Японската компания Sony отдавна твърди, че нейните продукти (телевизори, смартфони, плейъри) са насочени предимно към креативните хора. Тоест, тези, които не само разглеждат съдържанието, но и които го създават. В потвърждение на това беше представен още един смартфон с издължен дисплей, който беше наречен Sony Xperia 5. Той възпроизвежда видео във кинематографичния формат 21: 9. В днешното ревю ще разгледаме по-подробно този нов смартфон и ще разберем основните му технически характеристики, особености и неговите силни и слаби страни.

Технически характеристики:

 • Размери: 158 x 68 x 8,2 мм;
 • Тегло: 164 g;
 • Капацитет на батерията: 3140 мАч;
 • Размер на дисплея: 6.1 инча;
 • Технология на дисплея: POLED;
 • Резолюция: 2520 x 1080 (449 PPI);
 • Предна камера: 8 мегапиксела;
 • Основна камера: 12 мегапиксела;
 • Светкавица: LED;
 • Версия на Android: 9,0– Pie;
 • Интерфейс: Xperia UI;
 • Оперативна памет: 6 GB;
 • Вътрешна памет: 128 GB;
 • Разширяема памет: MicroSD;
 • Чипсет: Qualcomm Snapdragon 855;
 • Брой на ядрата: 8;
 • Тактова честота: 2,8 GHz;
 • Свързаност: HSPA, LTE, NFC, Dual-SIM, Bluetooth 5.0.

Дизайн

От конструктивна гледна точка, въпросното устройство стъпва върху основата на друг смартфон – Sony Xperia 1. Но за разлика от предшественика си, моделът Xperia 5 е по-тесен, благодарение на което по-добре лежи в ръката. Размерите на устройството са 158х68х8,2 мм, а теглото – 164 грама. Предните и задните панели са покрити с Corning Gorilla Glass 6 стъкло. Това прави смартфона не само здрав, но и елегантен. Хубавото тук е, че апаратът практически не се хлъзга в ръката. Понякога, когато го използвате се наблюдава леко хлъзгане, но благодарение на не много широкия си корпус се получава добро сцепление, така че няма вероятност да изпуснете устройството.

На пазара Sony Xperia 5 се предлага в син, черен, сребрист и червен цвят. Реално, предният панел напълно се заема от сензорния дисплей, а оформлението на пространството около екрана е направено напълно в стила на линията Xperia. Рамката около екрана е изключително тънка, а долната “брадичка” е с умерена дебелина. Над екрана пък се намира лека вдлъбнатина, в която са монтирани слушалката (в центъра) и предната камера (вляво от нея).

Задният панел на Sony Xperia 5, както казахме и по-горе, е покрит със стъкло. Името на марката е изписано в центъра, а това на продуктовата серия – отдолу. В горния ляв ъгъл се намира вертикално ориентирания модул за тройната камера, а над него инженерите са позиционирали светкавицата. От дясната страна пък се намира бутона за заключване, за регулиране силата на звука и скенера за пръстови отпечатъци. Всички елементи са поставени на удобна за пръста височина, което означава, че не е нужно да променяте захвата, за да достигнете до желаната област.

Отляво традиционно се намира тавата за SIM картата, в която можете да поставите 2 SIM карти или една SIM карта и карта памет за разширяване на вътрешната памет на смартфона. 

В същото време, разговорният микрофон се намира отгоре, а отдолу има още един микрофон за филтриране на околните шумове, порт USB Type-C и мултимедийния високоговорител. Също така си струва да се спомене, че телефонът има защита срещу проникване на прах и влага, съответстваща на стандарта IP65 / 68, така че можете спокойно да използвате устройството при дъжд.

Като цяло, нямаме оплаквания относно дизайна на смартфона. Той е направен във вече познатия за Sony стил. Апаратът изглежда добре и луксозно. В допълнение, той лежи добре в ръката, което ни позволява да му поставим допълнителен плюс за ергономичност.

Дисплей

CinemaWide дисплея със съотношение 21:9 Ви позволява да се наслаждавате на филмите във формата, в който първоначално са заснети. Всъщност, това е кинотеатър в джоба ви. В допълнение, екранът поддържа специалния Creator режим, който осигурява най-точното цветово възпроизвеждане при всяко съдържание. Можете да получите естествена картина както при гледане на изтеглени от нета видеоклипове, така и при възпроизвеждане на потоково видео (като например в YouTube).

Благодарение на фирмения X1 процес, който се използва в телевизорите BRAVIA, дори и стрийминг видеото може да се възпроизвежда с активен HDR – картината ще стане по-ярка, по-контрастна и по-ясна.

В заключение ще кажем, че стесненият екран Ви позволява едновременно да отворите 2 приложения, да гледате видеоклипове и да сърфирате в социалните мрежи, както и да преглеждате картата и да обменяте съобщения.

Хардуер

Както може да се види и от техническите характеристики, апаратът Xperia 5 е оборудван с 8-ядрения процесор Qualcomm Snapdragon 855 и Adreno 640 графично ядро. Той също разполага и с други производителни компоненти, като 6 GB оперативна памет, която ще му позволи лесно да ‘подкара’ всички съвременни игри. 

Всъщност, RAM-та е повече от достатъчна за работата на смартфона в режим на многозадачност. На някои може да им изглежда, че вградената 128 GB физическа памет няма да е достатъчна (като се вземе предвид фактът, че устройството е насочено към игрите и възпроизвеждането на видео). Но ако желаете, ситуацията може да се коригира с поставянето на карта памет до 512 GB. 

Другият момент, който е малко объркващ, е операционната система. Android 9 вече не е най-добрата версия на мобилната платформа, но това е временно решение. Разработчиците твърдят, че към момента на дебюта си, устройството ще работи на базата на пълноценната ОС Android 10.

Своеобразен бонус за геймърите е функцията Game Enhancer. Тя позволява изключването на известията за входящи обаждания и съобщения, така че нищо да не ви отвлича от играта. В допълнение, тази опция леко удължава живота на батерията. Другият плюс може да се нарече функцията за запис на игровия процес. Опцията ще направи запис както на самата игра, така и на вашите коментари. Освен това, в този режим присъства функцията „Промяна на гласа“, която ви позволява да експериментирате.

За тези, които обичат да се хвалят с геймърските си победи е осигурена възможност за серийно заснемане на екрана със скорост 20 кадъра в секунда за 30 секунди. Така лесно можете да споделяте личните си постижения в социалните мрежи.

Камери

В задната част на апарата се виждат цели 3 камери, първата от които е с 52-мм портретен и телеобектив и 12-мегапикселова резолюция с апертура f/2.4, поддръжка на 2x оптично увеличение, оптична стабилизация при заснемане и ъгъл на видимост от 45 градуса.

Втората е с 26-мм универсален модул и 12-мегапикселова резолюция, с диафрагма f/1.6, поддръжка на оптична стабилизация по време на заснемане и хибридна оптично-електронна стабилизация при запис на видео, а ъгълът на видимост е 78 градуса. Третата последна камера е 16-мм с ултра-широк модул, който е 12 мегапиксела с диафрагма f/2.4 и поддръжка на технологията за стабилизация на видео SteadyShot. Ъгълът на видимост в случая е 130 градуса.

Камерите осигуряват още няколко полезни и интересни функции, като автоматично фокусиране според очите, което ви позволява да получите красиви портрети с детайлно цветопредаване. Другата опция е бързото заснемане с честота 10 кадъра в секунда. Когато тази функция е активирана, се използва и автоматичното фокусиране и автоматичната експозиция. По време на серийно заснемане, ключовият обект се получава максимално чист и ясен, дори и да е движещ.

Следващата полезна и интересна Функция е за шумоподтискането в RAW формат, която се осигурява от допълнителния процесор BIONZ X. С негова помощ можете да получите най-ясните и чисти снимки при условия на слаба осветеност.

Невъзможно е да не споменем, че софтуерът на камерите в Sony Xperia 5 Ви позволява да работите в ръчен режим. Можете самостоятелно да настроите ISO стойността, да настройвате експозицията, да регулирате баланса на бялото и наситеността на другите цветове. Освен това, смартфонът има режим за 30-секундно задържане на затвора, което ви позволява да правите впечатляващи нощни снимки.

Ето няколко примерни снимки при нощно снимане

Записването на видео може да се извърши в режим Cinema Pro. Можете също да промените ISO, скоростта на затвора, вида на фокуса, нивото на звука, баланса на бялото и дори използвания модул. Всъщност в Cinema Pro има много повече опции. Това е истинска находка за тези, които искат да експериментират и да получат най-кинематографичното видео.

Също така си струва да се спомене, че смартфонът Sony Xperia 5 е съвместим с камерите от серията Alpha. Можете да управлявате режимите на камерата от разстояние чрез приложението Imaging Edge Mobile.

Предната камера в случая е малко с по-скромните възможности от 8 Мп резолюция с апертура f/2.0 и функция за заснемане в HDR режим, запис на видео, посредством 5-осева стабилизация SteadyShot, създаване на портретно селфи и опция за разпознаване на усмивки.

Звук

За възпроизвеждане на звука отговаря високоговорителя, базиран на Dolby Atmos технологията. Тя гарантира висококачествено възпроизвеждане на звука, така че можете да се наслаждавате на филмите и музиката без слушалки.

Автономност

Може би една от слабостите на Sony Xperia 5 е неговата автономност. Sony Xperia 5 е оборудван с 3 140 mAh батерия. За апарат с подобрен хардуер и допълнителни технически елементи (като BIONZ X процесора за обработка на снимките), това откровено не е достатъчно. Разбира се, инженерите са предвидили режимите Smart Stamina и Battery Care, но е малко вероятно значително да подобрят автономността. Най-вероятно устройството трудно ще издържи с едно презареждане един цял ден. За щастие обаче има бързо зареждане чрез USB захранване, така че зарядът бързо ще бъде възстановен. Тук обаче безжичното зареждане липсва, което не е фатално за флагмански смартфон, но все пак е минус.

Обобщение

Sony Xperia 5 в никакъв случай не може да се нарече лош смартфон. Но това е смартфон, който е подходящ само за конкретна целева група. Не просто трябва да Ви харесва дисплеят със съотношение 21: 9, но трябва и наистина да го искате. Всеки, който не вижда видима полза от това, трябва да го знае. Героят в днешното ни ревю има и редица недостатъци в ежедневието (въпреки, че със сигурност отделните хора няма да се съгласят с това твърдение).

Също така, тук липсва безжично зареждане и жак за слушалки. Камерата не е лоша, но има и по-добри предложения. Такива са например Google Pixel или Huawei P30 Pro. И двата апарата са по-евтини от Xperia 5. Ако търсите по-компактен смартфон, то в тази ситуация по-добрият вариант ще е този отколкото Xperia 1. Но Xperia 5 също не е съвсем компактен. Например, познат смартфон е Samsung Galaxy S10e, който е по-малък и в момента е много по-евтин.

От друга страна, Sony Xperia 5 предлага впечатляваща производителност, което до голяма степен оказва влияние върху популярността на модела. В този смартфон няма нищо лошо, но според нас няма и нищо изключително, а в момента в България може да бъде закупен за около 1500 лв.

Положителни черти:

 • красив премиален дизайн;
 • висококачествен дисплей със съотношение на страните 21:9;
 • високопроизводителен хардуер;
 • качествени многофункционални камери;
 • наличие на опция за бързо зареждане.

Отрицателни черти:

 • липса на 3,5 жак за слушалки;
 • малък капацитет на батерията;
 • липса на безжично зареждане.

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари