MyIE2 – по-добрият браузър

1
222

MyIE2 е малка програма, изградена на основата на Internet Explorer, която прибавя множество нови функции към вече познатия ви браузър. Тъй като използва за свое ядро самия Internet Explorer той има всички негови възможности. Освен това размера на инсталационния файл е изключително малък – версия 0.9 e под 4MB заедно със скиновете, което за браузър с такива възможностти е изключително малко.

Към функционалността на Internet Explorer, MyIE2 добавя възможност за отваряне на множество страници в един прозорец, под формата на табове, забрана на pop-up прозорци, филтриране на съдържанието, забрана на зареждането на звукови файлове, Flash анимации и други към страниците, скинове и още много други екстри, които ще разгледам подробно в следващите страници. Не на последно място – MyIE2 е напълно безплатен. Преведен е на множество езици, като по-стари версии са преведени на български (0.7 за момента е последната версия с български интерфейс, но е възможно скоро да се появят и нови). Използвам програмата от версия 0.6 насам и мога да кажа че до 0.9 тя претърпя много сериозно развитие, като всяка нова версия предоставя едно ново ниво на функционалност. MyIE2 позволява и голяма гъвкавост в настройките, така че да ви е максимално полезна. Едва ли има какво лошо да кажа за програмата, освен че е наследила всички пробиви в сигурността на IE и критическите update-и трябва да се инсталират – все пак в основата на MyIE2 стои IE :). Но при все това MyIE2 е по-сигурен от IE, защото има система за спиране на вредни скриптове и голяма част от скриптовете, които могат да накарат браузъра ви да забие, MyIE2 просто ще игнорира.

Тук можете да видите как изглежда програмата с изгледа по подразбиране. Не харесвам скиновете, но MyIE2 идва със 7 различни скина, а от Интернет можете да си свалите свободно десетки други. Можете да ги променяте от менюто Tools/Skin. Горе можете да видите два таба с две различни страници, които да отворени. Можете да изберете дали тези табове да се намират в горната част на екрана или в долната. Вижда се и Search Bar, който е нов за версия 0.9. Той има двойна функция. Ако напишете нещо и натиснете Enter то написаното ще се подаде на съответната търсачка да го търси. Могат да се настроят различни търсачки за различните изрази – по подразбиране за всичко, което не се включва в няколко предварително зададени условия се използва Google. С двата бутона отстрани можете да оцветите в друг цвят всички срещания на въведената дума (или израз) в текущата страница, както и да търсите думата в текущата страница.

Status bar-а е разделен на няколко секции, като в настройките на програмата можете да определите кои от тях да се извеждат и кои не. Първата си е самия status bar – т.е. полето, в което се извеждат различни съобщения. В случая е броя на намерените думи. След това имате показател каква част от страницата се е заредила. В третата секция ще видите броя на спрените pop-up прозорци. Хубавото е че можете да настроите звуков сигнал при спирането на такъв прозорец, така че да не пропуснете някой важен pop-up прозорец.

По нататък има няколко бутона, които се използват за лесното превключване между често използвани опции. Това са „Work Offline“, „Enable/Disable Filtеrs“ (филтрите ще ви представя подробно по-късно), „Activate New Window“, „Open Links in new Windows“ (ако го включите всеки линк ще се отваря в нов „прозорец“, т.е. таб) и „Simple Collector“ което отваря едно малко прозорче, в което можете да пишете. Интересното е, че можете да напишете JavaScript код и да го изпълните на текущата страница 🙂

По-нататък ще видите IP адреса си – когато сте в мрежа с LAN това ще е вашия вътрешен адрес, а ако не сте свързани с Интернет – 127.0.0.1. Последните две полета показват скоростта на сваляне на страницата и свободната RAM памет. MyIE има възможността за спиране на скролиращия текст – изключително полезно при по-бавни машини… А и за всички, които този скрипт ги дразни.

Първия бутон в лентата с инструменти, както и първата команда в менюто File, са едно от нещата, които ме запалиха по тази програма в началото. Това е командата New, отваряща нов таб. Само че за разлика от IE, тък можете да изберете дали да се отвори празна страница, вашия Home Page, текущата страница или адреса, намиращ се в буфера на Windows (Clipboard). Ако просто натиснете бутончето или изберете New Page ще се отвори празна страница, но ако ви трябва нещо друго можете да си изберете от менюто. В началото тази функция ми беше изключително полезна. Друго допълнение в менюто File са разнообразните команди Close. Освен стандартното Close, затварящо текущата страница, имате Close All, затварящо всички табове, или Close Other, затварящо всички страници с изключение на текущия. От контекстното меню на всеки таб (а също и от менюто View) можете да дадете Lock Tab и тогава съответните страници няма да се затварят при команди Close All и Close Other. Освен това, можете да минимизирате програмата в System Tray като натиснете Alt+` или като изберете команда Hide MyIE2.

В менюто View също ще намерите някои интересни опции. Освен стандартните настройки за изгледа – кои ленти с инструменти да се извеждат, да се показва ли статус бар и т.н. ще намерите командите Stop All и Refresh All, които действат съответно като Stop и Refresh на всички прозорци. Освен това, във версия 0.9 се появиха и командите Zoom Page, с която можете да увеличите или намалите мащаба на страница, и Links list, която извежда списък на всички хипервръзки в текущата страница:

Страницата увеличена 2 пъти

Тук можете да изберете линкове към какви страници/файлове да бъдат изведени,по кои протоколи, както и да филтрирате по текст/адрес. Можете да отворите всички маркирани от вас линкове, да изпратите E-mail до всички маркирани от вас E-mail адреси и да свалите всички маркирани от вас файлове.

Менюто Group ви позволява да създавате групи от страници и да отваряте всички страници в групата с едно щракване. Например можете да добавите в една група, наречена Mail, сайтовете на всичките ви пощенски кутии, и в друга – Forums – всички форуми, които посещавате. Нормално е да се очаква в менютата Options и Tools да са повечето добавки на програмата. Останалото си е част от самия Internet Explorer. Затова тези два менюта ще разгледам в детайли.

Ad-hunter ви позволява да настроите двата филтъра на MyIE2 – на pop-up прозорците и на банерите. И двата работят на основата на блокиране на адресите, които се отварят в новия прозорец или от които се зарежда изображението. Съществуват два списъка – Black List, който определя списък от низове, които да се забраняват – т.е. ако адреса съдържа някоя от въведените думи, той се блокира. Другия е Exceptions List който определя прозорци, които да не бъдат блокирани. Можете да включите и Auto Popup Filter, който спира всички Popup прозорци.

Proxy ви позволява да настроите Proxy Server, който да се изполва. Възможностите са No Proxy (да не се използва), IE Proxy (проксито, настроено в IE) или Proxy Setup

Интересно е менюто Download Control. Тук можете да определите кои елементи от страниците да се зареждат – видео файлове, звуци, изображения, Flash анимации, Java аплети, скриптове, ActiveX контроли. Освен това MyIE2 автоматично игнорира скриптове, които биха го накарали да блокира 🙂

Следващите три опции ще ги разгледаме при опциите – MyIE2 има множество възможности за спестяване на излишното писане на адреси, като ви позволява да им асоциирате функционални клавиши, предлага ви Auto Complete и други.

Browser modes ви позволява да изберете между два режима – Standart и News.

От менюто Default Browser можете да настроите MyIE2 като ваш браузър по подразбиране или да възстановите последния браузър по подразбиране

В менюто Status Bar можете да изберете кои секции в status bar-а да се извеждат, както и да забраните скролирането на текст в status bar-а.

Setup Center ви позволява да настроите множество от по-често използваните опции

В секцията URL Alias можете да въведете имена и съответстващи адреси. Така можете да отворите сайта като напишете името, което сте въвели. Това е изключително полезно за дълги адреси.

В секцията Quick Search можете да въведете низове, които, ако се съдържат в полето Search, да бъдет търсени в съответната търсачка. Със * можете да определите търсачка за всики низове, които не отговарят на нито едно от останалите условия. По подразбиране в този случай се използва google. Хубавото е че за определени неща можете да въведете специализирани търсачки – например за mp3 вероятно ще предпочетете някой free сървър, от колкото google, nali?

URL Key ви позволява да асоциирате сайтове за функционалните клавиши от F2 до F12 и да отваряте тези сайтове с натискането на самия клавиш. По-удобно от използването на Favorites.

Translation & Services ви позволява да настроите едноименното меню в Tools.

В Group можете да добавяте, редактирате и изтривате групите от менюто Groups.

Popup и Conent Filter ви позволяват да редактирате списъка на адресите, които да се блокират, както и тези, които да не се блокират.

External Tools ви позволява да добавите програми към менюто External Utilities в Tools.

MyIE2 Options На края на менюто Options можете да видите Internet Options и MyIE2 Options. Internet Options отваря диалоговия прозорец Internet options на IE, a в MyIE2 Options можете да настроите самото MyIE2. Опциите са разделени в 11 основни категории, като някои от тях имат и под категории. Тук можете да настроите външния вид на браузъра, неговите функции и плъгини. Няма да коментирам всички настройки тъй като са много, а освен това никъде не са описани 🙁 .

Allow only one Instance of MyIE2 – макар MyIE2 да може да отвори неограничено количество страници в рамките на един прозорец, нищо не ви пречи да стартирате повече от един MyIE2. Така можете например да разпределите десетки страници в няколко прозореца. Ако сложите отметка в това поле само един екземпляр на MyIE2 ще може да бъде стартиран.

Много полезна функция е Lock Home Page. Съществуват сайтове и програми, които имат нахалството да променят вашата начална страница. Тук можете да забраните нейната промяна.

По-интересна е под категорията When Closing. Както ще видите малко по-късно, MyIE2 може да почиства всички свои следи с две щраквания на мишката. Но тук можете да определите кои елементи от вашата конфиденциална информация да се изтриват автоматично при затваряне на програмата.

В Seаrch можете да определите цвета, в който да се оцветяват намерените думи в страницата (когато използвате оцветяване на определени думи в страниците), а в Tab – размерите на табовете – тяхното поведение при определени събития, цветовете и др.

В Download можете да определите кои елементи на страниците да се зареждат, Download manager който да се използва (GetRight обаче не е включен в списъка) и файлове с какви разширения да се стартират с download manager-а. Принципно това е работа на самия Download manager, но разработчиците са решили да включат тази опция, вероятно поради невъзможността на Download manager-ите да прихванат файла в някои случаи.

В Save можете да определите директория, в която да се записват изображенията при команда Save Picture As… и директория, в която да се записват останалите файлове 🙂

В AdHunter можете да настроите защитата от popup прозорци и рекламни банери, включително звук, който да се възпроизвежда при блокирането на popup прозорец

Mouse Action и по-точно Mouse Gesture е една изключително интересна технология, въведена в MyIE2 0.9. Можете да определите действия, които да се извършват при определени ‘жестове’ с мишката. Т.е. задържате десния бутон и местите мишката. По подразбиране (както са дадени на screenshot-а – ако задържите десния бутон натиснат и преместите мишката надолу ще отворите нов прозорец, ако преместите първо нагоре после надолу че изпълните команда Refresh. Вие можете сами да определите командите които да бъдат изпълнявани и да си спестите много време от изпълняването на често използвани команди.

Друга интересна функция ще намерите в категорията Others:

Можете да си създадете URL Auto-complete – т.е. като задържите Control, Shift или Control и Shift и натиснете Enter, когато въведжате адреса, автоматично се добавят пред адреса и след него съответните низове – например http://www. отпред и .com, .net или .org отзад. Това може да ви спести от досадното писане на тези най-разпространени домейни

Освен че поддържа plugin-ите на IE, MyIE има и много собствени plugin-и. Сред тях са например записване на Flash файлове, премахване на забраната за използване на десен бутон и др.

Интересно е менюто Tools. В Translation and services ще намерите множество услуги, като проверка на информацията за сайта, който сте отворили (WHOIS), превод от различни езици на английски и др.

От менюто External Utilities можете да стартирате всяка една програма, която сте настроили в External Tools

E-mail стартира вашия Mail клиент, а Address Book – адресната книга :).

Synchronize е функция която така и не успях да изпробвам. Идеята е да синхронизира директория на локалния ви компютър с такава на сървъра… Доколко е ефективно ще каже някой, който е опитвал 🙂

Clean System ви позволява да изтриете следите си или част от тях – по ваш избор. Защо да инсталирате допълнителни програми затова, когато можете да го правите от самия браузър?

AutoFill Form ви позволява бързо и лесно да попълвате регистрационните форми по сайтовете.

AutoPage Scrolling позволява да включите автоматично превъртане на страницата като изберете скорост – бавна, средна или бърза. Изключително полезно за преглед на обебни текстове – вместо постоянно да въртите скролера или да държите бутона на мишката

Set Background Color ви позволява да изберете фонов цвят за страницата, като по този начин пренебрегвате фоновия цвят, избран от дизайнера. Но пък ако дизайнера не е подбрал подходящ цвят, няма да измъчвате очите си, а ще си сложите друг 🙂

AutoRefresh Tab ви позволява автоматично да обновявате страницата през определен интервал от време.

Simple Collector вече го представих, преминавам направо към последното – скиновете. MyIE2 поддържа скинове – има 7 скина, можете да свалите други и/или да си направите нови. Ето един от скиновете:

Накрая ще разгледам контекстното меню на самия таб, в който е отворена увб-страницата, защото именно там ще намерите най-интересните, най-полезни и най-често използвани функции:

Предполагам е излишно да споменавам че Send to ви позволява бързо и лесно да добавите адреса към един Favorites, Popup Filer, към адреса, да направите shorcut на Desktop или да отворите страницата в Internet Explorer.

Assign Shorcut и Assign Alias ви позволяват да асоциирате съответно функционален клавиш или име на адреса, който сте отворили.

Set Sticky Name ви позволява да определите надписа, който се извежда в таба

Protect Tab е интересна и в някои случаи изключително полезна функция. Можете да въведете парола за текущия таб. След това ако смените таба, за да се върнете на този трябва да въведете паролата.

Lock Tab изключва възможността да затворите страницата с команда Close All или Close Others.

Tile Vertical подрежда прозорците – а, не табовете, а самите прозорци, в рамките на основния прозорец на MyIE2. Ако максимизирате някой от тях ще се върнете на стандартния изглед с табове. Но ако ви трябва да виждате два едновременно, можете да работите с прозоречен интерфейс.

Refresh обновява страницата а Auto-Refresh включва автоматичното обновяване

Links List отваря диалога Links List.

Autosave запазва страницата на хард-диска (без да ви досажда с въпроси за име на файла и директория), а Close Unlocked действа като Close Others.

За финал, ще ви представя най-полезната функция на MyIE2, която можете да видите само в действие. Ако спре тока, ако по някаква причина рестартирате компютъра, ако MyIE2 блокира и му дадете End Task, то при следващото пускане той ще ви попита дали искате да възстановите последно отворените страници, и ако отговорите с ‘Да’, той ще отвори тези страници, които сте разглеждали преди възникването на проблема. Няма го вече досадното търсене на информацията, която тъкмо сте намерили след два часа ровене из сайтовете и програмата е забила :).

В заключение мога да кажа само, че MyIE2 добавя много нови, изключително удобни и полезни допълнения към Internet Explorer, като запазва всички възможности на оригиналния браузър. Именно затова той може да бъде единствено по-добър! Сигурен съм, че скоро няма да ползвате Internet Explorer.

Автор: Максим Крижановски
Официален сайт

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари