от вградената батерия, хардуерът осигурява същата производителност, като от мрежата. Това е рядък показател за ноутбуците, тъй като обикновено при работа на батерия, тяхната производителност спада. Но процесорът повече загрява, когато е включен към мрежата. Очевидно батерията е много гореща, поради което температурата на останалите компоненти вътре в корпуса се повишава.

На батерия
На батерия
От мрежата
От мрежата

30-минутният тест за стабилност в AIDA64 не регистрира тротлинг. Но нагряването на процесора е доста силно – средно 77 °, а максимално достигна до 90 °. По това време охладителната система работеше – тук тя е активна. А вграденият охладител е шумен и дори в най-тихата среда доста се чува.

Автономност

Батерията на Lenovo ThinkPad X390 Йога – четириклетъчна, литиево-йонна, на 50 Wh. Производителят, както обикновено, твърди, че зарядът на батерията е достатъчен за 14,5 часа работа.

Но е ясно, че реалните показатели са малко по-различни. Ноутбукът работеше стабилно през целия ден с браузър (до 10 таба) и текстов редактор, а периодично и с графичен. Тоест някъде около 6-7 часа със смесена употреба.

Прогнозният тест Modern Office от бенчмарка PCMark 10, симулиращ активна работа в офиса, в оптимален режим на работа с яркост на екрана от 50% показа резултат от 6 часа и 10 минути. За час, зарядът от стандартното зарядно устройство се увеличава малко над 60%.

Обобщение

Lenovo ThinkPad X390 Yoga е представител на бизнес-сегмента, в който са предвидени всички най-добри качества на ThinkPad линията. Но в същото време – това е ноутбук-трансформър, който разширява обхвата на приложение на устройството. Прави го по-гъвкав и ви позволява да работите с максимално удобство в няколко режима. Надеждност, гъвкавост и универсалност – това е X390 Yoga.

Положителни черти:

 • Скенер за пръстови отпечатъци;
 • Дълъг живот на батерията;
 • Качествен сензорен дисплей;
 • Четец на смарт карти;
 • Способност за трансформация в таблет.

Отрицателни черти:

 • Много слаба графика;
 • Висока цена;
 • Лошо качество на звука.
0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари