fbpx
1.1 C
София

Ревю на Samsung Galaxy Tab S6

Най-четени

Samsung Galaxy Tab S6 продължава мисията на Samsung да осигури професионална машина, която да замества лаптоп, като предложи висока производителност, удобство и надеждност, и я реализира по-добре от всякога.

Благодарение на няколко нови ъпгрейда, новият таблет на Samsung е достоен конкурент на iPad Pro 11, но с малко по-достъпна цена.

Някои от новите усъвършенствания са очевидни – по-тънък корпус и интегриране на стилуса S Pen, който вече се закрепя и зарежда към самия таблет.

Другите надграждания се забелязват с малко по-детайлен преглед – такива са например функцията за използване като десктоп DeX и обновената опционална външна клавиатура. Все подобрения, за които си заслужава обмислянето на преход от Samsung Galaxy Tab S4 към Samsung Galaxy S6 (Samsung реши да пропусне Tab S5 и вместо него се съсредоточи върху по-достъпната версия Galaxy Tab S5e).

Новият таблет е по-привлекателен от всякога. Най-мощния мобилен чипсет до сега, той е силна алтернатива на iPad Pro с по-ниска цена и включен стилус. Имайте предвид, че устройствата на Samsung често са по-евтини по време на сезонните намаления и сделки, за разлика от устройствата на Apple, които рядко поевтиняват.

Заслужава ли си ъпгрейдът?

Дали таблетът си струва, отчасти се свежда до лични предпочитания, тъй като цената му е доста атрактивна като за устройство тип „2 в 1“, тъй като благодарение на стилуса и DeX, Samsung Galaxy Tab S6 бива пълноценна настолна работна машина. Новият стилус S pen е същият, който видяхме и в новия флагман на Samsung Galaxy Note 10, като Tab S6 идва с допълнителни оптимизации за възможно най-добрата производителност.

Ако имате нуждаете от висок клас професионален таблет, възможностите ви почти се свеждат до Samsung Galaxy Tab S6 или iPad Pro (2018). Ако вече сте решили, че искате устройство с Android и имате интерес към Samsung, то дилемата е между Samsung Galaxy Tab S4 и Samsung Galaxy Tab S6.

Дизайн

Samsung Galaxy Tab S6 изглежда почти като предшественика си Galaxy Tab S4, но дебелината на устройството е намалена от 7,11 мм до 5,7 мм, като с това става по-тънък дори от iPad Pro 11, който е с дебелина от 5,9 мм. С теглото си от 420 грама, той е по-лек от Galaxy Tab S4 (480 грама) и iPad Pro 11 (468 грама).

С останалата част от дизайна, новият Tab S6 много прилича на своя предшественик, като идва с малко по-дебели рамки, заобикалящи 10,5-инчовия екран, надградена аудио система от четворни говорители с Dolby Atmos и една предна камера. Samsung се увеличи съотношението на екрана към предния панел, с което намаляват 5 мм от ширината спрямо Tab S4, при същия размер на дисплея. За съжаление обаче, 3,5-милиметровият жак за слушалки изчезва.

Промени в камерата

Друга съществена промяна виждаме в задната камера. Добавен втори 5-мегапикселов сензор, който предлага същото свръхширокоъгълно заснемане като обектива в телефоните Samsung Galaxy S10. Основният сензор остава 18MP. Камерите са разположение отзад в кръгъл модул, а точно под тях стои стилуса S Pen.

За разлика от Tab S4, при който стилусът се държеше в отделен кобур, който се прикрепяше към неговата клавиатура Book Cover. Tab S6 има завъртащ механизъм на задния панел, в който стилусът се сгъва и се закрепя магнитно.

Подобно на най-новите iPad, стилусът на Galaxy Tab S6 се зарежда от таблета, когато е поставен на задния му панел в сгънато положение, като пълното зареждане на батерията отнема 90 минути.

Закрепянето на стилусът обаче не е чак толкова добро и той може лесно да се измъкне от магнитния механизъм, така че за съхранението на Samsung Galaxy Tab S6 вероятно ще ви бъде необходим калъф. Book Cover отлично покрива стилусът S pen, като не позволява лесното му изваждане.

S-pen

Бутонът на стилуса S pen запазва своята функционалност да отваря предварително зададено приложение при натискането му. При нашите тестове, автоматично отваря приложението за камерата, както е стоково зададено, но може бъде настроено да се отваря което и да е друго приложение.

Голямото ново надграждане в работата на стилуса е функцията Air Actions, която позволява при задържане на бутона, да се борави с таблета без стилусът да докосва екрана, като използва акселометър и жироскоп. Така например за превключване между задната и предната камера при заснемане, е достатъчно да задържите бутона на S pen и да го размахате рязко. Други подобни жестове включват функция за правене на снимки, превключване на песните в плейъра, превъртане на видеоклипове и снимки в галерията, превключване на слайдове по време на презентация и други.

Към момента не всички жестове работят достатъчно добре и виждаме затруднение при някои, но все пак трябва да се има предвид, че това е ранна версия на софтуера на Tab S6 и се надяваме проблемите да бъдат коригирани в бъдеще.

Book Cover

Клавиатурата Book Cover също е обновена – най-вече сега тя е разделена на две. Хората бяха обремени, ако нямат достатъчно пространство да разгънат клавиатурата изцяло, а сега тя вече е разделена на две части – можете да отворите само долната половина, ако искате да я използвате просто като стойка, или да я отворите изцяло, ако искате да я използвате пълноценно.

Клавиатурата среща и други подобрения – тя е разширена, като в нея влиза добър тракпад, има опори за китките, докато пишете и идва с по-малко нагънати клавиши. И разбира се, има нови преки пътища, които улесняват преминаването и работата с DeX.

Новата клавиатура наистина подобрява преживяването на всеки, който би искал да използва таблета си за сериозна работа. Бутоните са ергономични и удобни, като и отлична за всякакъв вид писане – от небрежно до умерено.

Дисплей

Samsung Galaxy Tab S6 наследява 10,5-инчовия екран от своя предшественик, който идва с високата резолюция от 2 560 x 1 060 пиксела. Дисплеят е Super AMOLED сензорен, и изглежда почти не се е променил – той е същото толкова ярък, ясен и със същото добро цветопредаване като този в Samsung Galaxy Tab S4, като единствено забелязваме с около 2,5 мм намалени странични рамки от всяка страна.

Таблетът идва със сензор за светлина, като при слаба осветеност достига 290 нита, а пиковата яркост на екрана му е до 473 нита. За съжаление обаче екранът му е по-тъмен от този на Galaxy Tab S4 и 11-инчовия iPad Pro, който идва с пикова яркост от 572 нита. Единствено засенчва средния модел таблет на Apple, iPad Air, който предлага максимална яркост от 425 нита.

Според измерванията, дисплеят на Galaxy Tab S6 покрива 122% от sRGB цветовата гама или 192% във vivid режим. Това го прави по-точен в цветовото предаване спрямо iPad Air, който покрива само 133% от sRGB vivid палитрата и от iPad Pro, който покрива едва 112%, но за съжаление отново Galaxy Tab S4 го бие и в това отношение, тъй като той покрива цели 219%.

Samsung Galaxy Tab S6 получава и още едно ново нещо – вграден сензор за пръстови отпечатъци, подобно на останалата част от устройствата на Samsung, които видяхме през 2019 г.

Това би трябвало да бъде облекчение за всички, които се дразнят от лицевото разпознаване на Samsung Galaxy Tab S4.

Камера

Нямахме много възможности да изпробваме камерите, но те не изглеждат особено променени от тези в Galaxy Tab S4, и основната камера отново е 13MP, а предната 8MP.

Както споменахме, единствената новост е ултра широкоъгълния 5MP обектив, който покрива възможно най-голям периметър на заснемане.

Дали това е съществено подобрения в камерата, е спорна тема, но определено собствениците на Samsung Galaxy Tab S6, които държат на камерата ще останат доволни, тъй като като имаме предвид добрите резултати на заснемане на Tab S4, то те са достатъчно прилични за всякакви нужди.

Спецификации, батерия и производителност

Не можем да кажем, че процесорът Qualcomm Snapdragon 835 в предшественика Samsung Galaxy Tab S4 е остарял или неактуален, но така или иначе новият таблет на Samsung получава най-бързата и мощна платформа на годината. Виждаме надграждане към Snapdragon 855, който към момента видяхме във флагманските смартфони от най-висок клас на годината.

Оперативната памет също е разширена от 6GB при Tab S4 до цели 8GB, а по отношение на вътрешната памет виждаме вариации между 128GB и 256GB.

С новият процесор очакваме, че Samsung Galaxy Tab S6 ще се справя отлично при всякакви натоварващи задачи и едва ли ще има засечки при всякаква ежедневна или професионална работа.

При нашият тест с включен DeX режим и използване като настолна станция към 24-инчов Full HD монитор не видяхме забавяне при гледане на Netflix.

Батерията на Samsung Galaxy Tab S6 е леко намалена спрямо тази на предшественика му, като капацитетът ѝ е 7 040 mAh, спрямо 7 300 mAh при Galaxy Tab S4. Samsung обаче все още претендира, че батерията издържа цели два дни с едно зареждане при интензивно натоварване.

Бенчмаркове

По отношение на тестовете, Samsung Galaxy Tab S6 показа завидните 365 000 точки в популярния синтетичен тест за Android устройства Antutu Benchmark, с което се позиционира при най-мощните устройства. Същият резултат бележат почти всички устройства с новия Qualcomm Snapdragon 855. В теста на 3DMark Ice Storm Unlimited, таблетът достига 77 386 точки, което е повишение спрямо Apple iPad Air и Samsung Galaxy Tab S4. Средният резултат на таблетите към август, 2019 е 22 839 точки, така че определено Tab S6 е доста мощен.

Допълнителни тестове

Живот на батерията

В нашите тестове, Samsung Galaxy Tab S6 демонстрира 8 часа и 58 минути SoT при тестове с уеб сърфиране и безжична връзка. За съжаление, тези резултати на по-ниски от iPad Air, който издържа цели 12 часа при същите тестове и Samsung Galaxy Tab S4, който издържа 9 часа и 34 минути. Средната издържливост на таблетите е 9 часа и 12 минути.

Цветова точност

По отношение на цветопредаването, Tab S6 се справя с 26% по-добере от iPad Air, и има равен резултат на Tab S4. Цветовете му са по-точни с над 50% от средния резултат за таблетите.

Цени и наличности

Дата на стартиране на продажбите на Samsung Galaxy Tab S6 е 6-ти септември в световните онлайн магазини, като цените му ще започват от 649 $ за базовия модел с 6GB RAM и 128GB вътрешна памет. Трябва да отбележим, че става въпрос за версията само с Wi-Fi поддръжка, без мобилна мрежа. Засега нямаме конкретни данни за други региони и наличности.

Предварителните поръчки на Samsung Galaxy Tab S6 започнаха още на 23 август в официалния сайт на компанията, като изданието с мобилна 4G – LTE мрежа ще бъде налично по-късно през годината, като цената му е неизвестна.

Samsung Galaxy Tab S6 се предлага в цветовете планинско сиво, небесно синьо и златисто-розово, като ако закупите Galaxy Tab S6 до 22-ри септември включително, можете да получите 50% отстъпка за закупуване на обновената клавиатура Book Cover, която към момента струва 179 долара или около 310 лева.

Финална оценка

Samsung Galaxy Tab S6 до известна степен е надграждане над предшественика си Samsung Galaxy Tab S4 по някои начини, но не предлага нещо радикално иновационно, което да промени представата ни за таблетите. Виждаме подобрения в производителността, конструкцията и леки подобрения в дизайна.

Определено е реален конкурент на iPad Pro и изборът тук се свежда между това дали сте фен на еко системата на Apple или предпочитате Android и съответно бихте избрали Samsung.

DeX функцията работи наистина добре, но въпреки това не е толкова пълноценна, че да замести лаптопите 2 в 1, нито дава производителността и удобството при работа на Windows.

При всички случаи обаче, Samsung Galaxy Tab S6 е солиден, професионален таблет, който ще бъде достатъчно надежден и производителен в следващите няколко години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дисплей
Производителност
Памет
Камери
Комфорт
Батерия
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Samsung Galaxy Tab S6 продължава мисията на Samsung да осигури професионална машина, която да замества лаптоп, като предложи висока производителност, удобство и надеждност, и я реализира по-добре от всякога. Благодарение на няколко нови ъпгрейда, новият таблет на Samsung е достоен конкурент на iPad Pro 11,...Ревю на Samsung Galaxy Tab S6