fbpx
5.8 C
София

Free Download Manager – инсталация, конфигурация и работа

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Въведение:

Free Download Manager (FDM) е един ефикасен и богат на опции мениджър за сваляне на файлове от Интернет. Освен че предоставя разнообразни функции и възможности, програмата притежава стилен и удобен интерфейс. Това е един безплатен продукт, който използва изключително малко системни ресурси. Поддържа сваляне от HTTP, HTTPS и FTP. Лесно се интегрира с Internet Explorer, Opera, Mozilla и Netscape.

Отличителни черти на Free Download Manager:

– Възможност за интегриране с антивирусни програми.
– Множество опции за контрол на използвания трафик.
– Възобновяване на прекъснати сваляния.
– Разделя файловете на няколко секции, като с това подобрява скоростта на сваляне.
– Изключително мощен и разширен планировчик на свалянията.
– Ускорява свалянето на файлове от Интернет.
– Сваляне на WEB страници.
– Лесно разглеждане на HTTP и FTP директории.
– Прекъсване на връзката и автоматично изключване на компютъра.
– Промяна на визията с помощта на допълнителни кожи и много, много други.

Изтегляне:

Oфициална страница: http://freedownloadmanager.org/
Лиценз: Freeware (Безплатна)
Линк за изтегляне: Free Download Manager
Размер: 5.42 MB

Системни изисквания:

Операционна система: Microsoft Windows 9x/ME/2000/2003/XP/Vista
Процесор: Минимум 400 Mhz
RAM памет: Минимум 16 MB
Свободно пространство на твърдия диск: 18 MB

Инсталация:

След като изтеглите програмата, стартирайте инсталационният файл. Ще видите следният прозорец:

Този помощник ще ви помага през цялата инсталация на Free Download Manager. Препоръчително е да затворите всички други програми преди да започнете с инсталацията. Когато сте готови, натиснете върху Next (Следващ > ) за да продължите или натиснете върху Cancel (Прекрати) за да се откажете от инсталирането.

(License Agreement) Лицензно споразумение: Прочетете лицензното споразумение и ако сте съгласни с него маркирайте I accept the agreement (Приемам лицензното споразумение). Маркирайте I do not accept the agreement (Не приемам лицензното споразумение), ако не приемате условията на лиценза.

Бележка: Ако искате да инсталирате Free Download Manager трябва задължително да приемете лицензното споразумение.

Натиснете върху Next (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

От този прозорец се конфигурира FDM Community options. Тази опция позволява на потребителите, които използват програмата да обменят информация за изтеглените файлове и по този може да се предпазят от зловреден софтуер.

Ако ще активирате тази опция, Free Download Manager винаги ще се свързва с техния сървър преди да започнете да сваляте. По този начин ще бъдете предупредени навреме, ако файлът, който теглите е заразен.

Може да активирате тази опция като маркирате Enable FDM Community options.

Ако все пак не сте сигурни в избора си, вие можете да променяте тази настройка по всяко време от менюто Options | Download Options | FDM Community dialog box в настройките на програмата. От там може както и да я изключвате/включвате, така и да я промените според вашите нужди.

След като решите дали да активирате тази опция, натиснете върху Next (Следващ > ) за да продължите с инсталацията. Ще видите следната картина:


Free Download Manager може да сваля файлове, които използват Bittorent протокола.

От тук може да изберете дали да включите или да изключите поддържането на Bittorent протокола от Free Download Manager. Това означава, че с тази програмата може да теглите и торент файлове. Също така, това може да промените по късно от прозореца с настройките на програмата.

Ако сложите отметка на Enable Bittorent protocol support now ще активирате тази опция веднага.

Запомнете че когато Bittorent protocol support е активиран, завършените торент файлове ще остават в списъка с файлове и ще се сийдват. Free Download Manager дори ще генерира трафик ако не сте пуснали да се теглят други файлове. Това е задължително за протокола Bittorent, но въпреки всичко може лесно да зададете лимит на ъплоуд скоростта от настройките на програмата.

След като решите дали да активирате тази опция, натиснете върху Next (Следващ > ) за да продължите с инсталацията. Ще видите следната фигура:

Free Download Manager включва Free Upload Manager. Той позволява да качвате и споделяте файлове с други потребители по лесен начин. Също така може да го интегрирате в Windows Explorer, Internet Explorer и Outlook Express.

Integrate FUM with Windows Explorer, Internet Explorer and Outlook Express – Интегрирай Free Upload Manager в
Windows Explorer, Internet Explorer and Outlook Express
Launch FUM automatically at Windows startup – Стартирай Free Upload Manager заедно с Windows.

Като сте готови с избора си натиснете Next (Следващ > ) за да продължите с инсталацията. Ще видите този прозорец:

В този прозорец трябва да изберете езика на интерфейса. За радост на българските потребители програмата включва български интерфейсен пакет. Ако искате друг език, който го няма в списъка вие може да преведете програмата от eng.lng или някой друг езиков файл от папката Language. Като сте готови натиснете Next (Напред > ):

Тук трябва да изберете къде да се инсталира Free Download Manager. По подразбиране той ще се инсталира в директорията C:Program FilesFree Download Manager . Ако искате да изберете друга папка, натиснете върху Browse…(Преглед…).

Бележка: Където и да инсталирате Free Download Manager трябва да имате поне 18 MB свободно пространство на твърдия диск.

Натиснете Next (Напред> ) за да продължите.

В този прозорец инсталационния помощник ще ви попита къде да се създадат преки пътища в старт менюто. По подразбиране папката ще бъде Free Download Manager. Според мен не е нужно да я променяте, но ако искате, натиснете Browse…(Преглед).

Натиснете върху Next (Напред> ) за да продължите.

Create a desktop icon – Маркирайте тази отметка ако искате пряк път на работния плот.
Create a Quick Launch icon – Активирането на тази опция ще създаде пряк път в лентата на бързостартиращите се приложения.
Launch FDM automatically at Windows startup – Ако активирате тази опция, Free Download Manager ще се стартира заедно с Windows.

Когато сте готови с избора си, натиснете Next (Напред> ) за да продължите.

От този прозорец може да видите всичката информация, която сте въвели до момента. Ако нещо не е както трябва, може да го промените като се върнете назад, чрез < Back (< Назад), а ако всичко е наред може да започнете с инсталацията като натиснете върху бутона Install (Инсталирай).

След натискането на бутона Install (Инсталирай) програмата ще започне да се инсталира на вашият компютър. Процеса отнема по-малко от една минута.

След като процеса завърши ще видите следният прозорец.

Ако видите този прозорец може да бъдете сигурни, че Free Download Manager се е инсталирал успешно на компютъра ви.

Launch Free Download Manager – Активирането на тази опция ще стартира Free Download Manager след натискане на бутона Finish (Финал).
Натиснете върху Finish (Финал). С това инсталацията е завършена.

Начален екран:

От пръв поглед забелязваме, че програмата притежава стилен, приятен и удобен интерфейс.
След като се стартира програмата ще ви излезе и този прозорец:

Това е помощникът за оптимизиране на мрежата. Този помощник ще ви помогне да намерите оптималните настройки за типа на вашата връзка. То ще определи настройките на клиента, също така и тези за сваляне по подразбиране.
От падащия прозорец трябва да изберете вида на вашата интернет връзка. Натиснете Finish (Финал) когато сте готови.

Сигурен съм, че на никого от вас няма да му е трудно да се ориентира и да работи с необходимите опции. Основното, което е характерно за интерфейса е, че то се променя в зависимост от избраното или изпълнявано действие от Free Download Manager. Разбира се, има някои елементи, които присъстват постоянно. Това са лентата с инструментите, таб панела и работното поле.

От лентата с инструменти се осигурява достъп само до най-използваните функции на програмата, представени под формата на икони. Сред тях са добавяне на нова задача, стартиране, спиране, списък за изпълнение на задачите в определено време, бързо превключване между различните режими на работа, допълнителни настройки и др. Превключването между различните модули на Free Download Manager става посредством табовете в таб панела.
Модулите са седем на брой: даунлоуд модул, даунлоуд на flash видео, качвания, планировчик на задачи, Site Explorer, мениджър на сайтове и HTML Spider за сваляне на цели сайтове.
Работното поле е разделено на две, като в едната част се намират файловете, задачите или адресите за изтегляне, а в другата се показват броят на свързванията, активните връзки и друга служебна информация. Единствено в даунлоуд панела са достъпни и някои допълнителни опции. Там под формата на дървовидна структура са представени стандартните категории, филтрите, историята и кошчето. Всички тези елементи са свободно конфигурируеми, а при избор на съответната категория и щракване с десния бутон на мишката може да извикате допълнителни менюта, чрез които да зададете нови параметри. Също така тук се извежда много по-подробен логфайл, предоставящ информация за всяка от активните нишки при теглене, имате достъп до текущия прогрес на всяка от тях, а за аудио и видеофайловете е осигурена възможност за удобен преглед на свалените до момента части от файла. Допълнително може да се активира и опцията за предварителен преглед на съдържанието на архиви.

Конфигурация:

Има два начина, чрез които може да отидете до главните настройки:
Options (Опции) > General Settings (Главни настройки) или чрез клавишната комбинация CTRL+P

General (Главни):

Startup (Стартиране):
Load on startup – Стартиране на програмата заедно с Windows.
Start minimized – Програмата ще се стартира минимизирана.

System (Система):
Minimize – Минимизира Free Download Manager в системния трей.
Close button minimizes windows – Бутона за затваряне, ще минимизира програмата.
Modify Internet Explorer’s network identification – Модифициране на мрежовата идентификация на Internet Explorer.

Data (Данни):

Keep all data files in the current user’s folder – Съхранява файловете с данните в текущата потребителска папка.
Keep files in this folder – Съхранява файловете в папка избрана от вас. Тук, може да изберете директория/папка по ваш избор.
Auto save every – Записвай данните на всеки ….. минути. От стрелките(нагоре/надолу) имате възможност да изберете през колко време да записва данните.

History (История):

Save history of links and folders – Записва хронологията на папките и връзките.
Save history of folders only – Съхранява само историята на папките.
Keep record within – Запазва записите за ….. дни. От стрелките(нагоре/надолу) имате възможност да изберете за колко дни да запазва записите.
Maximum number of record – Максимален брой записи ……
Clear history – Изчиства хронологията
Download History settings –Настройки за хронологията. Може да зададете следните настройки: – да записва хронология за сваляните задачи, може да зададете за колко дни да запазва хронологията, съхраняване на хронологията само на завършените задачи.

Skins (Кожи):

Skin – От падащия прозорец може да изберете изглед за програмата.
Allow skin to use its own icons – Разрешава да се използват иконите на облика.
Allow skin to use its own bitmaps – Разрешава да се използват картините на облика.

Бележка: Промяната ще разберете само след като рестартирате Free Download Manager.

Update (Актуализации):

Automatically download and install updates – Автоматично изтегляй и инсталирай актуализациите.
Only notify when update is available – Само информира ако е налична актуализация.
Turn off automatic updates – Изключи автоматичните актуализации
Miscellaneous (Разни):

Hang up – Затваря след …. Секунди.
Exit – Изход след …. Секунди.
Shutdown – Изгаси след … секунди.
Launch download – Стартирай задачата след … секунди.

Ask for type of shutdown – Попитай за вида на изключване.
Disable Tools | ”when done” task after execution – Изключи зададените настройки след приключване/стартиране на задачата.

Работа с Free Download Manager:

Free Download Manager се интегрира и работи с всички популярни браузъри – Opera, Internet Explorer, Firefox, Netscape, SeaMonkey, а освен това следи и за копирани връзки в клипборда и ги добавя автоматично. Има възможност да активирате и опцията за silent monitoring, с която, при копиране на даден адрес, задачите започват да се изпълняват автоматично, без ваша намеса.
След като вече имаме инсталиран инструмент за изтегляне на файлове, можем вече да го ползваме по предназначение. За целта избираме подходящ линк за изтегляне на файла.

Кликаме с ляв бутон на мишката върху линка. Ще се стартира следният прозорец:

Тук виждате:
– URL(линка/адреса) от където ще се тегли файла.
– да напишете User name and password are required(име и парола), ако се изисква за изтеглянето на файла.
– Download type(тип на свалянето) – запис на файла, отваране на файла, запис и отваряне на файла.
– Group(Група) – Software, music, video, други.
– Save to folder(Запис в папка) – Задавате папка/директория, където да се запише файла. По подразбиране ще се запише в C:DownloadsSoftware.
– Generate a file name automatically(Автоматично име на файла) – ако махнете отметката, трябва да зададете име на файла по ваше желание.
– Start(Стартиране) – вид на стартирането – Автоматично, Ръчно, По разписание.
– Place download at the top of list – ако сложите отметка, задачата за сваляне ще е най-отгоре в списъка.

Същият прозорец ще се появи и след като кликнете с левия бутон на мишката върху линка за теглене и от менюто изберете Download with Free Download Manager(Свали с Free Download Manager).
След като станете готови, кликнете върху ОК, за да започне тегленето на файла.

Изчакайте необходимото време, за да завърши изтеглянето на файла. След като това стане (прогреса отива към 100%), файлът ви ще се намира в папка C:Downloads, в случай, че не сте указали друга предварително.
Може да следите процента и скоростта на изтегляне в основния прозорец на Free Download Manager. От това място също така може да възобновите изтеглянето от мястото, до където то е прекратено поради някаква причина. Например, ако файла не може да се изтегли за един ден и вие гасите своя компютър през нощта, то може да продължите изтеглянето на следващия ден, от мястото, където сте го прекъснали.

Мисля, че това е достатъчно, относно работата с Free Download Manager. С Free Download Manager всичко става бързо, лесно и удобно, а освен това програмата разполага с български интерфейс, така, че всеки един потребител ще е в състояние да се справи.

Заключение:

Free Download Manager е сравнително конкурентен на повечето си събратя от този вид. Програмата е напълно безплатна и може да я ползвате без ограничения. Тя ще е полезна за всички. С нея се работи лесно и това я превръща в добър избор дори за начинаещите. Имайки предвид лиценза, под който се разпространява продуктът, той е подходящ за ползване както в дома ви, така и в офиса или навсякъде, където има компютър с достъп до интернет.
Остана само да ви препоръчам да си я изтеглите и да я изпробвате, поне за известно време. Възможно е Free Download Manager да се превърне в едно от любимите ви приложения, без които не можете.

Накрая искам да разсея една от основните заблуди, свързана с даунлоуд мениджърите. Става въпрос за тяхната възможност за увеличаване на скоростта на трансфер, която според някои разработчици може да се повиши до 600 %. Такива твърдения според мен са по-скоро рекламен трик, отколкото реалност. Скоростта, с която сваляте, зависи главно от вашия доставчик и от скоростите, които той ви предоставя за плащаната от вас такса. Разбира се, тук от значение е и състоянието на връзката с конкретния сървър.
Използването на един или друг даунлоуд мениджър може да ви помогне единствено да се възползвате от максимално гарантираната ви скорост. Така че не си губете времето в търсене на най-бързия даунлоуд мениджър, а насочете вниманието си върху най-удобния и подходящ за вас. Това, естествено, е нещо строго индивидуално, а целта на статията е единствено да ви помогне по-лесно да се ориентирате.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини