Sony WF-1000XM3 не са първото навлизане на Sony във високия клас безжични слушалки – тази титла носят техните предшественици WF-1000X, които видяхме през 2017 г., които бяха превъзходно звучаща алтернатива на средно добрите Apple AirPods от онова време.

Но две години е наистина много време в света на технологиите и сега няма недостиг на безжични слушалки и алтернативи на пазара. Apple не само вдигнаха летвата с новите си AirPods, но изглежда и успяха наистина да раздвижат пазара, като стимулираха почти всеки производител да опита със собствен модел Bluetooth слушалки, които да се конкурират с техните.

Това е страхотна новина за потребителя – непрекъснато нови функции и повишаване на качеството на звука се очакват от всички производители, които дръзнат да се включат в тази битка, и ще трябва да работят наистина много, за да предложат на потребителите нещо, с което да се откроят от останалите. За щастие, Sony WF-1000XM3 успяват да направят точно това по всички критерии.

На пръв поглед, Sony наистина разчупват дизайна – новите Sony WF-1000XM3 са с изцяло различен външен вид, спрямо предшестващите ги Sony WF-1000X. Външната част на слушалките е от гладка пластмаса с малък, лъскав кръгъл пластир по повърхността на частта, която влиза в ухото.

Tri-hold

Sony внедри нова „Tri-hold“ структура за Sony WF-1000XM3, която се фокусира върху три ключови точки в ухото ви, за да осигури по-добро закрепяне и задържане на слушалките и максимален комфорт при употреба при физически упражнения. На повърхността дори има специална гума с високо триене, която да помогне допълнително за стабилността.

Sony предлага седем различни размера на слушалката – четири модела „хибриден силикон“ и три модела с „троен комфорт“, които се усещат по-дебели от стандартните. Това е добра елекция и дава повече, сравнено с повечето конкуренти. Слушалките влизат в ухото под лек ъгъл надолу, като след това трябва да ги завъртите, за да ги фиксирате на място. Натрапването и постоянното им усещане за тежест за сведени до минимум, като същевременно предлагат и добра изолация от околния шум.

Като цяло, Sony WF-1000XM3 прилепват удобно и балансирано, без да създават дискомфорт. Те не са насочени конкретно към спортните типове и фитнес-мачовците, макар че без съмнение ще видите много хора във фитнеса или парка с тях, но все пак са идеални за по-малко физически напрегнати занимания като например игра на голф или по време на шофиране.

Характеристики

В основата на всяка от слушалките лежи процесор за шумопотискане Sony QN1e HD. На практика е идентичен с чипа, открит в надградените слушалки Sony-1000XM3. Sony твърдят, че този чип осигурава с 40% увеличение в качеството на шумопотискането в сравнение с WF-1000X.

Той използва 24-битова обработка (чипът в наушниците е 32-битов) и твърди, че осигурява по-голяма ефективност на слушалките, което позволява по-добър живот на батерията. Както е случаят с over ear моделът на Sony, чипът действа не само като процесор за намаляване на шума, но също така се справя и със задачите за усилване на DAC и аналоговите честоти. Слушалките поддържат SBC и AAC кодеци, но няма aptX HD Bluetooth, в случай, че притежавате съвместим телефон.

Както е обичайно за безжичните слушалки, Sony WF-1000XM3 са снабдени със собствен калъф, който служи за съхранение и зареждане. Той е доста тромав в сравнение с компактните калъфи, в които се помещават Apple AirPods или Cambridge Audio Melomania 1s.

В случая, калъфът е по-тесен от този на WF-1000X, но малко по-дълбос и висок – без съмнение това е породено отчасти поради различните форма и размери на новите слушалки. Горната част е шарнирна и оцветена в меден цвят, което изглежда особено впечатляващо, когато се комбинира с черното покритие на нашата тестова бройка.

Живот на батерията

Sony постигна големи успехи по отношение на живота на батерията на WF-1000XM3. Получавате шест часа стандартно възпроизвеждане, докато калъфът има достатъчно мощност за допълнителни три зареждания, което дава общо 24 часа, когато използвате Bluetooth и шумопотискането едновременно. Ако изпаднете в спешна ситуация, само 10 минути зареждане са достатъчни, за да им осигурят поне 90 минути работа.

Ако изключите шумопотискането животът на батерията скача до осем часа, като в случая набъбва до впечатляващите общо 32 часа (считано с трите зареждания, които осигурява калъфа). Apple AirPods се зареждат напълно за около 5 часа, докато Sennheiser Momentum True Wireless се зареждат за четири часа. Единствено Cambridge Audio Melomania 1 с девет часа батерия от самите слушалки, плюс четири допълнителни зареждания от калъфа, могат да вдигнат летвата, но никой от тези модели не предлага активно шумопотискане, което консумира съществена част от енергията.

При тях няма индикатор за нивото на заряд, но червеният светодиод отпред започва да мига бързо, ако няма достатъчно енергия, за да работят слушалките.

Управление

Приложението Sony Headphones Connect съществува от известно време, като дава малко повече контрол върху някои функции на WF-1000XM3 – през него можете да видите нивото на батерията на всяка слушалка, да промените вградения еквалайзер и да променяте функциите на сензорните контроли – полезно за всички левичари, определено биха се чувствали по-комфортно по този начин.

Рядко се срещат чифт безжични слушалки, които да внедряват сензорен контрол безупречно, но Sony изглежда са успели да постигнат и това. Сензорният контрол за всяка една слушалка е с доста малка площ, така че определено може да затрудни хората с по-големи пръсти – и именно за тях би било по-удобно да задържат слушалката с показалец и показалец и да я потупват с показалеца.

Лявата контролна подложка е за включване или изключване на потискането на шума, както и за включване на режима Ambient Sound, който позволява средно ниво на шумопотискане. При докосване и последователно задържане, можете да включите режима „бързо внимание“, който ви позволява да проведете разговор, без да се налага да спирате пуснатата музика.

На дясната подложка са позиционирани сензорите за контрол на възпроизвеждането

Еднократно натискане служи като бутон Play/Пауза, двойно докосване превърта песните напред, а тройно – назад. При докосване и задържане, се отваря вашия дигитален асистент – Siri или Google Assistant. Освен това, изваждането на една от слушалките от ухото, автоматично спира възпроизвеждането. При обратно поставена в ухото, мултимедията започва да се възпроизвежда оттам, от където сте я спрели, с което слушалките осигуряват една наистина полезна функция, когато се налага да обърнете бързо внимание на някого или нещо, но да не се налага да сваляте и двете слушалки от ушите си, или да използвате смартфона за даване на пауза.

Сензорните контролни бутони биха ви отнели известно време, докато свикнете, тъй като пръстите ви, ще имат нужда от малко време, за да се адаптират с конструкцията и работата на Sony WF-1000XM3.

Недостатъкът

За жалост, оставаме леко смутени от факта, че не можете да контролирате силата на звука от самите слушалки. Би било добре, ако гледате видео, докато държите телефона си, да не се налага да давате видеото на пауза или да покривате екрана, докато регулирате звука, ами просто да имахте възможността да го правите през слушалките. Освен това, повечето конкуренти предлагат подобна възможност, и именно поради което у нас остава надеждата, че в следващите версии на фърмуера, тя ще бъде добавена. Именно това е едно от големите предимства на сензорния контрол – голямата гъвкавост за добавяне, модифициране и персонализиране на функции.

Звук

Безжичните слушалки Sony WF-1000XM3 създават чудесен музикален звук – инструментите звучат естествено, автентично и също толкова изразително и завладяващо, колкото и вокалите.

Има известна тънкост в пика, когато басовите ноти на песента се покачват и намаляват по интензивност. Докато барабаните избухват в живост във всяка песен, Sony WF-1000XM3 не се страхуват да предадат всеки удар с мощност и сила. Този вид динамична прецизност е наистина трудна за постигане, особено когато става въпрос за слушалки с толкова малки размери.

Сравнено с WF-1000X, новият модел звучи по-ясно, динамично и отчетливо. Басът е по-дълбок с по-голям диапазон възпроизведими честоти. До голяма степен, успеха на Sony WF-1000XM3 се дължи именно на иновативното и усъвършенствано шумопотискане.

Sony представиха нов Bluetooth чип специално за тези слушалки, който цели да промени начина, по който се осъществява комуникацията между тях и вашия аудио източник. Sony твърдят, че аудиото трябва да пристига и в двете слушалки едновременно, което прави по-здрава връзка, а също така намалява до минимум възможността за евентуално забавяне на звука и проблеми със синхронизирането между картина и звук при гледане на видео. Sony обещават, че новият чип намалява латенцията с до 75% в сравнение с WF1000X.

При гледане на Netflix и YouTube, не откриваме проблеми със синхронизирането на картината и звука. Аудиото е плътно, ясно и висококачествено.

Финална оценка

Sony наистина показаха нещо специално със своите WF-1000XM3. Звучат отлично, животът на батерията е там най-добрият и те са единствените на пазара, които идват с активно шумопотискане и го изпълняват толкова добре.

Със сензорните контроли се свиква, но е жалко, че поне засега не виждаме възможност за регулиране на нивото на звука от самите слушалки. Всичко останало обаче, изглежда перфектно – отличен звук, бас, конструкция и дизайн.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари