F-secure Internet security 2004

0
24

Програмата предлага неоспоримо удобство, като предлага прост, лесен и интуитивен интерфейс, който се наглася бързо, лесно, удобно, без да има нужда човека, който борави с нея, да има някакви познания в областта на компютърната сигурност.

Да поговорим зе ефективността на програмата – 3 взаимно допълващи се скенера, които работят без да си пречат. Първият е F-Secure Kaspersky скенер, вторият е F-Secure Libra, третият се казва F-Secure Orion. Orion е евристичен скенер, и може да се използва само при Windows NT/2000/ХР/2003 (Евристичен скенер – програма, която следи поведението на софтуера и спрямо това преценява дали даден процес е опасен – например, ако се опитва да променя изпълними файлове, да трие документи или да прави други промени по системата, вероятно е вирус). При тестовете програмата се доказа като заглавието заловило всички вируси, троянски коне и червеи в колекцията, без изключение, всичките 9350 тествани образци бяха коректно разпознати, и коректно премахнати до един. Програмата работи бързо и ефективно, като са изведени само реално необходимите функции.

*Scan all local hard disks – сканира всички дялове на на всички твърди дискове
*Scan Diskette – сканира дискетите ви
*Select Folder to Scan – ако искате да сканирате конкретна папка, без значение дали е на СД или на някой дял на твърдия диск, или на дискета или на каквото и да било устройство, използвайте тази опция.

Резидентния скенер работи безупречно, при опит да се копира вирусната колекция, независимо как бяха сортирани вирусите, дори затворени в солиден архив с парола, пак всичките бяха разкрити и спрени от резидентния пазач.

Пощенският модул е на ниво, реагира както на входящи така и на изходящи съобщения с вградени или прикачени вируси, като ги блокира, програмата също блокира и разпокъсани писма, писма с непълни хедъри, и прочие писма които се водят за съмнителни.

Как протича актуализацията? Вашата намеса не е необходима, програмата може да се нагласи да работи напълно самостоятелно, и от вас се иска веднъж годишно да и подновявате лиценза, с което вашето участие се изчерпва. Програмата сама проверява на всеки час за нови актуализации, нови дефиниции, нови кръпки като щом ги намери веднага сама си ги източва, сама си ги прилага, и въобще не ви занимава с разни избори на кръпки, избори на дефиниции, няма нужда програмата да се рестартира, няма нужда да рестартирате компютъра, тя програмата като си изтегли актуализация за някой модул, програмата сама си спира модула, актуализира го, и после го стартира актуализиран. Промените влизат в сила почти незабавно.

Програмата има възможност да и зададете автоматично сканиране по график на всички дялове, което допълнително ви улеснява, защото програмата сама ще сканира според указаното в графика от вас. Все пак изкуственият интелект още не е открит, и програмата не може да ви следи мислите за да си нагоди графика, за това се иска в началото потребителя да отдели 5 минутки повече но да си нагласи и графика за сканиране. После вече с нагласен график за сканиране и нагласен график за актуализации, и след активиране на лиценза разбира се, можете да оставите програмата 1 година да си работи сама без да я побутвате, без да я подсещате, сама се актуализира, сама сканира, сама чисти, и всичко е направено с мисълта потребителя да се разсейва колкото може по-малко от ежедневната си работа, и да му се осигури максимална защита.

Програмата се справя бързо и безупречно при почистване на компютъра от вируси, червеи и троянски коне, просто ги премахва, без да се цупи, без да се превзема. Ако вашият файл е заразен от класически вирус, програмата е в състояние бързо и безпроблемно да извади вируса от вашия файл и да му възстанови работоспособността, без дори и да забележите. Програмата работи тихо, бързо и надеждно.

Втората част от пакета е F-Secure Distributed Firewall. Това е проста но много ефективна и надеждна защитна стена. Работи тихо кротко, сама се актуализира по примера на антивируса, не ви занимава с излишни аларми, не ви стряска с гръмки съобщения за атаки, и просто сама се актуализира и сама си пази зорко и съвестно компютъра, като не позволява на нищо да припари до компютъра или да излезе от него без вие изрично да наредите на програмата, че то може да ползва интернет. Атаките като експлойтване на някой порт и услуга свързана с порта, тайни връзки към задни вратички и пропуски, сканиране на портове, пинг към системата биват спирани без излишни приказки, модулът Intrusiuon detection следи за опити за атаки и през локалната мрежа. За да се постигне максимална ефективност, програмата може за борави с няколко мрежови карти като можете да укажете, кои карти имат безусловен достъп, и кои да бъдат следени от огнената стена. Каквото и както и да идва по картите с указан безусловен достъп то ще преминава свободно, а ако е от картите които са указани да се следят, то всичко което реши да влезне, или излезе, или да се свърже с вас по какъвто и да било начин по която и да било услуга на който и да било порт просто ще бъде спряно, докато вие не укажете правило разрешаващо достъп, така също в лан можете да укажете, кои услуги в лан мрежата искате да бъдат достъпвани и кои не.

Съвместимостта с конкурентни програми за защита на F-Secure antivirus е добре направен антивирус, способен да работи безупречно, независимо с коя огнена стена на коя фирма го комбинирате, пълна съвместимост, същата съвместимост и работоспособност важи и за F-secure distributed firewall който е в състояние да работи безупречно независимо с която антивирусна програма го комбинирате. Ако случайно F-Secure antivirus се сдърпа с огнената стена – досега не съм срещал такава несъвместимост, можете да използвате друга версия наречена F-secure antivirus for firewalls която е специално правена и разработвана за работа с различни огнени стени, без да се намалява нивото на сигурност и за да се избегнат проблемите със съвместимостта. За максимален ефект при работа на антивирус и огнена стена се препоръчва да използвате еднородна защита, едно заглавие от една фирма, от една и съща версия, независимо кое заглавие на коя фирма сте си избрали, това правило важи с пълна сила и за продуктите на F-secure.

Простотата на тази програма, нейната безупречна ефективност, и възможност за изцяло самостоятелна работа почти без да има нужда от намеса на потребителя я прави отличен избор за тези които искат безусловна, безупречна и сигурна защита, способна да работи наистина самостоятелно и без компромиси в качеството и сигурността, и не искат да се занимават с аларми, ръчни актуализации, и за тези които не искат да си рестартират компютъра след актуализацията.

Автор: Александър Рачев
Редактор: Кристиян Александров
Virinfo.hit.bg

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари