fbpx
7.6 C
София

DC++ – инсталация, конфигурация и работа с програмата

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

1. Информация за програмата

Почти всеки от вас е чувал за „peer-to-peer“ мрежи. Дори съм сигурен, че по-голяма част от вас ги използват или пък са ги използвали. „Рeer-to-peer“ мрежите са места за обмяна на файлове между потребителите, но това е не винаги законно, което не пречи да бъдат използвани за всекидневието или свободната практика. Сега ще ви запозная с една много известна „peer-to-peer“ мрежа: „DC++“. „DC“ произлиза от Direct Connect и се основава на стаи или още така наречени „хъбове“. Можете да влезете или да се включите към много хъбове и вътре можете да видите потребителите(users), които са в този хъб дори да осъществите контакт с тях. Но всеки хъб си има специални правила за него, които почти винаги се изписват при самото свързване към хъба.

2. Информация за продукта
Лиценз: Безплатен
Изтегляне: DC++
Официална страница: http://dcplusplus.sourceforge.net/
Размер: 3.94 MB

3. Инсталация и начални настройки
3.1. Първо изтеглете инсталационния файл от посочения по-горе линк.

3.2. След като стартираме инсталационния файл ни се показва GPL лицензът, с който трябва да се съгласим като отметнем „I accept the terms in the License Agreement“. След като вече сте се съгласили със лиценза натискаме „Next>

3.3. Тук решаваме, кои компоненти да инсталираме. След което натискаме „Next>

3.4. На този прозорец се избира в коя директория да бъде инсталирана програмата. По подразбиране е директорията : „C:Program filesDC++“ , но ако не желаете да бъде там натискате опцията „Browse…“ и избирате къде да бъде инсталирана. След това натискате „Install“

3.5. Сега изчаквате да се инсталира програмата. Не протича повече от около 30 сек. и трябва да се появи това, което е показано на картината. Ако всичко е преминало успешно натискаме бутона „Close“.

3.6. След като се стартира програмата ще ви се отворят два прозореца. Единият е „Readme“ файла , а другият е „Settings“. Затворете „Readme“ файла , защото той не ви върши работа и си насочете погледа към „Settings“. В карето „Personal Information“ въвеждаме следното:
– В полето „Nick“ въвеждате вашия ник (прякор). Много често доставчиците на интернет или за улеснение да се разбере кой с какъв и-нет доставчик е (за да може да се извършва тегленето по-бързо) се слага пред ника самото наименование на интернет доставчика. Т.е. ако вие сте потребител на БТК ADSL, пред самия ник се слага [ADSL]. Пример: [ADSL]Anonimen. Ако сте потребител на CityLAN[CityLAN]Anonimen и т.н.


След като вече сте си въвели вашия ник в менюто от ляво щракваме върху „Connection settings“.

3.7. В карето „Incoming connection settings (see Help/FAQ if unsure)“ ако сте с реално IP избираме „Direct connection“, но това не е за предпочитане, защото доста хора с реални IP-та се оплакват, че не могат да теглят, така че и те не са застраховани. Затова избираме „Firewall(passive, last resort)“ и продължаваме към следващата стъпка.

3.8. Пак от менюто в ляво избираме „Sharing“. Тук се въвеждат настройките и се задава път към избраната от вас директория за споделяне. В много от правилата на хъбовете ще видите , че не е за предпочитане да се шерва „C:Windows“ заради предпазни мерки.
– Сега натискаме „Add folder“ бутона ограден в червено и трябва да се появи следният прозорец:

– Намираме директориите, маркираме тази, която сме решили да споделим и натискаме ОК. Можете да споделите всички ваши директории, като направите абсолютно същото упражнение.

– След като вече сте дали „ОК“, след няколко секунди ще ви се появи следното:

– Това е прозорец, който ви пита дали наистина искате да се казва папката като наименованието на директорията, който сте избрали. Ако не желаете напишете друго наименование. Натискате „ОК“ и пак след няколко секунди ще ви се появи следният прозорец:

– За да не чакате докато се копират (шерват) файловете натискате „Run in background“ и прозореца ще се скрие, но файловете ще продължат да се шерват и така ще можете да продължите настройването на самата програма.
– След това на „Upload Slots“ избирате колко свободни слота или колко души могат да теглят наведнъж от вас. За предпочитане е 10. След като сте избрали цифра натискате „ОК“ и сте готови с по-голямата част от конфигурацията на програмата.
3.9. След като сте направили всичко, както трябва по настройките, сега да насочим вниманието си към менюто или иконите в горната част на отворилия се прозорец на програмата

1 – Това е иконката или връзката към публични хъбове. Аз лично не използвам услугата, защото знам прекалено много адреси на хъбове, които ще спомена по нататък.
2 – Това е бутона „reconnect“. С него можете да презаредите самия хъб.
3 – Това е бутона „disconnect“. С него можете да излезете от самия хъб.
4 – Това е бутона „Favorite Hubs“. Тук се добавят или премахват хъбовете, които сте пожелали да се отварят със самото стартиране на програмата.

Как да премахвам и добавям хъбове?

Натискате златната звезда и трябва да ви се появи следното:

За да добавите един хъб към вашата фаворит листа трябва да натиснете първо „New…“ и ще се появи:

3.1.0. Сега насочваме вниманието си в карето „Hub“.
В полето „Name“ въвеждаме адреса на хъба както и в полето „Adsress“ и даваме „Ок“.

Ето и адресите на най-популярните хъбове:

grandbghub
– dchub://grandbghub.no-ip.info/

– sofia-center-bg.no-ip.info

– bgalcoholhub.servebeer.com

– bghubrandb.no-ip.info

Data.Bg – Direct Connect/DC++
– dc.data.bg:411 – за Българи
– 195.149.248.135:411 – за Чужбина

WarezBG – Direct Connect/DC++
– warezbg.com:411

AdventureBG – Direct Connect/DC++
– adventuresbg.no-ip.com:411

Bol.Bg – Direct Connect/DC++
dc.bol.bg:411

BGHub #1 – Direct Connect/DC++
– bghub.eu.org:411

BGHub #2 – Direct Connect/DC++
– bghub.no-ip.org:411

BGHub #3 – Direct Connect/DC++
– bghub.ilko.ca:411

BulgarianHub – Direct Connect/DC++
– bulgarian.no-ip.com:411

VarnaHub – Direct Connect/DC++
– varna.no-ip.com:411
След като сме дали „Ок“ ще ни се появи следното:

Маркираме чек бутона и маркираме след това целия ред, след това натискаме „connect“. Ще ви се появи следното:

Честито вие вече влязохте в един хъб!

– Полето, което е оградено с червено , е полето в което можете да напишете вашето съобщение и съответно с „Enter“ да го изпратите и то ще се появи в полето оградено в синьо. Т.е. от тук можете да чатите.

– Полето оградено с лилаво ви показва потребителите свързали се се към този хъб.

5 – Това е бутона „Finished Downloads“. Т.е тук вие можете да видите свалените от вас файлове и да ги отворите вместо да търсите къде е свален файла. По принцип свалените файлове се намират в „C:Program filesDC++Download“ , но има опция с която вие решавате къде да се свали търсения файл, за която ще ви обясня малко по нататък.
6 – това е бутона „Search“ или още търсачката. След като натиснете лупата (така се казва или за по-бърз достъп до нея се натиска клавишната комбинация Ctrl+S ) ще ви се покаже следното:

– В полето „Search for“ се вписва името на търсения от вас файл.

В моята ситуация аз търся „Nana“. Пиша в полето „Search for“ – Nana и натискам „Search“ или „Enter“ и след няколко секунди ще ми се появят файловете с наименованието „Nana“.

Търсите файла, който ви е нужен и искате да го свалите. Правите следното:
* Или кликате два пъти върху този файл и той ще се свали в „C:Program filesDC++Download“
* Или натискате десен бутон на файла „Download to->Browse…“ и избирате къде да бъде свален файла.

След като сте избрали по кой начин да свалите файла и вече сте извършили действието долу, в карето оградено в червено ви се показва: за колко време ще се свали избрания фаил; колко време остава; от кои хъб го сваляте и с каква скорост. След като файла е свален ще ви изпише „Download finished, idle…“ Това означава че файла е свален.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини