Lenovo Yoga Slim 7 – елегантен лаптоп за професионалисти

2
3927

Серията Yoga на Lenovo е известна като първокласната гама на компанията и съставена от конвертируеми лаптопи. Lenovo Yoga Slim 7 представлява съвкупност от няколко различни машини с разнообразни характеристики и размери, които обаче се обединяват от няколко общи характеристики, правещи ги привлекателна придобивка за широк кръг потребители.

Моделите, които биват 13, 14 и 15-инчови излъчват елегантност и мобилност, позволявайки на потребителите да правят повече, като същевременно поддържат своя стил. Освен уникалните с уникалните си цветове, лаптопът впечатлява и с високата си изчислителна мощност. С най-новото 10-то поколение процесори Intel Core i7, 16GB RAM, 512GB SSD и дискретна видео карта Nvidia GeForce MX350, лаптопът носи значително надграждане спрямо своите предшественици. В различните модификации, които имахме възможност да видим има и по-ниски характерстики и показатели, но една от най-мощните системи от семейството е следната.

Технически характеристики на Lenovo Yoga Slim 7

 • 14-инчов FHD (1920 x 1080) IPS дисплей, 300 нита, 100% sRGB
 • Сертифициран от TÜV Rheinland
 • Windows 10 Home
 • Процесор Intel Core i7-1065G7
 • NVIDIA GeForce MX350 2GB GDDR5
 • 16 GB LPDDR4X RAM (запоена, не подлежи на надграждане)
 • 512 GB M.2 PCIe SSD съхранение
 • WiFi 6
 • Bluetooth 5.0
 • 2 x USB Type-A – 3.2 Gen 1
 • 1 x USB Type-C – 3.2 Gen 2, Power Delivery 3.0, DisplayPort, Thunderbolt 3.0
 • 1 x USB Type-C -Power Delivery 3.0
 • 1 x HDMI
 • 1 x 3,5 мм комбиниран аудио жак
 • 1 x четец на microSD карти
 • 720P IR камера с TOF
 • Двойни високоговорители, захранвани с Dolby Atmos
 • Двуредови микрофони
 • Интелигентно охлаждане на Lenovo Q-Control
 • Поддръжка на Amazon Alexa (изберете региони)
 • Lenovo Vantage
 • McAfee LiveSafe
 • Microsoft Office Home and Student 2019
 • Mirametrix
 • Бутон за включване с пръстов отпечатък
 • Chiclet стил, клавиатура с подсветка
 • 60Whr батерия с 95W RapidCharge Pro
 • 320,6 х 208 х 14,9 мм
 • 1,43 кг
 • Slate Grey, Orchid, Dark Moss

Проектиране и дизайн

Във всички свои варианти Yoga Slim 7 разполага с анодизирано покритие, което е стилно и елегантно, като по този начин дизайнът на лаптопа е наистина първокласен, и няма да изпитвате срам да го отворите в кафене или на официална среща. Покритието също така задържа значително по-малко пръстови отпечатъци, благодарение на матовото покритие на тялото, което има металически ефект, когато се гледа под пряка светлина. Можете да откриете емблематичното лого на Yoga в горния панел и брандирането на Lenovo в сребрист цвят. Нашия модел е в стилното сребристо.

На долната част на лаптопа са разположени дълги хоризонтални гумени крачета и една решетка за вентилация. Гумените крачета са достатъчно високи, за да осигурят необходимото място за поемане на въздух за охлаждане, когато лаптопът е поставен на маса.

Както в предишните продукти от серията Yoga, Yoga Slim 7 адаптира същата емблематична лайсна. В нея са издълбани думите „Yoga 7 Series“.

Когато отворите капака на лаптопа за първи път, откривате същата клавиатура в chiclet стил, аналогична на тази в предишната серия Yoga S. Писането на клавиатурата е комфортно, като от него се произвеждат минимални звуци, а разстоянието между клавишите и достатъчно добре преценено, така че да не се създава неудобство.

Освен това клавиатурата има бяла подсветка, която може да се активира чрез натискане на клавиша Fn и интервала. Тъпчадът е отзивчив и точен, с достатъчно голяма площ, като не причинява събиране на зацапвания.

За да компенсира липсата на скенер за пръстови отпечатъци, Yoga Slim 7 се предлага с много отзивчива 720p IR камера, която поддържа влизане в системата Windows Hello, чрез вградената технология за разпознаване на лица. Тя се намира в горната част на дисплея и не се предлага с капак за затваряне с цел поверителност, какъвто видяхме при предишните модели от сериите Yoga.

Що се отнася до високоговорителите, лаптопът идва с двойни странични високоговорители, отговарящи на стандартите на Dolby Atmos. В долната лява страна на клавиатурата има още едно брандиране на Lenovo. Четецът на карти с памет, двата USB-A порта, LED индикатора и бутона за захранване на компютъра са разположени от дясната страна.

От другата страна, откриваме два USB-C порта, единият от които поддържа Power Delivery 3.0, Display Port и Thunderbolt 3.0, HDMI, както и 3,5 мм аудио комбиниран жак за свързване на аудио периферни устройства.

Дисплей и мултимедия

Yoga Slim 7 има 13,14 или 15 – инчов дисплей. Научихме, че един от най-търсените модели в България е 14-ката, която е с FHD резолюция (1920 x 1080), като максималната му яркост достига до 300 нита и има още 100% покритие на цветовете по sRGB. Лаптопът има тънки странични рамки и разумни по размер рамки в горната и долната част на дисплея. Освен това разполага и с дълга единична панта, която позволява на лаптопа да лежи на почти 180 градуса.

Както вече споменахме, високоговорителите са два с мощност 4.0W и поддържат Dolby Atmos. Това го прави подходящ както за обикновено слушане на филми, сериали и друго съдържание, така и за стрийминг.

Екранът е с ярки цветове и добра наситеност, която предлага по-завладяващо изживяване при гледане на предавания от стрийминг услуги и дори при непринуден гейминг, благодарение на технологията Dolby Vision. Дисплеят на лаптопа има режим за повишена грижа за очите и е сертифициран от TÜV Rheinland, като позволява намаляване на излъчването на синята светлина. Вградената микрофонна система също се справя добре за разговори във видео срещи и непретенциозен запис.

Операционна система и приложения

Като лаптоп за професионално използване, Yoga Slim 7 работи под Windows 10 Home 64 – bit. Компютърът идва с предварително инсталиран Microsoft Office 2019 с всички необходими инструменти за офис производителност, а в допълнение са налични още McAfee LiveSafe за защита на сигурността, Nvidia Control Panel за управление на дискретната графична карта и Lenovo Vantage за управление на устройства. Лаптопът също така поддържа Amazon Alexa и Cortana, дори в режим на заспиване.

За разлика от своите предшественици, Lenovo Yoga Slim 7 идва с Glance by Mirametrix, отговорен за много от интелигентните Al функции на дисплея. Чрез приложението и IR камерата на устройството дисплеят разпознава, когато потребителя отклонява погледа си и размазва екрана, за да избегне прочитане или забелязване на лична информация от външни лица. Софтуерът също така включва и Privacy Guard, когато засече, че нечий друг поглед, освен този на основния потребител, е отправен към дисплея, като позволява споделяне на екрана на друг свързан външен дисплей чрез Snap Window. Също така потребителите ще получават напомняния на всеки 20 минути, че трябва да направят кратка почивка, за да не уморяват очите си, както и да пазят стойката си, когато са твърде близо до екрана.

Сред другите функции на лаптопа са Wi-Fi 6 свързаност, разпознаване на лица чрез Windows Hello и Lenovo Q-Control Intelligent Cooling за оптимизиране на производителността и живота на батерията с около цели 20 процента.

Производителност и показатели

Нашата тестова бройка идва с процесор Intel Core i7-1065G7, базиран на архитектурата Intel Ice Lake, графична карта Nvidia GeForce MX350, 16GB LPDDR4X RAM памет и 512GB M.2 PCIe SSD памет. Той също се справя отлично с високо производителни задачи като редактиране на снимки и друго съдържание, или интензивно сърфиране в мрежата. Лаптопът също се справя гладко с леки игри, благодарение на специалния си графичен процесор, свързан с Intel Iris Plus трафика. Температурата му обаче може да се повиши осезаемо, когато работите с графичен софтуер, като загряването се усеща дори при писане на клавиатурата. Въпреки това обаче, не се среща никакъв проблем при мултитаскинга и работата с различни задачи и програми едновременно.

Както става ясно от тестовете, Lenovo Yoga Slim 7 е подходящ за най-различни взискателни задачи, които разчитат на високата производителност. Въпреки това обаче, той не може да бъде определен като подходящ за игри лаптоп, особено предвид прегряването, което се наблюдава, при по-бюджетната видео карта. По-скоро лаптопът може да бъде определен като добър преносим компютър за приложения, които изискват известна мощност на графичния процесор, но в рамките на умереното.

Графична карта

При ежедневна употреба и изпълняване на непретенциозни задачи, интегрираната Iris Plis Graphics G7 се грижи за графичната продуктивност. Благодарение на мощния видео декодер възпроизвеждане на видеоклипове с висока разделителна способност се представлява проблем. Ако се нуждаете от по-висока производителност, например при играене на игри, системата автоматично превключва към дискретната видео карта.

Тук особено интересно е сравнението с новите вградени графични карти на AMD. В сравнение с RX Vega 8, дискретната MX350 на Nvidia постига само 10-15% по-висок резултат в синтетичните тестове. В сравнение с TX Vega 7 на Ryzen 7 4700, разликата е от 26-47%, която се явява значително по-съществена. В допълнение, производителността на MX350 все пак остава доста добра, като в синтетичните тестове все пак е малко над средните стойности, спрямо тестваните актуални мобилни графични карти на пазара в момента.

Производителността на графичния процесор остава стабилна дори при продължително натоварване, като Yoga Slim 7 преминава безпроблемно стрес теста на Time Spy при натоварване от 99%.

Нива на шум

Вентилаторът обикновено работи много тихо или изобщо не се включва при прости и ежедневни задачи. Но веднага щом натоварите централния или графичния процесор, неговите обороти веднага скачат до максималното ниво, без никакъв правен преход. Така охлаждането става силно осезаемо и нивата на шум достигат до 41,5 dB. В някои ситуации това може да бъде доста досадно, особено ако се налага да извършите дейности, които изискват висока съсредоточеност и концентрация на вниманието, както и ако провеждате важен работен разговор, при който шумът от вентилатора може да се явява като постоянен дразнител, ако лаптопът е около вас. Според информацията на която попаднахме, този проблем отсъства в AMD версията на Yoga Slim 7.

Живот на батерията

На хартия Lenovo заявява, че лаптопът може да издържи до 15 часа с едно зареждане. Компанията също така е внедрила поддръжка на Rapid Charge Pro 95 W технология чрез зареждане през USB Type-C порт, като по този начин батерията на устройството се зарежда бързо за около 30 минути до 50%. За да тестваме живота на батерията, проведохме редица тестове на Yoga Slim 7, сред които и обичаен тест с гледане на 1080p видео с 50% яркост, 50% сила на звука и балансиран режим на производителността.

 

Лаптопът издържа почти 9 часа живот на батерията с едно зареждане, което е с шест часа по-малко от обещаните от Lenovo. Зареждането на устройството от 0 до 100 процента отнема около 2 часа и 45 минути. Зарядното на лаптопа не е особено компактно и леко, като постоянното му пренасяне може да увеличи теглото, което се налага да носите на рамо или на гръб, когато пътувате в града или се налага да пренасяте лаптопа от работа вкъщи, до някое кафене или в учебен център.

Lenovo не са направили особено много променени в AMD версията на лаптопа. Като изключим липсата на Thunderbolt 3 порта във версията с AMD, всичко останало е идентично.

Финална оценка

Със своя хардуер, Lenovo Yoga Slim 7 достига производителност, която се равнява на такава, каквато можем да очакваме от настолни компютри. Лаптопът е снабден с всичко, от което може да се нуждае един професионалист, който създава съдържание. Идеален е за тези, които са винаги в движение, като може да служи за работа и гейминг развлечение, въпреки че видео картата не би се справила с най-тежките заглавия и с високи настройки на някои от съвременните игри.

Лаптопът работи наистина бързо, осигурява добра свързаност чрез много и различни видове стандарти и интерфейси, позволяващи свързване на различна периферия и извършване на широк набор от дейности в различна среда, както и има дълъг живот на батерията. Lenovo също предлага и по-достъпна версия на същия Yoga Slim с процесор AMD Ryzen 5 4500, която идва съчетана с 8GB RAM и 512GB SSD, а има и 13-инчова версия, която е ммного симпатична, удобна и мобилна.

Ефективността на процесора никак не е лоша, предвид че става въпрос за четириядрен процесор, като версията на лаптопа с Intel е с по-висока производителност в игрите. В други ситуации обаче, AMD версията на същия модел е препоръчвания вариант, най-вече предвид факта, че при него не се забелязват същите високи температури и нива на шум, които установихме при версията с Intel.

 

2.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари