Малко брандове могат да се похвалят с такова монументално наследство, като Motorola – един от първите предци и титаните на мобилната арена. Разбира се, финансовата нестабилност и управлението на бизнеса се промениха доста и фактически историческите дни на слава на Motorola изглежда преминаха на втори план. Но дори и в този случай, Moto е жива и развива серията от смартфони Moto G. В момента, в шестото поколение на растящата фамилия се появиха три нови устройства – G6, G6 Play и последния, но не по-малко важен – G6 Plus. Именно за последния ще стане дума в настоящото ни ревю.

Комплект

И двата варианта (G6 и G6 plus) пристигат с еднакъв комплект. Той включва зарядно устройство 15W TurboPower (с USB кабел) и прозрачен силиконов защитен калъф. Слушалки няма.

Дизайн

Moto G6 Plus не може да бъде объркан за телефон от който и да е друг производител – обърканото лице на O_O кръглата камера на гърба може да се смята за емблематична. Кръгът се използва от разработчика от средата на 2016 г. насам, но блестящия панел с радиален дизайн е наследен от Moto X4, който е комбиниран с концентрични кръгове.

Разбира се, непосредствено под основната камера на задния панел се намира и разпознаваемата емблема “M”, която е символа на марката. Стъкленият панел е покрит с Gorilla Glass 3 покритие, а четецът на пръстовите отпечатъци се намира отпред, за разлика от този на G6 play, който е отзад. Тук той представлява тънка ивица, простираща се по ширината на панела, позволяващ управление с жестове.

Над сензора се намира логото на Motorola в класическия за Motorola шрифт. Вляво от четеца за пръстови отпечатъци се намира и разговорният микрофон. Почти 6-инчовият дисплей има заоблени ъгли и е покрит със слой Gorilla Glass 3 защитно стъкло, а над дисплея в средата виждаме слушалката/високоговорителя – отново, потенциално най-доброто място за само един високоговорител, който естествено не е толкова добър по звучене, както при два отделни говорителя.

В същата област забелязваме и множество други типични за съвременните смартфони неща – предната камера вляво и сензорите за околната светлина и близост отдясно. Естествено тук има и не толкова характерна особеност – предната светкавица. В случая обаче липсва предния светодиод за нотификациите.

Рамката на телефона има метално покритие – прилика с алуминиевата на Galaxy S8 + има, но тук тя е по-дълбока. Бутонът за захранването и бутонът за сила на звука са отдясно – доста високо, но от  към удобство на употреба, това е по-добрия вариант. Бутонът за захранването е текстуриран и десният Ви палец ще го разпознае безпогрешно. На лявата страна няма абсолютно нищо.

Отгоре е поместен слотът за картите – тавата на модела е двойна за SIM карта или за Nano SIM карта и microSD карта. Тук присъства и още един микрофон.

В долната част няма високоговорител – за любителите на музиката обаче е предвиден 3,5 мм жак в ъгъла и USB-C порт в центъра.

Moto G6 plus е с размери 160 x 75.5 x 8 мм, което е малко по-високо от идеалното.Въпреки своите 167 грама, апаратът се чувства лек, което вероятно се дължи на използваната пластмаса.

Лабораторни изследвания – дисплей и качество на звука, автономия и сила на говорителя

Дисплея в Moto G6 Plus е малко под 6 инча, но не е 5,9. Той представлява IPS-панел, обграден с нежно заоблени ъгли, но без прорез в горната си част. Резолюцията е 2160x1080px, а съотношението на страните 18:9, при плътност на пикселите от 407 ppi. В тестовете ни, Moto G6 Plus се оказа с отлични характеристики на дисплея, осигурявайки близо 800 нита яркост в режим на автоматично определяне. Изключвайки този режим, получихме малко повече от 600 нита. Черното се осветява малко повече от нужното за да е идеално, но въпреки това картината е страхотна. По-долу виждате по-детайлна информация по въпроса.

На слънце, Moto G6 Plus се държи много добре, а цифрите са контрастни, типични за AMOLED дисплеите от последните години. В действителност, четимостта на слънчева светлина в Moto G6 Plus е по-добра, отколкото при iPhone 8 Plus, но с малко.

В случая, Moto G6 Plus предлага малко по сложни цветове от тези в Android. В настройките получавате два плъзгача за настройка на цветовата температура, като първия регулира топлите/студените/неутралните цветове, а вторият стандартните и ярки тонове.

Режимът Neutral-Vivid води до леко синкаво-бяло и средна DeltaE от 6.3, измерено спрямо sRGB. За най-точни цветове, режимът Warm-Standard е най-подходящ от настройките, което Ви дава много добра средна DeltaE от 2.5 и приятно бели тонове. Това разбира се ще Ви струва известно намаляване на яркостта.

Автономност

Moto G6 Plus е снабден с 3200 mAh батерия – 200mAh повече от G6, което е подходящо за 0,2-инчовото увеличение на диагонала на дисплея – изглежда разумен ход. Доста незначително по-големия Xiaomi Redmi Note 5 (известен още като Redmi 5 Plus) има по-голяма батерия от 4,000mAh, а малко по-малкия (по-дисплей) Nokia 6 (2018) е с малко по-малкия акумулатор от 3,000 mAh.

Нашият тестов Moto G6 Plus с едно зареждане на батерията издържа 11 часа възпроизвеждане на видеоклипове и близо 12 часа сърфиране в мрежата. Това си е доста работа с едно зареждане на G6 Plus. Redmi 5 Plus ще Ви даде още два часа в интернет и още три видео, но Nokia 6 (2018) ще “умре” с един час по-рано от Moto G6 Plus и в двата случая.

Естествено всички ние сме големи фенове на бързото зареждане и специално оценяваме бързото зарядно устройства TurboPower на Moto G6 Plus, което е с мощност до 15W и за 30-минути зарежда батерията до 38%, а пълното зареждане отнема малко по-малко от два часа (добре де – 1: 52 часа). Така скоростта на зареждане не може да се нарече много бърза, но все пак е нещо.

Високоговорител

Чувайки, че Moto G6 Plus има само един високоговорител вероятно си мислите, че той е от тихите апарати – в крайна сметка обаче се оказа, че той е доста силен. Дори може да се каже, че G6 Plus свири по-силно от G5S Plus преди него. Също няма никакво изкривяване при максимален обем на звука, но не се забелязват и силни басове, което все пак е нормално за такова устройство.

Аудио качество

Motorola Moto G6 Plus направи страхотно представяне в нашия тест. Когато го включихме към активен външен усилвател, силата на звука беше направо впечатляваща, а резултатите перфектни.

Истински впечатляващо беше и изпълнението в слушалките. Moto G6 Plus в този сегмент е в пълния си блясък и се представи напълно достойно, което би посрамило най-съвременните флагмани, да не говорим за конкурентите му от средния клас. С мощния си и ясен звук, това със сигурност е един от най-добрите музикални телефони на 2018 година.

Android 8.0

За разлика от предишните Moto модели, скенерът за пръстовите отпечатъци в Moto G6 Plus може да се използва по няколко начина. Очевидното за събуждане/отключване на телефона – той както винаги е много бърз и доста надежден. За отключването може алтернативно да се използва и скенера за лица – или „доверено лице“, както се нарича в Android.

Както и да е, нека се върнем обратно към сензора за пръстови отпечатъци. За навигационни цели, като част от Moto Actions, може напълно да замени лентата с навигационни бутони върху екрана – с едно докосване отивате до началния екран, а прекарвайки пръста наляво, отивате назад или след плъзгане надясно, превключвате между последните приложения. Жестовете се разпознават доста точно, макар че може да откриете, че лявото и дясното движение са малко неудобни, ако често сменяте ръцете си.

Натискането и краткото задържане на пръста върху сензора ще заключи екрана, докато по-продължителното натискане ще активира асистента на Google. Тези две движения и свикването с тях ще Ви отнеме известно време, но в крайна сметка е чудесен начин да се премахне навигационната лента от екрана, в случай че не я харесвате.

Що се отнася до мултимедията, то тук всичко е в ръцете на Google и неговите приложения по подразбиране. Google Photo отговаря за задачите, свързани с галерията и възпроизвеждането на видео, докато Google Play Music е аудиоплейър. Има и FM радио, с RDS и възможности за запис.

Онова, което е обичайно в случая е наличието на система за управление на звука Dolby Audio с настройки за филми, музика, игри и глас, както и с два потребителски профила. Интелигентният еквалайзер ще се адаптира към съдържанието, а вие можете да правите ръчни промени на 10-каналния EQ.

Производителност и синтетични тестове

Moto G6 Plus работи на базата на чипсета Qualcomm Snapdragon 630, който е средностепенен SoC, произведен на базата на 14nm технологичен процес. Вътре в процесора има 8 ядра Cortex-A53 и графичния процесор Adreno 508. Апаратът е снабдена с 4GB или 6GB RAM.

Показанията на GeekBench не са изненадващи за Moto G6 Plus, тъй като Snapdragon 625/630 са толкова почти еднотипни, че разликите между устройствата с тези чипове са незначителни. Сега, Redmi Note 5 Pro, например използва Snapdragon 636, а ядрото Kryo 260 е по-бързо отколкото G6 Plus с ‘Cortex-A53.

Многоядреният тест не класира телефоните по особено различен начин, с изключение на Galaxy A8 (2018), който в случая слезе надолу в класацията. Moto G6 Plus извежда обичайните показатели – не надхвърля ценовия си клас, но и не излиза извън пределите му.Като цяло може да се каже, че използваният в Moto G6 Plus процесор Snapdragon 630 не е грандиозно изпълнение, но е достатъчно добро и за разлика от по-старите 625, 630, неговото GPU не се “затормозява” когато е изправен пред 1080p дисплей.

Камера

Moto G6 Plus идва с 12MP + 5MP камера на гърба си. Само 12-метровият модул може да се използва самостоятелно, докато 5-мегапикселовия е предназначен за портретните снимки с размазан фон.

12-мегапикселовата камера има големи 1,4 µm пиксели, а обективът е с познатата апаратура f/1.7. Наред с всичко това присъства и двутонова светкавица, за разлика от традиционните единични светодиодни решения. Междувременно, обективът на 5-мегапикселовата камера има f / 2.2 апертура. Макар, че как и защо това има значение не е ясно.

Приложението на камерата е една от програмите, които са собственост на Motorola, вместо на Google и  в тази връзка то е леко преработено от последния вариант. Сега можете да преминавате между снимките, видеоклиповете и разнообразните режими (като натискате иконите). За да получите достъп до настройките, трябва да отидете на тези допълнителни режими, което е малко контра-интуитивно, но не е огромен проблем.

Професионалният режим сега се нарича Ръчен и се активира чрез превключване във визьора – а не в допълнителните режими. Той Ви позволява да задавате свой собствен ISO, скорост на затвора или експонация, както и да избирате предварително зададен баланс на белия цвят и ръчно да настройвате фокуса – всичко е доста стандартно.

Режимът на камерата spotcolor е един от патентованите режими – той Ви позволява да уловите само определен цвят от спектъра, оставяйки останалата част от снимката черно-бяла. Плъзгачът Ви позволява да селектирате колко да са близки цветовете в кадъра в сравнение с този, който сте избрали.

Cutout режимът пък може да изолира обект на базата на откриването на дълбочина в кадъра и да го наложи върху друга снимка, докато текстовият скенер трябва да разпознава текста от снимка и да го визуализира в текстовия редактор.

Дневните снимки на Moto G6 Plus се оказаха съвсем наред, въпреки че няма да ги наричаме грандиозни. Динамичният диапазон е доста тесен и има шум, но детайлизацията е прилична и цветовете на G6 са супер.

Moto G6 Plus може да записва видео до 2160p @ 30fps, както и в 1080p @ 60fps и 30fps. Има електронно стабилизиране при 1080p @ 30fps, но не и при другите режими.

4K-кадрите се обработват на по-голяма скорост за предаване – 51Mbps, докато 1080p получава 17Mbps, при 30fps (доста стандартно) или 60fps. Звукът се записва в стерео режим при 128kbps във всеки от вариантите.

Клиповете в 1080p / 30fps също са приятни и всъщност са от по-детайлните, в сравнение с тези които сме виждали. Същото обаче не може да се каже за 1080p / 60fps видеоклиповете, които са забележимо по-меки и по-малко детайлни.

Обобщение

С Moto G6 Plus получавате дисплей с най-високо качество, издръжлива батерия и качествени камери, които няма да Ви разочароват, а изчистеният и мощен звук от високоговорителя няма да Ви остави да скучаете никога. Процесорът е достатъчно мощен за да Ви осигури нужната производителност за гледане на висококачествени видеоклипове и безпроблемна работа с апарата.

Цената на модела в България е 599 лв.

Положителни черти:

  • Супер ярък дисплей;
  • Надеждна автономия на батерията, бързо презареждане;
  • Превъзходно качество на звука и силата на звука през 3,5 мм жак, много мощен високоговорител;
  • Чудесна комбинация от Android и собствена персонализация.

Отрицателни черти:

  • Малко завишено тегло и не много забележима вибрация;
  • Липсва LED индикатор за уведомленията;
  • Консумацията на батерията в режим на готовност е по-висока от на другите модели с този енергийно ефективен чипсет.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
0 Отговори на коментарите
10 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Boris
Boris

Телефонът си е супер, доставя удоволствие като си го ползваш.

Явoр
Явoр

Мисля, че при едно буквалистично цитиране на известен сайт, някъде трябва да бъде отбелязано „от gsmarena.com“

Венцислав
Венцислав

Разгледах го в Технополис.Телефонът е много бърз ,удобен в ръцете и много премиум усещане на корпуса като цяло . Идеален избор за цената си.

Янислава
Янислава

За мен това е един от най- добрите смартфони на пазара в този клас. Екрана е доста голям с добра резолюция. Камерата също е изключително добра. Много съм доволна от телефона.

Венци
Венци

Най добрия телефон за мен в средния клас, с много добра камера.Дизайна също е изключителен.Доволен съм от телефончето.

Stasy
Stasy

За мен,в средната класа телефони,този е топ.Не съм имала по-хубава камера!И екрана му е голям!Препоръчвам го!

Мирослава
Мирослава

Изключително съм доволна от този смартфон. Има интересен дизайн и е удобен за ползване. Очарована съм от както от двойната камера, така и от предната. За този бюджет е доста добро предложение. Силно го препоръчвам 

Лили
Лили

Много съм доволна от телефонa. Основното качество по което си избирам телефон е камерата и цената естествено, мисля че това е най-доброто което се предлага в момента в този клас!! Камерата и екранът са супер! Препоръчвам (lightening)(lightening)(lightening)

the professor
the professor

като гледан, е трябвало да кръстите ревюто за нокия 6, не за лайново… ми тя във всичко е по добра и корпуса е от алуминиев блок, освен сторидж и рам…

Petya Pavlova
Petya Pavlova

Имам го и е У-Н-И-К-А-Л-Е-Н. НаЙ-якия телефон евър, прави най-яките снимки и има супоер готини опции на камерата