Ревю на Samsung Galaxy S20 Ultra

26
2656

Samsung Galaxy S20 Ultra е първият истински флагман, представен през 2020 година и може би едно от най-мощните устройства, които изобщо ще бъдат представени до края на годината. Акцентите в параметрите му включват 108MP основна камера, до 16GB RAM памет и 6,9 – инчов 120 Hz дисплей. С тези характеристики, флагманът определeно се превръща в един от лидерите на 2020 г. поне на хартия, но как се справя на практика?

В това ревю разглеждаме най-високия от тазгодишните флагмани от серията Galaxy S – S20 Ultra. Във времена като днешните, когато потребителите задържат телефоните си все по-дълго и ги сменят веднъж на минимум три години според проучванията, този толкова авангарден и висок клас модел може и да не успее да се сдобие с огромна популярност и търсене.

С начална цена от 1199 британски лири, S20 Ultra струва повече от най-скъпия миналогодишен iPhone – iPhone 11 Pro Max, който се продава на цена от 1149 паунда. В САЩ обаче разликата в цената на двата модела е далеч по-драстична, там Galaxy S20 Ultra струва цели 1499 долара срещу 1099 щатски долара за 11 Pro Max.

Предвид факта, че няма сгъваем екран, човек лесно може да започне да се пита защо този телефон струва толкова много.

Има много причини, които правят цената на този модел такава, но в тази статия ще разгледаме само онези от тях, които наистина имат значение за потребителите и е добре да бъдат взети под вниманието ви, когато избирате следващия си смартфон. Да започнем от това, че смартфона идва с пълна 5G поддръжка и дори не се предлага версия без 5G поддръжка. Друг въпрос е обаче колко си струва това за потребителите, предвид факта, че 5G мрежите днес все още са рядкост и все още не са във фазата, в която да са готови за масово ползване.

Това разбира се не означава, че не може да използвате телефона с 4G – LTE мрежи и дори 3G, но е хубаво да знаете, че плащате не малко за функция, която има шанс изобщо да не успеете да използвате в най-близко бъдеще.

Някои биха казали, че това е инвестиция, но практиката показва, че при масовото въвеждане на ново поколение мобилни мрежи, цените на смартфоните, които ги поддържат, започват да падат в прогресия, така че има много повече смисъл да си купите 5G смартфон през 2021 г., отколкото през 2020, макар че плановете бяха технологията да е станала масова тази година, то заради коронавирусната епидемия това определено ще се отложи във времето.

Следващата причина в списъка е огромната резолюция на камерата

Това огромно число пред мегапикселите прави ли Galaxy S20 Ultra смартфонът с най-добра камера на пазара в момента? Моделът включва четворна основна задна камера с резолюция на главния сензор от чутовните 108MP с f / 1.8 OIS и предна 40 MP селфи камера. Към конфигурацията на задната камера добавете и 12MP ултра широка и 48MP телефото камера и имате смартфонът с най-много мегапиксели.

Но историята не приключва така – идеята на тези огромни мегапиксели не е да снимате със 108MP, нито дори с 48MP, а да използвате всички тези мощни и до някаква степен революционни за мобилната фотография сензори, за да създавате превъзходни 12MP снимки. Например, 108-мегапикселовата камера ще комбинира девет пиксела в един много по-голям пиксел, като допълнително същото ще бъде направено и софтуерно чрез комбинирането на още четири пиксела в един. Това на теория би трябвало да спомогне за улавянето на много повече светлина през сензора и да създаде по-ярка и остра картина на заснемане.

Най-важното, което трябва да знаете за камерата на Galaxy S20 Ultra е, че не бива да снимате в 108-мегапикселов режим, въпреки че се предлага като опция. Освен, че снимането става доста бавно, получените кадри ще изглеждат странно плоски и ще им липсва острота. Ще получите твърде остра фокусна точка, докато детайлите в периферията на фокусирания обект ще бъдат изгубени.

Също така има някои недостатъци в системата за автофокусиране, която все пак се справя доста добре, когато се движите бързо между обектите.

Най-голямото достойнство на камерите на Galaxy S20 Ultra e увеличението

С надписът Space Zoom, камерата работи доста подобно на принципа на тази на Huawei P30 Pro – в обектива серия огледала и лещи, разположени напречно, като светлината се отразява през правоъгълен отвор на гърба. Този трик позволява впечатляващо „оптично“ увеличение, без да е необходимо обективът да става твърде голям или камерата да изпъква над корпуса.

Galaxy S20 Ultra – Мащабиране

В рекламите Samsung казват, че т.нар. функция Space Zoom може да достигне до 100-кратно оптично увеличение, и макар и това да е възможно, определено ще ви бъде доста трудно да направите кадри с такова увеличение, ако нямате статив, тъй като движението и всяко трепване на ръцете имат огромно значение при толкова голям мащаб, че фокусирането в дадена точка практически би било невъзможно.

Най-оптималният диапазон на приближение с Galaxy S20 Ultra е до около 10 пъти, с което можете да заснемете много фантастични кадри, пълни със сериозно количество странични детайли. Снимките на футболен стадион, които виждате по-долу например не биха могли да бъдат заснети с iPhone 11 Pro или Pixel 4, които се приемат за едни от най-добрите камери на пазара в момента.

Снимане на дневна светлина

Samsung Galaxy S20 Ultra прави отлични снимки с много детайли и богата цветова палитра, като цветовете в получените фотографии са значително по-изчистени от всичко, което сме виждали до момента.

Големият сензор също помага да се създаде много естествен ефект за дълбочина на кадъра, без да се налага да се прибягва до режим боке. Ако фокусирате върху един обект, фонът веднага се размива и това води до остър и ясен фокусиран образ.

Ако правите много портретни снимки на хора, то би било важно тук да отбележим, че софтуерът на камерата на S20 Ultra има „склонността“ към прекомерно изглаждане на детайлите по кожата, придавайки някак нереалистичен вид на заснетите образи. Крайният резултат се усеща като стилистично обработена снимка, което понякога би било донесло доста неприятен ефект.

Заснемане при ниска осветеност

През последните 18 месеца мобилната фотография преживя много постижения в еволюцията си при слабо осветление и S20 Ultra отново впечатлява, когато ви се налага да заснемете ясна снимка дори в условия на ниско осветление. Получените изображения запазват детайлите, избягвайки прекаляването с акцентите и управлява добре експозицията. Фокусирането е една идея по-бавно при режимите на нощна фотография, но за жалост това не е най-големият им недостатък – така прехваленият специален нощем режим създава твърде оранжеви отенъци на получените снимки – изглежда това е област, в която определено Samsung трябва доста да поработи.

Запис на видео

Едно от големите допълнения в цялата серия Galaxy S20 е възможността за запис на видео в резолюция до 8К и със сигурност това буди любопитство още при преглеждането на параметрите – макар и на пазара вече да има и други модели, като LG V60 например, които се открояват със същите възможности. Заснемайки 8К телефонът използва 64MP телефото сензор, така че крайният образ може да изглежда леко изрязан и дори ограничен, ако заснемате от твърде близък план.

Разбира се, резолюция от порядъка на 8K и обещаваното 100-кратно оптично увеличение се усещат по-скоро като една от функционалностите, с които Samsung избухва тази година, а не като нещо, което средно статистическият потребител би използвал ежедневно

Наистина, създадените 8К видео записи на 30 кадъра в секунда са наистина изключително остри и детайлни, но ще ви бъде необходим и дисплей с 8К резолюция, за да усетите каквато и да било разлика.

И все пак камерата на Samsung Galaxy S20 Ultra е наистина изключително способна. Последващата обработка отвъд просто заснемането с обективите на устройството, която се осигурява от софтуера на камерата разработен от Samsung, наистина е изключително добра, но все пак остава едно ниво назад от харесваните от всички стокови камери на Google и Apple.

И именно с цел да компенсират това, от Samsung са предпочели да впечатляват с огромна резолюция и параметри на камерата. Навярно ще останете разочаровани, ако сте очаквали, че с толкова рязкото покачване на резолюцията (мегапикселите) на камерата ще изведе мобилната фотография на едно ново ниво. Все още има ясна разлика между направените с Galaxy S20 Ultra снимки сравнени с професионално заснети изображения с DSLR и последваща професионална обработка, но резултатите наистина все пак са страхотни и всяка една крачка по пътя на неутразилиране на тези разлики е важно да бъде оценена.

Дисплей

Ако не сте фен на големите дисплеи, то Galaxy S20 Ultra определено не е за вас. Пред него смартфоните от авангардната серия Note на Samsung, които пословично са известни със своите големи размери, изглеждат компактни… Същото може да се кажи и за iPhone 11 Pro Max.

S20 Ultra разполага с огромния 6,9 – инчов дисплей, който покрива по-голямата част от предния панел на смартфона и леко се извива около краищата

Единственият очевиден елемент, който разрушава иначе естетичната визия на екрана, е малкият перфориран отвор за предната селфи камера по средата на горната част на дисплея. Разбира се, тук няма никаква изненада, че е използван един наистина висококачествен OLED панел, но това е всеизвестен факт на всеки, който някога е използвал висок клас смартфон на Samsung.

Голям скок в технологията на дисплея тази година е поддръжката на максимална честота на опресняване на кадрите над 60 Hz – Samsung Galaxy S20 Ultra предлага възможност за честота на екрана от 90 Hz и дори 120 Hz, което би означавало, че картината ще се опреснява два пъти по-гладко, стига приложенията, които използвате да го поддържат. Движенията са по-плавни, прекарването на пръсти е по-бързо и цялостната работа на смартфона се усеща по-бърза.

Разбира се, добавянето на поддръжка до 120 Hz честота не идва без своите леки недостатъци. Най-големият от тях е драматичният ефект е върху живота на батерията. Въпреки че S20 Ultra идва с батерия с капацитет от 5000 mAh, при използване на 120 Hz честота, автономното време за работа на устройството е едва по-малко от девет часа при разделителна способност WQHD + (3200 x 1440), което е значителен спад в автономията предвид огромната батерия.

Това определено не би се понравило на някого, който би искал да се възползва максимално от всички възможности, които екрана предлага, тъй като значително ще бъде намалена издържливостта на апарата с едно зареждане.

Благодарение на висококачествения 6,9 – инчов OLED панел и огромните нива на яркост в комбинация с обичайния набор от HDR означава, че S20 Ultra е фантастично устройство за гледане на съдържание. HDR предаванията на Netflix наистина биха се възползвали изключително от предлаганите възможности за разлика от флагмана iPhone 11 Pro Max на Apple, който не може да предложи същия дълбок контраст и точност на цветовете на картината. В допълнение, по-малкият прорез за предната камера (в сравнение със серията S10) помага допълнително екранът да бъде още по-потапящ, а картината по-приятна и реалистична.

Дизайн

Най-малко интересната част от Galaxy S20 Ultra е начинът, по който изглежда. Galaxy S20 Ultra е скучен телефон на външен вид и визуално се възприема като всеки стандартен флагман през последните няколко години. Не бихме казали, че устройството е грозно, но и в никакъв случай не е уникално – просто изглежда като всички останали на пазара. Двете цветови разновидности – сива и черна наистина са доста ограничаващи и орязани от гледна точка на другите разцветки, които виждаме при повечето водещи модели на другите производители.

И все пак, въпреки че дизайнът на S20 Ultra не е особено интересен, той е много добре изграден – при всяко едно докосване устройството създава премиум усещане и са използвани първокласни материали за производството му.

Други важни неща, които трябва да отбележим за S20 Ultra, са липсата както на жак за слушалки, което едва ли е особена изненада за някого, така и на липсата на физически сензор за пръстови отпечатъци, който сега е вграден с капацитивния екран.

Производителност и параметри

Ако сте любител на смартфоните от най-висок клас, сега идва вашият момент. Смартфонът безпрецедентно е насочен към най-високия пазарен клас със своя Snapdragon 865 (който е заменен от Exynos 990 за пазара на Европа), придружен от 12 или 16GB RAM памет и 128 или 512 GB UFS 3.0 вътрешна памет за съхранение. Съвсем логично, именно тези параметри поставят смартфона на челно ниво в класациите на синтетични тестове като популярния Antutu Benchmark.

Софтуер

Софтуерът One UI 2.1 тук е една от най-добрите, най-пълнофункционални и гладко проектирани версии на Android, които ще намерите и изглежда лошите дни на TouchWiz са отдавна отминали.

Финална оценка

Samsung Galaxy S20 Ultra без съмнение е един от най-първокласните смартфони на годината, като устройството представлява своеобразен скок в продуктовата линия Galaxy на южнокорейският производител. Със своя огромен 120 Hz дисплей, висока производителност и поддръжка на 5G, това определено е смартфон, който си заслужава.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
26 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари