fbpx
29 C
София

AbiWord vs MS Word

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

За първи път чух за AbiWord, когато търсих алтернатива на MS Word. Имаше няколко добри аргумента срещу MS Word. До това ревю ни доведе въпроса: AbiWord достоен заместител ли е на MS Word? Или потребителите трябва да търпят по-скъпия MS Word? В крайна сметка, AbiWord е напълно безплатен и е наличен както за Windows, така и за Linux, и както скоро ще научим, AbiWord съдържа тонове възможности, които биха накарали MS Word да завижда; въпреки, че има някои функции, в които AbiWord изостава, като проверката на граматиката например.

AbiWord е част от голям проект, известен като AbiSource, който е започнат от SourceGear Corporation. Целта на проекта е да се разработи платформено независим офис-пакет с отворен код, заповайки с AbiWord – текстообработващата програма от пакета

Потребителския интерфейс
Потребителския интерфейс на AbiWord силно наподобява този на MS Word, с изключение на това, че AbiWord използва значително по-големи икони. Според мен това е нещо хубаво, просто защото иконите се виждат и разпознават по-лесно. Освен това може ни си мислите, че тъй като иконите са по-големи, то остава по-малко свободно място, но това не е така, защото AbiWord разполага най-използваните икони в лентата със задачите. Всички стандартни операции, като създаване на нов документ, отваряне и записване на документ, са разположени върху таскбар-а, както и някои които няма да видите в лентата със задачите на Word. Например „Show/hide formatting marks“ иконата на AbiWord по подразбиране е разположена там. Други полезни икони са отстъпите, номерацията и добавянето на изображение.

Има някои малки различки в потребителския интерфейс на AbiWord спрямо този на MS Word, като например иконите за bold, italic и underline; в AbiWord те са предтсавени като иконки само с по една буква, А, показваща съответното форматиране: получерен, курсивен или подчертан. Но въпреки това потребителите на MS Word бързо ще свикнат с AbiWord.

Освен това AbiWord се зарежда по-бързо от MS Word, реагира значително по-бързо и отнема по-малко системни ресурси. Обърнете внимание на следващия screenshot – AbiWord използва около 6 MB RAM, докато MS Word използва над 30. AbiWord е наистина привлекателен за потребителите със 64 MB RAM

Възможности
Първата възможност, която забелязах в AbiWord, е възможността да се прилага форматирането на предварително копиран параграф въвху маркирания текст. Например, ако маркирате някакъв текст и го копирате, AbiWord ще копира не само текста но и форматирането му, така че вместо просто да го вмъкнете, можете да маркирате текст в документа и да приложите форматирането на копирания текст. MS Word също притежава подобна функция, наречена „Format Painter“.

Друга функция, която е уникална за AbiWord, е че при restore на програмата, при което прозореца й става по-малък, текста в документа също става по-малък. Погледнете screenshot-ите по-надолу и ще забележите разликата. Първия screenshot показва AbiWord максимизиран, докато втория го показва при restore, т.е. когато не заема целия екран. Това е много удобно, тъй като не се налага да превъртате документа на страни за да видите текста. На последния screenshot е показан MS Word при restore за да се види разликата:

AbiWord разполага с всички необходими инструменти, включително spell checker, който ще разлгедаме по-късно, преброяване на думите и знаците в документа, история на документите, версии и дори Mail Merge. Друга страхотна възможност на AbiWord е добавянето на plugin-и. Плъгините на AbiWord предлагат множество допълнителни възможности като речник, търсене в Google и два плъгина за превод. Освен това в плъгините се включва AbiPaint, позволяващ обработката на изображения. Плъгина Google ви дава възможността да търсите в google маркирания текст. За пълен списък на наличните плъгини вижте тази страница. Трябва да отбележа, че не успях да инсталирам нито един плъгин, тъй като AbiWord непрекъснато даваше грешка. След инсталирането на избрания плъгин, AbiWord съобщаваше, че не може да го активира/зареди. Искайки да видя един от плъгините, аз се свързах с irc.gimp.org и влязох в канала #abiword да потърся помощ (има и mailing list, където можете да потърсите помощ). След като влязох в канала не отне повече от 5 секунди, преди да бъде поздравен от потребител, наречен „uwog“, който е разработчика на AbiWord. Той ми обясни, че използваната от мен версия, 2.1.6, все още е в процес на разработка и че трябва да използвам стабилната версия – 2.0.11. След деинсталирането на 2.1.6 и инсталирането на стабилната версия, всички плъгини работиха безпроблемно. Ето screenshot, показващ плъгините в действие:


Друга страхотна възможност на AbiWord е функцията Insert Field. Можете да добавите полета като датата и часа например. Ако изберете да добавите часа, на практика добавяте часовник към вашия документ, както показва следващия screenshot. Други полета, които можете да добавите, са датата, която се обновява по същия начин като часа или броя на думите/знаците в документа, който се обновява при написването на всяка нова дума.


Бях наистина впечатлен от размера на AbiWord; текущата версия е по-малко от 5MB, което е страхотна новина за потребителите на dial-up. Не споменах нищо за инсталацията, защото тя е съвсем стандартна. Други полезни функции в AbiWord са четенето и записването на всички стандартни документи, като OpenOffice.org documents, Microsoft Word documents, WordPerfect documents, Rich Text Format documents, XHTML и HTML и още много. Както беше споменато по-рано, AbiWord е налична за много операционни системи, включително Windows, Linux, QNX, FreeBSD и Solaris. AbiWord е преведена на множество езици, съществуват речници за проверка на правописа за над 30 езика. AbiWord поддържа right-to-left, left-to-right и mixed-mode текст. Това означава, че освен европейски езици, AbiWord поддържа и такива езици като иврит и арабски.Освен това AbiWord поддържа конвертиране, отпечатване и mail-merge на документи от команден ред.

Единствената функция, в която AbiWord има нужда от известно подобрение, е проверката на правописа. Не ме разбирайте погрешно, spellchecker-а е добър, но много пъти не успява да предложи правилната дума, когато открие печатна грешка. Например за думата „Definetly“ програмата не предлага никакви варианти за правилно изписване на думата, докато MS Word предлага три възможностиAbiWord поддържа както GNU Aspell (по-рано наричан Pspell), така и Ispell модули за проверка на правописа (както и spell-check wrapper, наречен Enchant, който от своя страна използва Aspell, Ispell или някой друг spell-cheker по избор). Програмата е също толкова богата на настройки на проверката на правописа, колкото и MS Word. Можете да изберете да не се проверява текста докато пишете, да се игнорират думи, съдържащи цифри, адреси на интернет страници и файлове. Разбира се, разликата между AbiWord и MS Word е, че втория предлага проверка на граматиката, която липсва в AbiWord. Всъщност в момента се разработва плъгин за проверка на граматиката, но проекта е още в начален стадий на разработка и може да не функционира правилно. Проверката на граматиката наистина е нещо, което разработчиците на AbiWord трябва да имат предвид, ако искат повече потребители да използват техния продукт като заместник на MS WordКакво предстои
Говорих с разработчиците на AbiWord в техния IRC канал и те ме информираха за това, какво потребителите могат да очакват в следващите версии. В бъдеще AbiWord ще предлага Drag&Drop на текст, по-бързо зареждане и подобрения в историята на отваряните документи и управлението на версиите им. Други страхотни възможности са текстовите полета, благодарение на които потребителя може да нарисува правоъгълник с мишката, да щракне в него и да въведе текст; преместването на правоъгълника премества и текста в него. Модул за изписване на математически формули също се очаква в следващите версии, както и функцията „Reveal Codes“, с която са свикнали потребителите на Word Perfect. Тази функция работи по следния начин: когато форматирате част от текста, в началото на маркирания текст се слага „start code“, а в края – „end code“. Това са истински кодове, добавяни към истинския текст. Това са маркери, видими, когато е отворен прозореца „reveal codes“. Можете да изберете и изтриете тези кодове, както бихте изтрили всеки друг текст. Фактически, можете да добавите „start code“ в текста, и ако не сложите „end code,“ (или ако изтриете „end code“ без да триете „start code“) останалата част от документа е форматирана според единичния „start code“

Заключение
Някак си съм разочарован, че намерих AbiWord едва преди няколко месеца. Щях да се влюбя в тази програма преди, когато използвах Windows 98 на моя Compaq Presario с ъс 64MB RAM. Вместо да закупувам MS Word за близо $200 можех да сваля AbiWord за няколко минути (с dial-up връзка) и да имам текстообработваща програма от високо ниво на мое разположение. Имайки предвид всички функции, които вече споменах, и факта че AbiWord е безплатен, не може да има и капка съмнение че AbiWord е страхотен текстов редактор. Дори и вече да притежавате и използвате MS Word, Abi Word ще ви върши страхотна работа, тъй като може да чете и записва различни файлови формати, а факта че AbiWord е под 5 MB наистина ме изненадва – не мога да си представя, че толкова можен текстов редактор е толкова малък. Можете да свалите AbiWord от AbiSource.com

*Специални благодарности на екипа в irc.gnome.org / #abiword за помощта им

Превод от анлийски – Максим Крижановски
Оригинална статия


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новинаWinOrganizer 2.6.557
Следваща новинаSearch Maker Pro 3.2
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини