Atlantis OceanMind – достойния конкурент на MSWord

0
67

Още със своята Atlantis Nova, Rising Sun Solutions показаха, че може да се създаде професионална текстообработваща програма от класа на Word, която в същото време да е лека и стабилна. OceanMind е естественото продължение на Atlnatis Nova, който вече освен с RTF работи и с всички Word документи (включително тези версии 97/2000/XP). Програмата притежава повечето от необходимите ви в Word функции, като изключва всичко това, което вероятно никога не сте използвали и може би дори не знаете какво е. Интерфейса и наподобява този на Word, което я прави чудесен заместител на Microsoft-ския продукт, който обаче е значително по-малък, по-лек и по-евтин. Програмата добавя и някои свои собствени функции, което я извежда още една крачка напред в текстообработващия софтуер. И ако не използвате VBA, Autotext, инструментите за рисуване, таблици, а менютата и опциите на Word ви се струват много и объркващи, Atlantis OceanMind е идеалното решение.

Веднага можете да видите приликата с MSWord, но и някои разлики. В долния край под формата на табове са разположени всички отворени документи. По избор можете да сложите тази лента в един от четирите края на програмата. Atlantis OceanMind по подразбиране отваря последно използваните документи.
От програмата са премахнати множеството режими на показване на документа и е оставен само основния. Ако искате можете да премахнете и вертикалната и хоризонталната линии. Всъщност, програмата предоставя достатъчно възможности за настройване на интерфейса, но за това по-късно. Както споменах, OcenMind поддържа RTF и MSWord .doc, така че единствения начин, по който мога реално да ви представя възможностите й, нейните предимства и недостатъци е, като ви разходя по менютата.

Още когато създавате нов документ, можете да изберете формата.. Това ще определи формата по подразбиране, когато решите да запазите документа. По всяко време можете да го запазите в друг формат, като изберете командата Save As… В Менюто New обаче има и още един интересен елемент – Create From Template. OceadMind ви предоставя няколко шаблона за документите ви, а вие можете да създавате свой собствени. Другата опция в менюто New – Formats and Templates ви позволява да изберете шаблон по подразбиране за всеки формат, както и формат по подразбиране за програмата.

В Recent Documents също ще намерите някои интересни възможности. Освен последните 10 документа, с които сте работили, в това меню са добавени и командите за изтриване на вече несъществуващи документи (т.е. премахване на невалидните линкове) и премахване на целия списък. Така няма да се налага да използвате допълнителен софтуер, за да заличите списъка с отваряни документи. Освен това OceanMind ви предоставя и система за създаване и поддържане на резервни копия на документите. Избирането на команда View Backups води до отварянето на папката с резервни копия а Backup Options ви позволява да настроите създаването на резервни копия:

Тук можете да определите през какъв интервал от време да се прави резервно копие на документа, колко резервни копия да се пазят, папката, в която да се съхраняват и максималния обем от диска, който да се заема от резервни копия.

Друга интересна добавка в OcenMind е Favorites. Програмата разполага със собствена папка Favorites, в която можете да добавяте документи, и съответно със собствен диалог Organize favorites. В него, както и в Recent, имате възможността автоматично да премахнете невалидните линкове.

Освен стандартните команди Save и Save As, Atalnatis предлага и подменю Save Special, което разкрива множество интересни и изключително полезни възможности. Save All запазва промените във всички отворени документи, Save As Template – текущия документ като шаблон.
По-интересни са командите Save As Zip и Save All As Zip. Това ви позволява да архивирате документите в .zip от самата програма. Разбира се, за да ги отворите после ще трябва да ги разархивирахте с подходящ софтуер. Но е подходящо, когато ви се налага да изпращате множество големи документи.
OceanMind може разбира се да записва документите и в HTML. При това създадения HTML код е изчистен от излишни тагове – нещо с което Microsoft-ските продукти не могат да се похвалят. Последните елементи от подменюто Save Special са свързани с вече представената система за резервни копия. От тук можете да съхраните документа като резервно копие, да видите резервните копия или да отворите диалога Backup Options, който вече представих.
В Proeprties можете да въведете информацията за документа – заглавие, ключови думи, автор и др., а Page Settings отваря стандартния диалог за определяне на размерите и ориентацията на страницата

E-mail ви позволява да изпратите файла по E-mail – разбира се, ако имате инсталиран подходящ мейл клиент. В подменюто E-mail можете да изберете дали да го изпратите в оригиналния му вид, или архивиран в .zip, а също така дали само текущия или всички отворени документи.

Менюто Edit съдържа стандартните команди. Единственото по-интересно са командите Copy Font Format и Paste Font Format, чрез които можете да копирате форматирането на част от текста и да го приложите върху други негови части.

От менюто View можете да изберете кои ленти с инструменти да се виждат както и да ги променяте. Интересно е, че има два набора бутони (Main Command Set и Alternaive Command Set) и можете бързо да превключите между двата – само с две щраквания. В контекстното меню на самата лента с инструменти е включено подменюто Command Set от което можете да превключвате бутоните. От менюто View можете също така да определите дали да се виждат хоризонталната и вертикалната оразмерителна линия, лентите за превъртане, както и т.нар. “Document Bar” – лентата, в която под формата на табове са достъпни всички отворени документи. Можете да определите и нейната позиция. По-интересен е инструмнта Easy Hand – ако го изберете, курсора се променя в ръчичка и можете лесно да местите документа нагоре-надолу – както е в популярния Acrobat Reader.
Друга много интересна и полезна добавка в OceanMind е ClipLibrary. Това е място, където можете да съхранявате предварително написани и форматирани изречения в отделни категории, а също така и изображения

Тук ще видите познатите ви от MSWord команди – автоматично номериране на страниците, добавяне на специален символ, който не присъства на клавиатурата ;), bookmark, линк, автоматично генериране на съдържание на документа (table ot contenst), добавяне на изображение или друг файл и др.

Тук също ще намерите само стандартни команди за форматиране на текста.

Стигнахме до последното и едно от най-интересни менюта – Tools

Един бърз поглед показва, че OceanMind притежава всички най-важни инструменти на MSWord – проверка на правописа, AuroCorrect, преброяване на думите и знаците в документа (всъщност WordCount дава доста по-детайлна статистика:

Едно много интересно допълнение, което според мен трябва да присъства във всеки редактор, е диалогът File Assotiations. Тук можете да асоциирате дадено разширение с OceanMind или да премахнете асоциацията му с него. Ако е асоциирано с програмата, това означава, че двукратно щракване върху файл с това разширение ще доведе до отварянето му с OceanMind. Това в изключително полезна функция, тъй като при наличие на множество редактори всеки може да асоциира текстовите документи със себе си и в крайна сметка да не отваряте даден тип документи със желаната от вас програма.

Envelopes е един оригинален инструмент за автоматично отпечатване на пощенски пликове, като адресите можете да вкарате направо от адресната книга, предоставена ви от OceanMind.

Menus… ви позволява да модифицирате менюто на програмата, като не само добавяте, премахвате и размествате елементите, но и ги преименувате. Така можете да дадете имена, които са ви по-ясни като значение и дори да преведете менюто на родния си език

От Toolbars можете съответно да изберете кои бутони да присъстват в съответните ленти с инструменти. Hot Keys ви позволява да изберете клавишни комбинации за всяка една команда от менюто. Sound е още една интересна опция, която няма как пълноценно да ви представя в една статия – поради липсата на звуци в нея. Тук можете да изберете звукови ефекти при различни действия – или да ги изключите ако ви пречат. По подразбиране при стартиране на програмата се чува шума на морето, или в случая по-скоро океана, имайки предвид че програмата се нарича OceanMind, а докато пишете се чува звук, наподобяващ пишеща машина. Това може да придаде една неповторима атмосфера на работата ви – особено когато изберете звуци по ваш вкус, но често е излишно и понякога дори досадно. Затова Atlantis са ви предоставили възможността да изключите всички звуци.

В опциите също ще намерите някои интересни неща, така че си струва да ги разгледате. Аз тук няма да ги описвам подробно, но ще ви обърна внимание именно на някои оригинални нововъведения.

На първо място това е My Favorite Fonts. В него можете да дефинирате списък от шрифтовете които използвате и слагайки отметка в полето Use My Favorite Fonts Only да замените огромния списък с инсталираните на компютъра шрифтове с този, определен от вас
По-интересната, изключително полезна опция е Optional Messages. Там можете да видите списък на всички съобщения и въпроси, които са ‘по избор’. Можете да определите за който и да е от тях да не ви го показва, като изберете и действието, което да се предприема. Например ако ви е писнало да ви пита сигурни ли сте че искате да изтриете този клип, можете да махнете въпроса от списъка и да определите отговор винаги да. Само внимавайте с тази опция, да не изтриете без да искате нещо :Р

Оригинална е и идеята за запазване на позицията на курсора – ако редактирате голям документ, това може да ви спести търсенето всеки път докъде сте стигнали
И разбира се, можете да записвате настройките във файл
И така, Atlantis OceanMind има всички необходими функции за да бъде един пълноценен заместител на Word – .doc и .rtf, изображения в документите, разделяне на документа на колони, проверка на правописа и автоматично коригиране на думи, преброяване на знаците и автоматично номериране на страниците и много други. Основният му недостатък е липсата на поддръжка на таблици. За сметка на това той има множество допълнителни функции като запазване на отворените документи в .zip архив, автоматично отпечатване на етикети за пощенски пликове, Clip Library и други. Всичко това го получавате на цената от 2.4 MB и $35

Автор: Максим Крижановски
Официален сайт
Download

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за