Ревю на Windows 8.1

0
537

Стана достъпна за сваляне новата версия на операционната система на Microsoft, която вече носи името Windows 8.1. Външно, тази OS е трудно да се разграничи от своя предшественик, но има няколко подобрения и допълнения, правещи системата по-функционална, проста и лесна за използване.

Припомняме Ви, че потребителите на Windows 8 могат безплатно да ъпгрейднат своята ОС до версия 8.1 дори и в този момент. Собствениците на Windows 7 ще трябва да заплатят за базовата версия на новата OS $ 120 или $ 200 за професионалната версия с поддръжка на отдалечен достъп до десктопа, криптиране на данните, както и функции за свързване към домейн.

Преди около година, светът видя напълно преосмислената операционна система Windows 8. Това беше много, много рискован ход от страна на сафтуерната компания, но може да се каже, че е наченката на бъдещето. Не променяния с повече от десетилетие дизайн на Windows беше радикално обновен, което пък уеднакви системата за настолните компютри и таблетите. “ОС“ преди всичко стана сензорна, а Microsoft се ангажира да й придаде съвършено нова идеология и нова екосистема. Както се оказа, смяната на посоката на развитие е твърде прибързана – много потребители на Windows “осем“ се почустваха доста странно в непозната за тях Windows среда.

Според представители на компанията, при разработването на Windows 8.1, от Microsoft са се съобразявали предимно с потребителските мнения на Windows 8. Всъщност, компанията е следвала пътя на “изпълнение на желанията“, които са натрупани в продължение на години. Windows има вградени функции, които в някои отношения дори се приближават към OS X на Apple.

Начало на работата
Веднага след надграждането на вашия компютър до Windows 8.1, разликите между новата и старата операционна система са незабележими, но процесът на зареждане на новата ОС е малко по-бърз, благодарение на допълнителната оптимизация. Въпреки това, постепенно започвате да осъзнавате, че цялата година Microsoft не са бездействали и системата е преработена доста.

Microsoft най-накрая добавиха в ОС пълноценна справочна служба, обясняваща принципите на работа при обновените плочки в интерфейса. При първото пускане на Windows 8.1, потребителите ще видят изскачащи подсказки, които ще им покажат необходимите за управлението действия и възможности на системата. Много потребители на Windows 8 са се оплакали, че липсва пояснителна информация, която да въведе юзъра в странния и непознат за него нов интерфейс и ето, че сега този проблем е решен.

Що се отнася до външния вид, то на пръв поглед облика на системата остава същият. Въпреки това, Microsoft значително са увеличили възможностите за персонализиране на интерфейса. Появили са се нови размери на плочките – от малки до много големи. Плочките са нужни за получаването на жива информация, а колкото е по-голяма плочката, толкова повече информация побира тя. Така например, новинарската плочка може да бъде голяма, а плочката, която просто отваря Word, може да остане с малък размер, обхващащ само иконата на програмата.

Не се страхувайте от тавтологията, но може да се каже, че “на живо“ плочките оживяват. Например, сега Windows Store постоянно показва препоръките си на различни приложения. Това е удобно, но в последствие може да стане и досадно. Microsoft също така са позволили на настолните приложения да използват ярки плочки, вместо баналното разположение на своите икони. Поради това началният екран е станал малко по-хубав.

Също така, сега в качеството на плочки на екрана могат да бъдат добавяни и уеб-сайтове (както е в iOS). Разработчиците на уеб-сайтове ще могат да правят така, че на самите плочки да се изобразяват обновленията и новините от самия уеб-ресурс.

Бутона “Старт“
Значително е изменен бутона “Старт“. Той се е върнал на законното си място в долния ляв ъгъл на “работния плот“. Също така са се появили и възможности за настройване при натискането на бутона “Старт“ на екрана да се показват не “плочки“, а списъкът с всички инсталирани приложения на компютъра, което като цяло е доста близо до обичайната функционалност на бутона.

Ако задържите натиснат бутона “Старт“ се появява меню, което ви позволява бързо да стигнете до списъка с всички програми, да стартирате Task Manager, контролния панел, мениджъра на устройствата, управление на захранването, изключване или рестартиране на компютъра, изпълнение на команда и така нататък. Това е много удобно, особено като се има предвид колко далеч трябваше да отидем преди това в “осмата“ версия просто за да рестартираме компютъра например.
 

Също така, иконите на приложенията могат да бъдат групирани по име, категория, дата на инсталиране и особено полезното при честотата на използване. Въпреки това, старото меню на бутона “Start“ не може да се върне. Потребителите, които не искат да се откажат от него, ще трябва да останат на седмата версия или да използват приложения на трети страни от рода на Start 8.

Външен вид
Най-приятното нововъведение към външния облик на Windows 8.1 – това е възможността да се постави един и същи “тапет“ на работния плот и на интерфейса на самите “плочки“ (това се вижда на картинката по-долу и по-точно на плочката най-долу в ляво). Това прави прехода от един режим към друг “по-гладък“. Субективно, това помага да се възприемат самите плочки не като отделен обект, а като допълнение към работния плот. Преходът към изгледа на плочките сега напомня на Launchpad в OS X.
 

Едни от най-удобните функции на Windows 8.1 са новите възможности за едновременно показване на няколко приложения на един екран. Даже на всеки екран, като на седем-инчов таблет, могат да се покажат две приложения по едно и също време. Въпреки това, големите дисплеи (като 27 инчовите) могат едновременно да показват една до друга четири програми. Дори се е появила вече и възможност за използване на няколко монитора.

Външният вид на работния плот обаче за съжаление е останал почти непроменен. Всички подобрения са концентрирани около плочките. Но в Windows 8.1 са се появили нови тапети, повечето от които са много, много красиви.

Търсене
Windows 8.1 най-накрая е обзаведен с универсална вътрешна търсачка. Единното търсене индексира всички инсталирани приложения, системни настройки, документи, съхранявани на диска или в SkyDrive. Също така, с помощта на стандартното търсене, можете да правите заявки за търсене и в Bing. За съжаление към стандартното търсене няма опция за добавяне на други търсещи машини.

Намерената информация с помощта на вградената в системата търсачка, може да бъде организирана в една много интересна колекция по дадена тема. Ще получите автоматично генерирана пълноекранна страница, на която се обединяват статии от “Уикипедия“, видеоклипове, снимки и аудио. Всичко изглежда доста стилно и удобно.
 

Приложения
Microsoft много дълбоко са интегрирали в Windows 8.1 фирмената “облак“ услуга SkyDrive. От сега нататък в “облака“ ще можете да съхранявате всичките си компютърни настройки, файлове и приложения. По този начин, потребителят може на друг компютър, работещ под Windows 8.1, да изтегли от SkyDrive необходимите му файлове, които по-рано е качил от домашния си компютър и да започне да работи с тях.

Единадесетата версия на Internet Explorer е станала наистина много по-бърза, както обещаха от Microsoft по-рано, а също се поддържа и синхронизация с различни устройства.

В тази версия на Windows, интеграцията на Skype е станала доста по-дълбока, въпреки, че самото приложение отново е останало отделно. Сега вече достъп до функциите на Скайп има от различните програми, което е доста удобно и спестява превключвания между прозорците.

От Microsoft дори са си направили труда да преработят стандартните приложения в Windows 8.1 и са добавили няколко нови. Например, мейл-клиентът има изцяло нов дизайн, който е оптимизиран за използване не само от сензорни устройства, но и от клавиатура и мишка. Писма могат да се влачат от едно място на друго с помощта на мишката или пръст.

Преобразен е и магазина за Windows-приложения и сега актуализирането на софтуера се извършва във фонов режим. Новият дизайн на магазина позволява и по-лесното намиране на информация. Другото нещо е, че изборът на наистина висококачествени програми, които бихме използвали постоянно, все още не е много голям.

Работа с Windows
Сега вече към един акаунт могат да се свържат не пет Windows-базирани устройства, както беше преди, а 81 (от компанията твърдят, че този брой е бил избран, тъй като той е в съзвучие с версията на системата 8.1). Сега вече, потребителите могат да свързват към профила си много таблети, лаптопи и настолни компютри. Това е особено полезно за организации, където всеки служител да може да работи пълноценно с всички налични машини.

Вече се е появила и възможност за блокиране на достъпа от определен потребител до всички програми на компютъра, с изключение на предварително избраните. Това отново е полезно за корпоративните организации, където чрез тази функция на служителите ще им бъде даден достъп само до необходимите приложения за изпълнението на задълженията им, без да отвличат вниманието си с отделни странични програми.

Изводи
При работата си с Windows 8.1 осъзнаваш, че в много от представените функции в новата версия би трябвало да присъстват и в оригиналната “осма“ версия на ОС. Хибридната операционна система за таблети и компютри явно е станала значително по-добра и по-удобна за робота, но усещането за “несъвършенство“ все още остава. От Microsoft признаха грешките си ( най-яркия пример за това е завръщането на бутона “Старт“), но въпреки това, прави впечатление, че компанията все още се намира в начален стадии по пътя до съвършенството на своята екосистема. Плочките на приложенията все още не предоставят широки възможности.

Едва ли всяка версия на Windows ще се смята за завършена, докато от Microsoft не намерят начин да обединят напълно плочките и десктопа в един интерфейс. В момента отворените прозорци в десктоп режим все още не могат да преминават в режим на плочки, така че разликата между двата режима на работа не е изчезнал.

Тези, които още използват Windows 8 да не се колебаят и да преминат към версия 8.1, на първо място защото е безплатно и на второ място защото в много отношения работата с тази версия на операционната система е много по-лесна. Тези, които все още си седят на по-старите версии и не искат да променят средата си за работа, могат спокойно да изчакат докато новата система не стане по-съвършена и не бъде оборудвана с по-голям брой приложения.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за