Ревю на Android Wear 2.0 (Developer Preview)

0
121

За разлика от пазара на смартфоните, където предимно властват Google и Apple, в сегмента на носимата електроника и умните часовници за по-специално място под слънцето едновременно се борят, както гигантите, така и стартъпите. В тази връзка, позициите на Android Wear, на чийто избор залагат играчите, не желаещи да разработват своя собствена операционна система, са далеч от лидерските. Причините за това са множество. Samsung например вече има няколко поколения часовници и успя да преодолее множество проблеми. Apple, излизайки на този пазар пък бързо успя да заеме голям дял с доста качествен, но съвсем неевтин продукт. Така, че вече пред купувачите има огромен избор на различни гривни, функционалностите на които частично се пресичат с тези на часовниците.

На фона На всичко това, Google не показва голяма активност в развитието на своята OS. А с пускането на новия часовник на LG се състоя и дългоочаквания релийз на Android Wear 2.0, който предвещава ако не кардинално пренареждане на силите, то поне подобряване на позициите на системата. В поредното ни ревю ще разгледаме основните промени, които внася тази актуализация, а това ще е напълно достатъчно за преценка на потенциала на Wear 2.0. Тъй като LG Watch Style и Sport Watch не успяха да се доредят до редакцията, за пример ще вземем Huawei Watch с Android Wear 2.0 Developer Preview (NVF41U).

Оформление и управление

Първото нещо, което хваща окото след инсталирането на Wear 2.0 — това е актуализираният според препоръките на Material Design интерфейс. В повечето случаи вече се използва тъмното оформяне, като бялото оцветяване почти изчезна от интерфейса. С оглед на факта, че много часовници използват AMOLED и OLED екрани, изменението е полезно, защото то ще позволи малко да се спести от заряда на батерията.

Второто нововъведение е обновения принцип за управление на часовника. Сега простото натискане на основните физически бутони отваря списъка с приложения, включва подсветката или връща в основния екран. Задържането на бутона пък пуска гласовия асистент.

Едно движение в горния край на екрана може да открие обновения панел, където се показва заряда на батерията, режима за повишена яркост на екрана и други опции. Всички команди веднага се показват на екрана, без да е необходимо превъртане на списъка на ляво, както беше преди, което означава, че желаното действие може да се изпълни по-бързо.

Менюто с програмите се превърта с кръгова анимация: в ляво се намира иконата, а по-нататък името на приложението. На старите часовници за по-удобното разглеждане на списъка с програми с пръста се закриваше малкото полезна информация.

Централният бутон се превръща в „короната“ на аналогичния Apple Watch, тъй като той може да се използва за превъртане на списъците, съобщенията, зумирането на картите и т.н. Да се надяваме, че останалата част от производителите на Android Wear базираните часовници също ще осъзнаят предимството на механичните елементи за управление над сензорния екран и ще представят подобни решения.

Както и преди, връщането назад се осъществява със суайп от ляво на дясно.

Уведомления

Обновен е също и външният вид на уведомленията и те са станали по-информативни. Входящите нотификации се отварят на цял екран и можете да ги изчитате с движение от ляво на надясно. Само с едно бързо действие, например можете да отговорите на съобщение или да изпратите писмо в архива.

Определено известие можете да го отворите напълно. Както и в панела с превключвателите, всички опции вече са събрани на един екран и известията можете веднага да ги изпратите в архива, да ги изтривате или отговаряте на писмо, както и бързо да избирате между вариантите за отговор с глас, Emoji или с помощта на клавиатурата.

 

Да, в Android Wear 2.0 се появи пълноценно въвеждане на текст за един език. Това може да бъде както ръчно въвеждане, така и с QWERTY-клавиатурата. Въпреки, че бутоните изглеждат миниатюрни, това решение напълно отговаря на изискванията за набиране на кратък отговор на съобщение. Не е нужно да се целим в отделните бутони, а също добре работи и предсказанието, подобно на Swype и Fleksy клавиатурите.

 

Логиката на списъка с уведомления малко се е променила. Преди „върхушката“ от известия се показваше в долната част на екрана — това не изглеждаше твърде красиво, но информативно. Сега, новото уведомление просто се появява за няколко секунди в момента на получаване в режим на цял екран, а след това се скрива. Ще научите, че в списъка има пропуснати уведомления само след, като проверите наличността им.

Предстоящите събития не попадат в известията на календара, а само текущите. Пълният списък на събитията можете да намерите в „Дневен ред“ в общото меню на приложенията.

Обновление на циферблатите

В новата версия на операционната система са разширени и възможностите на циферблатите. Сега към тях може да се показва информация от някои приложения. С движение от дясно на ляво на екрана, можете бързо да превключвате между няколко циферблата и  да подбирате подходящите за конкретни места (работа, зала) или време.

Приложения и работа без смартфона

Може да се каже, че часовниците под Android Wear 2.0 стават значително „по-умни“, тъй каго сега вече можете да ги използвате и без наличието на смартфон. В часовника се е появила собствена версия на Play Market и можете веднага да търсите и инсталирате необходимите ви приложения, да ги актуализирате директно от часовника и т.н. Някои от тях дори ще могат да работят напълно самостоятелно, а други ще търсят връзка със смартфона — всичко зависи от реализацията и вградените модули.

 

Поддръжката на такива програми прави часовниците малко по-интересни за потребителите, тъй като позволяват разширяване на функционалността им.

Google Fit

Тъй като най-търсените функции в умните часовници се свеждат до показването на уведомления относно фитнеса и проследяване на активността, обновената версия е получила новото приложение Google Fit.

В него се е променил вида за изобразяване на информацията, появили са се възможности за задаване на различни цели, увеличил се е броят на наличните тренировки и т.н. Например, можете да заложите цели не само за направата на 10 000 стъпки дневно и да се движите 60 минути, но и да тичате три пъти седмично. В режим на тренировки, можете да следите не само тичането си, но и карането на колело, лицевите опори и други дейности. В зависимост от броя на сензорите, събираната от Fit информация и функционалност може да се различават в зависимост от часовника.

Обобщение

На фона на миналите версии, актуализацията на Android Wear 2.0 изглежда доста мащабна. Google успя значително да подобри основната функционалност: работата с известията стана по-удобна, много от действията сега изискват по-малък брой кликвания, а в новите модели часовници навярно ще е нужно по-рядко да докосваме екрана; доста добре е поработено и върху функционалността на достъпния по подразбиране Google Fit.

Възможностите за работа без смартфон и голямата функционалност на инсталираните приложения ще направи часовника отделно устройство (ако говорим за моделите с LTE, GPS, NFC) и своеобразен наръчен смартфон — това може да заинтригува напредналите потребители, както и тези, които като цяло са заложили на устройствата, базирани на платформата на Google.

При това обаче, Android Wear 2.0 не може да се нарече революция, тъй като компанията просто догонва Apple и Samsung. Но след решаване на простите проблеми с удобството при управление, бихме искали да видим още нови и полезни нововъведения, като например подобряване на времето за работа на подобните джаджи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари