Ashampoo Magical Defrag – Интелигентният начин за дефрагментиране

0
79

Какво е Ashampoo Magical Defrag

Както сами сте се досетили по името на програмата, това е инструмент за цялостна дефрагментация на твърдият диск. Тази програма ще ви помогне да дефрагментирате твърдия диск на PC-то по един добър и ефикасен начин. Все пак, една от основните причини компютърът ви да е бавен е фрагментацията на вашите файлове и директории. Ashampoo Magical Defrag използва новаторски алгоритъм, с чиято помощ дисковете ви ще бъдат постоянно оптимизирани, без ваша намеса! Новата версия е съвместима с Windows Vista. Програмата включва в себе си българска локализация.

Информация за програмата & изтегляне ?

• Официална страница:
• Лиценз: Платен (Shareware)
• Линк за изтегляне: Ashampoo Magical Defrag
• Размер: 3.92 MB

Какви са изисквания към системата ?

• Операционна система: MicrosoftWindows 98/ME/2000/XP/2003/XP
• Оперативна памет: RAM64MB или повече
• DirectX: 8.1 или по-нова версия
• Свободно пространство: ~5 MB Свободно пространство

Как протича инсталация ?

Преди да започнете работата с програмата, трябва да изтеглите и инсталирате последната версия на софтуера. Тя е максимално опростена и е достатъчно да следвате стъпките на помощника, за да завършите успешно.

След като я изтеглите, стартирайте инсталационният файл. Показва се този прозорец:

Този помощник ще ви помага през цялата инсталация на дефрагментатора.

Препоръчвам да затворите всички други приложения, преди да започнете с инсталацията. Това се прави за да се избегнат нежелани конфликти.

Натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите, ще видите следната фигура:

Това е (License Agreement) Лицензно споразумение на програмата. Прочетете го, и ако сте съгласни с него, маркирайте I accept the agreement (Приемам условията на лицензното споразумение). Натиснете върху I do not accept the agreement (Не приемам условията на лицензното споразумение), ако не приемате условията на лиценза.

Бележка: Ако искате да инсталирате Ashampoo Magical Defrag, трябва задължително да приемете лицензното споразумение.

Натиснете върху Ashampoo Magical Defrag за да продължите. Ще видите следният прозорец:

В този прозорец е включена допълнителна информация за възможностите, които се предлагат от програмата. След като я прочетете, натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

От тук помощникът за инсталиране на програмата показва, че Reg Organizer ще се инсталира в директорията C:Program FilesAshampooAshampoo Magical Defrag 2. Ако искате да я промените използвайте диалоговия прозорец за да зададете друга директория.

Бележка: Трябва да имате поне 10 MB свободно пространство на твърдия диск.
Бележка 2: Ако ще инсталирате дефрагментатора на Windows Vista, трябва да го инсталирате от потребителски акаунт, който има администраторски права, а също така трябва да го инсталирате в различен дял от този, в който е инсталирана операционната система, за да се избегнат нежелани конфликти.

Натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

Тук има няколко допълнителни настройки:
• Get free trial key (recommended, extends trial period!) – Получавате безплатен регистрационен ключ, чрез който ще използвате пълните възможности на програмата за 15 или 30 дневен период.
• Create a desktop icon – Създаване на пряк път до програмата на работният плот.
• Create a Quick Launch icon – Създаване на пряк път по програмата в лентата за бързо стартиране.

Инсталатора е готов да инсталира Ashampoo Magical Defrag. От тук може да видите цялата информация, която сте попълнили по време на инсталацията.
Ако нещо не е както трябва, може да го промените като се върнете назад чрез < Back (< Назад), а ако всичко е наред, може да започнете с инсталацията, като натиснете върху бутона Next > (Следващ > ).

След натискането на бутона, програмата ще започне да се инсталира на вашият компютър. Процеса на инсталиране отнема 10 секунди. След завършването на процеса, ще видите следният прозорец:

Ако видите този прозорец може да бъдете сигурни, че дефрагментатора се е инсталирал успешно на компютъра ви. За да завършите напълно инсталацията, трябва да рестартирате системата.
Натиснете върху Finish (Финал). Инсталацията завърши!Главен прозорец на програмата:

След като затворите инсталационният помощник ще се стартира програмата:

Тук може да спирате временно и да възстановявате дефрагментирането чрез бутоните долу на диалога.

• Fragmentation protection active! – Тази фраза означава, че в момента е включен модула за защита на твърдият диск от фрагментация.
Ако искате да стартирате операция по дефрагментиране на твърдите дискове, натиснете върху бутона Defragment Now(Дефрагментиране сега).
Бутона Close изключва програмата. В дясната част на прозореца програмата ви показва информация за текущата операция, дефрагментираните файлове, преместените клъстери и т.н.
За да спрете временно даден процес, извършван от програмата, натиснете върху бутона Pause(Пауза).

След натискането на бутона Defragment Now програмата ще започне да дефрагментира. Вдясно от прозореца може да видите следните секции:

Current action (Текущо действие)
Тук ще бъдете информирани за дялът, който се дефрагментира. Първо, ще бъде анализирана структурата му, ще намери фрагментираните файлове. След като тези операции завършат, ще започне дефрагментирането.

Defragmented Files (Дефрагментирани файлове)
Тук са показани файловете, които са вече дефрагментирани.

Moved Cluster (Преместени клъстери)
Тук е показано колко клъстери трябва да се оптимизират (местят).

Symbols (Легенда)
Тук е показана легендата, с която може да разпознаете кои са фрагментираните файлове, нефрагментираните, непреместваемите и т.н.

Основни менюта на програмата

File (Файл)

• Show Statistics – Показване на статистиките.
• Exit – Изход от програмата.

Options (Настройки)

• Settings – Отваряне на прозореца с настройки на програмата.
• Language – От тук може да променяте езиковия интерфейс на програмата. Изборът е доста голям, а и българският също присъства в списъка.

Help (Помощ)

• Contents – Тук може да откриете доста полезна информация за това как се работи с програмата. За съжаление обаче, всичко в документа е на английски.
• Introduction – Въведение в настройките на програмата.
• Ashampoo Support – Ако искате да се свържете с екипа, разработващ програмата, натиснете тук.
• Send Problem Report to Ashampoo – В случай, че сте открили бъг в програмата, натиснете тук, за да съобщите на разработчиците на програмата.

Настройки на програмата

Може да отворите настройките на програмата като от главното меню натиснете върху Options -> Settings. Този диалог ви предлага следните настройки:

Hard disk selection area (Маркиране на дисковете) – Тук ви са показани всички твърди дискове. Използвате отметките за да маркирате тези дялове, които искате да се дефрагментират.
Don`t run while in Battery Mode: Маркирайте тази настройка, ако искате да не се дефрагментира, ако компютъра ви не е включен в електрическата мрежа.
Automatically show statistics each week: Ако маркирате тази опция, всяка седмица Ashampoo Magical Defrag ще ви извежда статистика.
Display icon in taskbar: За да се показва иконата на Ashampoo Magical Defrag в системната лента, маркирайте тази опция.
Start / Stop Service: От тук може да стартирате или спрете сервиза на Ashampoo Magical Defrag.

Заключение

Като цяло мога да кажа, че Ashampoo Magical Defrag ми хареса. Доволен съм от това, което е направено по този прекрасен инструмент. Ако не знаете как да защитите твърдия си диск преди да са се получили много bad sectors(лоши сектори, на които не може да се записва информация), тогава тази програма e за вас! Като недостатък може да се отбележи платеният лиценз на програмата, но това се компенсира от локализацията на български, която може да е полезна за доста от българските потребители.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари