Ревю на Philips 55OLED 804 – първенец в съотношението цена/качество

0
8102

Тази пролет в офиса ни за тест дойдоха три от най-новите модели на Philips в тяхното OLED семейство. След като преди седмица ви запознахме с черешката на тортата Philips 55OLED+934, сега дойде ред да споделим впечатленията си от един доста по-достъпен негов събрат  – 55OLED 804.

Компанията, която от няколко години обогати портфолиото си с телевизори, оборудвани с OLED панели, за кратко време спечели още към своите почитатели, отдавна привикнали към марката заради уникалната функция, предлагана само от нея на пазара-Ambilight.

Благодарение на качеството на изработката, безупречното изображение  и многото функции, предлагани на достъпна цена, през есента именно този модел спечели приза за най-изгодна покупка на престижните награди EISA.

Външен вид

Цялото ново OLED  семейство на Philips има стилен изглед и OLED804 не прави изключение. Всеки един елемент от него е пределно изчистен, стилен и моделът може спокойно да се разположи, в стилни домове без по никакъв начин да намалява излъчването, ако е обграден от стилни мебели и красиви картини на речем.

Той е доста тънък и идеално може да се закрепи на стена, но в комплекта идва с фиксирана поставка

Както можете да видите и от снимките, стилните крачета на телевизора го позиционират много близо до повърхността, на която е поставен, така че се създава едно чувство за цялост, а заедно с тристранната подсветка и като цяло се създава впечатление за по-голям размер от 55 инча, какъвто беше нашия модел. На пазара има и версия с 65-инчов екран, която най-вероятно изглежда още по-голяма.

Всеки един детайл от телевизора изглежда изпипан и обмислен до съвършенство. Той е изключително тънък и с много фин детайл, като само на гърба има малко по-широка част, в която е разположена електрониката, портовете за свързване, както и неговите говорители, за които дума ще стане малко по-късно.

Картина

OLED панелът в телевизора си казва думата още щом го пуснете. Независимо какво съдържание гледате, технологията предоставя уникален контраст, изключително точно предаване на черното, както и много ярки цветове, които остават видими от много големи ъгли. Просто не може да има забележка към нито един елемент, касаещ картината и процесорът, който има на разположение-P5 се справя повече от отлично.

До някаква степен за качествата можем да благодарим и на новата система, която комбинира няколко чипа, според разказаното ни от Philips. Вече има два чипа вместо един, като процесорът продължава да се грижи за детайлите или да показва просто по по-добър начин съдържание с по-лошо качество – ако гледаме телевизия да речем.

HDR работи отлично и не се наблюдават никакви накъсваня в движенията, дори при доста бързите сцени, а едно от нещата, които ни хареса най-много е как моделът отново се правя с качество, което е на доста по-ниска от поддържката от него 4K резолюция.

Благодарение на новия графичен процесор има редица подобрения в картината, които трудно могат да бъдат забелязани от пръв поглед, но същевременно като цялостен продукт веднага може да се направи разлика спрямо конкурентни модели да речем.

На места доста повече личат детайлите на дадени елементи от картинната, движенето дори на по-бързо преминаващи обекти е много по-плавно, а един от най-трудните тестове – тъмните сцени вече предлагат много повече детайли а не просто нещо, което трудно може да се види, особено когато гледате телевизора в светла стая. Тук това не се случва и дори най-тъмните сцени могат да се видят добре и мрачната им атмосфера да се предаде достоверно.

Една от хубавите черти на новите OLED телевизори на Philips е това, че те на практика нямат нужда на всяка цена от качествено съдържание, за да ви покажат качествена картинка. Дори SDR съдържание може да се види отлично в HDR режим доста по-красиво от това което е в действителност, защото в реално време процесорът обработва всичко и ви го показва по най-красивия начин, Това в комбинация с обработката и екстраполацията на съдържание, заснето в по-ниска резолюция прави така, създава трудности за телевизора, но той несъмнено се справя.

На практика това най-често се вижда когато гледате филм по някоя телевизия. Благодарение на обработката можете да се насладите на доста по-качествено съдържание, което иначе не бихте видели през друг телевизор.

Важно е да кажем, че тук сложното меню, с което разполагат телевизорите Philips ще се хареса много на визуалните педанти, които искат да настроят всичко по най-добрия начин. За по – непридирчивите може всичко да е на автоматичен режим, но пък поиграете ли си малко – от телевизора можете да изкарате нещо наистина невероятно ,която напълно да отговаря на високият ви вкус.

HDR+

Благодарение на поддръжката на новата технология, моделът регулира нивата на яркост за всеки кадър, обработвайки динамични метаданни на филми записани по този начин или на стрийминг услуги, които го позволяват като Netflix. Всичко е напълно достоверно „така както го е искал режисьорът“.

Android

Преди години Philips избраха Android за своя операционна система и това според всички анализатори бе едно от най-добрите им решения. То дава отражение и върху настоящия модел, който тестваме. Той пристига при нас с Adndroid 9 и заради него имаме достъп до невероятно голямо количество приложения, в това число и игри, които можем да инсталираме на телевизора.

Тъй като последните дни седим повече вкъщи с децата, оказа се, че гейм конзолата, която имаме представлява доста по-малък интерес за тях, отколкото новите и безплатни игри, които могат да се свалят директно през телевизора и да се играят с дистанционното или с Bluetooth джойстик, който можете да свържете.

А иначе Android 9 е с новия си изглед, при който можете доста по-лесно да управлявате функциите и приложенията в модела, когато те са повече на брой. Организирането им е доста лесно, а благодарение на дистанционното работата с тях е много лесна и приятна.

Освен игрите, които вече споменахме, има много голям набор, както от предварително инсталирани приложения, така и такива, които можете да добавите. Приятна изненада беше наличието на Bulsatcom Fusion приложението, с което на практика се елиминира нуждата ни от свързване на кабели към телевизора. Но освен това има популярните Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, HBO GO, Kodi и т.н.

Кабели няма и когато просто искате да прехвърлите съдържание от своя Android телефон към телевизора – той има Chromecast и е достатъчно само да сте се вързали към една и съща мрежа, за да можете бързо и лесно да пускате видео от телефона си, да разглеждате снимките и т.н.

Много добро впечатление ни направи, че дори като по-евтин модел, в работата с умните функции на телевизора, тук нямаше никаква разлика спрямо по-скъпия. Всичко става доста плавно, а дори мултитаскинга и честата смяна на приложения не създадоха особени проблеми. Всичко се случва плавно и доста бързо – приложенията стартират за секунди, а след това работят стабилно.

Умно управление

Едно от преимуществата които има подобен модел, работещ с Android, е възможността да го управлявате само с гласа си, благодарение на асистентите които той поддържа. На разположение разбира се имате Google Assistant и телевизорът може да стане част от цялата ви домашна екосистема, управлявана от вас в реално време Освен с продукта на Google, телевизорът е съвместим и с Amazon Echo така че можете да поверите управлението и на Alexa. С това много лесно се свиква, а в дистанционното имате микрофон който можете да ползвате. Ето какво друго предлага то.

Дистанционно

Отново на лице имаме любимото ни  дистанционно, характерно за телевизорите на Philips. С него лесно можете да регулирате всички функции на модела, както и да задълбаете много сериозно в настройките, които както винаги при Philips са много. Дистанционното, макар да не изглежда толкова стилно колкото телевизора и дори малко да се отличава от него, тъй като е от светла пластмаса, все пак е невероятно ценно и функционално.

Отново, ако го обърнете, пред вас се разкрива пълна QWERTY клавиатура, с която можете спокойно да управлявате умните функции на модела и на браузвате ако сте в интернет или търсите нещо в YouTube, HBO GO, или друго подобно приложение, което телевизорът поддържа.

Звук

Говорителите, които споменахме в началото, се намират на задната страна на телевизора и са част отт 2.1 аудио система, чиято обща мощност е 50 вата. Тя се разпределя между два говорителя по 10 вата за високи и средни тонове, както и 30 – ватов събуфер за басовете. Моделът е сертифициран и поддържа редица технологии като Dolby Atmos, Dolby Digital и DTS-HD, като тук отново благодарение на богатите настройки, включващи 5 канален еквалайзер можете доста добре на моделирате звука, така че да ви хареса на вас.

На практика нямате нужда от нищо допълнително , за да се насладите на хубав филм, динамична игра , или просто за ежедневно ползване. Разбира се със система от колони можете да подобрите много нещата, но телевизорът със сигурност предлага повече от качествен звук и мисля, че за повечето потребители би бил напълно достатъчен.

В крайна сметка

Philips 55OLED804 остави у мен доста добри впечатления. Въпреки че е най-достъпният модел от тестваните от нас през този месец, той в никакъв случай не отстъпва много на по-скъпите си братовчеди.

С него имате базовите неща, които са ви необходими за качествен телевизор през 2020 година и не случайно вече има награда за най-изгодна покупка от EISA. Комбинацията от качествен панел, добър звук и отлични умни функции правят от модела сериозен конкурент за покупка, ако точно в момента си търсите телевизор. Това в комбинация и със страхотния му дизайн го прави със сигурност фаворит за много потребители.

Важно е да отбележим, че голяма част от достойнствата му са и заради новия видеопрпоцесор P5, който може да се намери и по-скъпи модели. Това, заедно с многото нови технологии, които поддържа като HDR+ и Dolby Vision правят от Philips 55OLED804 един отличен модел, определено първенец когато трябва да говорим за баланс между цена и качество

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари