Sony винаги е избирала консервативния подход в дизайна на своите смартфони. Въпреки това, тя никога не се е страхувала да експериментира, когато става въпрос за екраните. Линията от устройства Xperia Premium е потвърждение за това. Досега те са единствените, пуснати от големите производители на смартфони с екран, чиято резолюция е 4K.

Затова анонсираните в новата линия представители от Sony за тази година с много дълги екрани не предизвикаха изненади. Сред тях са флагманският модел Xperia 1 и апаратите от средната категория Xperia 10 и Xperia 10 Plus. Съотношението на страните при тях е 21: 9, което всъщност е нестандартно и ако някой може да направи такива смартфони, то това е само Sony.

Xperia 1 вече е на пазара и скоро ще я имаме за тест, но другите две устройства вече минаха през нашия офис и в това ревю ще ги разгледаме именно тях, тъй като основните разлики помежду им са точно в размера.

На пръв поглед се забелязва, че Sony е направила нещо различно – смартфоните са много по-високи от конкурентите си поради съотношението на екраните им. Има обаче още няколко изненади. Предната част на двете устройства изглежда много привлекателна, тъй като долната рамка има същата дебелина като страничните. Няма я така наречената брадичка, което е голямо предимство – елемент, който не бе премахнат, дори и във флагманските смартфони на повечето производители.

За съжаление, горната рамка остана широка, което допълнително увеличава пропорциите на двата телефона. Sony тук се е отказала от т.н. “ноч”, и по наше мнение, по-добре е да има удебелена горна рамка, отколкото долна, защото такава система ограничава диапазона на достъп на палеца. Спецификации на Xperia 10 и 10 Plus:
 • Размери и тегло: 156 x 68 x 8.4 мм, 162 g; 167 x 73 x 8,3 мм, 180 g;
 • Материали: пластмаса;
 • Биометрични данни: скенер за пръстови отпечатъци;
 • Цветове: черно, сребристо, розово, синьо; черен, златист, сребрист, син;
 • ОС: Android 9.0;
 • Екран: IPS LCD от 6 и 6.5 инча, 1080 x 2520, 457 и 422 ppi, 79.21% и 81.13%;
 • Камери на Xperia 10: задна 13 мегапиксела, LED светкавица, f / 2.0 апертура, размер на пиксела 1.12 μm, сензор 1/3 инча; фазов автофокус; 4K 30 кадъра в секунда за видео, цифрова стабилизация; втора 5 MP, f / 2.4, 1/4 инча, 1.4 микрона;
 • Xperia 10 Plus камери: задни 12 мегапиксела, LED светкавица, f / 1.8, 1.28 инча, 1.25 микрона, фокусно разстояние 27 mm, фазов автофокус; Втората камера е с телефото 8 мегапиксела, 2x оптично увеличение, f / 2.4, размер на сензора 1/4 инча, пиксели 1.12 μm, фокусно разстояние 53 mm; 4K 30 кадъра в секунда видео, цифрова стабилизация;
 • Преден 8-мегапикселов широкоъгълен, HDR;
 • Процесори: Snapdragon 630 и Snapdragon 636;
 • Памет: 3/64 GB, карти с памет до 512 GB; 4/64 GB, карти с памет до 512 GB;
 • Батерия: 2870 и 3000 mAh.

Екран с пропорции на кинотеатър

И двете версии на Xperia 10 са оборудвани с дисплеи със съотношение на страните 21: 9. Повече от половината от новите филми и телевизионни предавания на Netflix имат същото съотношение 21:9.

Sony Xperia 10 Plus има 6,5-инчов екран, при който панелът на по-малкия Xperia 10 е 6 инча. И в двата случая, резолюцията е 2520 × 1080 пиксела, дисплеите са IPS LCD базирани. Детайлизацията и цветопредаването са наистина добри, въпреки че не са като при OLED технологията, което е особено забележимо при черното. Въпреки това, тук се използват едни от най-добрите IPS панели. 

По-дългите пропорции стават очевидни, но в момента не са шокиращи. Samsung, Huawei и Xiaomi вече предлагат смартфони със съотношение 19.5: 9, а това не е далеч от 21: 9.

Оказва се, че на този екран се изобразява много повече съдържание, отколкото при 18:9 панел, когато 16: 9 изглежда почти архаичен на този фон. Пропорциите 21: 9 работят добре, особено в режим на многозадачност, когато имаме две приложения на един екран. Можете например да прикрепите прозорец от YouTube в горната част и да говорите с някого в долната. Дори ако клавиатурата е показана, има достатъчно място.

Екраните на новите Sony Xperia 10 са толкова тесни, че е лесно с палеца да се стигне до другия край, въпреки че е почти невъзможно да достигнете до горната част, държейки устройството с една ръка. Това е особено валидно при по-големия Xperia 10 Plus. 

Съотношението от 21: 9 е чудесно за гледане на филми в движение. Ако често пътувате с влак или самолет, тогава наистина ще го оцените. По-лошо е, когато гледате YouTube и съдържание в 16: 9. По подразбиране се вижда много голям квадрат и след като увеличите изображението, голяма част от кадъра се изрязва.

На свой ред, феновете на игрите върху дисплея със съотношение 21: 9 ще могат да видят повече. Тук много зависи от разработчиците, но в някои от заглавията, видимостта е забележимо по-добра. Трябва да бъдете внимателни, защото не всички игри са съвместими с такива нестандартни пропорции. Например, въпреки многобройните опити, ние не успяхме да стартираме играта Asphalt 9 на Xperia 10.

Страничен скенер и дизайн 

И двата смартфона имат скенер за пръстови отпечатъци на страничната си част. Сензорите работят бързо и надеждно (проблеми възникват само при мокри пръсти). Голямото предимство е, че и двата четеца се намират в идеалното положение, точно под палеца.

Над скенера се намира бутона за захранването, а под него е този за регулиране силата на звука. За съжаление, този елемент може да бъде по-добре направен, защото пластмасовият бутон е трудно да се усети под пръста ви. Ходът му е твърде кратък и всичко е много хлабаво. 

Корпусите и на двата Xperia 10 са изработени от висококачествена пластмаса, а предните панели са покрити със защитно стъкло Gorilla Glass 5. За съжаление няма сертификати за защита от влага, затова е по-добре тези Xperia смартфони да се използват далеч от вода.

В корпусите също е предвидено място и за 3.5 мм жак и USB-C порт за зареждане. Когато нещата опрат до начините на свързване, тук присъства NFC за плащания, Bluetooth 5.0 и Wi-Fi AC. И двете устройства поддържат Micro SD карти, а в по-големия Xperia 10 Plus има място за две SIM-карти (това не е хибриден слот).

Производителността е различна 

По-малката версия на Sony Xperia 10 е снабдена с процесора Snapdragon 630, 3 GB RAM и 64 GB вградена разширяема памет, чрез microSD карти. При по-големия Sony Xperia 10 Plus работи процесора Snapdragon 636, 6 GB RAM и 64 GB вградена памет, също с възможност за разширение чрез microSD.

Това води до големи различия в синтетичните тестове, където Xperia 10 Plus показва по-добри резултати с около 1/3. Каква е ситуацията на практика? И двата телефона работят плавно и не лагват. Въпреки това, съществуват различия в полза на Xperia 10 Plus, особено когато се изпълняват няколко приложения едновременно.

Повече стартирани приложения в RAM означава по-бързо зареждане и превключване между тях. Тук отново процесорът в 10 Plus е по-добър, което ще позволи да се изтръгне повече от мобилните игри. За мен обаче е трудно да не спомена, че такива характеристики не са достатъчни през 2019 година. Бих могъл да го приема, ако не беше цената, но за нея ще поговорим малко по-късно.

Android 9.0 от кутията 

Sony Xperia 10 и Xperia 10 Plus работят под управлението на OS Android 9.0 и това е страхотно. Както виждате, дори и при средно ниво можем да получим продукт, оборудван с най-новата операционна система. 

Интерфейсът е на Sony, който познаваме от дълго време. Той е лек и неинвазивен, вътре има няколко оригинални елемента, като например страничния панел. След като щракнете двукратно върху дясната страна на екрана, получавате достъп до бързото меню, където можете да го настройки според нуждите си или да използвате алгоритмите за извеждане на софтуера, който може да Ви бъде най-полезен в момента.

Тук обаче има и недостатъци. В по-малкия Xperia 10, нивото на разширение на интерфейса е лошо проектирано, така че някои системни надписи се припокриват. За щастие, ситуацията се коригира чрез увеличаване на екрана.

Камери в Xperia 10

Sony Xperia 10 и 10 Plus – това са устройства от средния ценови клас на Sony, но и двата модела правят страхотни снимки. Особено ме изненада портретния режим, който работи неочаквано добре. Разбира се, има и сцени, при които камерата не разпознава напълно фона, но като цяло размазването изглежда правдоподобно.

Снимките, направени през деня, се характеризират с високо качество, като за средно ниво – дори много. Единствения недостатък е ниският тонален диапазон. През нощта можете да видите, че снимките са забележимо по-лоши, но отново: те са над средните за категорията си.

Ето и няколко параметъра на фото-модула на Sony Xperia 10 Plus: 
 • Основната леща е 12 MP, f / 1.8, 27 мм, с размер на пиксела от 1.25 микрометра. 
 • Телеобектив (x2), 8 MP, f / 2.4, 53 мм, с размер на пиксела от 1,12 микрометра. 
 • Предна камера от 8 MР, f / 2.0, 24 м, 1.12 микрометра.

По-малкият Xperia 10 също е оборудван с две камери, но те имат малко по-различно разположение, защото вместо телеобектив, тук има допълнителен, който е отговорен за определяне на дълбочината. Главният обектив също е малко по-различен. Като цяло, камерата е много подобна на 10 Plus, въпреки, че през нощта снимките излизат с малко по-ниско качество.

Параметрите на камерата в Xperia 10 изглеждат така: 
 • Основният сензор е 13 MP, f / 2.0, 27 мм, с размер на пиксела от 1,12 микрона. 
 • Допълнителен обектив 5 MP, f / 2.4, 22 мм, с размер на пиксела от 1,4 микрона. 
 • Предна камера 8 MP, f / 2.0, 24 мм, 1.12 микрометра.

Автономност на Sony Xperia 10 и Xperia 10 Plus 

Телефонът Sony Xperia 10 е получил акумулатор с капацитет 2870 mAh, който в комбинация с 6-инчовия екран дава доста над средното време за работа с едно презареждане. При по-интензивно използване на смартфона е малко вероятно да издържи до вечерта. 

На свой ред, Sony Xperia 10 Plus е оборудван с малко по-добра батерия. Акумулаторът е с капацитет 3000 mAh и също не е твърде голям, но успява да работи по-дълго. И двете устройства се зареждат през USB-C порта, използвайки Quick Charge 3.0 технологията за бързо зареждане.

Обобщение

Sony Xperia 10 и 10 Plus – това са добри смартфони, но определено са твърде скъпи. 

Ако погледнем Xperia 10 и 10 Plus, освен ценовия проблем, ще забележим и много интересни предложения от среден клас. Устройствата имат големи и много добри дисплеи, които са чудесни за взаимодействие с няколко приложения едновременно или гледане на филми.

От друга страна, телефоните Xperia 10 и Xperia 10 Plus също така са оборудвани с най-новата операционна система Android и притежават наистина отлични камери за своя клас. Ние успяхме да забележим само два проблема: батерията би могла да е по-голяма, а процесорът – малко по-добър. Впрочем, това не са критични фактори, които биха могли да направят новите Xperia смартфони необосновани за покупка … ако не е цената.

За съжаление, Sony e оценила новите си устройства по такъв начин, че това е трудно да се разбере и приеме. Xperia 10 струва 630 лв, а Xperia 10 Plus – 690 лв. Докато Xiaomi предлага Redmi Note 7 за 346 лв, а флагманът Mi 9 за 664 лв. В този контекст, тестваните Xperia модели изглеждат доста по-скъпи, но в тях има потенциал.

Положителни черти:
 • Уникален дизайн;
 • Камерата с телеобектив на Xperia 10 Plus рядко се среща в средната категория;
 • Точен скенер за пръстови отпечатъци;
 • Съотношението на страните от 21: 9 осигурява пространство в социалните мрежи и в режим на разделен екран.
Отрицателни черти:
 • Хладни цветове на екраните, трудно е да се постигне точно цветопредаване;
 • Слабо портретно снимане;
 • Производителността и автономията могат да бъдат по-добри;
 • Някои приложения не се мащабират под 21: 9.
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари