fbpx
8.8 C
София

Acronis True Image Home – инсталация, конфигурация и работа

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Въведение

Acronis True Image Home е софтуер за създаване на огледални копия (image) на харддиска или дял от харддиска. Предназначен е за домашни потребители, които искат да направят копие на операционната си система, от което в последствие да я възстановят при различни случаи. Възможно е и осъществяването на частичен бекъп на отделни файлове и папки, например единствено на музикалните файлове, видеоклиповете, снимките, документите и всякакви други, които да разположите на най-различни носители и в последствие да възстановите.
Създаването на огледални копия (image) има две основни приложения, първото от които разбира се е backup и възстановяване на системата при необходимост, а второто – създаване на идентична инсталация на целия софтуер с всички направени настройки.
В актуалната версия вече се предлага поддръжка на новата ОС Windows Vista.
Acronis True Image Home се отличава с това, че работи в Windows графична среда и може да направи огледално копие на дял от диска без да рестартира компютъра.
Огледалното копие може да се записва на CD/DVD, ZIP-устройство, друг дял на диска или друг харддиск, включително и на диск на друг компютър, свързан в локална мрежа със сървъра. Програмата поддържа архивиране на данните при създаване на image с цел спестяване на място.

Възможности на Acronis True Image Home

• Създаване на цялостно резервно копие на вашия компютър.
Вие може да копирате цялата информация от твърдия диск, включвайки операционната система, програмите, потребителските настройки и други. В случай, че системата ви се разпадне, вирусна атака и др., вие може да възстановите цялото съдържание на диска само за няколко минути.

• Създаване на резервно копие на вашите документи, музика, видео, снимки и и-мейли
Възможен е частичен бекъп – например само на музика, видео и снимки, или пък на файла на програмата за електронна поща. Всичко това естествено се случва само с няколко клика на мишката.

• Защита на вашите програми
Много полезна функция е запомнянето на настройките на определени приложения, така че да не се губи време те да се въвеждат повторно. Използвайте Acronis True Image Home за да възстановите всички настройки на Microsoft Office, iTunes, Media Player и други популярни програми!

• Try&Decide™ (Опитай и Реши)
Позволява на потребителите да извършат потенциално опасни операции като инсталиране на софтуер или отваряне на прикачен към електронната поща файл, без да излагат своя компютър на риск. Това се постига като се създава обезопасено, временно работно място, което е изолирано. Потребителите могат или да потвърдят промените на своя твърд диск, или просто да изтрият всички промени, без това да влияе на твърдия диск.

• Инструменти за сигурност и секретност
Acronis Drive Cleanser добавя функционалност за безопасност и защита на личната информация, като изтрива сигурно твърдите дискове с помощта на специални алгоритми, преди компютърът да бъде продаден, подарен или изхвърлен. File Shredder изтрива за постоянно и невъзстановимо отделните файлове на диска.

Ето какво още предлага Acronis True Image Home:

Поддръжка на Microsoft Windows Vista™.
Поддръжка на 64-битови процесори.
Бързо създаване на резервно копие на специфични файлове.
Създаване на резервно копие на данни, сортирани в специфични категории.
Настройки на резервните копия.
Известия по и-мейл.
Записване на резервното копие на FTP сървър.

Изтегляне на Acronis True Image Home

Официална страница: http://www.acronis.com/
Лиценз: Shareware (Платен)
Линк за изтегляне: Acronis True Image Home
Размер: 137 MB
Операционна система: Windows All

Инсталация на Acronis True Image Home

След като изтеглите програмата, стартирайте инсталационният файл. Ще видите следният прозорец:

Това е началният прозорец на инсталатора. За да започнете с инсталацията натиснете Install Acronis True Image Home (Инсталирай домашната версия на Acronis True Image Home). Ще ви се появи този прозорец:

Тук инсталатора се приготвя за инсталацията. Изчакайте 1 минута докато завърши.

Този помощник ще ви помага през целия инсталационен процес на Acronis True Image Home. Препоръчително е да затворите всички други приложения, преди да започнете с инсталацията. Така ще избегнете възможността за поява на различни конфликти с други приложения, които сте инсталирали. Натиснете Next (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

Това е стандартното (License Agreement) Лицензно споразумение на програмата. Прочетете го и ако сте съгласни, маркирайте I accept this agreement (Приемам лицензното споразумение) или натиснете върху I decline this agreement (Не приемам лицензното споразумение), ако не приемате споразумението.

Бележка: Ако искате да инсталирате Acronis True Image Home трябва задължително да приемете лицензното споразумение.

Чрез този прозорец трябва да изберете вида на инсталацията. Имате възможност да избирате из между три вида инсталации – Typical (Типична), Custom (По избор), Complete (Пълна). Препоръчвам ви да изберете Typical (Типична).

Тук трябва да изберете потребителите, които ще използват програмата:

Install for all users that share this computer – Инсталирай програмата за всички потребители, които използват този компютър.
Install for the current user only – Инсталирай програмата само за текущия потребител.

Когато сте готови с избора си, натиснете Next (Следващ > ).

Тук трябва да се регистрирате, като запишете следните данни:
– Задължителни полета – First Name (Име), Last Name (Фамилия) и E-mail Address (E-mail адрес);
– Незадължителни полета – адрес, град, държава, код.

I want to be notified about discounts, special offers and new Acronis products – Искам да бъда информиран по E-mail за специални оферти и нови продукти на Acronis.

Натиснете Next (Следващ > ) за да продължите.

Това е последната стъпка, преди да започне инсталирането на програмата. Помощникът е готов да инсталира Acronis True Image Home на вашия компютър. Все пак, ако мислите, че сте сбъркали нещо или сте забравили нещо по време на инсталацията, добре е да се върнете назад чрез бутона < Back (< Назад). Но ако мислите че всичко е добре, натиснете върху Proceed(Продължи) за да започне инсталацията. Ще видите следният прозорец:

Изчакайте, докато завърши процеса на инсталация (отнема около 2 минути). След като завърши, ще видите следният прозорец:

От тук разбираме, че програмата е инсталирана успешно на вашия компютър. Натиснете върху Close (Затвори) за да излезете от инсталатора и приключите с инсталацията. Ще ви излезе този прозорец:

Трябва да се рестартира компютъра. Натиснете Yes (Да), за да рестартирате или No (Не), ако планирате да рестартирате по-късно.

Пръв преглед на Acronis True Image Home

Тук програмата ви напомня, че тя не е безплатна, и че имате 15 дневен пробен срок, в който може да се възползвате от пълните възможности на програмата. За да стартирате програмата натиснете върху Try Now! (Продължи с използването на програмата). Ако тя ви хареса и желаете да я купите, натиснете върху Buy Now (Купи сега).

Ето това е началният екран на програмата! Както виждате, интерфейсът на Acronis True Image Home е добре структуриран и интуитивен. Предполагам сами ще установите, че всичко си е там, където трябва да бъде.Конфигурация на Acronis True Image Home

За да отворите прозореца с настройки на Acronis True Image Home изберете Options от менюто Tools.

Appearance (Изглед):

Fonts (Шрифтове):

От тук може да прегледате или да редактирате шрифтовете на програмните и командните менюта.

• Application – От тук се определя шрифта за всички обекти в програмата (ленти с инструменти, странични ленти, помощници, съобщения и т.н.). Чрез натискането на бутона … може да видите и изберете определен шрифт, стил и големина за програмата.
• Menu commands – Шрифт, който се използва за командните менюта.

Notifications (Съобщения):

E-mail (Електронна поща):

От тук може да определите е-майл акаунт, който да бъде използван за известяване по време на процеса (Създаване или възстановяване):

• Запишете е-майл адрес в полето E-mail Address. Може да запишете няколко е-майл адреса.
• Напишете изходящият пощенски сървър (SMTP) в полето Outgoing mail server (SMTP).
• Задайте порта на изходящият пощенски сървър в полето Set port. По подразбиране е зададено 25.
• Напишете потребителското си име в User Name.
• Напишете паролата, с която влизате в пощата си в полето Password.
• Ако вашият е-майл сървър изисква идентификация за входящите писма, натиснете върху Additional e-mail parameters… и маркирайте отметката Log on to incoming mail server. Напишете необходимата информация.
• Вашият е-майл клиент може да управлява съобщенията според вашите изискания. Например, да записва съобщенията от Acronis True Image Home в определена папка. Напишете името на подателя в полето From и темата/характера на съобщението в полето Subject. Ако оставите полето From празно, e-майла ще бъде изпратен, използвайки адреса на получателя.
• За да получавате известяване за успешно завършен процес, маркирайте Send notification upon operation’s successful completion.
• За да получавате известяване за неуспешно завършен процес, маркирайте Send notification upon operation failure.
• За да получавате известяване, че е нужна реакция от потребителя, маркирайте Send notification when user interaction is required.
• За да получавате пълни отчети за операциите, маркирайте Add full log to the notification.

Windows messenger (WinPopup):

Тук ще намерите допълнителни настройки за известяванията по време на backup/restore процесите.

Бележка: Windows Messenger трябва да бъде стартиран и конфигуриран за тази цел.

Настройка на WinPopup съобщения:

• Въведете името на компютъра или натиснете върху бутона … и го изберете от списъка.
• За да изпратите тестово WinPopup съобщение натиснете върху буотан Send test WinPopup message за да сте сигурни, че всички настройки са направени правилно.
• За да получавате известие, когато процеса е завършен успешно, маркирайте Send notification upon operation’s successful completion.
• За да получавате известие, когато процеса не е завършен успешно, маркирайте Send notification upon operation failure.
• За да получавате известие, когато е нужна реакция от потребителя, маркирайте Send notification when interaction is required.

Default Backup Options (Настройки на създаване на резервното копие):

Archive Protection (Защита на архивите):

Резервните копия могат да бъдат защитени с парола. По подразбиране, няма зададена парола.

За да зададете парола на резервно копие:

• Въведете парола в полето Enter the password. Тя трябва да бъде минимум осем символа и да съдържа поне две букви и цифри, с което ще бъде по-трудна за откриване.
• Напишете отново паролата в полето Confirm the password.
За да се запомнят промените, натиснете OK.

Бележка: Ако се опитвате да възстановите информация от защитен с парола архив, програмата ще ви попита за паролата в специален прозорец, давайки достъп само на упълномощените потребители.

Source Files Exclusion (Файлове, които да не се добавят в архива):

Може да зададете определени филтри, които да се използват при създаването на резервните копия. Например, да не се архивират файлове със следните разширения *.bmp, *.add и *.bmp .

За да направите това:
• Маркирайте Exclude all hidden files and folders за да разрешите/забраните архивирането на скрити файлове и папки в резервното копие.
• Маркирайте Exclude all system files and folders за да разрешите/забраните архивирането на системни файлове и папки в резервното копие.
• За да забраните добавянето на определени файлови разширения в резервно копие, маркирайте отметката Exclude files matching the following criteria: и натиснете бутона Add… за да добавите разширение.
• Натиснете Edit за да редактирате разширението.
• За да премахнете разширение, натиснете бутона Remove. За да изтриете всички разширения натиснете бутона Remove all.

Pre/Post commands (Изпълнение на команди):

Може да зададете специфични команди, които да бъдат автоматично стартирани преди или след създаване на резервно копие.
• Изберете команда, която да бъде стартирана преди процеса на създаване на резервното копие и я напишете в полето Before backup process. За да създадете нова команда натиснете бутона Edit.
• Изберете команда, която да бъде стартирана след като процеса на създаване приключи и я напишете в полето After backup process field. За да създадете нова команда натиснете бутона Edit.

Compression Level (Ниво на компресия):

Може да избирате вида на компресията на резервните копия.
• None – Информацията ще бъде копирана без никаква компресия, което може да доведе до увеличаване на архива.
• Normal – Нормална компресия. Тази опция е зададена по подразбиране.
• High – Високо ниво на компресия. Отнема повече време за създаване на резервното копие.
• Maximum – Максимална компресия. Отнема доста време за създаване на резервно копие.

Backup Performance (Мощност при създаване на резервно копие):

Backup Priority (Приоритет на резервното копие):

Приоритетът на кой да е процес, използващ се от системата определя до каква степен да се натоварва процесора и системата. Намалявайки приоритета на резервното копие, ще се освободят повече ресурси за други задачи. Увеличавайки приоритета, ще ускорите процеса на създаване на архив.

• Low – Нисък приоритет. Резервното копие ще се създава бавно, но няма да влияе на другите стартирани процеси и приложения на вашия компютър.
• Normal – Нормален приоритет. Резервното копие ще се създава с нормална скорост. Това ще влияе на другите стартирани процеси и приложения.
• High – Висок приоритет. Резервното копие ще се създава с максимална скорост. Това ще забави другите стартирани приложения.

HDD Writing Speed (Скорост на записване на твърдия диск):

От тук може да зададете с каква скорост да бъдат записвани данните върху твърдия диск.

– Writing speed stated as a percent of the highest possible speed – Регулиране на скоростта на записване в проценти.
– Writing speed stated in kilobytes per second – Регулиране на скоростта на записване в kb/s.

Network Connection Speed (Скорост на мрежата):

Ако сте записали резервно копие на мрежово устройство или на FTP сървър, може да регулирате скоростта за backup/възстановяване от Acronis True Image Home.
Може да регулирате скоростта на трансфера чрез избирането на една от следните опции:
• Transferring speed stated as a percent of highest possible speed – Скоростта на трансфер в проценти. Местете плъзгача за да изберете желаното ограничение.
• Transferring speed stated in kilobytes per second – Скоростта на трансфер в kb/s. Въведете ограничението за трансфериране на резервното копие в kb/s.

Натиснете ОК за да запазите настройките.

Archive splitting (Разделяне на архиви):

Големите архиви могат да бъдат разделени на няколко файла. Единичен архив може да бъде разделен, за да го запишете на преносим носител. По подразбиране е зададено Automatic (Автоматично).
Когато се създава резервно копие на твърдия диск:
• Ако избраният диск е с достатъчно дисково пространство и системата позволява да се използва оставащото свободно място, програмата ще създаде единичен файл.
• Ако в избраното дисково устройство има достатъчно пространство, но системата не позволява да се използва, Acronis True Image Home ще раздели резервното копие на няколко файла.
• Ако в избраното дисково устройство няма достатъчно пространство, програмата ще ви съобщи и ще изчака за реакция от ваша страна.
Може да освободите дисково пространство и да продължите, или да се върнете назад и да изберете друг дисков дял.
Когато записвате резервното копие на CD-R/RW, DVD-RW или DVD+R/RW:
Acronis True Image Home ще ви подкани да заредите нов диск, ако предишният е бил пълен.

Може да изберете Fixed size и да въведете големината на файла, или да изберете от падащия прозорец. Архивът ще бъде разделен на няколко равни части. Това е от полза, когато го записвате на CD-R/RW, DVD-R/RW или DVD+R.

Бележка: Създаването на дисков образ директно върху CD-R/RW, DVD-RW, DVD+R/RW отнема повече време, отколкото върху твърдия диск.

File Level Security Settings (Ниво на сигурност на файловете):

• Preserve files’ security settings in archives – Избирането на тази опция ще запази всички свойства за сигурност на архива за следващо възстановяване. По подразбиране, файловете и папките се записват в архива с техните оригинални настройки за сигурност (т.е. права за четене, писане, изпълнение и други). Ако възстановите защитен файл или папка на вашия компютър без зададени права, вие няма да можете да четете или променяте този файл/папка. За да не се сблъскате с такъв проблем, може да деактивирате настройките за файлова сигурност в архивите. След това, възстановените файлове/папки винаги ще са с правата по подразрбиране.
• In archives, store encrypted files in decrypted state – Изберете тази опция, ако в архива има криптирани файлове, към които искате да имате достъп след възстановяването. Ако не направите това, потребителят няма да има достъп до този файл. Декриптирането може да бъде от полза, ако възстановявате криптирани файлове на друг компютър. Ако не използвате, игнорирайте тази опция. (Криптирането на файловете/папките са зададени в Properties -> General -> Advanced Attributes -> Encrypt contents to secure data).

Media components (Медия компоненти):

Когато правите резервно копие на преносима медия, вие може да го направите bootable като му добавите някои компоненти. Затова няма да има нужда от друг bootable диск. За да поставите Acronis True Image Home (Пълна версия) на медия с резервно копие, маркирайте отметката Place Acronis True Image Home (Full Version) on a media. В резултат на което, вие ще може да конфигурирате възстановяването чрез Restore Date Wizard, Acronis Snap Restore и т.н. Acronis One-Click Restore е минимално допълнение към вашата bootable медия, с което чрез едно натискане може да възстановите информацията от дисков образ, която е записана върху тази медия. Това означава, че при стартиране на медията и кликване върху Restore (Възстанови), цялата информация ще бъде бързо възстановена в нейното оригинално място.

Additional settings (Допълнителни настройки):

Може да зададете допълнителни настройки за процедурата на създаване на резервно копие:
• Validate the backup upon its creation completion (disabled by default) – Избирайки тази опция, ще разрешите проверката за интеграция на резервното копие. Самата проверка ще бъде извършена веднага след създаването на архива. Тази опция е изключена по подразбиране, а и не вярвам, че ще я използвате.
• Ask for first media while creating backup archives on removable media (enabled by default) – Избирайки тази опция ще разрешите на програмата да ви пита дали искате да запишете вече създадено резервно копие на преносимо устройство. Така, когато създадете резервно копие върху преносимо устройство, програмата ще ви покаже прозорецът Insert First Media. По подразбиране, тази опция е включена.

Error handling (Управление на грешки):

• Ignore bad sectors (изключено по подразбиране) – С настройките по подразбиране, програмата ще показва изскачащи прозорци и ще пита за разрешение от потребителя дали да спре или продължи процеса. Ако трябва да архивирате информация на лесно разпадащ се диск, маркирате опцията Ignore Bad Sectors. Останалата информацията ще бъде „тайно” архивирана и вие ще бъдете способни да поставите дисков образ и да разархивирате валидните файлове на друг диск.

• Do not show messages and dialogs while processing (silent mode) (по подразбиране е изключено) – Може да разрешите на тази настройка да се стартира по време на създаване на резервно копие. В този режим няма да бъдат показвани никакви известявания ако се появят грешки по време на създаване на резервно копие. Но ако искате да видите отчета влезнете в Show Log от менюто Tools.

Default restoration options (Настройки на възстановяване на резервното копие):

Files overwriting mode (Презаписване на файлове):

Ако програмата намери файл със същото име в резервното копие:
• Overwrite existing file – Съществуващите файлове ще бъдат заменени със възстановените.
• Overwrite existing file if it is older – Съществуващите файлове ще бъдат презаписани само ако те са били по-стари от файловете, които ще се възстановяват.
• Do not overwrite existing file – Това ще даде на файла безусловния приоритет, който е на твърдия диск. Няма да се презаписва върху него. Тази опция ще бъде ефективна, само когато възстановявате файлове от архив.

Pre/Post commands (Изпълнение на команди):

Специфични команди, които да бъдат изпълнявани преди и след възстановяването на резервно копие. Въведете командата ръчно или натиснете Edit (Редактирай) за да конфигурирате команда.

Before restoration process – Преди процеса на възстановяване.
After restoration process – След процеса на възстановяване.

Restoration priority (Приоритет на възстановяване):

Променяйки приоритета на възстановяването, процеса може да стане по-бърз или по-бавен (зависи от това дали вдигате или понижавате приоритета), като обаче това може да забави действието на други процеси. Приоритетът на кой да е процес в системата определя количеството употреба на процесор и системни ресурси. Намалявайки приоритетът на възстановяването ще се освободят повече ресурси за други задачи.
Увеличаването на приоритетът на възстановяване може да се ускори процеса поради използването на повече ресурси.

File level security settings (Ниво на сигурност на файловете):

Ако сте променяли настройките за сигурността на файлове по време на създаване на резервно копие, може да изберете дали да възстановите настройките или да дадете на файловете да се добавят настройките за сигурност по подразбиране. За да възстановите файловете с техните собствени настройки, маркирайте отметката Restore files preserving their security settings. Тази опция е ефективна само когато възстановявате файлове на архиви.

Additional settings (Допълнителни настройки):

Тук има допълнителни настройки за възстановяване на резервно копие:

• Set current date and time for restored files – Ще се дадат текущата дата и време на възстановените файлове. По подразбиране, те ще бъдат зададени.
• Validate backup archive before restoration – Ако предполагате, че резервното копие може би е проблемно, маркирайте тази опция за да се проверяват архивите преди възстановяването. За да проверите целостта на информацията в резервното копие, трябва да имате всички части, които принадлежат на архива. Ако част от архива липсва, проверката не е възможна.
• Check file system after restoration – Маркирайте тази опция за да проверите файловата система след възстановяването. Проверката на файловата система е възможна само при възстановяване на дискови дялови под Windows и за FAT16/32 и NTFS файлови системи.

Try&Decide Options (Опитай и Реши):

System reverting (Връщане на система):

• Show decision dialog at system shutdown – Системата ще бъде върната към положението, в което е било, след като изключите системата. Запомнете, че ако изберете тази опция, промените които сте направили ще бъдат отхвърлени след изключване или рестартиране на системата.
• After the mode has been running for a specified time – Изберете тази опция и задайте определен период от време, след което системата ще бъде върната към предишното положение. Acronis True Image Home ще проследява промените, които правите докато зададеното време изтече. След което ще ви се покаже съобщение „Your computer will be rebooted in 5 minutes“ (Вашият компютър ще бъде рестартиран след 5 минути) и програмата ще ви попита дали да задържите или отхвърлите направените промени. Ако не скриете прозореца, програма автоматично ще рестартира компютъра, след като изтече времето, ще отхвърли промените.

Alert Settings (Предупредителни настройки):

Може да изберете кога да виждате съобщенията, които ще ви предупреждават за намаляване на пространството налично в Acronis Secure Zone.

Изберете едно от следните опции:

• Check free space left in the zone and show – Използвайки тази опция, програмата определя автоматично количеството свободното пространство със стойности, които вие определяте. Ако количеството свободното пространство стане по-малко от определената стойност, програмата показва предупреждение или съобщение :
− Warning message if (…) % of free space remains – Определете количеството свободното пространство в зоната. Ако количеството свободното пространство стане по-малко от определената стойност, програмата ще покаже съобщение за състоянието на свободното пространство.
− Alert message if (…) % of free space remains – Определете количеството свободното пространство в зоната. Ако количеството свободното пространство стане по-малко от определената стойност, програмата ще покаже предупредително съобщение. Ако вие игнорирате съобщението, програмата автоматично ще рестартира системата. Всички промени ще бъдат загубени.

• Estimate time left till the zone is full and show: – Използвайки тази опция, програмата автоматично ще пресметне колко време е нужно за създаване и записване на резервни копия. Ако обаче оставащото време надвиши зададените от вас граници, трябва да изберете какви съобщения да се показват:
− Warning message if (…) minutes left – Изберете кога да се покаже warning съобщението. Ако оставащото време стане по-малко от зададената стойност, програмата ще покаже това съобщение.
− Alert message if (…) minutes left – Изберете кога да се покаже alert съобщението. Програмата ще ви съобщи, че вече не може да записват промените и ще ви предложи да запишете станалите досега промени, или да се върнете в началният период.

Autorun (Автоматично стартиране):

От тук може да изберете дали да се стартира Try mode след като компютъра се стартира.

• On – Try mode ще се стартира автоматично след като компютъра се стартира.
• Off – Try mode няма да се стартира автоматично.

За да се запазят настройките натиснете ОК.Работа с Acronis True Image Home

При стартирането на програмата, ще видите четири основни бутона:

1. Backup and Restore
2. Try&Decide
3. Disk Utilites
4. Management Tools

Създаване на резервно копие

Тук ще ви покажа как да си направим архив-резервно копие (image) на системния дял. Стартирайте програмата:

Трябва да изберете категорията Backup and Restore(Създаване и възстановяване на резервни копия). Ще видите следният прозорец:

За да създадете ново резервно копие на системата трябва да натиснете върху Backup (Създаване на резервно копие) . Ще видите следният прозорец:

Този помощник ще ви води стъпка по стъпка за създаването на резервно копие. Чрез него може да създадете резервно копие на целият твърд диск или на избран от вас дял. Хубавото на тази програма е, че дори да оставим всичко по-подразбиране, накрая ще получим един чудесен резултат. Натиснете върху Next >(Следващ > ) за да продължите:

Тук трябва да изберете на кое ще правите резервно копие. Може да избирате между:

• My Computer – Изберете тази опция ако искате да създадете резервно копие на целият твърд диск или на определен дял.
• My Data – Изберете тази опция ако искате да създадете резервно копие само на личните ви данни.
• My Application Settings – Маркирайте опцията ако желаете да създадете резервно копие само на инсталираните програми.
• My E-mail – Маркирайте тази опция ако искате да направите резервно копие на пощата си.

Изберете една от следните опции и натиснете върху Next >(Следващ > ). В конкретният случай избираме My Computer. Ще видите следният прозорец:

От тук трябва да изберете на кои части от My Computer искате да създадете резервно копие. Може да избирате между:

• Disk and partitions – Изберете тази опция, ако желаете да създадете копие на целият твърд диск или на определен дял.
• System State – Това са само най-важните файлове на системата. Другите файлове(музика, документи и др.) няма да бъдат включени в копието.
Изберете една от следните опции и натиснете върху Next >(Следващ > ). В конкретният случай избираме Disk and partitions. Ще видите следният прозорец:

На този прозорец трябва да изберете на кои дялове искате да създадете резервно копие. Ако желаете да създадете резервно копие на целия твърд диск трябва да маркирате всички дялове. Тук е мястото да отбележа, че можем да направим едновременно архив на повече от един дял!
Маркирайте желаният от вас дял/дялове (в нашия случай това е системния дял С) и натиснете върху Next >(Следващ > ). Ще видите следният прозорец:

Тук помощникът ви напомня, че ако вече сте създавали резервно копие, може да го изберете, като върху него ще се отразят само новите промени, спрямо предишното му създаване. Ние, понеже правим архив на системния дял за първи път, натискаме OK и продължаваме:

От този прозорец вече трябва да изберете къде да се запише резервното копие. Както виждате избора да си изберем място за архива не се ограничава само с хард диска. Можем да си направим архива върху CD или DVD-диск, или на диск на друг компютър, свързан в локална мрежа със сървъра.
Изберете директория по ваше желание, напишете име на копието. След това натиснете Next >(Следващ > ). Ще видите следният прозорец:

От този прозорец трябва да изберете какъв вид да бъде резервното копие. Може да избирате между:

• Create a new full backup archive – Тази опция ще създаде пълно резервно копие на избраните от вас дялове.
• Create an incremental backup – От тук програмата ще създаде копие, в което ще бъдат включени само промените след предишното резервно копие. Не използвайте тази опция, ако преди това не сте създавали пълно резервно копие.
• Create a differential backup archive – Тази опция е подобна на Create an incremental backup. Разликата й с нея е, че при връщането на резервното копие ще може да избирате дали да върнете цялото резервно копие, или само промените след създаването на предишното копие.
Надявам се, че ме разбрахте! Изберете една от опциите и натиснете Next >(Следващ > ). В конкретният случай избираме Create a new full backup archive. Ще видите следният прозорец:

От тук трябва да изберете какви настройки да се използват при създаването на копието. Може да избирате между:

• Use default options – Използване на настройките по подразбиране. Препоръчвам ви да използвате тази опция.
• Set the options manually – Ръчно конфигуриране на настройките.
Изберете една от опциите и натиснете Next >(Следващ > ). В конкретният случай избираме Use default options. Ще видите следният прозорец:

Тук може да добавите някакъв коментар към резервното копие. Може да напишете защо правите този архив, за да може след това по-лесно да откриете верния архив за възстановяване. Натиснете Next >(Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

Това е последният прозорец преди да започне създаването на резервното копие. Тук е описана цялата информация, която сте въвели до момента. Все пак, ако мислите че сте сбъркали или забравили нещо, трябва да се върнете назад и да въведете необходимото, чрез бутона < Back (< Назад). Acronis True Image Home е готов да създаде резервното копие. Ако мислите че всичко е добре, натиснете върху Proceed (Продължи) за да започне операцията:

Тук вече резервното копие се създава. Времетраенето зависи от големината на дяловете, които архивирате. След завършване на операцията ще видим следното съобщение:

От което разбираме, ч

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини