File Encryption XP – криптирайте файловете си

0
312

Въведение:

File Encryption XP e един прекрасен инструмент, с чиято помощ можете за секунди да криптирате изображения, документи, файлове, директории и много други формати. Тези файлове след това могат да се запазват на USB Flash Дискове, Memory Sticks, CD-RW, дискети или преносими компютри. Програмата криптира избраните от вас файлове, използвайки 384-битовия Blowfish алгоритъм. Освен това, само с няколко натискания на мишката може да създадете самостартиращ се файл, който може да се използва на други компютри, без да е нужна инсталация на програмата. Като цяло това е една много полезна програма, която би била от полза на всички.

Информация за програмата & изтегляне:

• Официална страница: http://www.cp-lab.com/filecrypt/
• Лиценз: Платен (Shareware)
• Линк за изтегляне: File Encryption XP
• Размер: 1.41 MB

Изисквания към системата:

• Windows 2000/XP/Vista/7
• CPU 300MHZ или повече
• RAM64MB или повече
• ~2 MB свободно пространство на твърдия диск

Инсталация:

Преди да започнете работата с програмата, трябва да изтеглите и инсталирате последната версия на софтуера. След като я изтеглите, стартирайте инсталационният файл. Показва се този прозорец:

Този помощник ще ви помага през цялата инсталация на програмата. Препоръчвам да затворите всички други приложения, преди да започнете с инсталацията. Това се прави за да се избегнат нежелани конфликти. Натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следното:

Това е (License Agreement) Лицензно споразумение на програмата. Прочетете го, и ако сте съгласни с него, маркирайте I Agree (Приемам условията на лицензното споразумение).
Натиснете върху Cancel (Не приемам условията на лицензното споразумение), ако не приемате условията на лиценза.

Бележка: Ако искате да инсталирате програмата, трябва задължително да приемете лицензното споразумение.

Натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

От тук помощникът за инсталиране на програмата показва, че тя ще се инсталира в директорията C:Program FilesFile Encryption XP. Ако искате да я промените използвайте диалоговия прозорец Browse…(Преглед….) за да зададете друга директория.

Бележка: Трябва да имате поне ~ 2 MB свободно пространство на твърдия диск.
Бележка 2: Ако ще инсталирате програмата на Windows Vista или Windows 7, трябва да го направите от потребителски акаунт, който има администраторски права, а също така трябва да бъде в различен дял от този, в който е инсталирана операционната система, за да се избегнат нежелани конфликти.

От тук трябва да изберете тип на инсталацията. Като цяло програмата се състои от няколко компонента:
• File Encryption XP application files – Това е главния компонент на програмата. Както сами сте се досетили, без него тя няма да работи нормално. Това е и причината, поради която не може да се изключи като компонент по време на инсталацията.
• Documentation – Тук се съдържа помощната информация на програмата. Ако смятате, че няма да ви е нужна като компонент, може да я премахнете от списъка.

Натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

• Create Desktop icon – Създаване на пряк път до програмата на работния плот на операционната система.
• Create Start Menu shortcuts – Създаване на пряк път до програмата в старт менюто на Windows.

Прегледайте всичко. Ако нещо не е както трябва, може да го промените като се върнете назад чрез < Back (< Назад), а ако всичко е наред, може да започнете с инсталацията, като натиснете върху бутона Install > (Инсталирай).

След натискането на бутона, програмата ще започне да се инсталира на вашият компютър. Процеса на инсталиране отнема 10 секунди. След завършването на процеса, ще видите следният прозорец:

Ако видите този прозорец може да бъдете сигурни, че файловият мениджър се е инсталирал успешно на компютъра ви.
• Run File Encryption XP – Стартиране на програмата след приключване на инсталацията.

Главен прозорец на програмата

Има няколко начина, чрез които може да стартирате програмата:
1. От иконата на работния плот.
2. От старт менюто.
3. От C:Program FilesFile Encryption XP.

Първоначално ще се появи този прозорец. Той иска да ви напомни, че програмата не е безплатна. Може да използвате програмата в „пълния й блясък” около 30 дни, след което ще трябва или да платите за лиценз, или да деинсталирате програмата.

Ако искате да закупите лиценз, натиснете върху бутона Buy now (Закупуване на лиценз). За да продължите с тестването, натиснете върху бутона Continue (Продължаване на пробния период).

Ако вече сте си купили лиценз, натиснете върху Enter key (Въведи ключ), за да въведете ключа, който сте получили. Ще се появи програмата:

Ето така изглежда програмата. Както забелязвате, тя притежава изключително опростен интерфейс, които е удобен както за начинаещи, така и за напреднали потребители. Главно File Encryption XP е разделена на две отделни части: По-голямата от тях представлява файлов мениджър, от който може да избирате кои файлове да криптирате и т.н.; Втората част е лентата с инструменти на програмата – в нея се намират бутоните за криптиране, декриптиране и унищожаване на файлове.

Настройки на програмата

За да отворите настройките на програмата натиснете върху Tools (Инструменти) => Options (Настройки). Ще видите следният прозорец:

General (Основни настройки)

• Select a skin – От тук може да променяте „кожата” на програмата. По подразбиране е избрана тази на Office 2003, но може да избирате и измежду Windows XP и Office XP. Честно казано, разликата не е голяма.
• Set File Encryption XP as the default program for .FEX files – Тази опция е маркирана по подразбиране. По този начин, файловете с разширение .FEX се отварят по подразбиране с тази програма.
• Maintain a log file – Тази опция също е маркирана по подразбиране. Чрез нея се създава лог файл за извършените действия от програмата.
• Log file size – От тук трябва да определите максималната големина на лог файла. По подразбиране е зададено лог файла да не е по-голям от 10 Kb.

За да се запазят всички настройки, които сте извършили, натиснете върху бутона Apply (Запомняне на настройките). Ако пък сте объркали нещо и не искате да променяте настройките, натиснете върху бутона Cancel (Отказ).

Encrypt (Криптиране)

• Wiping source file after encryption – Унищожаване на оригиналния файл след неговото криптиране. Тази опция не е маркирана по подразбиране, а и не ви препоръчвам да я маркирате. Никога не се знае какво може да се случи с криптирания файл.

За да се запазят всички настройки, които сте извършили, натиснете върху бутона Apply (Запомняне на настройките). Ако пък сте объркали нещо и не искате да променяте настройките, натиснете върху бутона Cancel (Отказ).

Decrypt (Декриптиране)• Wiping source file after decryption
– Опция подобна на предишната. Унищожаване на криптирания файл след неговото декриптиране.

За да се запазят всички настройки, които сте извършили, натиснете върху бутона Apply (Запомняне на настройките). Ако пък сте объркали нещо и не искате да променяте настройките, натиснете върху бутона Cancel (Отказ).

Wipe (Унищожаване)

• Wipе confirmation – Потвърждаване на унищожаването. Тази опция е много полезна, тъй като може случайно да изберете за унищожение файл, който всъщност може да ви потрябва след време.
• Wipe complete notification – Ако маркирате тази опция, веднага след унищожението на даден файл ще получите съобщение за успешната операция.

За да се запазят всички настройки, които сте извършили, натиснете върху бутона Apply (Запомняне на настройките). Ако пък сте объркали нещо и не искате да променяте настройките, натиснете върху бутона Cancel (Отказ).

Това бяха настройките на програмата. Както сами забелязахте, те не са никак много! Сега нека разгледаме как се криптират и декриптират файлове.

Работа с програмата

Криптиране на файл

Криптирането на файлове става изключително лесно! Единственото, което трябва да направите, е да изберете файл/директория от файловия мениджър на програмата и да натиснете върху бутона Encrypt (Криптиране). Ще видите следния прозорец:

В полето Password (Парола) трябва да въведете паролата, която искате да криптирате файла. В полето под него (т.е. Verify Password) трябва да повторите паролата.

В Source files е даден точния път до файла/директорията за криптиране. От Destination encrypted file трябва да изберете в коя директория искате да се запише новия криптиран файл. По подразбиране се задава същата директория. Ако искате да промените тази директория, натиснете върху иконката до полето.

• Wipe source file after encryption – Унищожаване на оригиналния файл след криптиране.
• Create a self-extracting EXE file – Създаване на саморазархивиращ се EXE файл. Единствено по този начин криптирания файл ще може да бъде отворен на компютър, на който не е инсталирана програмата.

След като завършите с настройването на процеса, натиснете върху бутона OK за да започне криптирането. Когато процеса завърши, този прозорец ще се затвори.

Декриптиране на файл

Декриптирането на файлове е също толкова лесно! Трябва да криптирания файл и да натиснете върху бутона Decrypt (Декриптиране). Ще видите следния прозорец:

Както виждате, процедурата е почти същата. Вече знаете какво пише в Source file и Destination folder. В полето Password трябва да въведете паролата, която е била написана по време на криптирането. Имате още една допълнителна настройка:

• Wipe source file after encryption – Унищожаване на оригиналния файл след криптиране.

След като напишете паролата, натиснете върху бутона OK за да започне криптирането. Когато процеса завърши, този прозорец ще се затвори.

За финал

Стигнах до заключението, че тази програма си струва всяка една стотинка. Тя успя да ми направи силно впечатление с бързината, гъвкавостта, начина на работа, невероятно удобния и разбираем потребителски интерфейс. Няма нито една излишна опция като повечето си конкуренти. Програмата се справи повече от добре с поставените задачи. Единственият начин да се уверите във всички тези възможности, е като изтеглите и изпробвате програмата.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари