fbpx
-1.7 C
София

Internet Download Accelerator (IDA)– инсталация и конфигурация

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Въведение:

Internet Download Accelerator е мениджър за сваляне на файлове от Интернет. Отличава се с висока скорост на теглене, възстановяване на тегленето след прекъсване на връзката, приятен интерфейс и лесна работа. Има настройки за работа с HTTP и FTP прокси сървър. Работи с Internet Explorer, Firefox, Mozilla, Opera, Netscape и други браузъри. Internet Download Accelerator включва възможност за преглеждане на ZIP архиви преди да ги свалите, както и възможност за сваляне на определени файлове от архив. Програмата притежава всички отличителни черти на програми от подобен вид.

Ето и някои от характеристиките:

Лесен за използване:
– интуитивен, потребителски настроен и лесно променящ се софтуер;
– много начини за сортиране на файловете за сваляне;
– „летящо” прозорче, което ще ви показва кой файл с каква скорост го сваляте, без да отваряте програмата;
– поддръжка на множество добавки;
– поддръжка на много скинове(кожи), за промяна на изгледа на програмата;
– бърза актуализация – автоматична проверка и сваляне на новите версии;
– многоезична поддръжка.
Допълнителни функции:
– динамично сваляне на няколко файла на наведнъж;
– продължава свалянето на повредени файлове от HTTP, HTTPS и FTP сървъри;
– допълнителни настройки спрямо интернет връзката ви (dial-up, ISDN, ADSL, LAN) – възможност за ограничаване на скоростта;
– поддържа търсенето на огледални линкове;
– мощен инструмент за менажиране на файловете за сваляне по категории;
– работа със ZIP архиви: включва възможност за преглеждане на ZIP архиви преди да ги свалите, възможност за сваляне на определени файлове от архив, възможност за проверка на цялостта на ZIP архиви и възможност за възстановяване на повредени файлове;
– работа с RAR архиви: възможност за проверка на целостта на RAR архиви, възможност за разархивиране на архиви;
– подробен лог-файл за всеки свален файл;
– подобен контрол за скоростта на сваляне на файловете, включваш автоматичен режим, с чиято помощ програмата сама ще определя скоростта за сваляне на всеки един файл. Също така, програмата включва и ръчен режим за определяне на скоростта;
– може да задавате различен приоритет за всеки файл;
– възможност за сваляне на интернет страници и картини;
– сваляне на цели папки(включващи поддиректориите) от FTP сървъри;
– работа с команден промпт;
– търсене на файлове, програми, архиви и докуенти от каталога на IDATop.com;
– работа през HTTP и FTP прокси сървъри, поддръжка на NTLM и NTLM-прокси идентификация. IDA може автоматично да настрои вашите прокси настройки. NTLM има по-добра сигурност в сравнение със HTTP автентикацията. Този протокол значително подобрява механизмите за автентификация и сесийна сигурност. NTLM е патентован протокол разработен от Microsoft.
– поддръжка на FTP под SSL/TSL;
– опция за стрийминг на аудио и видео файлове преди и докато се свалят.
– история на свалянията;
– търсене в задачите за сваляне;
– опция за автоматична синхронизация на файлове във вашият компютър и някой сървър(autoupdate);
– проверка на изтеглените файлове за по-нови версии (ръчно или автоматично);
Най-високата скорост:
– подобрено мултисесийно сваляне на файлове. Internet Download Accelerator динамично разделя сваляните файлове на няколко части, като по този начин увеличава скоростта на сваляне с до 500%!
– автоматично започва и спира свалянето на файлове в зависимост от скоростта на сваляне;
– подобрен контрол над скоростта с автоматичен режим, който прави уеб-сърфинга много по комфортен.
Пълна интеграция:
– интеграция с Microsoft Internet Explorer, Firefox, Mozilla, Netscape, Opera и други;
– мониторинг на клипборда;
– интеграция с антивирусни програми;
– лента с инструменти за Internet Explorer.

Изтегляне:

Официална страница: http://www.westbyte.com/ida/
Лиценз: Shareware (Платен)
Линк за изтегляне: Internet Download Accelerator
Размер: 4.52 MB

Изисквания към системата:

• Windows 98/Me/NT/2000/XP или по-нов
• Internet Explorer 5.0 или по-нов
• Pentium II CPU
• 64 MB RAM

Инсталация:

При стартирането на инсталационният файл се показва прозорец, в който трябва да изберете език на инсталацията:

Инсталирането на приложението не изисква някакви по-специфични действия от ваша страна и едва ли някой от вас ще има проблем.

Този помощник ще ви помага през цялата инсталация на Internet Download Accelerator. Препоръчително е да затворите всички други приложения, преди да започнете с инсталацията. Когато сте готови, натиснете Next (Следващ > ) за да продължите или натиснете върху Cancel (Прекрати) за да се откажете от инсталирането.

Това е (License Agreement) Лицензно споразумение на програмата. Прочетете лицензното споразумение и ако сте съгласни с него, маркирайте I accept the agreement(Приемам условията на лицензното споразумение). Маркирайте I do not accept the agreement(Не приемам условията на лицензното споразумение), ако не приемате условията на лиценза.
Натиснете Next> (Следващ > ) за да продължите.

Бележка: Ако искате да инсталирате Internet Download Accelerator трябва задължително да приемете лицензното споразумение.

Ще видите следният прозорец:

Тук инсталатора ви препоръчва да затворите Internet Explorer, Windows Explorer и всички други прозорци преди да продължите с инсталацията. Това се прави за да се избегнат нежелани конфликти с интегрирането на Internet Download Accelerator по време на инсталационния процес. Натиснете върху Next> (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следното:

Тук трябва да изберете къде да се инсталира Internet Download Accelerator. По подразбиране, ще се инсталира в директорията C:Program FilesIDA. Ако искате да изберете друга папка/директория, натиснете върху Browse…(Преглед…).

Бележка: Където и да инсталирате Internet Download Accelerator трябва да имате поне 6.7 MB свободно пространство на твърдия диск.

Натиснете Next (Напред> ) за да продължите.

В този прозорец, инсталационният помощник ще ви попита къде да се създадат преки пътища в старт менюто. По подразбиране, папката ще бъде Internet Download Accelerator. Ако искате да я промените, натиснете Browse…(Преглед).
• Don’t create a Start Menu folder – Ако маркирате тази опция, няма да се създадат преки пътища в старт менюто.

Натиснете върху Next (Напред> ) за да продължите.

• Create IDA desktop icon – Маркирайте тази отметка, ако искате да се създаде пряк път до Internet Download Accelerator на работния плот.
• Create IDA Quick Launch icon – Маркирайте тази отметка, ако искате да се създаде пряк път до Internet Download Accelerator в лентата за бързо стартиране.
Когато сте готови с избора си, натиснете Next (Напред> ) за да продължите.

От този прозорец може да видите цялата информация, която сте въвели до момента. Ако нещо не е както трябва, може да го промените като се върнете назад чрез < Back (< Назад), а ако всичко е наред може да започнете с инсталацията, като натиснете върху бутона Install (Инсталирай).

След натискането на бутона Install (Инсталирай), програмата ще започне да се инсталира на вашият компютър. Процеса отнема по-малко от 30 секунди.

След като процеса завърши ще видите следният прозорец:

Ако видите този прозорец може да бъдете сигурни, че Internet Download Accelerator се е инсталирал успешно на компютъра ви.
• Launch Internet Download Accelerator – Ако маркирате тази опция, Internet Download Accelerator ще стартира след натискане на бутона Finish (Финал).
• Integrate IDA Bar to Microsoft Internet Explorer – Интеграция на IDA лентата със задачи в Internet Explorer.

Натиснете върху Finish (Финал). С това инсталацията е завършена.

Начален екран:

Ето така изглежда програмата. Както виждате, всичко е означено ясно и просто. Не вярвам да срещнете някакви затруднения в работата с Internet Download Accelerator. Потребителският интерфейс на програмата значително улеснява свалянето на файлове.

Конфигурация

За да отворите прозореца с настройки, трябва от менюто да изберете Tools(Инструменти) > Options (Опции). Ще се появи следният прозорец:

1.General(Главни):

• Launch at startup – Ако маркирате тази опция, програмата ще се стартира заедно с операционната система.
• Minimize to tray when closing – Ако маркирате тази опцията, то при затварянето на програмата, тя ще стои в трей зоната.
• Show tray icon – Маркирайки тази опция, ще разрешите на програмата да стои винаги в трей зоната.
• Tray icon animation while downloading – Когато теглите файлове, иконата в трей зоната ще се анимира.
• Show the floating window (Active Visual Cart) – От тук трябва да изберете дали искате да виждате float-натият прозорец на програмата. Това е едно малко прозорче, което ще стои на работният плот и ще показва скоростта, с която теглите файлове и до каква степен сте свалили дадените файлове.1.1. Integration(Интеграция):

• Monitor URLs in clipboard – Мониторинг на Url адресите в клипборда. Това означава, че когато копирате някакъв url адрес, програмата ще ви попита дали този адрес да бъде добавен в задачите за сваляне на програмата.
• Integration with Microsoft Internet Explorer (ver. 4x-6x or above) – Ако маркирате тази опция програмата ще се интегрира в Internet Explorer.
• Extended integration (works only with IE 6.x or above) – Допълнителна интеграция към Internet Explorer. По този начин програмата ще добави свои настройки в контекстните менюта на броузера. Опцията работи само при Internet Explorer версия 6 или по-нова.
• Embed IDA Bar into Microsoft Internet Explorer (ver. 4.x-6.x or above) – Чрез тази опция може да разрешите на програмата да вгради своята лента с инструменти в Internet Explorer.
• Automatically start download for files with the following extensions – В полето под опцията са добавени всички разширения, които програмата започва да сваля автоматично. Може да добавите нови разширения или да премахнете тези, които мислите, че няма да ползвате.
• Reset to defaults – Това е бутон, с който може да върнете всички настройки на програмата по подразбиране.
• Do not intercept downloads from the following sites – В това поле може да добавите сайтовете, от които не искате мониторинг на кликовете.
Other browsers(Други браузъри):
• Integration to Firefox, Mozilla, Netscape – Ако имате инсталирани броузери Firefox, Mozilla или Netscape и искате Internet Download Accelerator да се интегрира в тях, маркирайте тази опция.
• Integration to Opera – Ако сте инсталирали броузера Opera и искате Internet Download Accelerator да се интегрира в него, маркирайте тази опция.

2. Connection (Връзка):

Connection type/speed(Тип на връзката/скорост):
• От тук трябва да изберете вида на интернет връзката си. Може да избирате от 28.8K/33.6K до 10MB DSL/Cable/Other.
Speed(Скорост):
• Maximum – От тук трябва да зададете каква да бъде максималната скорост на сваляне.
• Medium – Средна скорост. Трябва да зададете каква да бъде средната скорост за сваляне на файлове.
• Low – Ниска скорост. Трябва да зададете каква да бъде най-ниската скорост за сваляне на файлове.
• Automatic – Избирайки тази опция, програмата автоматично ще определя с каква скорост да се теглят файловете.
• Maximum number of sessions per download – От тук трябва да изберете на колко фрагмента(части) да се разделят файловете за сваляне. По подразбиране са зададени 5 сесии, и мисля, че са напълно достатъчни.

2.1. Dialer (Свързване):

• Use Dial-Up connection – Маркирайте тази опция ако използвате Dial-Up връзка.
• Do not connect if another connection (for axample LAN) detected – Програмата няма да се свърже, ако имате повече от една интернет връзка(например LAN).
• Connection – От това поле трябва да изберете, коя интернет връзка ще използвате за свързването.
• User – В това поле трябва да въведете името, с което се свързвате в интернет.
• Password – Тук въведете паролата, с която се идентифицирате.
• Number of attempts to connect – Брой опити за връзка. По подразбиране са избрани 10 връзки. Може да изберете Unlimited за неограничен брой опити.
• Pause between attempts – Пауза между отделните опити. По подразбиране са избрани 5 секунди.
• Redialing if speed I slower than (bit/s)… – Повторно набиране, ако скоростта е по малка от …(тук трябва да въведете стойност в kb/s)
• Phone number for callback (Callback number) – Тук трябва да въведете телефон за обратна връзка.2.2. HTTP/FTP settings (HTTP/FTP Настройки):

HTTP settings(HTTP настройки):
• User-Agent information – Това е потребителската информация за агента, който използвате. По подразбиране е избрано Internet Download Accelerator, но ако не искате другите да знаят какъв даунлоуд мениджър използвате, може да изберете нещо друго.
• Use HTTP version 1.1 – Маркирайте тази опция, ако искате да използвате HTTP с версия 1.1.
• Use cookies – Ако искате да използвате бисквитки маркирайте тази опция.
• Automatically create a referrer field if it does not exist – Автоматично създаване на „препратка”, ако не съществува.
• Do not use cache (no-cache) – Маркирайте тази опция, ако не искате да използвате кеширане.
FTP settings(FTP настройки):
• Use passive mode for FTP (PASV mode) – Маркирайте, ако искате да използвате пасивен режим за FTP.
• Automatically download the entire contents of FTP folders (including subfolders) – Автоматично сваляне на цялото съдържание на папките в FTP сървърите(включително и поддиректориите).
• Use FTP over SSL/TSL – Изберете, ако използвате FTP под SSL/TSL.

3. Downloads (Сваляния):

Current folder for saving files(Папка по подразбиране за сваляне на файловетеr):
От това поле трябва да изберете коя да бъде папката по подразбиране за свалените файлове. В момента тя е C:Downloads. За да я смените, натиснете върху Change…(Промени…).
• Download folder detection type – От тук може да изберете какъв да бъде начина на откриване на папката за сваляне на всяко отделно разширение.
Download settings(Настройки на свалянията):
• Maximum number of simultaneous downloads – Максимален брой едновременни задачи. По подразбиране са избрани 3 задачи наведнъж.
• Maximum number of sections for one download – Максимален брой секции за файл. От тук трябва да изберете на колко части/сегменти да бъде разделен даденият файл. По подразбиране са избрани 5 части.
• Maximum number of errors for one download – От това поле трябва да изберете колко да бъдат грешките за един файл. По подразбиране, в полето са избрани максимум 50 грешки.
• Repetitive download restart if connection/server errors occur – Повторно сваляне ако се премине максимума от грещки.
• Restart a section if it does not receive data more than … secs – Трябва да изберете на колко време да се рестартират секциите, ако не получават информация.
• Pause between attempts to connect if an error occurred … 10 secs – От тук се задава паузата между опитите за връзка. По подразбиране паузата е 10 секунди.
• Minimal size for opening a new section – В това поле е зададена минималната големина на файловете за създаване на нови секции. В момента зададената стойност е 20 000 байта.
• Reserve space on disk for the whole file – Маркирайте тази опция, ако искате програмата да запази място за даденият файл, преди да се изтегли.

3.1. Misc (Разни):

• Get date and time of file creation from the server – Взимане на датата и времето на създаването на файла от сървъра, от който се тегли.
• Update descript.ion file when saving downloaded file – Обновяване на файла descript.ion, при записване на вече изтегленият файл.
• Use DOS (OEM) encoding for the descript.ion file – Маркирайте тази опция ако искате файла descript.ion да има DOS (OEM) кодиране.
• Create a separate description file for every download (*.txt) – Сложете отметка, ако искате за всяко изтегляне да се създава отделен файл с информация.
• Only if comment exist – Създаване на отделен файл с информация, САМО ако съществува коментар за него.
• Show subcategory downloads in a category – Показване на под-категориите в главните категории.
• Automatically rename downloads on filename(s) match – Автоматично преименуване на задачите в списъка, ако има съвпадения.
• Automatically rename files on filename (s) match – Автоматично преименуване на файловете за изтегляне, ако има съвпадения.
• Get file size after adding download – Показване на размера на файловете след добавянето им в списъка за сваляне.
• Get ZIP archive contents on download start – Изведи съдържанието на ZIP архива при започване на свалянето му.
• Show ZIP archive contents review window – Ако искате да виждате съдържанието на ZIP архивите в отделен прозорец, маркирайте тази опция.
• Restart download if file date changed (Last-Modified field) – Повторно сваляне на даден файл, ако се промени датата на създаването му в сървъра.
• Automatically delete completed downloads – Автоматично изтриване на свалените задачи.
• Use “History” when checking if a file has been previously downloaded – Използване на „историята” на програмата за проверка, дали даден файл е бил свалян и преди.
• Download html-pages with images – Маркирайте, ако сваляте HTML-страници с картини.
• Ask confirmation for adding images – Искане за потвърждение при добавяне на картини.

4. Proxy (Прокси):

• Use MS Internet Explorer proxy-server settings – Използване на настройките за прокси сървъри от IE. Ако вашият Internet Explorer е настроен за прокси сървъри, то може да използвате тази опция, вместо да въвеждате всичко отново.
Proxy-servers(Прокси сървъри):
• Use HTTP proxy-server – Маркирайте тази опция, ако използвате HTTP прокси.
• Use FTP proxy-server – Маркирайте тази опция, ако използвате FTP прокси.
• Do not use proxy-server for the following addresses – В полето под опцията може да добавите адреси, за които да не се използват настройките за прокси.5. Auto (Автоматично изпълнение):

On program start(При стартиране на програмата):
• Start all downloads – Ако маркирате тази опция, то при стартирането на програмата, списъкът със задачи ще започне да се изпълнява автоматично.
After download completion(При завършане на задача):
• Disconnect from Internet after completing all downloads – Маркирайте тази опция, ако искате след завършване на свалянията да се прекъсне/изключи интернет връзката.
• Shut down PC after completing all downloads – Изключване на компютъра след приключване на изтеглянията.
Update Internet Download Accelerator(Актуализиране на Internet Download Accelerator):
• Check for a new version every … – От тук може да зададете през колко време да се проверява за нови версии. По подразбиране са избрани 5 дни.
Others(Други):
• Reconnect automatically if disconnected – Повторно свързване, ако връзката се разпадне.

5.1. Antivirus (Антивирусна програма):

• Check files on viruses after completing download – Маркирайте тази опция, ако искате след изтегляне, файловете да се проверяват с антивирусна програма.
• Antivirus executable – От тук трябва да изберете антивирусната програма. Ако я няма в списъка натиснете върху бутона Find и я изберете ръчно.
• Check files with the following extensions only… – В това поле може да зададете само определени разширения, които да се проверяват от антивирусната програма.

6. Site manager (Мениджър на сайтове):

Това е мениджърът за сайтове на програмата.
За да добавите нов сайт, натиснете върху Add..(Добавяне..), а за да редактирате вече добавен сайт натиснете върху Edit(Редактиране).
Ако искате да премахнете сайт от списъка, маркирайте го и натиснете Delete(Изтриване).
• Show Site properties item in download context menu – Показване на настройките на сайта в контекстното меню при сваляне.

7. Scheduler (Разписание):

• Use schedule for all downloads (not only scheduled) – Маркирайте опцията, ако искате това разписание да се използва от всички задачи.
• Start according to schedule – От тук трябва да изберете кога да се стартира разписанието.
• Finish according to schedule – А от тук трябва да зададете кога да свърши разписанието.
After finishing scheduled job(След приключването на изпълнена задача):
• Shut down PC – Маркирайки тази опция, компютъра ще се изключи, когато разписанието се изпълни.
• Close the program – Програмата ще се затвори, когато разписанието се изпълни,.
• Disconnect from the Internet – Връзката към интернет ще се изключи, когато разписанието завърши.
• Clear the list of scheduled jobs – Маркирайки тази опция, всички задачи ще се изтрият, при приключването на разписанието.8. User Interface (Потребителски интерфейс):

Windows:
• Show splash screen while starting – Маркирайте, ако искате да виждате началният екран на програмата при нейното стартиране.
• Always open “Add download” window when adding new download – Винаги отваряй прозореца “Add download” при добавяне на нова задача.
• Open information window when starting download – Отваряне на информационният прозорец при стартиране на дадена задача.
• Open “Download completed” window – Показвай прозорец, когато задачата завърши.
• Open window with download error message – Изберете дали да бъдете уведомявани, ако при свалянето на дадена задача има грешки.
Confirmations(Потвърждения):
• Ask confirmation when deleting download(s) – Показва потвърждение когато изтривате задача.
• Ask confirmation before creating a new folder – Показва потвърждение при създаване на нова папка.
• Show size in bytes – Показва големината на файлове в байтове.

8.1. Events (Събития):

Events (Събития):
• Add downloads on top of the list – Добавяне на новите файлове най-отгоре в списъка.
• Sort by addition date when opening a download list – Сортиране по дата, при отваряне на задачите за сваляне.
• Mark downloaded as unread – Маркирай изтеглените задачи като непрочетени.
Show pop-up messages in the tray (Показване на изкачащи прозорци в трея):
• When completing download – Показване на изскачащ прозорец, когато дадена задача завърши.
• When download error occur – Показване на прозорец, когато се получи грешка.
• When completing all downloads – Показване на изскачащи прозорци, когато всички задачи в списъка завършат.

8.2. Sounds (Звуци):

• Use sounds – Използване на звуци. Маркирайки тази опция, ще разрешите на програмата да изпълнява даден звук при изпълняване на дадената задача.

8.3. Hotkeys (Горещи клавиши):

• Force download to start with the key combination – От тук може да зададете клавишна комбинация, с която да се отваря прозореца за добавяне на нова задача. По подразбиране е избрана комбинацията Ctrl+Shift+S.
Global hot-keys (Глобални горещи клавиши):
• Open/Close Internet Download Accelerator – Задаване на бърз клавиш при отваряне и затваряне на програмата. По подразбиране – Shift+Ctrl+ O.
• Smart start/pause of downloads – Задаване на бърз клавиш при стартиране/паузиране на задачите. По подразбиране – Shift+Ctrl+ P.
• Set maximum speed – Задаване на бърз клавиш за избиране на максималната скорост. По подразбиране – Shift+Ctrl+H.
• Set average speed – Задаване на бърз клавиш за избиране на средната скорост. По подразбиране този бърз клавиш е изключен.
• Set low speed – Задаване на бърз клавиш за избиране на ниска скорост. По подразбиране – Shift+Ctrl+L.
• Set automatic speed – Задаване на бърз клавиш за избиране на автоматична скорост. По подразбиране тази клавишна комбинация е изключена.
• Set manual speed – Задаване на бърз клавиш за избиране на ръчна скорост. По подразбиране тази клавишна комбинация е изключена.9. Other (Други):

History (История/хронология):
• Enable history – Разрешаване на хронологията. По подразбиране тази опция е включена.
• Sort by addition date – Сортиране по дата. По подразбиране опцията е изключена.
• Maximum number of history records – Максимален брой записи. По подразбиране са 3000.
• Clear history – Изчистване на хронологията.
Program options (Програмни опции):
• Export – Експортиране на настройките на програмата.
• Import – Импортиране на настройки на програмата.
• Reset to defaults – Възстановяване на настройките на програмата, които са по подразбиране.

9.1. FTP Explorer:

• Maximum number of errors (number of attempts) – Максимален брой грешки (брой опити) По подразбиране на 3.
• Clear the site list after closing FTP Explorer – Изчистване на списъка със сайтове след затварянето на FTP Explorer. По подразбиране тази опция е изключена.

9.2. IDATop settings (IDATop настройки):

• Disable sending link info to the service – Изключване изпращането на информация за препратките към услугата.
Do not send link info from the following sites (Без изпращане на информация за линкове от следните сайтове):
• Fixed site list – Фиксиран списък със сайтове.
• User site list – Потребителски списък със сайтове.
• Get news on popular files – Получаване на новини за популярните файлове. По подразбиране е включено.
• Check period – Период за проверка. По подразбиране е зададено 12 часа.

Заключение:

Internet Download Accelerator дава възможност за бързо и лесно сваляне на файлове от Интернет. Притежава може би най-пълния набор от функции, необходими за един даунлоуд мениджър. Програмата осигурява опция за предварителен преглед на съдържанието на архиви, използване на прокси, пълна интеграция с всички известни браузъри и др. Тя е надеждна, удобна и функционална програма, използваща уникален, по-бърз алгоритъм. Налични са много други приложения със сходни функции, но това, което трябва да знаете, докато работите с Internet Download Accelerator е, че това е един многофункционален, изключително качествен и бърз даунлоуд мениджър.

Предишна новинаGridinSoft Notepad 3.3.2.1
Следваща новинаAll Media Fixer 8.9
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини