Устройствата от линията Note сами по себе си са уникални: единствените флагмани на пазара с активен стилус. Но пуснатите миналия месец устройства от серията – са нещо специално. Те получиха сериозно подобрена писалка, впечатляващи нововъведения в камерата и „десктоп“ режими за работа с Windows и не само. Ние успяхме да се снабдим с модела с ToF-сензор и Quad HD + екран. За него ще стане дума и в настоящото ни ревю.

Технически характеристики:

 • Дисплей: 6,8” Dynamic AMOLED Infinity-O, 1440×3040, 498 ppi;
 • Чипсет: CPU Exynos 9825 (7 nm), GPU Mali-G76 MP12;
 • Оперативна и постоянна памет: 12 GB и 256GB;
 • Акумулатор: 4300 мАч;
 • Камери: основна – 12 Мп, широкоъгълна – 16 Мп, портретна – 12 Мп;
 • Особености: променлива диафрагма f / 1.5-2.4, камера с ToF 3D VGA, триизмерно рисуване отгоре на снимките и видеоклиповете, насочени микрофони.

Резултати от тестовете:

 • Antutu: 351 025;
 • Geekbench 4: 4413 single-core, 10 044 multi-core;
 • Wot (high, HD Textures): 59-60 fps;
 • PUBG (Max): 37-41 fps;
 • Автономност: до 22 часа във възпроизвеждане на видео и повече от 4 часа игри в PUBG.

Екран и нищо излишно

Дисплеят с извити ръбове е поразителен: той заема почти цялата площ на предния панел, без да се счита съвсем миниатюрния отвор отгоре и отдолу. Удивително е как 6,8-инчов екран се вписва в такъв компактен корпус (съотношението на площта на дисплея към корпуса е 91%).

При по-внимателно разглеждане се забелязват и други интересни нюанси. В горната част на корпуса не може да се види дори прореза на разговорния високоговорител – звукът преминава през екрана. Предната камера е монтирана в средата и изглежда футуристична (диаметърът на изрязания кръг е само 1,5 мм). Но трябва да свикнете с бутоните, които са преместени от лявата страна.

Дизайнът на апарата наистина радва: ъглова форма, хромиран лъскав корпус със водозащита съгласно спецификацията IP68. Няма начин потребителят да не оцени и спектралното разпръскване на светлината в отраженията на задния панел и Gorilla Glass 6 от двете му страни.

Умна писалка ала диригентска пръчка

Разбира се, основната гордост на Note10 + – това е обновеният стилус S-Pen. Ако преди това той работеше с едно зареждане само 30 минути, то сега поради наличието на литиево-титаниева батерия – до 10 часа.

Освен това, вътре в електронната писалка се е появил акселерометър и жироскоп. Благодарение на това можете да управлявате дистанционно (на разстояние 10 метра) смартфона, като използвате различни ‘въздушни’ жестове. За да превключите от задната камера към предната, просто задръжте страничния бутон на S-Pen и го размахайте рязко. Чрез подобни варианти на жестове можете не само да правите снимки, но и да превключвате песните в плейъра, да превъртате видеоклиповете и снимките в галерията и да превключвате слайдовете в презентациите (полезно, ако прехвърлите снимката от вашия смартфон на голям дисплей).

С писалката отгоре на заключения екран все още можете да правите ръкописни бележки, да ‘изрязвате’ екранни снимки и да ги закачате върху целия интерфейс в стила на sticky notes. Също така, устройството Ви позволява бързо да получите превод на всеки показан върху дисплея текст и с пример за звуково произношение. За целта, просто насочете писалката към непозната дума, без да докосвате екрана. Някои от тези функции вече присъстват и в Note 9, но в “десeтката” има изскачащо меню и много по-значителни подобрения. Сега ръкописните бележки могат да бъдат превеждани в няколко вариант и то без грешки в пълноценни текстови документи, включително и във формата на Microsoft Word (поддържа се разпознаване на 60 езика).

При съставяне на бързи бележки върху заключения екран, вече стана възможна промяната на цвета на линиите. А в услуга на художници и дизайнери, точно в екранното контекстно меню на стилуса има бърз достъп до приложението PENUP, позволяващо рисуването с виртуален молив, спрей и четки с ефект на мазилка върху платно. Също, S-Pen на Note 10+ добре работи и с професионалният софтуер на Adobe.

Писането и рисуването със стилуса на Note10 + е интересно. Не се наблюдава забавяне в работата му, има много ясен контрол върху дебелината на линиите в зависимост от натиска, докато смартфонът винаги вижда позицията на писалката, дори и преди действителното докосване на екрана. Опитът със S-Pen може да се сравни с работата върху полупрофесионален таблет Wacom (дизайнерите ще разберат), само Samsung Note10 + винаги е с вас и дава много възможности за рисуване далеч от работното място.

Добра новина е и възможността в бъдеще да се добавят и нови функции на S-Pen от независимите софтуерни разработчици – SDK вече е достъпен. Освен това, Note10 + може да работи с няколко S-Pen едновременно.

Edge в най-добрата си светлина

Екранът с маркировката Edge – това е извит, “обгръщащ” краищата на корпуса дисплей. Тази разработка бе внедрена в Note10 +, като тук става дума за най-добрия екран. Устройството притежава невероятна Dynamic AMOLED матрица с резолюция 3040×1440 пиксела. Откриването на грешки в качеството на изображението е просто невъзможно: най-сочната картина, перфектният черен цвят, правилното бяло, най-високата максимална яркост. Поддържат се фирмените нововъведения на Samsung: постоянно показване на скрийнсейвъри с часовник в режим на готовност, както и ефектни светлинни известия по извитите краища на екрана.

В настройките има предварително зададени опции за промяна характера на цветопредаването, филтър със синя светлина, енергоспестяващ „черен“ режим. Няма как да не споменем и харесваното от много потребители Edge-меню – страничен издърпващ се с пръст панел, излизащ от извитата част на екрана.

Нова DeX и взаимодействие с Windows

Внимателните потребители вероятно ще забележат в панела на Note10 + мистериозния бутон „Свържи се с Windows“. Този пункт от менюто се е появил не случайно: в резултат на сътрудничеството с Microsoft, смартфонът сега наистина поддържа нови PC-режими.

Преди това, за да работи в настолен режим, беше необходима докинг станция, а в по-късните модели – хъб с HDMI-преходник. Сега вече Ви е необходим един USB-кабел или да използвате Wi-Fi.

Ако свържете Note10 + чрез USB към лаптоп или компютър, ще можете да работите от смартфона, сякаш използвате личния си отделен компютър с голям екран (с възможност дори и за сензорно управление), клавиатура, мишка и тъчпад от друго устройство. По подразбиране, всички данни ще бъдат обработени и ще останат в Note10 + под надеждната защита на Samsung Knox, а ако е необходимо, можете да копирате отделни данни и на гост компютъра и обратно.

Друг начин за взаимодействие с компютъра – да извеждате известията от смартфона директно върху интерфейса на Windows. За да направите това, първо на компютъра трябва да инсталирате приложението My phone, като го изтеглите от Windows Store, а на Note10 + трябва да активирате бутона „Свързване с Windows“. В същото време и двете устройства трябва да се намират и да са свързани в една и съща Wi-Fi мрежа и да са логнати в един и същи акаунт на Microsoft. В режим на пряка връзка, с Windows можете да показвате в прозореца на настолната версия на ОС всяко съдържание от екрана на смартфона и да го управлявате с мишката.

Първият вариант Ви позволява бързо да разгърнете личното работно място на базата на смартфона, възползвайки се например от нечий друг компютър, като външен монитор с удобните периферни устройства. Втората опция ви помага да работите по-ефективно с вашия личен лаптоп, като същевременно управлявате всичко, което се случва в Note10 + в познатата Ви Windows среда.

И двата варианта на взаимодействие с компютъра вече са факт, въпреки че в този режим смартфона много се нагорещява, за което Ви предупреждава и софтуерно известие.

Биометрия и магнитно поле

Екранът на Samsung Note10 + има интегриран ултразвуков скенер за пръстови отпечатъци. Той е допълнително защитен от недоброжелатели, които чрез фалшиви пръстови отпечатъци искат да получат неоторизиран достъп до устройството, но е максимално лоялен към истинския собственик на смартфона, което позволява удобното му отключване. Сензорът сработва малко по-бавно, отколкото при монтирания в корпуса сензор, но не прави грешки.

Защитата се допълва от система за разпознаване на лицето. Няма значение дали собственикът на устройството е със или без очила – смартфонът ще се отключи само с един поглед при почти всякакви условия на осветлението, а дори и в пълна тъмнина. С надеждната идентификация, личността е тясно свързана и с фирмената платежна система Samsung Pay. Всяка покупка се потвърждава с помощта на сензора за пръстови отпечатъци, а може да се поиска и допълнителен пин-код.

В допълнение към NFC, Note10 + има и MST модул, който при необходимост имитира магнитната лента на банковата карта. Всичко това Ви позволява да плащате със смартфона си навсякъде, дори и там, където има стари терминали без NFC.

Мощен хардуер и много памет

Нашата версия на Note10 + е оборудвана с процесора Samsung Exynos M4, графичния ускорител Mali-G76 MP 12, 12 GB RAM и 256 GB постоянна памет. Вместо втора nano-SIM, в слота може да бъде добавена microSD карта с капацитет до 2 TB. Това е специфична особености именно на Note10 +, а в Note10 поддръжка на карта памет липсва.

С такива компоненти, струва ли си изобщо да обсъждаме производителността? На практика, това не е нещо, което е извън мащаба, а дори прекомерно. За да запълните цялата RAM памет, ще трябва да стартирате няколко игри наведнъж и да отворите стотици табове в браузъра. Дори ако свържете Note10 + към компютър и активно използвате DeX режима, смартфонът остава напълно работещ. Накратко, няма какво да го накара да се забави.

Мултимедийните възможности на устройството съответстват на неговото качество, зададено още от предшествениците: приличен стерео звук от високоговорителите и много добър звук в слушалките. Между другото, комплектът се предлага с кабелните вътреканални AKG слушалки с USB Type-C конектор. Те са идеално комбинирани с устройството и вградената в него софтуерна система за оптимизиране на звука.

Обновеният UI

Още от кутията е инсталиран свежият Android 9 с изцяло новия си интерфейс One UI 1.5. Той е лишен от всякакви ненужни неща, приложенията на Samsung могат да бъдат инсталирани или не по ваша преценка още при първото стартиране на апарата.

В One UI 1.5 са установени всички допълнителни и необходими за смартфона опции за новия формат. Това също пести заряда на батерията, благодарение на използването на черен цвят на интерфейса (с оглед на особеностите на AMOLED технологията) и възможността за смяна на екранните навигационни бутони с пълноекранни жестове (това е удобно за използване именно в Note10 +, тъй като няма почти никаква ‘брадичка’ под екрана).

Флагмански камери с нови режими

Основният фотомодул се състои от три камери: стандартна, широкоъгълна и портретна (с двойно оптично увеличение). Първият осигурява естествен за очите ъгъл на видимост и Ви позволява да промените диафрагмата от f / 1.5 на f / 2.4. Широкият дава ефектът на ‘рибеното око’ и е чудесен за предаване на усещането за големи пространства. Третият обектив може да се използва за създаване на портрети или в ситуации, в които трябва да приближите заснемания обект малко по-близо.

Note10 +, за разлика от Note10, има ToF сензор. Той може да определи формата на обектите в триизмерна проекция на разстояние до два метра. Основната цел на този сензор (в допълнение към подобряването на размития фон) е да сканира всякакви обекти и незабавно да ги привежда в 3D модел. Последните могат да бъдат анимирани с допълнително присвояване на човешките движения или просто запаметени за споделяне в социалните мрежи или отпечатване на 3D принтер. За съжаление, по време на теста, режимът на 3D сканиране не беше наличен.

С една дума, камерите в разглеждания в настоящото ревю смартфон са нещо повече от инструмент за фотографиране, въпреки че с основната си задача се справят страхотно. Качеството на снимките в Note10 + не е по-ниско от това на Galaxy S10 +, въпреки че алгоритмите за обработка на изображенията са малко по-различни.

При снимане на видео, смартфонът поддържа няколко режима на стабилизиране, включително и комбинирани, което едновременно използва системите OIS и EIS.

Note10 + поддържа уникални режими за рисуване чрез стилуса в допълнена реалност (AR-doodle). Положението за рисунките се запомня в триизмерно пространство и може да бъде обвързано с фона (и да влияе върху него, например, като се използват светлинни ефекти) или да взаимодейства динамично с лицето на човека във видеото.

Продължителна автономност

По подразбиране в Note10 + екранът работи във Full HD резолюция, а режимът за пестене на енергия е настроен така, че автоматично спира фоновата активност на програмите, които не са използвани няколко дни. Съответно, времето за работа без презареждане може да варира значително, в зависимост от настройките на смартфона и естеството на натоварването му. В теста за автономност бе определен разходът на батерията при игри и гледане на видео. Устройството показа отличен резултат, дори и при сериозно натоварване.

С настройките по подразбиране, при ежедневна употреба, моделът работи уверено в продължение на ден и половина до два дни (от 7 до 9 часа с включен екрана). Ако приложите WQHD + разделителната способност за всички приложения и изключите цялата оптимизация, а след това започнете да снимате, слушате музика, да си пишете в месинджърите, понякога да гледате видеоклипове в YouTube с постоянно активирани LTE и Wi-Fi, тогава смартфонът ще работи само един ден (повече от 5 часа с включен дисплей и при яркост малко над средната). Дори като вземем предвид огромния екран с висока разделителна способност и необходимостта от презареждане на стилуса, устройството е изненадващо енерго-ефективно.

Note10 + е способен да се зареди от 0% до 100% само за 30 минути, но за целта ще ви е необходим специален адаптер, който се продава отделно. Комплектното зарядно не е толкова реактивно и с него смартфонът се зарежда за час

Освен това, апаратът има бързо безжично зареждане и поддържа опция за обратно презареждане, което ви позволява да зареждате и други устройства от неговия заряд. Например, за да презаредите батерията на Samsung Galaxy Buds, можете просто да го поставите върху задния капак на смартфона.

Обобщение

Samsung Galaxy Note10 + – това е наистина един от най-впечатляващите флагмани за тази година. Той просто няма алтернативи. Дори за тези, които не рисуват и не пишат на ръка, Note10 + може да се хареса поради възможностите му да превежда текстове и, разбира се, развлекателните му функции в допълнена реалност. Ако разгледаме модела изолирано от S-Pen, то в много отношения той е отлично еволюционно продължение на Note9 и почти пряк потомък на S10 + по техническата част на камерите, но само с по-големи софтуерни възможности и 3D-скенер.

Положителни черти:

 • Впечатляващ AMOLED дисплей с висока плътност на пикселите;
 • Вграденият в екрана сензор за пръстови отпечатъци реагира мигновено;
 • Поддържа бързо зареждане до 45 вата;
 • Предната камера снима в нощен режим.

Отрицателни черти:

 • Висока цена;
 • Без вариант с 512 GB или 1 TB вътрешна памет;
 • Липсва 3,5 мм аудио-жак.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари