Как да разкодираме Laptop DELL

0
237

Голяма част от лоптопите ДЕЛ втора ръка, са защитени от една до три пароли
– Админ
– Праймъри
– и парола на харддиска

Е да може да се свържете с DELL и да им обясните, но това отнема време да не говорим ако лаптопа е обявен за откраднат какво става.

Най лесно може да махнете праймъри и паролата на харддиска. За съжеление много рядко тези две пароли са сетнати без админската. Едиствения универсален начин да я премахнете, без да използвате хардуерен дебъгер, е така наречения метод на “кламера”.
За целта ви трябвата кламер и финна отверка. АКО НЕ СТЕ ОТВАРЯЛИ ЛАПТОП ДО СЕГА, ПО-ДОБРЕ НЕ СЕ ЗАХВАЩАЙТЕ САМ.

Да започнем от началло.
Първа стъпка – Админска парола – !Ако имате такава, единственото за което става лаптопа е разарвни части, ако този метод не помага!

Започнете да разглабяте лаптопа.
Чипа, който трябва да намерите се намира на трудно достъпно място в долната част на лаптопа обикновенно някъде до рам паметта, също така може да се наложи да огънете малко ламарина, или в най-лошия случай да я изрежете.

1. Махате харддиска, СД-то, и всичко което се маха лесно и може да попречи на понататъчната ви работа.

2. Махате клавиатурата

3. Махате матрицата

4. Махате долния капак – ВНИМАВАЙТЕ С РАМ ПАМЕТТА, защото е много чувствителна на влажност и допир.

5. Локализирайте чипа – може да се наложи да изполвате лупа – 24CO2(при различните модели надписа на чипа може да е различен, но задължително съдържа в себе си 24 и СО2)

6. Със стрелки са отбелязани пиновете, които трябва да дадете на късо с кламера, за сега обаче изчакайте.

7. Трябва да сглобите обратно лаптопа без да слагате долния капак, така че да имате достъп до чипа
Тук идва огъването на ламарината или рязането и. В край на сметка трябва да получите нещо подобно:

8. Най важната част – взимате кламера и давате на късо двата пина докато пускате лаптопа – МНОГО ВНИМАВАЙТЕ !!! , когато видите желания екран веднага изгасете лаптопа за да не прегрее. Сглобете го и продъжете със стъпка 9.

9. Вече можете да влизате в BIOS, честито. Тъй като нямате сървис таг неможе да имате и другите пароли. Остана да инсталирате Windows

10. Паролата на харддиска и праймъри паролата, за наша радост, не се нуждаят от хардуерна намеса
Тук идва диска с всякакви туулчета любезно предоставени ми от David Teasley: Download: DST CDR , с който да буутнете и да премахтете премахнете окончателно всички следи от стария притежател. Ако нямате СД има го и във вариант с дискета Download: DST Floppy , ако и дискета нямане става много сложно.

Вариант 1 – Намирате преходник, с който на вържете мобилния харддиск към десктоп PC

Вариант 2 – Не ви го препоръчвам, но ако наистина е наложително, като последен изход може да използвате RIS /Remote Installation Service/ на Windows 2000 или Windows 2003 Server. Ако стигнете до този вариянт ви пожелавам много късмет и търпение. Трябва ви DHCP, Domain Sever и божията помощ. Влизате в буут менюто на лаптопа и избирате PXE Boot и палите свещ .

Тук може да прочетете подробно как да го направите, на наистина не ви го препоръчвам.

Да се върнем на най-благоприятня вариянт – Имате СД – Процеса по изтриването на стария и слагането на нов сървис таг и доста прост и до някъде автоматизиран описан е подробно на дискетата или диста няма нищо сложно.

Моделите, при които този метод работи са:
Latitude: XP, Xpi, CP, Cpi, CpiA, Cpx, CpjX, CS, CSx, C400, C500, C510, C600, C610, C640, C800, C840, L400, D400, D500, D505, D600, D800
Inspiron: 2650(би трябвало, не е изпробвано), 600m, 3500, 3800, 4000, 5100, 8000, 8100, 8200, 8500, 8600, 1100, XPS

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари