Ревю на ZenBook Duo (UX481) – два дисплея са повече от един

3
2750

От доста време не сме тествали лаптоп на ASUS, а това несъмнено е една от любимите ни компании, особено когато става въпрос за нови и интересни продукти. Тайванската фирма винаги е била първенец във въвеждането на нови класове устройства, любопитни патенти и въобще – в ASUS обичат да са различни и не рискуват да предлагат на пазара неща, които не сме виждали.

Истина е, че опитите не винаги са успешни. Компанията често експериментира и е нормално при многото проби на нови неща да има и такива, които не остават популярни. Не рядко обаче технологиите, предлагани от ASUS, са супер удобни и се приемат много добре от хората.

А такъв беше момента и с лаптопите с по един помощен екран до клавиатурата.

Преди година, по време на представянето на UX580, – първият модел, който загатна за новата концепция, Asus обърна специално внимание на това, че за цели 36 години екраните в лаптопите не са се развили никак много и от 82-а на миналия век машините изгледат общо взето по един същ начин. През 2018-а обаче ASUS показаха визията си за бъдещето, а на Computex миналата година представиха естественото продължение, което сега дойде и при нас.

В ръцете ни преди известно време попадна ZenBook Duo (UX481F), който от пръв поглед привлича с футуристичен дизайн и доста голям втори екран, непосредствено под основния

Конфигурацията позволява достатъчно мощност на всички, които имат нужда от висока производителност, и са добри в мултитаскинга или използват програми с много големи менюта и инструменти. Такива като тези за обработка на видео, снимки и т.н.

Идеята на втория екран, който носи името ScreenPad Plus, на практика е доста по-функционален Touch Bar от продуктите на Apple. В него можете да разположите доста неща, за да можете да работите по-бързо, или просто да му се наслаждавате, оставяйки там своя плеър, който да не нарушава слушането ви на музика да речем докато работите нещо на основния екран.

Asus ZenBook Duo (UX481) се предлага в най-различни конфигурации с 10-о поколение Intel Core i5 процесори с 8GB RAM, 512 GB SSD и Nvidia Geforce MX250. Моделът, който тествахме ние беше в топ сегмента – Intel Core i7 процесор, 16 GB RAM и 1 TB SSD.

Дизайн

Това е една от отличителните черти на модела. И не, не само заради втория екран, който е доста голям и меко казано се набива на очи. Машината е пределно тънка и лека, формите ѝ са много футуристични. В момента в който извадите лаптопа в заведение или някое общо работно пространство, без да привлича излишно, той наистина се забелязва и отличава от повечето машини около него. Цветът, в който е издържан корпусът, е много красив, а материалът от който е направен, е не само здрав, но и придава доста красиви отблясъци. Доста характера за модела е и неговата панта, която е не само красива, но отново както и при други модели на Asus, помага и за охлаждането.

Моделът е много удобен за работа докато сте в движение

Той тежи само 1,5 кг, въпреки двата екрана и мощната конфигурация и има размери от 32.3х22.3х1.99 см.  Погледнете ли лаптопа отгоре – тогава нещата са може би най-интересни. Клавиатурата, която е много удобна и има приятна подсветка, побира до себе си и тъч пад, който ще се хареса на всички, които обичат да ползват подобна технология. Непосредствено над нея, както можете да видите и от снимките, е сензорният допълнителен екран,  който променя много изгледа на устройството. Заради него малко променено е разположението на клавиатурата, но поставянето ѝ по-долу създава дори повече удобство при използването на лаптопа, когато сте да речем на бюро.

Също малко по-различно, но много удобно, особено за тези които държат мишката с дясната ръка, е и разположението на трак пада. Непосредствено до клавиатурата, той е много по-удобен след няколко дневно ползване от този, разположен под клавиатурата при повечето лаптопи.

Още нещо, с което този лаптоп е много различен е това, че в комплекта се включва специална стойка, която може да ви помогне много, ако използвате лаптопа за креативна работа. Повдигайки леко лаптопа можете да виждате по-добре и двата екрана, така че да работите с много повече лекота под 5.5 градуса наклон на клавиатурата.

Различните решения в дизайна не са повлияли много на портовете и на разположение имате USB 3.1 Gen 2 Type-C, USB 3.1 Type-A, USB 3.1 Gen 1 Type-A, HDMI порт, и micro SD четец за карти.

Както сме казвали и друг път, при тестове на различни продукти на ASUS дизайнът е много странен, интересен, но в крайна сметка и удобен. Има неща, които за първи път виждаме в подобен компютър и единствено навикът може да ни накара първите няколко дни да изпитваме някакво неудобство.

При по-дълга работа, особено ако този продукт е за по-дълга употреба ще свикнете с него до такава степен, че няма да можете да работите повече на друг лаптоп, защото ще ви се струва доста по-некомфортен. Всичко това, заедно с информацията, че моделът покрива MIL-STD-810G правят нещата с дизайна наистина много приятни. Не че сме пробвали да си разливаме кафето върху него или да го изпускаме – но наистина – благодарение на дизайна си той изглежда много сериозно и излъчва здравина.

Два екрана са по-добри от един

Каквото и да си говорим, най-интересното при този модел е вторият екран. Както казахме вече той се нарича ScreenPad Plus, но първо да обърнем внимание на основния екран.

Размерът му е 14 инча по диагонал, той е LED с много малки рамки, както можете да видите и на снимките и работи във FullHD резолюция (1920х1080 пиксела). Самите му рамки са с дебелина от около 3,5 мм и според официалната информация екранът дава съотношение от около 90% screen-to-body съотношение, което е впечатляващо.

Дисплеят покрива 100% от sRGB гамата, като също така е калибриран и верифициран от Pantone, така че можете да сте сигурни в качеството на цветовете му и можете да го ползвате за професионална обработка на визуално съдържание. Същевременно той позволява до 178 градуса ъгли на преглед, което още веднъж показва качествата му.

По-малкият екран, този който се намира над клавиатурата, също не е никак малък Той е с размер от 12,6 инча по диагонал и по качества не се отличава много (поне видимо) от основния екран. Лесно можете да прехвърляте различни неща на него, дори да пуснете на него да върви любимо предаване или футболен мач докато вършите нещо на основния екран – няма да имате проблем с гледането.

По-късно ще разгледаме различни сценарии, при които можете да се използва, но определено вторият екран не е нещо за отбиване на номера. Това на практика е половин FHD екран и работи в резолюция 1920 на 1100 пиксела, използвайки IPS LCD матрица.

От горе на всичко Windows 10, с който работи лаптопа, третира малкия екран като втори монитор, така че можете да се възползвате от най-различни екстри, които тази функция позволява

Най-удобният начин е просто да завличате различни неща, които не искате да са на основния ви екран, но все пак искате да ги виждате. Освен всичко друго вторият екран е и сензорен, така че просто леко придвижвайки пръстите си от клавиатурата можете да управлявате най-различни неща, или да ползвате стилистът Asus Pen за да пишете, рисувате, подчертавате и т.н.

Интересните неща не свършват до тук, защото на втория екран може да се отвори и специално меню, която спомага доста за управлението. По този начин имате още едно място, от което можете да управлявате работата си и още едно място, на което можете да контролирате различни функции на лаптопа.

Името му е Action menu и то отваря няколко различни команди, които можете само с едно натискане да използвате – сред тях са превключването на различните приложения, възможност за допълнителен лаунчер откъдето да се стартират приложения, както и разпределянето на основния екран върху двата едновременно. На малкия екран дори могат да се виждат и две неща едновременно , за да виждате още повече информация.

Във въпросното меню имате още доста команди, които лесно можете да управлявате, а това е още по-удобно.

Вторият екран им и специално меню, предназначен за програмите, които са направени специално за него. Тук отново имате Quick Key, възможност за въвеждане на ръкописен текст, възможност за използване като Num Pad  и дори App Store, от който можете да зареждате различни приложения за втория екран.

Сценарии

С използването на машината стигнахме до няколко различни сценария, които най-често работеха при нас. Те биха били безценни и правят  така този лаптоп да е точно за вас, ако правите нещо подобно.

Обработка на текст

Mного често в работата ни се налага да превеждаме различно новини. Доста по-удобно е когато едната е на екрана, така както би изглеждала на сайта, а в другото поле просто пишем. Още по-приятно е когато имаш къде да си водиш бележки за дадено събитие или интервю, докато гледаш самото събитие или събеседник на основния екран – наложи се по време на карантината да го правим.

Обработка на видео

Tова може би е един от най-често срещаните варианти. Тези програми имат твърде много инструменти и неща, които да се виждат и е изключително удобно когато можете да виждате повече неща, а част от тях да натискате дори с ръцете си, премествайки ги малко над клавиатурата.

Графична обработка

Tук важи същото като за видеото, с тази разлика че с помощта на стилуса на сензорния екран можете да правите наистина много неща, включително  да рискувате и да добавят елементи към основното изображение.

При игра

Mожете да ползвате допълнителния екран, както за да следите какво става в офиса, докато сте под карантина да речем, а играете на основния екран, така и да пуснете там различни стрийминг услуги и инструментите свързани с тях. Просто имате повече място и това много променя нещата за вас.

Програмиране

За кратко лаптопът бе използван и от наш приятел програмист, който веднага оцени какво може да прави пускайки си втория екран като продължение на първия – повече място за кода, повече място за превюта – по-удобно.

Следене на котировки и пазари

В интерес на истината сценариите могат да много и дори и не можем да ги поберем в една статия. Отдавна много хора работят на повече от един екран, просто рядко това е лаптоп. Сега вече имате възможност да сте мобилни. Именно така работят и повечето трейдъри и хора, които се занимават с финанси – вече могат да го правят и мобилно.

Под капака

И така след много приповдигнатото настроение от сблъсъка с външния вид на лаптопа, двата екрана и всичко останало,  трябва да погледнем все пак и как се справя самата конфигурация.

Не сме никак изненадани от това, че с такава конфигурация лаптопът работи повече от добре. 10-ото поколение Intel Core i7, с който беше оборудвана нашата конфигурация си оказва значение, 16 GB RAM също. Видео картата, която познаваме много добре има 2 GB памет и също се справя отлично. Затова не се изненадахме по никакъв начин и от бенчмарковете, които получихме – това е машина с която можете да правите наистина много неща, при това в повечето случаи, заради наличието на втори екран и едновременно.

Пробвахме работата на машината със софтуери, с които потребителите най-вероятно ще го полазват когато си го купят – Adobe Premiere Pro, Photoshop, Illustrator и CorelDraw

Последните версии на програми работеха отлично дори с по-трудните задачи, които им дадохме. Именно при тях лично аз виждам едно от най-големите предимства при работа, защото повечето инструменти могат да се сложат отделно и да са съвсем лесно достъпни.

Като цяло лаптопът е доста тих и производителността му не е за сметка на шума. На клавиатурата обаче има специално копче Turbo Fan, с което можете да подобрите производителността с 10% когато това ви е необходимо.

Лаптопът разполага и с отлично озвучаване в лицето на Asus Sonic Master, така че спокойно докато работите можете да си пуснете и хубава музика, или да гледате филм. В този ред на мисли, когато искате да ползвате основния екран, няма никакъв проблем да загасите втория ако ви пречи, или ако ви свети много в тъмното докато гледате филм да речем. А музиката в лаптопа е доста качествена и е сертифицирана от Harmon Kardon

В модела на разположение има Wi-Fi 6 – ултра бързия 802.11ax, както и другите необходими интерфейси за свързаност като Bluetooth 5.0

Батерия

В интерес на истината едно от най-притеснителните неща преди да започнем това ревю, нещото, в което най-много се съмнявахме бе животът на батерията. От една страна за нея има по-малко място заради втория екран, а от друга – именно той може да е изчерпа по-бързо. Нещата обаче, както се уверихме са напълно ок и 70Wh 4-клетъчна Li-Po батерия се правя доста добре. По предварителна информация лаптопът може да работи до 22 часа, което ние с нормално ползване сведохме до 5 часа при гледане на видео.

С малко по-различен начин на работа можете да използвате лаптопа за около 6 часа без да го зареждате в контакта. Екранът явно е много икономичен, защото без него лаптопът не издържа много по-дълго при същото ползване. И все пак ако зарядът ви трябва – можете да спечелите още часа без втория екран, но така пък се лишавате от най-голямото му предимство.

В крайна сметка ZenBook Duo (UX481) е един чудесен продукт, който ще се хареса на всеки, който обича мултитаскинга. С него можете да правите изключително много неща заради високата конфигурация, а двата екрана помагат много, независимо дали ще използвате модела основно за работа или за забавление. Освен това можете да се насладите на отличния дизайн, компактния размер и тегло, така че да носите машината навсякъде със себе си, а това не е никак за подценяване.

А ето и подробни спецификации на модела:

Asus ZenBook Duo UX481FL
Екран 14.0 инча, 1920 x 1080 px, IPS, матов, Chi Mei N140HCE-EN2 панел
12.6 инчов, 1920 x 515 px, IPS, матов, сензорен, BOE NV126B5M-N41 панел
Процесор Intel Whiskey Lake Core i7-10510U CPU
Видео Intel UHD 620 + Nvidia MX250 2GB GDDR5 10W (10DE 1D52) (Nvidia 441.08)
Памет 16 GB LPDDR3 2133 MHz
Диск 512 TB M.2 PCIe x2 SSD (SK Hynix BK501 HFM512GDJTNG-8310R)
Връзка Wireless 6 (Intel AX201), Bluetooth 5.0
Портове 2x USB-A 3.1, 1x USB-C 3.1 gen2, HDMI, microSD картов четец, микрофон/слушалки
Батерия 70 Wh, 65W зарядно
Размер 323 mm or 12.72” (w) x 223 mm or 8.78” (d) x 19.9 mm or 0.78” (h)
Тегло 3.42 lbs (1.55 kg)+ .66 lbs (.3 kg) зарядно и кабели в европейската версия
Екстри бяла подсветка, 12″ ScreenPad Plus, HD камера, IR Hello камера и вграден микрофон
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари