Ad-aware SE – какво ново

0
13

Напоследък проблема със шпионския софтуер нашумя изключително много, а заедно с това нарасна и количеството предлагани програми за отстраняване на вредните елементи. Изключително подходящ момент една от водещите компании в тази област – LavaSoft, да представи нова версия на своя продукт. Както ви съобщихме вчера, излезе нова версия на Ad-Aware, но тя не носи поредния номер 7, а се връща отново към версия 1, само че този път с добавката SE (Second Edition – второ издание). Тъй като ползвам този продукт още от излизането на петата версия, нямаше как да не се поинтересувам и да не видя какво ново ни предлагат от Lavasoft. Впечатленията си ще ги споделя с вас. В настоящата статия няма да описвам подробно настройките на програмата, нито ще се спирам на въпроса за adware/spyware и проблема с него. Това вече е направено в предишната ми статия за Ad-Aware, която можете да прочетете тук

Първото, което се забелязва в новата версия на Ad-Aware, е, че инсталацията успешно намира по-стария Ad-Aware 6.181 и препоръчва деинсталацията му. Като при това самата инсталация на Ad-aware SE деинсталира Ad-aware 6.

Останалата част от инсталацията е съвсем стандартна. Накрая ви се предлага да обновите програмата през Интернет и да пуснете пълно сканиране на системата:

Следващото, което прави впечатление, е приятно обновения интерфейс на програмата. Направена е в същия стил, в който и версия 6, но все пак е малко по-различен.

Неприятно впечатление обаче ми направи факта, че статистиката от вчерашното ми сканиране днес я няма и програмата показва 0 сканирания и 0 премахнати обекта.

Без да губим време преминава към Scan… не само защото това е най-важната част от програмата и защото ни интересува дали ни защитава по-добре… оказа се че основните промени са именно в сканирането (което е напълно логично за програма от този тип):

Тук можете да видите две нови опции. Първата е Scan volumes for ADS. ADS е съкращение от Alternate Data Streams и е очевидно механизъм за подобряване защитата от вредни програми, който аз не успях да разбера. Все пак имам програмата едва от вчера.
Другото ново е опцията „Search for negligible risk entries“. Това не са spyware/adware елементи. В новата версия на Ad-aware имате възможността да претърсите системата си за MRU (Most recently used – последно използвани) документи и да премахнете списъка им Така никой няма да знае кой е последния отварян от вас документ – нещо, което досега се правеше със специален софтуер, който в повечето случаи работи само със определени програми.
И така – нека пуснем пълно сканиране на системата:

Тука може да се види малка реорганизация – но нищо съществено. Програмата оцветява в зелено архивите, които сканира. Прави впечатление огромното количество Process Modules. Ad-aware SE открива всички DLL библиотеки, използвани от стартираните приложения и сканира и тях. Така ви осигурява още по-надеждна защита. Новата версия определено сканира значително по-бързо регистъра на Windows.

Страницата с резултатите от сканирането е съвсем различна:

Разпознатите обекти са изведени в „Critical Objects“. Както и преди, те са разделени в различни категории. Можем да видим „Possible Browser hijack attempt“ – т.е. елемент, който е възмножно да се използва от adware/spyware. Както и множество шпионски cookie-та. Чрез двукратно щракване можете да получите подробна информация за елемента:

Освен това програмата разполага с изключително удобно контекстно меню, което ви позволява да отворите съответния запис в regedit, да маркирате или демаркирате всички елементи, да маркирате всички елементи от този тип и още много други.

Както и Ad-Aware 6, Ad-Aware поддържа плъгини (наречени тук Extension) но те не придобиха кой знае каква популярност. Освен това резултатите имат още две страници: Scan Summary и Scan Log
Scan Summary предлага една доста интересна статистика:

Scan Log ви извежда подробна информация за сканираните процеси и за намерените вредни елементи.

Няма да се спирам подробно на опциите – до голяма степен те са същите като в предишната версия. Но ще обърна внимание на някои интересни нововъведения

Освен че поддържа различни езици (и свободно можете да го преведете на родния си език), Ad-aware SE предлага и поддръжка на интерфейси. В настоящото време, когато spyware и adware са масово явление и конкуренцията в софтуера за отстраняването му става все по-жестока, компаниите търсят нови начини да привлекат клиенти. Така че за любителите на скинове, Ad-Aware SE определено ще е един добър избор.. особено когато се появят интересни скинове за програмата.

Освен това Ad-Aware предлага възможността да премества намерените файлове в кошчето вместо направо да ги изтрива. Така можете лесно да ги възстановите, ако се окаже, че макар потенциално опасни, те са ви необходими

Освен Interface, където можете да изберете скин и език на програмата, нова е и страницата Defaults.

Тук можете да определите начална страница и търсачка по подразбиране и програмата ще се грижи те да си останат същите. Много adware елементи променят вашата начална страница и ви зареждат досадни рекламни сайтове. Тук можете да укажете и пътя до RegHance – мощен редактор на регистъра на Windows, създаден от Lavasoft – производителите на Ad-Aware.

Накрая нека погледнем и диалога за обновяване на програмата. Не забравяйте, че antispyware софтуера трябва редовно да се обновява, както и антивируса, защото в противен случай те няма да са ефективни.

Програмата позволява да настроите прокси, което да ползва за връзка с Интернет

Това беше моето съвсем кратко представяне на новата версия на Ad-Aware. Като цяло продукта е същия, но има някои съществени подобрения, целящи както по-ефективната му работа, така и по-удобната му употреба от страна на потребителя

Автор: Максим Крижановски
Официална страница: www.lavasoft.de
Download: Ad-Aware SE Personal 1.01

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за