fbpx
19.8 C
София

Ревю на Destiny

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

За играта

студио: Bungie
издател: Activision
жанр: шутър от първо лице, ММО
платформи: PS3, PS4, XBOX360, XBOX One
уебсайт: https://www.bungie.net/

 

Въпреки че е мразен и донякъде с основание от мнозина геймъри, едно нещо не може да се отрече на Боби Котик – той знае как да прави пари. Усещайки че машината за долари Call of Duty няма да бъде вечна, шефът на Activision насочи вниманието си към следващата мултимилионна марка, която трябва да царува на пазара на шутърите и да гарантира приходи за доста време напред. А когато компанията, издаваща комерсиалния хит Call of Duty, обедини усилията си със студиото, направило емблематичната поредица Halo, едва ли е преувеличено да кажем, че доста хора зяпнаха и зачакаха нещо наистина интересно.

Всъщност от момента, в който бе обявена, до пускането на сървърите, Destiny беше захранвана непрекъснато от една добре смазана маркетингова машина и това закономерно доведе до изключителен интерес. Той пък на свой ред се остойности под формата на рекордно популярна бета и също толкова висок брой приордъри. Най-сетне обаче дойде моментът, в който дори и най-мощната PR машина няма какво да направи, защото играта вече е налична и всеки сам за себе си ще прецени дали този хайп си е заслужавал.

 \"\"
 

А поне на теория това е така

На хартия Destiny е доста интересна комбинация, която се стреми да съчетае шутър от първо лице, ролеви елемент, отворен свят и мултиплейър в една епична космическа сага. Все пак трябва да отбележим веднага, че това не е Mass Effect и не бива да очаквате някакви заплетени сюжети, интриги и обрати; историята в Destiny е типична sci fi сага, описваща отчаяната битка на Земята с тайнствения и зловещ враг, наречен The Darkness. Вашата роля е тази на Пазител или Guardian – могъщ герой, който е в състояние да ползва силата, поверена на човечеството от също толкова мистериозен интелект, наречен The Traveller преди да умре. В самото начало вашият герой се връща от отвъдното, събуден от своя бъдещ спътник, наречен Ghost, който представлява ефирно същество, създадено за да ви помага и направлява.

И ред на избора на персонаж

Както подобава на всяка ролева игра – споменах ви, че Destiny смесва няколко жанра, нали? – може да избирате между три отделни класа. Те се наричат Titan, Hunter и Warlock и всеки от тях е създаден, за да ви помага в определен стил на игра и е снабден с отличителен набор от умения и екипировка.

Titan е типичният боен клас, който се чувства най-добре в сърцето на битката и специализира в редовни атаки и тежка броня. Hunter е интерпретацията на Destiny на класическия Rogue клас в ролевите игри. Тук имаме задължителната атака от разстояние с помощта на снайпер и стелт елемент за близък бой и промъкване. Накрая идва Warlock и играчите в този клас са своеобразни космически магьосници, въоръжени със специални и мощни умения.

След като се спрете на клас трябва да направите избора и на раса като вариантите тук включват например човек, раса, наречена Awoken, която с малко въображение може да бъде преиначена на космически елфи и мистериозна раса от киборги, наречена Exo. Накрая следва и задължителната визуална кустомизация на вашия Пазител, която идва под формата на предварително зададени лица, прически, цветове и татуировки.

 \"\" 

Кампания. Сингъл кампания

Въпреки че е насочен изключително към играта с други хора и най-малкото изисква непрекъснато връзка с PSN, Destiny има и сингъл кампания, която може да използвате, за да се запознаете с основните тънкости на геймплея. Тя не е нито дълга, нито особено интересна и особено във втората си половина липсата на разнообразие започва да се прокрадва. Кампанията е разделена на мисии, които се управляват от вашия кораб и централната Guardian Tower. Въпросната кула играе ролята на хъб и в нея може да купувате и продавате предмети, както и да ъпгрейдвате вашия герой преди да започнете дадена мисия. Всяка налична мисия е изобразена на картата със звезда и идва заедно с информация за препоръчителния състав на екипа и нивото на трудност.

Повечето мисии в кампанията са съвсем базови и особено в началото най-често са свързани с придвижване от точка А до точка Б, убивайки всичко, което има нещастието да застане на пътя ви. По-нататък периодично се появява елемент на тактика, когато трябва да удържите вражеска атака, докато вашият AI спътник извършва друга задача като например да отвори врата или да извлече информация от древен артефакт, който сте открили. След първите няколко часа обаче и тези секции вече започват да се усещат като леко скучни и повтарящи се.

За това не помага и фактът, че историята в Destiny се разказва с бавни кътсцени, които дори не може да пропуснете. Изобщо тромавият характер на сюжета го прави практически излишен и трудно ще ви накара да инвестирате време и внимание в него. На всичкото отгоре някои неща от вселената на играта определено остават необяснени, сякаш Bungie изисква от геймърите да инсталират мобилното приложение към Destiny и да се допитват до него доста често.

Визия и звук

Още преди обаче да стигнете кой знае колко далеч в кампанията, със сигурност ще останете впечатлени от визията и озвучението на играта. В това отношение Bungie е свършило чудесна работа и е успяло да извлече максимума от next-gen конзолите. За PS4 и XBOX One шутърът изглежда чудесно и използва динамични светлинни ефекти, максимална дълбочина и красиви текстури с висока резолюция. Кадрите в секунда също са изключително стабилни и анимациите изглеждат естествени и гладки. Със сигурност няма да преувеличим като кажем, че Destiny се очертава като една от най-добре изглеждащите конзолни игри, които ще видим тази година. В добавка музиката към играта засилва нейния епичен характер и е не по-малко впечатляваща от графиката, превръщайки Destiny повече в интерактивен космически епос, отколкото във видео игра.

 \"\" 

Геймплей механика

Техническото съвършенство на Destiny се пренася в пълна степен в нейната механика. Основният елемент е шутърът от първо лице и като много примери в жанра, Destiny има тристепенна система що се отнася до оръжията. С други думи това означава, че имате на разположение основно, допълнително и тежко оръжие, които може да вземете във всяка мисия. За разлика обаче от същите тези конкуренти, оръжията не са ограничени по класове, което позволява много по-голяма свобода в избора. Оръжията варират по размер, мощност и предназначение и играта предлага богат арсенал от пистолети, автомати, пулсови карабини, помпи и доста футуристични пушки.

Гмуркайки се в играта бързо осъзнавате, че динамичните престрелки са идеални за типа игра, каквато е Destiny. Битките и оръжията са добре балансирани, физичният енджин наистина впечатлява. Звуковите ефекти на отделните оръжия са страхотни, същото се отнася за анимациите и дори вибрациите, които играта изпраща към контролера създават неповторима атмосфера.

Всеки от основните класове има два подкласа и всеки от тях има самостоятелни дървета на уменията, които може да придобие. Подкласовете могат да се разменят подобно на оръжията и бронята в инвентарното меню. Всеки клас има един подклас с офанзивни и един с дефанзивни възможности, например ако играете Titan, вариантите са Striker и Defender. Striker е базов вариант с поредица от офанзивни умения като дезориентиращи гранати, но в като последно умение получавате една масирана експлозия с името Fist of Havoc, която причинява щети в голям радиус. От друга страна Defender ви дава достъп до самонасочваща се граната и мощен щит, който защитава както вас, така и хората около вас от вражески огън. Все пак Destiny не е ролева игра и запалените почитатели на RPG жанра бързо ще открият, че на героите и уменията липсва достатъчно дълбочина. В същото време ролевата система е отлично пригодена за шутър и добавя важен стратегически елемент в битките и подготовката за тях.

 \"\" 

На война с приятели

Мултиплейър режимите на Destiny са истинското сърце на играта и е въпрос на време да зарежете монотонната сингъл кампания, за да се прехвърлите там. Сред режимите, които играта предлага, са Clash, Combined Arms, Control, Rumble, Salvage и Skirmish. Зад тези имена всъщност се крият познати на феновете на онлайн шутърите режими. Така например Rumble всъщност е free-for-all битка, докато Clash и Skirmish са варианти на класически Team Deathmatch; на свой ред Control и Salvage са модифицирани версии на King of the Hill. Специално Salvage, където играчите изпращат своите AI придружители да търсят артефакти, заслужава адмирации, тъй като е най-атрактивният режим в иначе доста традиционно меню.

PvP средата на Destiny, която се нарича Crucible, е мястото, където играта прилича най-много на шутър и където тя блести най-силно. Картите са големи и добре изпипани, точно както може да се очаква от специалист в онлайн играта като Buingie. PvE мисиите, наречени Strikes, също са много силен елемент – те са по-дълги и по-мащабни кооперативни мисии, които се играят най-добре с още 2 души. Те стават дори още по-добри с качването на максималното ниво, тъй като тогава се отварят нови мисии.

 \"\" 

Вместо заключение

Destiny не е съвършена по начина, по който никоя игра не може да бъде. Освен скучната кампания не можем да не отбележим и грайнда, който съществува в нея. За разлика от Borderlands например, където непрекъснато получавате нови и по-добри оръжия, тук за наистина добрите трябва да се мъчите доста. Всъщност добрите попадения започват да идват едва след като стигнете 20-то ниво, което е таванът в играта. След това трябва да изиграете същото съдържание отново и отново на по-висока степен на трудност, надявайки се, че това ще ви помогне да откриете нещо по-добро. Студиото внимателно отбягва термина ММО и вместо това нарича Destiny „шутър в споделен свят“, но дори и това не може да спаси играта от някои от проблемите на този жанр като повтарящи се куестове и противоречива структура на мисиите. Всъщност дори самият социален елемент не е развит достатъчно добре и Destiny не е мястото, където ще създадете нови приятелства.

Destiny си поставя доста амбициозни цели и в по-голямата си част успява да ги реализира. Пропуските по-скоро се дължат на неоползотворен потенциал, отколкото на някакви сериозни грешки. Няма съмнение, че ако обичате шутърите и играта с други хора, Destiny е изключително лесен избор. Масивните вложения, които Activision и Bungie направиха в нея гарантират, че сървърите й ще бъдат активни още дълго време, първият експанжън вече е насрочен и има всички предпоставки това да е едно от най-играните заглавия месеци наред.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини