Устройствата от линията Note сами по себе си са уникални: единствените флагмани на пазара с активен стилус. Но пуснатите миналия месец устройства от серията – са нещо специално. Те получиха сериозно подобрена писалка, впечатляващи нововъведения в камерата и „десктоп“ режими за работа с Windows и не само. Ние успяхме да се снабдим с модела с ToF-сензор и Quad HD + екран. За него ще стане дума и в настоящото ни ревю.

Технически характеристики:

 • Дисплей: 6,8” Dynamic AMOLED Infinity-O, 1440×3040, 498 ppi;
 • Чипсет: CPU Exynos 9825 (7 nm), GPU Mali-G76 MP12;
 • Оперативна и постоянна памет: 12 GB и 256GB;
 • Акумулатор: 4300 мАч;
 • Камери: основна – 12 Мп, широкоъгълна – 16 Мп, портретна – 12 Мп;
 • Особености: променлива диафрагма f / 1.5-2.4, камера с ToF 3D VGA, триизмерно рисуване отгоре на снимките и видеоклиповете, насочени микрофони.

Резултати от тестовете:

 • Antutu: 351 025;
 • Geekbench 4: 4413 single-core, 10 044 multi-core;
 • Wot (high, HD Textures): 59-60 fps;
 • PUBG (Max): 37-41 fps;
 • Автономност: до 22 часа във възпроизвеждане на видео и повече от 4 часа игри в PUBG.

Екран и нищо излишно

Дисплеят с извити ръбове е поразителен: той заема почти цялата площ на предния панел, без да се счита съвсем миниатюрния отвор отгоре и отдолу. Удивително е как 6,8-инчов екран се вписва в такъв компактен корпус (съотношението на площта на дисплея към корпуса е 91%).

При по-внимателно разглеждане се забелязват и други интересни нюанси. В горната част на корпуса не може да се види дори прореза на разговорния високоговорител – звукът преминава през екрана. Предната камера е монтирана в средата и изглежда футуристична (диаметърът на изрязания кръг е само 1,5 мм). Но трябва да свикнете с бутоните, които са преместени от лявата страна.

Дизайнът на апарата наистина радва: ъглова форма, хромиран лъскав корпус със водозащита съгласно спецификацията IP68. Няма начин потребителят да не оцени и спектралното разпръскване на светлината в отраженията на задния панел и Gorilla Glass 6 от двете му страни.

Умна писалка ала диригентска пръчка

Разбира се, основната гордост на Note10 + – това е обновеният стилус S-Pen. Ако преди това той работеше с едно зареждане само 30 минути, то сега поради наличието на литиево-титаниева батерия – до 10 часа.

Освен това, вътре в електронната писалка се е появил акселерометър и жироскоп. Благодарение на това можете да управлявате дистанционно (на разстояние 10 метра) смартфона, като използвате различни ‘въздушни’ жестове. За да превключите от задната камера към предната, просто задръжте страничния бутон на S-Pen и го размахайте рязко. Чрез подобни варианти на жестове можете не само да правите снимки, но и да превключвате песните в плейъра, да превъртате видеоклиповете и снимките в галерията и да превключвате слайдовете в презентациите (полезно, ако прехвърлите снимката от вашия смартфон на голям дисплей).

С писалката отгоре на заключения екран все още можете да правите ръкописни бележки, да ‘изрязвате’ екранни снимки и да ги закачате върху целия интерфейс в стила на sticky notes. Също така, устройството Ви позволява бързо да получите превод на всеки показан върху дисплея текст и с пример за звуково произношение. За целта, просто насочете писалката към непозната дума, без да докосвате екрана. Някои от тези функции вече присъстват и в Note 9, но в “десeтката” има изскачащо меню и много по-значителни подобрения. Сега ръкописните бележки могат да бъдат превеждани в няколко вариант и то без грешки в пълноценни текстови документи, включително и във формата на Microsoft Word (поддържа се разпознаване на 60 езика).

При съставяне на бързи бележки върху заключения екран, вече стана възможна промяната на цвета на линиите. А в услуга на художници и дизайнери, точно в екранното контекстно меню на стилуса има бърз достъп до приложението PENUP, позволяващо рисуването с виртуален молив, спрей и четки с ефект на мазилка върху платно. Също, S-Pen на Note 10+ добре работи и с професионалният софтуер на Adobe.

Писането и рисуването със стилуса на Note10 + е интересно. Не се наблюдава забавяне в работата му, има много ясен контрол върху дебелината на линиите в зависимост от натиска, докато смартфонът винаги вижда позицията на писалката, дори и преди действителното докосване на екрана. Опитът със S-Pen може да се сравни с работата върху полупрофесионален таблет Wacom (дизайнерите ще разберат), само Samsung Note10 + винаги е с вас и дава много възможности за рисуване далеч от работното място.

Добра новина е и възможността в бъдеще да се добавят и нови функции на S-Pen от независимите софтуерни разработчици – SDK вече е достъпен. Освен това, Note10 + може да работи с няколко S-Pen едновременно.

Edge в най-добрата си светлина

Екранът с маркировката Edge – това е извит, “обгръщащ” краищата на корпуса дисплей. Тази разработка бе внедрена в Note10 +, като тук става дума за най-добрия екран. Устройството притежава невероятна Dynamic AMOLED матрица с резолюция 3040×1440 пиксела. Откриването на грешки в качеството на изображението е просто невъзможно: най-сочната картина, перфектният черен цвят, правилното бяло, най-високата максимална яркост. Поддържат се фирмените нововъведения на Samsung: постоянно показване на скрийнсейвъри с часовник в режим на готовност, както и ефектни светлинни известия по извитите краища на екрана.

В настройките има предварително зададени опции за промяна характера на цветопредаването, филтър със синя светлина, енергоспестяващ „черен“ режим. Няма как да не споменем и харесваното от много потребители Edge-меню – страничен издърпващ се с пръст панел, излизащ от извитата част на екрана.

Нова DeX и взаимодействие с Windows

Внимателните потребители вероятно ще забележат в панела на Note10 + мистериозния бутон „Свържи се с Windows“. Този пункт от менюто се е появил не случайно: в резултат на сътрудничеството с Microsoft, смартфонът сега наистина поддържа нови PC-режими.

Преди това, за да работи в настолен режим, беше необходима докинг станция, а в по-късните модели – хъб с HDMI-преходник. Сега вече Ви е необходим един USB-кабел или да използвате Wi-Fi.

Ако свържете Note10 + чрез USB към лаптоп или компютър, ще можете да работите от смартфона, сякаш използвате личния си отделен компютър с голям екран (с възможност дори и за сензорно управление), клавиатура, мишка и тъчпад от друго устройство. По подразбиране, всички данни ще бъдат обработени и ще останат в Note10 + под надеждната защита на Samsung Knox, а ако е необходимо, можете да копирате отделни данни и на гост компютъра и обратно.

Друг начин за взаимодействие с компютъра – да извеждате известията от смартфона директно върху интерфейса на Windows. За да направите това, първо на компютъра трябва да инсталирате приложението My phone, като го изтеглите от Windows Store, а на Note10 + трябва да активирате бутона „Свързване с Windows“. В същото време и двете устройства трябва да се намират и да са свързани в една и съща Wi-Fi мрежа и да са логнати в един и същи акаунт на Microsoft. В режим на пряка връзка, с Windows можете да показвате в прозореца на настолната версия на ОС всяко съдържание от екрана на смартфона и да го управлявате с мишката.

Първият вариант Ви позволява бързо да разгърнете личното работно място на базата на смартфона, възползвайки се например от нечий друг компютър, като външен монитор с удобните периферни устройства. Втората опция ви помага да работите по-ефективно с вашия личен лаптоп, като същевременно управлявате всичко, което се случва в Note10 + в познатата Ви Windows среда.

И двата варианта на взаимодействие с компютъра вече са факт, въпреки че в този режим смартфона много се нагорещява, за което Ви предупреждава и софтуерно известие.

Биометрия и магнитно поле

Екранът на Samsung Note10 + има интегриран ултразвуков скенер за пръстови отпечатъци. Той е допълнително защитен от недоброжелатели, които чрез фалшиви пръстови отпечатъци искат да получат неоторизиран достъп до устройството, но е максимално лоялен към истинския собственик на смартфона, което позволява удобното му отключване. Сензорът сработва малко по-бавно, отколкото при монтирания в корпуса сензор, но не прави грешки.

Защитата се допълва от система за разпознаване на лицето. Няма значение дали собственикът на устройството е със или без очила – смартфонът ще се отключи само с един поглед при почти всякакви условия на осветлението, а дори и в пълна тъмнина. С надеждната идентификация, личността е тясно свързана и с фирмената платежна система Samsung Pay. Всяка покупка се потвърждава с помощта на сензора за пръстови отпечатъци, а може да се поиска и допълнителен пин-код.

В допълнение към NFC, Note10 + има и MST модул, който при необходимост имитира магнитната лента на банковата карта. Всичко това Ви позволява да плащате със смартфона си навсякъде, дори и там, където има стари терминали без NFC.

Мощен хардуер и много памет

Нашата версия на Note10 + е оборудвана с процесора Samsung Exynos M4, графичния ускорител Mali-G76 MP 12, 12 GB RAM и 256 GB постоянна памет. Вместо втора nano-SIM, в слота може да бъде добавена microSD карта с капацитет до 2 TB. Това е специфична особености именно на Note10 +, а в Note10 поддръжка на карта памет липсва.

С такива компоненти, струва ли си изобщо да обсъждаме производителността? На практика, това не е нещо, което е извън мащаба, а дори прекомерно. За да запълните цялата RAM памет, ще трябва да стартирате няколко игри наведнъж и да отворите стотици табове в браузъра. Дори ако свържете Note10 + към компютър и активно използвате DeX режима, смартфонът остава напълно работещ. Накратко, няма какво да го накара да се забави.

Мултимедийните възможности на устройството съответстват на неговото качество, зададено още от предшествениците: приличен стерео звук от високоговорителите и много добър звук в слушалките. Между другото, комплектът се предлага с кабелните вътреканални AKG слушалки с USB Type-C конектор. Те са идеално комбинирани с устройството и вградената в него софтуерна система за оптимизиране на звука.

Обновеният UI

Още от кутията е инсталиран свежият Android 9 с изцяло новия си интерфейс One UI 1.5. Той е лишен от всякакви ненужни неща, приложенията на Samsung могат да бъдат инсталирани или не по ваша преценка още при първото стартиране на апарата.

В One UI 1.5 са установени всички допълнителни и необходими за смартфона опции за новия формат. Това също пести заряда на батерията, благодарение на използването на черен цвят на интерфейса (с оглед на особеностите на AMOLED технологията) и възможността за смяна на екранните навигационни бутони с пълноекранни жестове (това е удобно за използване именно в Note10 +, тъй като няма почти никаква ‘брадичка’ под екрана).

Флагмански камери с нови режими

Основният фотомодул се състои от три камери: стандартна, широкоъгълна и портретна (с двойно оптично увеличение). Първият осигурява естествен за очите ъгъл на видимост и Ви позволява да промените диафрагмата от f / 1.5 на f / 2.4. Широкият дава ефектът на ‘рибеното око’ и е чудесен за предаване на усещането за големи пространства. Третият обектив може да се използва за създаване на портрети или в ситуации, в които трябва да приближите заснемания обект малко по-близо.

Note10 +, за разлика от Note10, има ToF сензор. Той може да определи формата на обектите в триизмерна проекция на разстояние до два метра. Основната цел на този сензор (в допълнение към подобряването на размития фон) е да сканира всякакви обекти и незабавно да ги привежда в 3D модел. Последните могат да бъдат анимирани с допълнително присвояване на човешките движения или просто запаметени за споделяне в социалните мрежи или отпечатване на 3D принтер. За съжаление, по време на теста, режимът на 3D сканиране не беше наличен.

С една дума, камерите в разглеждания в настоящото ревю смартфон са нещо повече от инструмент за фотографиране, въпреки че с основната си задача се справят страхотно. Качеството на снимките в Note10 + не е по-ниско от това на Galaxy S10 +, въпреки че алгоритмите за обработка на изображенията са малко по-различни.

При снимане на видео, смартфонът поддържа няколко режима на стабилизиране, включително и комбинирани, което едновременно използва системите OIS и EIS.

Note10 + поддържа уникални режими за рисуване чрез стилуса в допълнена реалност (AR-doodle). Положението за рисунките се запомня в триизмерно пространство и може да бъде обвързано с фона (и да влияе върху него, например, като се използват светлинни ефекти) или да взаимодейства динамично с лицето на човека във видеото.

Продължителна автономност

По подразбиране в Note10 + екранът работи във Full HD резолюция, а режимът за пестене на енергия е настроен така, че автоматично спира фоновата активност на програмите, които не са използвани няколко дни. Съответно, времето за работа без презареждане може да варира значително, в зависимост от настройките на смартфона и естеството на натоварването му. В теста за автономност бе определен разходът на батерията при игри и гледане на видео. Устройството показа отличен резултат, дори и при сериозно натоварване.

С настройките по подразбиране, при ежедневна употреба, моделът работи уверено в продължение на ден и половина до два дни (от 7 до 9 часа с включен екрана). Ако приложите WQHD + разделителната способност за всички приложения и изключите цялата оптимизация, а след това започнете да снимате, слушате музика, да си пишете в месинджърите, понякога да гледате видеоклипове в YouTube с постоянно активирани LTE и Wi-Fi, тогава смартфонът ще работи само един ден (повече от 5 часа с включен дисплей и при яркост малко над средната). Дори като вземем предвид огромния екран с висока разделителна способност и необходимостта от презареждане на стилуса, устройството е изненадващо енерго-ефективно.

Note10 + е способен да се зареди от 0% до 100% само за 30 минути, но за целта ще ви е необходим специален адаптер, който се продава отделно. Комплектното зарядно не е толкова реактивно и с него смартфонът се зарежда за час

Освен това, апаратът има бързо безжично зареждане и поддържа опция за обратно презареждане, което ви позволява да зареждате и други устройства от неговия заряд. Например, за да презаредите батерията на Samsung Galaxy Buds, можете просто да го поставите върху задния капак на смартфона.

Обобщение

Samsung Galaxy Note10 + – това е наистина един от най-впечатляващите флагмани за тази година. Той просто няма алтернативи. Дори за тези, които не рисуват и не пишат на ръка, Note10 + може да се хареса поради възможностите му да превежда текстове и, разбира се, развлекателните му функции в допълнена реалност. Ако разгледаме модела изолирано от S-Pen, то в много отношения той е отлично еволюционно продължение на Note9 и почти пряк потомък на S10 + по техническата част на камерите, но само с по-големи софтуерни възможности и 3D-скенер.

Положителни черти:

 • Впечатляващ AMOLED дисплей с висока плътност на пикселите;
 • Вграденият в екрана сензор за пръстови отпечатъци реагира мигновено;
 • Поддържа бързо зареждане до 45 вата;
 • Предната камера снима в нощен режим.

Отрицателни черти:

 • Висока цена;
 • Без вариант с 512 GB или 1 TB вътрешна памет;
 • Липсва 3,5 мм аудио-жак.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
lip6eqt
lip6eqt

Дисплей: 3,8” – не е ли 6,8″

Борис Михайлов
Борис Михайлов

Kазва, че такъв модел са им дали?

Arebe
Arebe

Хубав телефон няма спор, но няма шанс да дам 2 бона за телефон… Просто парите по дърветата да ги бера пак няма да ги дам тия пари.

тар
тар

Българска дума „стилус“?!

сила
сила

„Батерията не се сменя? Няма RF модул? Не мога директно да слушам радио?? Не работи с доп. карти памет??! Значи е боклук за стадото фенове!“ Из коментарите по статии за нови iPhone-и от 10 години насам..

Dave
Dave

Батерията се сменя- не е запоена като на айфоня, има слот за SD карта до 1 терабайт, има радио. Това RF модул не знам какво е но вероятно го има.