Foxit Reader – кратко ревю

0
452

Уморени ли сте да чакате зареждането на Adobe Reader? Също така самата инсталация на програмата отнема прекалено много време. Ако все пак си мислите, че Adobe е добра програма, но прекалено бавна за отваряне, а всичко което искате е просто да отворите и прегледате даден PDF документ, прочетете следващите няколко реда.

Foxit Reader е програма, алтернатива на тежкия Аdobe Reader, с която лесно и бързо можем да разглеждаме документи в PDF формат. Тя работи със всички видове PDF документи и подържа много различни езици, между които и голям брой от Азиатски, което се отчита като голям плюс и помага за популяризирането на програмата по цял свят.

Сега вече може би си мислите за това колко е голяма тази програма, щом предлага всичките тези функции и също така дали ще можете да я ползвате безплатно и за неограничено време. Тук идват и още добри новини, а именно, че програмата дори не се нуждае от инсталация. Също така е напълно безплатна за неограничено време (freeware). Така че не се притеснявайте за това колко място ще заеме на диска ви. Просто сваляте един файл от 2-3 MB и с това всичко приключва.

Ако все пак по някаква причина желаете да инсталирате Foxit Reader на компютъра си, има и такава опция.

За повече информация ето официалния сайт на програмата: Foxitsofware

Програмата може да бъде инсталирана на почти всички видове Windows – 95/98/NT/2000/XP/2003

Програмата може да си свалите от тук

Повечето потребители, които ползват Adobe Reader всъщност не се нуждаят от всичките му екстри, което го прави толкова тежък и бавен. Нужно им е просто да погледнат и да прочетат дадения файл. Тук на помощ идва Foxit. Сваля се за секунди и се зарежда за толкова.

Може би забелязвате рекламката в десния ъгъл на тулбара. Е това е единственото неудобство (ако може да се нарече такова), което ще трябва да изтърпите докато ползвате програмата. Не е болка за умиране. Това е „цената” на безплатната програма. Има и добра новина – въпреки това, може да изключите тази реклама съвсем лесно и бързо. Просто кликнете на “view”, а след това кликнете на “advertisement” и готово. Рекламата вече я няма.

Сега да погледнем как работи самата програма. Тук съвсем на кратко ще тестваме/покажем как работи Free версията на програмата Foxit Reader. Ако искате повече екстри от тези, които тя предлага има и Pro версия, която можете да си закупите.

Иначе безплатната версия разполага с няколко основни функции: save, print, zoom out, search, hand tool, rotate view, snapshot, full screen…
Последната от изброените опции е много удобна. Работейки с нея ще разберете всичките и предимства.

Ето как изглежда част от менюто на програмата:

Друга изключително полезна функция, която програмата предлага, е Typewriter. С нея е възможно да поставяте бележки по самия документ, който разглеждате. Също както оставяте бележки на хартия. Просто кликате на желаното от вас място и започвате да пишете. Където и да е. Ще се убедите, колко полезно може да бъде това.

Избирайки менюто “Preferences” можете да персонализирате по свой избор размера, стила, цвета и др. на текста, който въвеждате. Също така и фона на написаното. Ето как изглежда менюто:

Един от недостатъците на програмата е, че за момента не е съвместима с Firefox, но скоро и този проблем ще бъде разрешен. Също така много екстри, които предлага Adobe Reader не са налични тук, но всички това е за сметка на скоростта на работа и размера на програмата. Все пак основното е на лице. Отваряне и четене на PDF файлове.

В заключение:
Foxit е невероятно малака и лека програма. Изключително удобна за начинаещи потребители, сваля се за секунди, използва много малко от ресурсите на компютъра ви (RAM памет и процесор), стартира се много бързо (както самата програма, така и желания от нас документ за разглеждане. Взимайки в предвид всички тези положителни черти на Foxit и сравнявайки ги с Adobe и неговата скорост на работа, преминаването от едната към другата програма (или поне тестването на Foxit) определено си заслужава. Нужен ви е прост четец за PDF – това е, което ви трябва и това е, което всъщност ще получите. Никакви излишни екстри, които така и така никога не използвате.

Предимства:
– Наистина бързо стартиране (програмата и желания документ)
– Използване на минимални ресурси
– Използване на минимално пространство на диска ви

Недостатъци:
– Несъвместимост с Firefox

ДОБАВИ КОМЕНТАР

Коментирай това преди всички други

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за