Заедно със Galaxy S8 (виж ревюто), Samsung представи и обновената камера Gear 360 (2017). Както става ясно от заглавието, устройството може да създава снимки и видео с 360 градусов обзор, което позволява улавянето на случващото се извън полезрението. Възможността се оказва особено полезна за тези, които се намират в центъра на събитията. Камерата, за разлика от миналогодишната версия, е получила нов дизайн и вече може да снима видео в по-висока резолюция и да предава на живо случващото се директно в социалните мрежи. Устройството е по-открито и сега то може да работи дори и с някои iOS-устройства.

Характеристики на Samsung Gear 360 (2017):

 • Тип: Сферична камера;
 • Форм-фактор: Моноблок;
 • Резолюция на записа (кадъра/сек.): 4096х2048(24fps);1920×1080(60fps);
 • Формат на записа: MP4 (H. 265);
 • Матрица: CMOS 8.4 MP;
 • Тип на носителя: карта памет MicroSD (до 256GB);
 • Ъгъл на видимост, градуса: 360;
 • Диафрагма: F2.2;
 • Резолюция на снимката: до 5472×2736;
 • Светочувствителност (ISO): до 1600;
 • Панорамно снимане (360°.): Да;
 • Микрофон: Да;
 • Стабилизация: жироскоп, акселерометър;
 • Дисплей: Да;
 • Поддръжка на карти памет: Да;
 • Водоустойчивост: Да;
 • Защита от прах: Да;
 • Входни конектори: USB 2.0 (Type-C);
 • Безжични интерфейси: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), Bluetooth v4.1;
 • Батерия: 1,160 mAh;
 • Размери в мм: 100,6×46,3×45.1;
 • Тегло 130 гр.

Дизайн и ергономичност

За разлика от името, дизайнът на камерата значително са е променил. Сега формата на устройството не прилича на топка, а на гъба. Корпусът е направен от пластмаса в предимно бял цвят. Отгоре, в сферичната част, има две свръхширокоъгълни камери със сиви акценти. Разстоянието между тях е намалено и това трябва да се отрази положително върху качеството на съединяването на кадрите.

В най-горната точка симетрично са разположени LED индикатори, сигнализиращи за състоянието на камерите. Отляво се намира малкия отвор на стерео-микрофона. От другата страна, на равнището на повърхността, са разположени бутона за включването, менюто и индикатора за състоянието, както и вторият отвор на микрофона. Въпреки, че елементите за управление са на едно равнище, те по никакъв начин не пречат на комфорта при използването им и са с много отчетлив клик.

Идентифицирането на предната и задната част на камерата е трудно, а причината за това е симетричното разположение на обективите. За лицева страна се счита тази, на която е поставен дисплея. В долната част се намира бутонът за запис и вече споменатия монохромен информационен дисплей. От вляво се намира USB Type-C конектора и слота за microSD карта-памет.

Картоприемникът е трудно да се извади от корпуса и въпреки наличието на вдлъбнатини, ноктите не винаги успяват да се справят и се налага използването на удобни инструменти. В украсения в сив цвят елемент е разположена примка с гумен пръстен, който при желание може да се използва като допълнителна платформа за устойчиво положение на камерата върху плоска повърхност. В долния край — универсалното гнездо за статив и служебна информация.

Управление и функционалност

Устройството Samsung Gear 360 (2017) е трудно да се нарече независимо. Работата с новата камера не е много по-различна от тази при миналогодишния модел. Въпреки, че камерата може да се управлява с помощта на бутоните и да се избират режимите на снимане от малкия информационен дисплей, без функционалната поддръжка на фирменото приложение Gear 360, функциите на камерата са силно ограничени. Липсата на визьор, възможностите за дистанционно управление и стартирането на транслацията от камерата — това са значителни ограничения.

Мобилното приложение, опростяващо живота на собственика, за разлика от миналогодишната версия, се поддържа не само от флагманите: Galaxy S8, S8+, S7, S7 Edge, Note5, S6, S6 Edge, S6 Edge+ A5/A7 (2017). Разработчиците са позволили употребата на Gear 360 и от притежателите на iPhone 7, 7+, 6S, 6S+, SE.

Програмата Ви позволява бързо да настроите камерата с помощта на екрана на смартфона в качеството на информационен дисплей. Устройството се свързва с помощта на Bluetooth 4.1, а за предаване на изображенията върху дисплея се използва Wi-Fi Direct. Интерфейса на приложението е прост и интуитивен и работата с него не е никак трудна. Трябва да се подчертае също и опцията за „Пряка транслация“ — това е нова функция. Старата версия на камерата не позволява стриймване, но Gear 360 (2017) има такава възможност. Случващото се може дори да се излъчва директно в YouTube, Facebook или в услугата Samsung VR.

Достъпността на функциите може да се отличава в зависимост от мобилното устройство, версията на операционната система и региона. Например, в нашия случай, Gear 360 бе инсталиран на смартфона Galaxy S7 и липсваше опцията за излъчване. В Galaxy S8 обаче, проблеми с функционалността нямаше.

От приложението удобно може да се настройва визьора, наличните режими: „Гледка на 360“, „Кръгъл“, „Разтегнат“, „Двойник“, както и „Панорама“. Налични са и познатите на всички класически настройки на камерата: експозиция, баланс на бялото, режимите HDR, ISO и т.н.

Samsung Gear 360 (2017) работи в режим „Фото“, „Видео“, „Интервално заснемане“, „Цикличен видео запис“ и „Панорамно HDR“. Снимките се записват в JPEG формат, а видеото – в MP4.

Камерата е снабдена с две 8,4 Mp CMOS-матрици и обективи със значителната диафрагма F2.2. Тя може да създаде изображение с максимална резолюция от 15 Mp, и да заснема панорамно видео в резолюция 4096 x 2048 при 24 кадъра в секунда.

Максималната резолюция при снимане на видео с една от камерите — 1920 х 1080 при 60 кадъра в секунда. Устройството поддържа карти с памет до 256 GB. Също така е налице и защита по стандарта IP53, което позволява работа с устройството дори и в дъждовно време.

В камерата има несваляща се батерия с капацитет от 1160 мАч, което е малко по-малък капацитет от предишната версия. Батерията е достатъчна за един час и половина работа в зависимост от режима на употреба.

Работа

Качеството на снимките няма особено значение, тъй като Gear 360 е интересна преди всичко като видеокамера. Възможността за създаване на снимки тук е повече като допълнение или вторична опция. Качеството на снимките можете да оцените сами по-долу.

Струва си да се отбележи също, че за заснемане на статични панорамни видео-клипове е препоръчително да се запасите със статив (достатъчна е обикновена стойка), а ако в сценария при употребата е включено снимане в движение, то препоръчително е да използвате нещо като селфи-стик. Ако държите камерата с ръка, “слепването” на кадрите ще е не особено ефективно и на границата на връзката ще се „покаже“ фрагмент от ръката, което не изглежда много приятно и професионално.

Имайте предвид, че резолюцията в сравнение с миналото поколение е леко повишена, но по-рано, записът на максимален размер ставаше при 30 кадъра в секунда. Качеството на видеото леко се е повишило, но намаления брой на фреймовете в потока оказва отрицателно въздейства при гледане на динамични сцени. Все още обаче липсва стабилизация на изображението и се надяваме в следващата версия, тя да се появи.

В тъмното или в места със слабо осветление, качеството на видеото значително се влошава и се появяват шумове и детайлизацията пада.

Gear 360 (2017) може да се използва като обикновена широкоъгълна камера и да записва видео във Full HD качество със скорост до 60 кадъра в секунда. Качеството на снимките е приемливо, но трябва да се има предвид геометричното изкривяване, благодарение на широкия ъгъл на обзор или така наречената бъчвообразна дисторсия.

В режим на „Интервално заснемане“, камерата прави по една снимка, през зададения от 0.5 до 60 секунди интервал и Ви позволява да създавате интересни клипове.

Обработката на толкова специфичен материал в стандартните видеоредактори няма да се получи. За компютрите, на базата на Windows е достъпна помощната програма Gear 360 ActionDirector, която ще ви позволи да редактирате получения от камерата материал. За съжаление, приложението не работи под Mac OS. Интерфейсът на приложението е дружелюбен и не е труден за работа. Програмата може да изрязва клиповете, да редактира експозицията, цвета, да поставя надписи и т.н.

Обобщение

Качеството на клиповете, получени от Samsung Gear 360 (2017) още е далеч от идеала. Това е устройство, което няма да замени основната камера, но ще позволи на любителите на видеото значително да разнообразят съдържанието. Интересният акцент в случая се състои в това, че за разлика от всички познати видео материали, заснетото с подобно устройство видео-съдържание, може да се гледа многократно и всеки път зрителите ще виждат в кадрите нещо ново. „УАУ-ефектът“ при гледането на панорамно видео е гарантиран, особено ако го правите с очилата за виртуална реалност Gear VR.

Положителни черти:

 • подобрено качество на видеото (в сравнение с миналогодишния модел);
 • ергономичност, функционалност на мобилното приложения (възможност за излъчване на живо, разнообразие от режими и настройки);
 • наличие на редактора Gear360 ActionDirector.

Отрицателни черти:

 • влошаване на качеството на видеото в условията на недостатъчно осветление;
 • липса на стабилизация на изображението;
 • орязана функционалност на приложението Gear 360 в някои смартфони.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари