Ревю на Sony Xperia XZ3

18
3235
Може ли първият телефон на Sony с OLED дисплей да изстреля Sony Mobile нагоре?

Спомняте ли си кога за последен път изпитахте истинско вълнение от появата на нов Sony Xperia телефон? Може би само преди половин година, когато Sony представи Xperia XZ2 – вероятно по простичката причина, че открай време сте фенове на Sony?

Надали ви е убягнала тенденцията през 2018-а избралите продуктите на Sony Mobile да са по-малко от всякога, съдейки по данните за продадени устройства. За очакваните продажби от около 9 милиона (спад с 4,5 милиона спрямо 2017-а) има много обяснения и това далеч не е качеството на телефоните.

Несъмнено Sony Mobile е в тежък момент. Но означава ли това, че компанията чисто и просто излизат от играта? По-скоро не, особено ако новият XZ3 се реализира по-добре от предшественика си, което би било закономерно предвид многото достойнства на този модел, като се започне от почти съвършения извит OLED дисплей, мине се през отличния звук и се стигне до операционната система – чисто новият Android 9 Pie, с който могат да се похвалят съвсем малко конкуренти на Sony към момента.

Дали сме сигурни, че става дума за телефон, а не за Bravia TV?

Няма грешка – XZ3 притежава OLED дисплей, което го прави първия телефон на Sony Mobile, използващ тази технология. При това става дума за наистина впечатляващ екран, интегриран в безупречен от дизайнерска гледна точка корпус със стъклено покритие.

Извивките на XZ3 може и да не съперничат на тези на Лара Крофт, но вероятно няма да са малко естетите, които може да поставят телефона пред прочутата героиня от култовата гейм поредица Tomb Raider.

Говорейки за дизайн, справедливо би било да го поставим редом с Pixel 2 XL и Galaxy S9, като отдадем заслуженото на Sony заради уникалния стъклен гръб на телефона, в който или ще се влюбите, или.. не.

Факт е, че извитите ръбове и ъгли на този телефон приковават погледа и оказват особено въздействие, още повече, че не говорим само и единствено за дизайнерско решение, а за разширяване на начините, по които взаимодействаме с телефона си.

След като вече поставихме XZ3 в едно изречение с Galaxy S9 и Pixel 2 XL, може би е редно да споменем къде се позиционира новият флагман на Sony от гледна точка на цената.

В момента той е малко по-евтин от S9 на Samsung и с около 200 лв по-евтин от Pixel 2 XL. Конкурира се по цена най-вече с OnePlus 6, който според нас е един от основните му конкуренти.

Появявайки се едва шест месеца след XZ2, новият XZ3 просто няма как да представлява радикално различен продукт, въпреки че от пръв поглед и докосване се усеща като по-изпипан и балансиран от своя пряк предшественик

Стига, разбира се, нещото, което най-много сте харесвали и обичали в телефоните на Sony, да не са били ръбовете. Да, Sony дълго време отстоява четвъртития профил на Xperia, но краят на тази тенденция очевидно настъпи.

Не само заради усъвършенствания дизайн, нито заради теглото от 193g, което го дисквалифицира от лигата на супер леките (телефони), но XZ3 обективно може да бъде определен като продукт, който си тежи на мястото. „Облечен“ в Gorilla Glass 5 водоустойчива опаковка, това е телефон, който не само се използва с лекота и удоволствие, но и с който човек знае, че ще бъде забелязан.

Цветовата гама е фактор в полза на последното, тъй като наред с баналните бяло и черно, XZ3 се предлага в два зрелищни цвята – бордо и абсолютният ни фаворит „горско зелено“.

Всичко щеше да е перфектно, ако не беше реалният риск от изплъзване на телефона, според това в чия длан се намира. Въпреки че не е толкова заоблен колкото XZ2, XZ3 е от онези телефони, които предразполагат към изпускане – проблем, който върви ръка за ръка със стъкленото покритие, но се простира в широки граници в зависимост от останалите параметри на устройството. Или иначе казано – една от първите ви задачи, след като вече сте се сдобили с този телефон, ще бъде да се снабдите със съответните аксесоари за по-добра защита, защото дори да не го изпускате ден през ден, вероятността да го видите скандално издраскан поради съприкосновението с грапави повърхности не е никак малка. А това все пак е телефон, а не “Ленд Роувър“, нали така?

Едно от нещата, с които ни се наложи да свикнем, е позиционирането на четеца за пръстов отпечатък. Позиционирането му е поне за нас малко странно и поне в началото ще натискате по-често обектива на камерата. За щастие също така е почти сигурно, че рано или късно мускулната памет ще се преконфигурира по такъв начин, че да уцелвате сензора от първия път, дори когато понечите да включите телефона си в просъница. В този смисъл да говорим за проблем може би е малко преувеличено – по-скоро става дума за моментно неудобство.

Да се върнем обаче на дисплея на XZ3

Със своя 6-инчов диагонал той се позиционира на границата на т.нар. фаблети, а липсата на рамка по широчина и заоблените ъгли засилват усещането, че имате пред себе си много по-голям екран от този, с който сте свикнали да разполагате, използвайки телефона си за браузване или за мултимедийно съдържание. Още повече, че увеличеният дисплей не е самоцел, а е подкрепен от забележителните качества на първия OLED Xperia смартфон на Sony, на който всичко изглежда по-красиво, отколкото в действителност е. Това се дължи както на многото пиксели, така и на технологията X-Reality for mobile, която конвертира качеството на картината на телевизионни програми и филми във формат с високо динамичен обхват (картината се изяснява и усъвършенства в реално време), независимо дали стриймвате или гледате предварително свалено съдържание. Резултатът е визуални изображения с поразително наситени и контрастни цветове, включително вездесъщото черно, при това възпроизвеждани от всякакъв източник, бил той и във SD формат.

Хардуер

Захранван от Snapdragon 845 CPU и Adreno 630 GPU на Qualcomm, макар да разполага с 4GB RAM – двойно по-малко от OnePlus – XZ3 е достатъчно мощен, за да позволи да се възползвате в максимална степен от върховния дисплей на телефона, което означава не само да гледате 4К видео, но и да играете най-новите игри и мобилни портове (да, в т.ч. Fortnite Mobile). Връщайки се към вече споменатите OnePlus 6 и Pixel 2, считани за моделите на 2018 година от гледна точка на производителността, XZ3 не отстъпва на тези две устройства.

Съществен принос за изживяването има звукът на този телефон, рекламиран като най-гръмогласния (мощен) Xperia до момента

Именно високоговорителите налагат разполагането на рамка от горната и долната страна на корпуса – без тях телефонът би могъл да претендира за безрамков. И тук от Sony са вложили изключителните си разработки по отношение на звука (като High-Resolution Audio и LDAC), позволяващи възпроизвеждането на компресирани файлове с качество на звука, близко до това на оригинала (DSEE HX™). Хората с отношение към аудиото ще открият в този телефон по-добри параметри, повече възможности и по-голяма свобода за прецизна настройка на звука (ClearAudio+ и Clear BASS подсилват респективно, средните и високите, и ниските честоти) от всеки друг бранд, освен, може би, с изключение на LG.

Dynamic Vibration System, която кара телефонът да вибрира в ръцете ви, докато гледате видео или слушате музика, с цел подсилване ефекта от аудиото, поне за нас беше страхотна. За някои това усещане може и действително да допринася за изживяването, докато за други е откровено дразнещо. Във всеки случай за всички, които не я харесват – с едно движение може да бъде изключена.

По-горе стана дума за още една технология- Side Sense

Това е отговорът на Sony на Edge Screen на Samsung и Edge Sense на HTC, или иначе казано възможността да инициирате екранно меню чрез двойно почукване с пръст на заобления ръб на телефона. От Sony представят Side Sense като интелигентен самообучаващ се асистент, който постоянно анализира потребителските навици и подбира във въпросното меню най-подходящите приложения в зависимост от мястото и времето. Чрез Side Sense управлението на телефона ви действително може да стане още по-интуитивно и лесно. Истина е, че подобно и на сензора за пръстов отпечатък и тук е необходимо малко време, за да се свикне – но след това нещата са чудесни.

Още един елемент, в който японският технологичен гигант се е справил наистина добре, е основната (задна) 19-мегапикселова f/2.0 камера – още нещо, което откроява XZ3 от всички предишни Xperia. Макар да отстъпва както на Pixel 2 – еталонът за портретна фотография с мобилна камера в момента, така и на OnePlus 6 и Huawei P20 Pro, камерата на Sony е достатъчна добра, за да бъде считана за един от козовете на този модел.

Снимките, направени с нея, са отчетливи и живи, а детайлите и цветовата репродукция са на много високо, особено ако са правени на слънчева светлина

Безспорно удобство е наличието на физически бутон за заснемане – запазена марка на Xperia. Същото не може да се каже за автоматичното активиране на камерата (Smart Launch) чрез повдигане на телефона в пейзажна ориентация – функция, на която не можете да разчитате на 100%.

Що се отнася до предната камера, 13-те мегапиксела са повече от достатъчни, за да правите селфитата, за които винаги сте мечтали, и без да се възползвате от т.нар. beauty режими (въпрос на време е това понятие да отпадне като обидно и дискриминационно).

Съпоставката между XZ3 и OnePlus 6 е адекватна и по отношение живота на батерията – несъмнено един от най-важните параметри при избора на смартфон, като се има предвид, че едва ли някой би се съгласил телефонът му да го изоставя по средата на деня, независимо по какъв начин го експлоатира. Случаят с XZ3 не е такъв, въпреки високата резолюция на OLED екрана на телефона. Обичайното нощно зареждане, с което сте свикнали, е нормалният ритъм на този телефон, освен, разбира се, ако не го използвате интензивно за игри и видео при максимална осветеност на екрана.

В заключение можем убедено да обявим Xperia XZ3 за най-добрия телефон на Sony до момента – заради дисплея, заради дизайна, заради аудиото, а до голяма степен и заради камерата, която снима достатъчно добре за повечето хора, с изключение на най-взискателните

Слаби страни на телефона са липсата на лицево разпознаване, времето за свикване с иначе интересни и обещаващи функции като Side sense и  високата, макар и оправдана цена.

Android 9 Pie безспорно е още един силен коз, заради който си струва да номинирате XZ3 в случай, че планирате покупката на флагмански телефон в края на 2018 година.

Пълни спецификации на модела:
Диcплeй
6.0”, TRILUMINOS Display for mobile

X-Reality for mobile

Dynamic Contrast Enhancer

HDR up-conversion

Peзoлюция: 18:9 OLED QHD+ (2880 x 1440) HDR display 5

Cтъĸлo: Corning Gorilla Glass 5

 

Πaмeт
4 GB RAM, 64 GB UFS вътрешна памет

Πoддъpжa microSDXC ĸapтa c ĸaпaцитeт дo 512 GB

 

Бaтepия
3300mAh

Smart Stamina

Qnovo™ Adaptive Charging

Battery Care

STAMINA Mode

USB Power Delivery (USB PD) бързо зареждане

Безжично зареждане (Qi)

 

Πpeднa ĸaмepa:
13 MP

1/ 3.06” Exmor RS for mobile

23 mm широкоъгълни лещи

Ниска осветеност за снимки: ISO 3200

Ниска осветеност за видео: ISO 1600

SteadyShot™ с Intelligent Active Mode (5-axis stablisation)

 

Основна ĸaмepa
19 MP Motion Eye камера със Smart стартиране

1/ 2.3” Exmor RS™ for mobile memory-stacked sensor

Pixel Pitch 1.22 μm

25 mm wide Sony’s award-winning G Lens F2.0

Predictive Hybrid Autofocus (0.03s)

BIONZ™ for mobile image-processing engine

960 fps Super slow motion video (FHD/HD)

Predictive Capture (motion / smile)

Autofocus burst

x8 Digital Zoom (photo and video)

HDR Photo

4K HDR Movie recording

Quick Launch & Capture

Ниска осветеност за снимки: ISO 12800

Ниска осветеност за видео: ISO 4000

Predictive Hybrid Autofocus

Anti-distortion shutter

Triple image-sensing technology

SteadyShot™ with Intelligent Active Mode (5-axis stablisation)

 

Ayдиo 

 

High-Resolution Audio (LPCM, FLAC, ALAC, DSD)

DSEE HX™

LDAC

ClearAudio+

Stereo speaker with S-Force Front Surround

Stereo Recording

Qualcomm aptX HD audio12

Automatic Headphone Optimisation

Virtual Phones Technology

USB Type-C to 3.5mm Audio Jack Adapter

 

Mpeжa 

 

GSM GPRS/EDGE (2G)

UMTS HSPA+ (3G)

LTE (4G) Cat18 with up to 1.2 Gbps download speed

 

Cвъpзaнocт 

 

A-GNSS (GPS + GLONASS)

WiFi Miracast

Bluetooth® 5.0 wireless technology

DLNA Certified®

Google Cast

NFC

USB Type-C™

Портове:

USB Type-C

 

Приложения

 

3D Creator

Music

Album for photo & video

Movie Creator

AR effect

Xperia Lounge

 

Ключови аксесоари

 

Style Cover Touch SCTH70 for Xperia XZ3

Style Cover Stand SCSH70 for Xperia XZ3

Wireless Charging Dock WCH20

 

Сигурност

 

Скенер за пръстов отпечатък

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари