eMule – съвети и трикове

0
1143

Съвети и трикове

1. Използвайте специални тагове в името си.
Много от mod-версиите на eMule поддържат опцията “Tag Community”.
Тази опция позволява да се дава по-голям приоритет на хора от вашата общност. Например [CHN], [KOR], [VeryCD], [RU], [ITA] и т.н.
Може да използвате няколко тага пред или след вашето име, но не прекалявайте, защото може да бъдете ban-нати за прекалено много тагове.

2. Стойте включени 24/24 с eMule.
eMule се нарежда на опашка при всеки един от потребителите имащи файла, който се опитвате да изтеглите. Колкото по-дълго време чакате, толкова по-напред отивате във всяка една опашка.

3. Настройте upload-а на 80% от максималния upload на вашата Интернет връзка. Нейните параметри ще намерите в договора, който сте подписали. Ако upload-вате с максимална скорост това ще повлияе негативно на скоростта, с която теглите. Ако upload-вате прекалено бавно (1-9kb/s) това ще намали драстично скоростта, с която теглите.

4. Махнете ограничението на download скоростта.
Освен ако сърфирането в Интернет не ви се забавя прекалено много – няма нужда да слагате ограничение на скоростта, с която теглите.

5. Пуснете да теглите повече от един файл.
Ако теглите повече файлове едновременно общата скорост на теглене ще се вдигне значително. Това е така защото се нареждате на много повече опашки. Прекалено много файлове, които се теглят ще доведе до обратния ефект, заради неимоверното натоварване на рутер/модем и т.н.

6. Уверете се, че имате HighID.
Клиент с HighID може да тегли от други клиенти с HighID, както и от такива с LowID.
Клиент с LowID може да тегли само от клиенти с HighID.
Тоест ако имате HighID се увеличава значително броя на потенциалните клиенти, от които може да теглите.
Причина за LowID може да е затворен порт със защитна стена, лошо конфигуриран рутер, нереално IP и т.н.

7. Пуснете KAD.
KAD е система за намиране на потребители, които имат желаните от вас файлове. Колкото повече такива потребители намерите (sources), толкова по-голям е шанса ви да изтеглите в най-кратко време файловете, които ви интересуват.

8. Променете default TCP/UDP портовете, които използва eMule.
Някои Интернет доставчици филтрират тези портове и умишлено забавят трафика. Направете си услуга и сменете тези портове. Например 8662, 8672 и т.н.

9. Използвайте актуална версия на IP филтъра.
С помощта на IP филтър може да избегнете недоброжелателни потребители, които споделят fake файлове, вируси, разпращат спам, следят какво теглите и т.н. Използването на IP филтър е строго препоръчително.

10. Не се връзвайте към случайни сървъри.
Некоректни сървъри могат за записват какво теглите и да използват тази информация срещу вас. В зависимост от държавата и законодателството ефекта е различен, но ви препоръчвам да не изпробвате. Списък с коректни сървъри ще намерите в архива с IP филтъра по-горе.

11. Ако сте начинаещ използвайте официалната версия на eMule.
Въпреки че някои mod-версии на eMule предлагат повече функционалност и възможности за фина настройка, те няма да забързат скоростта, с която теглите. Точно обратното има възможност да объркате нещо в настройките и да теглите по-бавно.

12. Използвайте съвременна операционна система.
Използването на WinXP ще подобри работата на eMule, тъй като се справя по-добре с големия брой конекции (connections) в сравнение с Win98SE например.

13. Пачнете броя на half-open конекциите!
Ако използвате SP2, непременно трябва да пачнете броя на half-open конекциите от 10 на поне 100. Бъдете внимателни, защото при инсталиране на нови критични ъпдейти за Windows, Майкрософт често връща стойността отново на 10. изтегли пач

Митове и легенди относно eMule:

1. Ако не upload-вам ще тегля по-бързо.
Напротив – няма да теглите изобщо.

2. Скоростта на теглене зависи от сървъра, към който съм вързан.
Изобщо не е вярно. eMule не тегли файловете от сървъри, а от други потребители като вас самите. Сървърите се използват само за намиране на потребители (sources) за даден файл.

3. Mod-версиите на eMule теглят по-бързо, отколкото официалната версия.
Модифицирани версии, които по някакъв начин толерират измами биват ban-нати от официалния клиент. И тъй катo той е най-често използвания може да се окажете ban-нати от почти всички потребители, от които се опитвате да изтеглите даден файл.
По-известните mod-ове на eMule (Xtreme, ZZUL, eMule Plus и т.н.) просто имат допълнителни функции, които може да са полезни сравнително напредналите потребители.

4. Колкото повече споделени файлове имам, толкова по-бързо ще тегля.
Това не е вярно и няма нищо общо. Препоръчително е да не споделяте повече от 100-тина файла, защото ще натоварите излишни сървърите при тяхното индексиране.

5. Тегленето с eMule износва и поврежда твърдия диск.
Не е вярно, като дългогодишен потребител мога лично да гарантирам.
Тегленето с eMule не натоварва повече диска, от всяка друга операция, която извършвате на компютъра.

6. Ако пусна няколко eMule-та едновременно ще тегля по-бързо.
Абсолютно невярно. Най-вероятно няма да теглите изобщо.

Въпроси и отговори от всякакво естество:

1. Какво е “hash”?
Hash е уникалния код за всеки файл споделен в мрежата на eMule.
Два файла са еднакви само, ако техните hash-ове съвпадат.

2. Какво е “chunk”?
Файловете в eMule са разделени на виртуални парченца наречени chunk-ове с фиксиран размер 9.28MB. Когато изтеглите цял chunk вие го споделяте с други потребители, които теглят същия файл и се нуждаят от това парченце.

3. Защо много потребители се казват “http://www.emule-project.net/”?
Това е името по подразбиране, което ви дава eMule след инсталацията. Явно много хора не го променят.

4. Откъде да знам кои имена са свободни?
Потребителите на eMule се идентифицират по потребителски hash, а не по потребителско име. Следователно може да се казвате както пожелаете.

5. Защо компютърът се забавя, когато някой файл свърши да се тегли?
eMule просто подрежда всички изтеглени chunk-ове. Нормално е, когато сте изтеглили голям файл това да отнеме известно време.

6. Нелегално ли е използването на eMule?
Използването на eMule за обмяна на свободни/лични файлове е съвсем легално.

7. Какво означава “friend slot”?
Официалната версия на eMule ви позволява да резервирате един download слот за ваш приятел например. Така той няма да се нареди отново отзад на опашката след като изтегли цял chunk от вас, а ще продължи да тегли файла, докато го изтегли целия.

8. Защо има малко български файлове в мрежата на eMule?
За съжаление българските потребители са сравнително малко и затова файловете с типично българско съдържание не са много. Разбира се има тенденция с подобряването на Интернет услугите в България, броя на потребителите да нараства все повече и повече.

9. Има ли ограничения на размера на файловете, които мога да тегля?
С по-новите версии на eMule имате възможност да теглите файлове с размер многократно надхвърлящ капацитета на вашия твърд диск.
При теглене на файлове над 2-4GB се уверете, че използваната от вас файлова система е NTFS, а не FAT32.

10. Откъде да намеря линкове за наличните файлове в eMule?
Може да използвате вградената търсачка. Друга възможност при това много по-добра е да посещавате сайтове, които индексират файловете , които се разпространяват в eMule.

11. Какво означава “release”?
Така се нарича всеки файл в мрежата, който бива споделен между потребителите.

12. Какво е “eMule mod”?
Модифицирани версии на eMule, които обикновено предлагат повече екстри от официалната версия.

Източник: www.winaddons.com

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари