Ревю на операционната система Linux Mint

1
1452

Linux Mint е дистрибуция, базирана на Ubuntu. Първата версия е представена от Клемент Льофебвър (Clement Lefebvre) през 2006 година, известен френски ИТ специалист, живеещ в Ирландия. Първоначално Льофебвър е водел сайт, посветен на Linux, съдържащ помощни материали, съвети и разнообразна документация за начинаещи потребители. Специалистът, подобно на много други, забелязал огромния потенциал на Linux, възпиран единствено от сравнително слабото удобство за ползване и липсата на подходяща техническа поддръжка във вид на “обратна връзка“. След няколкогодишно общуване с посетителите на сайта, Льофебвър започва да изгражда това, което днес всички наричат “подобрената Ubuntu“ или “правилно направената Ubuntu)“.

Началният екран на Linux Mint

 

Първата официална версия на “ментовия Linux“ се появява на 13-ти ноември 2006 година и носи името Barbara, Всички следващи версии на Linux Mint, подобно на мощни тайфуни, носят женски имена:

 • Bea – 20.10.20016 г.
 • Bianca – 29.03.2007 г.
 • Cassandra – 30.05.2007 г.
 • Celena – 24.09.2007 г.
 • Daryna – 15.10.2007 г.
 • Elyssa – 8.05.2008 г.
 • Felicia – 15.12.2008 г.
 • Gloria – 26.05.2009 г.
 • Helena – 28.09.2009 г.
 • Isadora – 18.05.2010 г.
 • Julia – 12.11.2010 г.
 • Katya – 26.05.2011 г.
 • Lisa – 26.11.2011 г.
 • Maya – 23.05.2012 г.
 • Nadia – 20.11.2011 г.
 • Olivia – 29.05.2013 г.
 • Petra – 30.11.2013 г.

 

Всички дистрибуции предлагат на крайния потребител максимално проста и много надеждна система, готова за използване веднага след инсталиране, без да е необходимо тегленето и инсталирането на допълнителен софтуер, – включени са всички необходими аудио и видео кодеци, Adobe Flash и Java, за възпроизвеждане на всички популярни медийни формати.

Започвайки от Linux Mint 9, на потребителя се предлагат четири варианта за всяка дистрибуция:

 • CD – базовата система, включваща само няколко локализации за чужди езици
 • DVD – версия, включваща голям обем софтуер и локализации за почти всички известни езици – българският език присъства
 • OEM – за предварително инсталиране от OEM производители Universal (US/Japan) – специален вариант на системата, в който не са включени лицензирани кодеци и потребителят самостоятелно трябва да реши, да се съгласи ли с лицензионните правила при тяхното използване

Минимални системни изисквания

Системните изисквания на Mint са същите, като и в Ubuntu:

 • х86 процесор (за 64-битовия вариант е необходим 64-битов процесор. 32-битовият вариант работи както на 32-битови, така и на 64-битови процесори)
 • 512 MB оперативна памет
 • 4 GB дисково пространство
 • видеокарта с минимална резолюция 800х600 пиксела
 • CD устройство или USB

Специално за Linux Mint е разработена дружелюбната работна среда Cinnamon, която предлага на потребителя нещо подобно на потребителския интерфейс на ОС Windows, но със силата на свободния код. Системата реагира светкавично и е значително по-добра от Unity или GNOME 3.

Инсталиране

Както при всяко инсталиране на операционна система – изтегляте дистрибутива и го записвате на DVD или флаш-стик. Стартирате от него и избирате локализация – българският език присъства. Ако твърдият диск е празен – системата сама ще инсталира всичко необходимо за около 15 минути (зависи от самата компютърна система). Ако дискът вече има инсталирана операционна система можете да инсталирате чрез режим, при който Mint изглежда като голям файл, а стартирането му става от меню, което автоматично се генерира при инсталирането. При този режим системата работи с около 20% по-бавно. Много е удобна работата от флаш-стик, не е необходимо инсталиране, а системата зарежда, когато е поставен в компютъра – достатъчна е само бърза кирилизация, която става за секунди и разполагате с бърза система, напълно достатъчна за пълноценна работа в офиса.

Кирилизация

Влезте в System Settings (Control Center) например чрез Меню->Системни инструменти. Необходимо е да бъде избран пункта Languages:

 Системните настройки 

В началото ще получите съобщение, че езиковата поддръжка не е напълно инсталирана и е необходимо изтеглянето на езикови пакети. Съгласяваме се и в появилият се прозорец за езикова поддръжка чрез бутона “Инсталиране/Премахване на езици…“ добавяме български език:

 Избор на български език 

Сега трябва да се смени регионалния формат, за да може системата правилно да изобразява валутата, времето и останалите атрибути правилно на български език:

 Регионален формат 

Остава да настроим интерфейса и клавиатурата да работи по БДС стандарта или да бъде фонетична. Това отново става чрез System Settings, но от пункта Regional Settings. От точката “Език“ се избира езика на интерфейса:

 Език на интерфейса 

Следва добавяне на необходимата клавиатурна подредбата от точката “Layouts“:

  

От бутона “+“ е необходимо да се добави една или повече от предлаганите български клавиатурни подредби:

 Вид на клавиатурната подредба 

Следва избор на начина за включване на българската подредба, Това става от бутона “Настройки“ на точката “Layouts“. Ще се появи следният прозорец (аз вече съм избрал подточката “Клавиш(и): за смяна на подредбата“. Предлагат се множество варианти, като свикналите с ОС Windows могат да изберат Alt+Shift:

 Комбинация за превключване на клавиатурите 

Удобно е да се използва например светодиода на Scroll Lock за индикация, че работи българска подредба на клавиатурата:

 Използване на ScrolLock светодиода 

Хардуер и драйвери

Данните за дистрибуцията, ядрото, процесора, паметта, дисковото пространство и видеокартата на компютърната система могат да бъдат видени отново в System Settings, но в пункта System Info. Специфичните драйвери могат да бъдат видяни и подбрани от пункта Device Drivers. На показаната по-долу снимка на екрана се вижда предоставените драйвери за графичната карта на NVIDIA:

 Драйвери 

Linux Mint много добре и стабилно работи с хардуера, а игрите са плавни и бързи.

Главното меню в Linux Mint Cinnamon

Главното меню на графичната среда Cinnamon повече прилича на Gnome, отколкото на Dash или Gnome Shell.

 Главно мену 

Налични са ред за търсене, колона на избраното, меню за достъп до файловата система и до скоро отваряните файлове. За разлика от Ubuntu, в менюто няма да видите резултатите от търсенето в различните онлайн-хранилища, за което горещо трябва да благодарим на разработчиците.

Nemo – файловият мениджър в Linux Mint

По подразбиране, файловият мениджър в ОС Linux Mint е Nemo.

 Файловият мениджър Nemo 

Това е един съвременен и мощен инструмент за работа с файлове. На много потребители на Ubuntu не се хареса това, че в мениджърът на файлове Nautilus 3.6 са премахнати някои функции – втори файлов прозорец, “компактен изглед“ и други. При Nemo са отчетени потребителските мнения и тези функции са оставени.

Панелът на Cinnamon

Панелът на Cinnamon прилича на аналогичната лента в Gnome Shell: бутон \“^\“ за отваряне на настройките, бутони за стартиране на приложения, дадена е възможност за настройване и за редактиране на лентата.

 Редактиране на панела 

Възможен е избор на три варианта за разполагане на панела: Традиционен (отдолу), преобърнат (отгоре) и класически – лента отдолу и отгоре. Функционалността може да бъде разширена с помощта на Аплети и Разширения за Cinnamon, броят на които съвсем не е малък и продължава да расте. От Аплетите, с най-голяма популярност се ползват Weather – прогноза за времето, Window List with App Grouping – групиране на стартираните програми в панела, Classic Menu – системата започва да работи чрез класическото меню на Gnome и други. В Cinnamon 1.6+ индикаторът за клавиатурната подредба показва флага на съответната държава, което мнозина намират за удобно.

Работните пространства в Cinnamon

В графичната среда Cinnamon още след инсталацията на операционната система е достъпна една много полезна функция, която в другите Linux-дистрибуции се налага да бъде настройвана допълнително. Това са работните пространства – удобен инструмент за организиране на различни работни области. Например в едната област да се намират програмите за офиса – текстов процесор, браузър и други, а в другата работна област – например работа с изображения – рязане, мащабиране и други. По този начин се работи по-удобно. За да се видят всички достъпни работни пространства е необходимо да се постави курсора на мишката в горния ляв ъгъл на десктопа.

  

Така е по подразбиране след инсталиране на ОС, но може да се избира кой ъгъл на десктопа да бъде използван. Работните пространства могат да бъдат преименувани, дадена е възможност за добавяне на нови и премахване на съществуващи области. Когато курсорът на мишката попадне на минимизирана работна област, всички работещи в нея програми се показват.

Софтуерният мениджър в Linux Mint

За тези, които не желаят да работят чрез командния ред или не желаят самостоятелно да изтеглят програми за инсталиране е предвиден софтуерният мениджър. Програмите са подредени по категории, дадена е възможност за търсене на приложения.

 Софтуерен мениджър 

Софтуерният мениджър в Linux Mint е самостоятелно приложение за инсталиране и деинсталиране на програми. Mint не използва Центъра на Ubuntu, понеже потребителите го считат за твърде муден и бавен. В мениджъра за програми се изобразява цялата необходима за инсталациите информация – рейтинг на програмата, коментари и отзиви. Ето как изглежда групата програми за работа в Интернет:

 Интернет-групата 

Допълнително, в Linux Mint ще намерите инсталиран мениджъра за пакети Synaptic, показващ първоначално инсталираните пакети. Да не забравяме, че Mint разполага с приложение, автоматично инсталиращо изтеглените от Internet .deb пакети за инсталиране на програмно осигуряване.

 

Когато за пръв път, преди около 2 години започнах работа с Linux Mint, се отнесох към тази операционна система доста скептично. Оказа се, че Mint стабилно работи като цяло, отлично работят самостоятелните включени в дистрибуциите програми. Комплектът от приложения и инструменти е голям и оптимално подбран. Това са качества говорещи, че Linux Mint е много подходящ за начинаещи потребители на Linux. Работата в графичното обкръжение Cinnamon предизвиква единствено положителни емоции. Скоростта на работата и анимациите са на висота, а разширяването възможностите на системата чрез аплети и допълнения прави работата още по-приятна.

Linux Mint е подходящ и за друго. Ако получавате чрез компютъра си някакви доходи, то заплащането на комерсиална операционна система е на практика задължително, понеже глобите в този сектор не са малки. Удобният безплатен открит код решава този проблем, с цената натрупване на съвсем малко повече познания. А да си припомним, че Valve започна да публикува много игри именно за Linux. Поддръжката на тази операционна система от страна на големите компании ще подобри хардуерните драйвери и в крайна сметка ще разполагаме с безплатна и удобна операционна система, която по нищо не отстъпва на комерсиалните.

Описаното дотук се отнася за ОС Linux Mint 15 Olivia. Тествана е на десктоп-системи и лаптопи. Работата е изключително стабилна и удобна. В края на миналия месец бе представена ОС Linux Mint 16 Petra. По-характерните промени са графичната среда Cinnamon 2.0, добавен е нов аплет за изключване на системните съобщения, за по-лесна промяна на настроките, превключване на потребителите, завършване на сесията и други. Вградена е функцията Account Details, чрез която може лесно да се променя паролата, името и изображението на потребителя. За системните администратори е предназначен инструментът Users and Groups за по-лесно управляване на отдалечени потребители и групи. Според разработчиците, зареждането на системата става по-бързо. Подробните тестове на Linux Mint 16 Petra се провеждат в момента, а резултатите от тях, при интерес, ще бъдат описани. За бързото развитие на Linux Mint говорят следните два факта: през месец ноември 2011 година търсачката DuckDuckGo подписва договор, че именно тя ще бъде използвана по подразбиране в дистрибуциите на Mint. Вторият интересен факт е, че Linux Mint е определен като най-популярната GNU/Linux дистрибуция според DistroWatch.com за месец юни 2013 година.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Дамянов Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Дамянов
Дамянов

Ползвам я повече от месец ,изключителна операционна система !!!!