Orbit Downloader – инсталация, конфигурация и работа

0
634

Въведение:

Orbit Downloader е малка, бърза, лесна за използване и напълно безплатна програма за теглене на файлове от интернет. Едно от най големите й предимства е, че не съдържа досадни реклами, банери и други. Освен, че можете да сваляте файлове по-бързо, вие можете да сваляте и клипове от YouTube, RapidShare, flash анимации, поточна информация и т.н. Базиран е на p2p технология за сваляне и поддържа HTTP, HTTPS, FTP, MMS и RTSP протоколи. Orbit Downloader поддържа всички по-известни браузъри(IE, Firefox, Maxthon, Opera и Netscape), следене на клипборда, дроп зона, поддържа прокси, всички видове протоколи и т.н. Има многоезичен интерфейс включително и на български. Програмата разполага с изключително удобен, лесен за използване и насочващ интерфейс.

Отличителни черти на Orbit Download

– Възможност за интегриране с антивирусни програми.
– Възможност за директен даунлоуд на металинкове и прихващане на Flash и поточно видео.
– Възобновяване на прекъснати сваляния.
– Автоматично изключване на компютъра, когато задачите са изпълнени.
– Интегрира се в браузерите Internet Explorer 5.0(+), FireFox 1.5(+), Opera, Maxthon и Netscape
– Позволява създаване на неограничено количество категории за файлове, където за облекчаване на достъпа могат да се разполагат задачи за теглене.
– Поддържа HTTP, HTTPS, FTP, MMS и RTSP протоколи.
– Имате възможност автоматично да изтеглите любимите си клипове от сайтовете за видеосподеляне, като YouTube или Vbox7. За съжаление тази опция е достъпна единствено ако използвате Internet Explorer.
– Поддръжка на proxy.
– Автоматичен избор на интерфейсния език, включително и български.
– Специална организация на поредността на теглене.
– Ограничаване на скоростта, което изключва прекъсването на връзката и забавянето на нормалната работа с web-страници в браузера.
– Налична е и възможност за определяне на лимита на връзката и броя на едновременните активни трансфери.
– Възможност да се самовъзстановява. При възникване на проблем с програмата може да се възползвате от нея, като по този начин ще бъдат възстановени настройките по подразбиране, а дефектиралият модул ще бъде блокиран.

Изтегляне:

Oфициална страница: http://www.orbitdownloader.com/
Лиценз: Shareware (Платена)
Линк за изтегляне: Orbit Downloader
Размер: 2.00 MB

Системни изисквания:

– 64 MB RAM Памет
– 6 MB свободно дисково пространство
– Microsoft Windows 95, 98, 98SE, ME, NT 4.0, 2000, XP, XP64, 2003, Vista, VISTA64
– Internet Explorer 5.0 или по-нов, FireFox 1.5 или по-нов [с вграден FireFox3(Gran Paradiso)], Opera, Maxthon и Netscape

Инсталация:

Самият процес протича както при всяка друга стандартна инсталация.
След като изтеглите програмата, стартирайте инсталационният файл. Ще видите следният прозорец:

Този помощник ще ви помага през цялата инсталация на програмата. Препоръчително е да затворите всички други програми преди да започнете с инсталацията. Ако искате да се затворят Internet Explorer и Firefox, маркирайте Exit IE and Firefox automatically when click Next (Изключи Internet Explorer и Firefox автоматично след натискането на Next).

Натиснете Next (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

Това тук е стандартното (License Agreement) Лицензно споразумение на програмата. Прочетете го и ако сте съгласни с него натиснете върху I Accept the agreement (Приемам лицензното споразумение) и щракнете Next (Следващ> ).

Бележка: Ако искате да инсталирате Orbit Downloader трябва задължително да приемете лицензното споразумение.

Тук трябва да изберете къде да се инсталира Orbit Downloader. По подразбиране то ще се инсталира в директорията C:Program FilesSlySoftOrbit Downloader. Ако искате да изберете друга папка, натиснете върху [b]Browse… (Преглед…) и посочете място по ваш избор.

Бележка: Където и да инсталирате Orbit Downloader трябва да имате поне 7.6 MB свободно пространство на твърдия диск.
Бележка 2: Ако ще инсталирате Orbit Downloader на Windows Vista, трябва да го инсталирате от потребителски акаунт, който има администраторски права.
Бележка 3: Ако ще инсталирате Orbit Downloader на Windows Vista, трябва да го инсталирате в дял, различен от този, в който е инсталиран самият windows. Така ще се избегнат нежелани конфликти.

Натиснете Next (Напред> ) за да продължите. Ще видите следният прозорец:

В този прозорец, инсталационния помощник ще ви попита къде да се създадат преки пътища в старт менюто. По подразбиране папката ще бъде Orbit. Ако искате да я промените, натиснете Browse…(Преглед) и изберете място по ваш избор.

Когато сте готови, натиснете Next (Следващ). Ще видите следната картина:

Create desktop icon – Създава пряк път на работния плот.
Create quick launch icon – Създава пряк път до бързостартиращите се програми.
Start Orbit on system startup – Стартира Orbit Downloader заедно с Windows.
Add to Windows Firewall exceptions (Windows XP SP2 or later only) – Добавя програмата при изключенията(приложения, на които се разрешава да имат достъп до интернет) на защитната стена. Само при Windows XP SP2 или по-нови операционни системи.

Най-отдолу имате възможност да изберете в кои браузъри да се интегрира Orbit Downloader. Orbit Downloader успешно се интегрира в Internet Explorer, FireFox, Opera, Maxthon, Netscape. Разбира се, ако всички те са налични в системата, може да маркирате всички възможности. Протоколите, с които може да работи програмата, са HTTP, HTTPS, FTP, MMS и RTSP.

Забележка: Трябва да затворите вашия браузър преди интеграцията, промените ще се запишат след като го рестартирате.

Когато сте готови натиснете Next (Следващ> ).


Orbit Downloader започва да се инсталира. Инсталацията не трае повече от 10 секунди. След като завърши процеса, ще ви излезе този прозорец:

Поздравления, Orbit Downloader се е инсталирал успешно на компютъра ви.
Натиснете върху Finish (Финал). С това инсталацията е завършена.

Пръв преглед

Поне на пръв поглед този даунлоуд мениджър не се отличава по нищо от останалите. Въпреки че Orbit Downloader не изпъква с някаква по-специална визия, програмата притежава някои функции, неприсъщи на останалите даунлоуд мениджъри или поне не на всички. От пръв поглед забелязваме, че програмата притежава опростен, изчистен, функционален, приятен и удобен интерфейс.
Работният прозорец е разделен на три части: в лявата страна се намират основните категории, а вдясно се извежда информацията за текущите или приключилите трансфери, както и подробен логфайл за извършените операции. Може да контролирате приложението изцяло от лентата с инструменти, което се явява като предимство пред останалите даунлоуд мениджъри.

Меню:

Приложението предлага експортиране и импортиране на списъци със задачи за изпълнение. По-интересна може би е опцията за импортиране на повредени и прекъснали задачи. Orbit Downloader разполага и с опция за групово сваляне на файлове.

File (Файл):

Enter New Url to Download… – Въведете нов линк за теглене
Create Batch Download… – Добави групово сваляне.
Add Metalink… – Добави Metalink.
Import Broken Downloads… – Добави незавършени файлове.
Import List of Download… – Добави списък със задачи.
Export List of Downloads… – Запиши списъка със задачите.
Exit – Изход. От тук може да затворите програмата.

Edit (Редактиране):

Find… – Търсене.
Change Comment… – Промени коментара.
Rename File… – Преименуване на файл.
Use Comment as Filename – Използвай коментара за име на файла.
Use ID3 Info as Filename – Използвай ID3 таговете за име на файла.
Copy URL to Clipboard – От тук може да копирате адреса на връзката в клипборда.
Clean list of completed downloads – Изчисти списъка със завършени задачи.

View (Изглед):

Drop Zone… – Показва/премахва зона за пускане на файлове (DropZone).
Забележка: Освен с IE, приложението се интегрира и с Firefox, Opera и Maxton. Но ако използвате модифициран Firefox като мен, ще имате проблеми и в този случай ще се наложи ръчно да влачите обектите до дропзоната или да включите наблюдението на клипборда. Един трик тук е да маркирате всички файлове от страницата със задържане на левия бутон на мишката, след което да ги завлачите едновременно до дропзоната. Друг вариант е да използвате вградената функция (меню File) за задаване на групово (batch) сваляне.
Category View – Показва/премахва категориите.
Properties View –Показва/премахва свойствата на задачите.
Grid – Показване/премахване на мрежа в списъка с файлове.
Colorful – Цветен изглед на Orbit.
Show Big Icons – Показвай/премахни големи икони.
Language – От тук може да избирате много различни интерфейсни езици на програмата. Присъства и българският.

Tools (Инструменти):

Clipboard Monitoring – Мониторинг/следене на клипборда.
Browser Monitoring –Мониторинг/следене на браузъра.
Enable ‘GetIt’ button for catching media – Рарзерши GetIt бутона за прихващане на медия.
Освен че осъществява наблюдение на стандартни файлове, Orbit прихваща Flash и поточна медия. С този даунлоуд мениджър ще имате възможност автоматично да изтеглите любимите си клипове от сайтовете за видеосподеляне, като YouTube или Vbox7. Удобството в случая се изразява в това, че при зареждане на съответната страница с видеоклипа в браузъра, при преминаване с мишката върху него, се появява допълнителен бутон GetIt с логото на програмата, с който може да свалите файла директно. За съжаление тази опция е достъпна единствено ако използвате Internet Explorer. Поне аз не успях да намеря начин да я активирам под Opera например.
Start Otbit On System Startup –Стартирай Orbit заедно с Windows.
Location on Downloaded Files… – Път на изтеглените файлове.
Speed Limit… – Ограничаване на скоростта. Налична е и възможност за определяне на лимита на връзката и броя на едновременните активни трансфери.
Anti-Virus Protection Setup… – Настройка на антивирусната защита.
Scheduler… – Разписание на задачите
Grab++ – Стартира прорамата Grab++. (Grab++ е приспособление с което можете да теглите примерно флаш игри без да има download линк!)
Turn off Computer When Done – Изключи компютъра, когато всички задачи са завършени.
Hang Up When Done – Затвори Dial-Up връзката, когато всички задачи са приключени.
Exit Orbit When Done – Изключи програмата, когато завършат всички задачи.
Preferences … – Настройки.
Help (Помощ):

Check for Updates… – Провери за актуализации на програмата.
Repair Orbit… – Поправи Orbit. При възникване на проблем с програмата може да се възползвате от нея, като по този начин ще бъдат възстановени настройките по подразбиране, а дефектиралият модул ще бъде блокиран.
Orbit Homepage – Официална страница на Orbit Downloader.
Online Help Page – Онлайн помощна страница.
Support and Contact Page – Страница за поддръжка и контакти.
Orbit Forums – Форуми на Orbit.
Make a Donation – Направете дарение.
About Orbit… – За програмата.

Лента с инструменти на Orbit Downloader:

– Добавяне на нов файл(нова задача) за сваляне.
– Стартиране на файл(задача) за сваляне.
– От този бутон може да спрете файл(задача) да се сваля – (пауза).
– Изтриване на избран файл(задача) от опашката.
– От този бутон може да отворите разписанието.
– Съобщаване за грешка на създателите на Orbit Downloader.
– От тук може да видите всички настройки на програмата.

Конфигурация на Orbit Downloader:

Orbit Downloader има множество функции, но не всички успяват да стигнат до най-дълбоките му възможности. Именно затова ще се опитам да опиша абсолютно всичко, за да може всеки, да конфигурира downloader-a така, както желае.
Има един единствен начин, с който може да достигнете до настройките на downloader-a:
• Отидете в менюто Tools (Инструменти) > Preferences…(Настройки).

General (Главни):

Start Orbit on system startup – Стартира Orbit заедно с Windows.
Show main windows on startup – Показва главния прозорец при стартиране на програмата.
Automatically resume unfinished tasks on startup – Свалянето ще започва автоматично при стартиране на Orbit Downloader.
Minimize to system tray – При минимизиране, програмата ще се отива в системния трей.
Close to system tray – При затваряне, програмата ще се минимизира в системния трей.
Notify on download completion – Уведомяване при успешно завършена задача.
Notify on download failure – Уведомяване при задача, която не е завършила успешно.
Check for update automatically – Проверява за актуализации автоматично.
Enable tray balloon notification – Разрешава съобщенията да се показват като балони.
Restore default setting – Връща всички настройки, които са по подразбиране.

Location (Директория):

Default location of downloaded files (Папка по подразбиране за изтеглените файлове) – По подразбиране пътя е C:Downloads, но ако искате да го промените натиснете върху Browse… (Преглед) и изберете място по ваш избор.
If the file already exists – Ако файла съществува… Може да избирате между Rename (Преименувай), Overwrite (Презаписвай)
Restore default setting – Връща всички настройки по подразбиране.

Download/Connection (Сваляне/Връзка):

Connections to the original URL – Връзки към оригиналния линк. Може да избирате от 1 до 10 връзки.
Exceptions – Изключения. Може да добавяте допълнителни линкове/връзки, които да не се влияят от определените връзки от 1 до 10.
New – Нов. Добавяне на нови връзки.
Edit – Редактира не на връзките.
Delete – Премахване/изтриване на връзки.
Max connections per job – Максимален брой връзки на задача. Може да избирате от 1 до 60 връзки.
Use server date/time for the downloaded file – Използва сървърния час и дата за изтегления файл.
Start downloading immediately while displaying ”Create new download” dialog– Стартира свалянето веднага след създаване на нов.
Use ZIP preview – Използвай Zip/Rar изглед.
Amend file extensions when download completed – Поправи разширението на файла след като свалянето приключи.
Restore default settings – Връща всички настройки по подразбиране.

Limits (Ограничения):

Max simultaneous jobs – Максимално едновременно свалящи се задачи. Може да избирате между 1 и 50.
Always retry – Винаги опитвай отново. Обновяване на свалянето, след разпадане/прекъсване на връзката.
Number of retries – Брой на опитите. Тази опция ще е активна ако отметката Always retry не е маркирана. Може да избирате от 1 до 999 опита.
No speed limit – Без лимит на скоростта.
Speed limit – Лимит на скоростта. Тази опция ще е активна ако отметката No speed limit не е маркирана.
Disk cache size – Размер на дисковия кеш.
Restore default settings – Връща всички настройки по подразбиране.

За съжаление в реалността често се сблъскваме с разпадаща се линия или просто със спиране на сървъра, от който теглим. Затова се налага да използваме услугите на download мениджър, който може да възстанови свалянето от там, откъдето е спряло.
Това е и основното предимство на този софтуер. Ако стартирате файл през него, можете да бъдете сигурни, че усилията ви няма да са напразни, каквото и да се случи по време на тегленето. Разбира се, нужно е сървърът отсреща също да поддържа продължаване на свалянето, което може да се установи от малкото зелено квадратче в основата на иконата на всеки свалящ се файл.
P2P Network (Peer to peer мрежа):

Друга интересна и отличаваща програмата опцията е p2p Network.

Enable Orbitnet – Разреши Orbitnet.
Keep P2P connection – Поддържай P2P connection.
Бележка: Може да включите Orbinet, която представлява анонимна P2P мрежа за обмен на данни. С нейна помощ ще ускорите тегленето (естествено, ако капацитетът на интернет връзката ви го позволява). Имате възможност да запазвате и пароли за сървъри или сайтове, за да не се налага всеки път да ги въвеждате ръчно.

Try to download when the target URL does not exist – Опитва да тегли ако линка не съществува. Това е една много интересна възможност – да се самовъзстановява. При възникване на проблем с програмата може да се възползвате от нея, като по този начин ще бъдат възстановени настройките по подразбиране, а дефектиралият модул ще бъде блокиран.

Restore default settings – Връща всички настройки по подразбиране.

Monitoring (Следене):

Monitor Clipboard – Следене на клипборда. Както при останалите алтернативни програми, така и тук може да зададете на Orbit Downloader да следи клипборда за копирани връзки и да ги добавя автоматично в списъка за сваляне.
Flash/Streaming Media Catcher – Прихващане не Flash/Streaming медия. Една от характеристиките, отличаващи Orbit Downloader от останалите подобни програми, е възможността за директен даунлоуд на металинкове и прихващане на Flash и поточно видео.
Browser monitoring – Следене на браузър.
Allow IE to download if you press Cancel – Разреши на Internet Explorer.
Monitor File Types – Следене на файлови разширения
Do NOT monitor file types – Не следи файлови разширения.
Don’t start downloading automatically from the following sites (separate sites with semicolon, Ie requires a restart) – Не започва да сваля автоматично от следните файлове (отделяйте сайтовете с точка и запетая, Internet Explorer изисква рестартиране).
Use defaut proxy in all jobs – Всички задачи използват прокси сървъра, който е по подразбиране.
Browser Integration – Интегриране на Orbit в браузъри. Имате възможност да избирате между FireFox, Maxthon, Opera, Netscape.
Restore default settings – Връща всички настройки по подразбиране.

Silent Mode (Тих режим):

Имате възможност да активирате и опцията за silent mode (Тих режим), с която, при копиране на даден адрес, задачите започват да се изпълняват автоматично, без ваша намеса.

Enable Silent Mode – Разреши тихия режим.
Don’t display the ”Create new download” dialog when – Не показвай прозореца Create new download (Създай ново сваляне) когато…
URL is clicked – Натиснато е върху линк.
URL is dragged to the dropzone – Линка е влачен в падащата зона.
Set Default – Задай като по подразбиране.
Restore default settings – Връща всички настройки по подразбиране.

Anti-Virus (Антивирусна защита):

Use virus scanner to scan the downloaded files – Използвай антивирусна защита за изтеглените файлове. Предвидено е и сканиране на свалените файлове за зловреден код. Ако желаете свалените файлове да се сканират веднага за вируси, ще трябва да укажете предварително пътя до антивирусния софтуер, който използвате Browse… (Преглед…).
Parameter – Параметър/Аргумент.
File types to send to virus scanner – Сканира за вируси тези файлови разширения, които са в бялото поле.

Бележка: Когато антивирусната започне да сканира, вашия компютър може да се забави.

Restore default settings – Връща всички настройки по подразбиране.

Proxy (Прокси):

От тук се конфигурират прокси сървъри…
Internet Explorer default proxy – Internet Explorer прокси.
Proxy Type – Вид на прокси сървъра. Може да избирате между Direct Connection, SOCKS5, HTTP, HTTP.
Host – Сървър.
Port – Порт.
User – Потребителско име.
Password – Парола.
Log in with users ID and password (Only applicable for SOCKS5 and HTTP ) – Идентификация с потребителско име и парола (Само при SOCKS5 и HTTP ).
Restore default settings – Връща всички настройки по подразбиране.

Site Manager (Мениджър на сайтове):Имате възможност да запазвате и пароли за сървъри или сайтове, за да не се налага всеки път да ги въвеждате ръчно, въпреки че този инструмент е на съвсем елементарно ниво.

New – Добавяне на нови сайтове.
Edit – Редактиране.
Remove – Изтриване на сайтове.

Sound (Звуци):

От тук може да зададете какви звуци да изпълни програмата при успешно или неуспешно завършена задача.
Edit – Редактирай.
Remove – Премахни.

Scheduler (Разписание):

Имате възможност да зададете специална организация на поредността и времето на теглене. От тук може да зададете на програмата кога/колко часа да започва/спира да се сваля файл/задача.

Start downloading file at – Започва свалянето в …. часа. Също така може да изберете в кои дни от седмицата да се извърши това действие.
Stop downloading files at – Спира свалянето в ….. часа.

Others (Други):

Increase connection limit for Windows XP SP2 – Добавяне на лимит на скоростта при WindowsXP SP2.
Работа с Orbit Downloader:

Orbit Downloader се интегрира и работи с всички популярни браузъри – Opera, Internet Explorer, FireFox, Maxthon,Netscape, а освен това следи и за копирани връзки в клипборда и ги добавя автоматично.
След като вече имаме инсталиран инструмент за изтегляне на файлове, можем вече да го ползваме по предназначение. За целта избираме подходящ линк за изтегляне на файла.

Кликаме с ляв бутон на мишката върху линка. Ще се стартира следният прозорец:

Тук виждате:
URL(линка/адреса) от където ще се тегли файла.
Save to… (Запис в…) – Задавате папка/директория, където да се запише файла. По подразбиране ще се запише в C:Downloads.
Save as (Запиши като) – Задавате име на файла, ако искате да го променяте.
За да видите повече настройки натиснете върху More (Повече):

General (Главни):
Open the file on completion (Отвори файла при завършване) – Когато задачата приключи, файла ще се стартира автоматично.
Login to server (Идентификация в сървъра) – Тук трябва да напишете User name and password (име и парола), ако се изисква за изтеглянето на файла.
Add to Site Manager – Добави в мениджъра на сайтове.
Start(Стартиране) – вид на стартирането – Ръчно, Незабавно, По разписание.
Comment (Коментар) – Тук може да добавите коментар за задачата.

Connection (Връзка):

Connections to the original URL (Връзки към оригиналния линк) – Тук може да изберете колко връзки да има към оригиналния URL. Може да избирате от 1 до 10.
Use single thread for original URL – Използвай единичен линк.
Max connections per job – Максимални връзки на задача.
Always retry – Винаги опитва отново ако връзката се разпадне.
Number of retries – Брой на опитите. Тази опция е активна само ако отметката Always retry не е маркирана.

Mirror (Огледален линк):

URL – Тук може да добавите огледални линкове за задачата. Това се прави с цел ако оригиналния линк не работи.
Login to server (Идентификация в сървъра) – Тук трябва да напишете User name and password (име и парола), ако се изисква за изтеглянето на файла.
List of mirror URLs – Списък на огледалните линкове.

Browser Context (Контекст на браузъра):

Referer – изписва линка, от който се тегли файла.
Cookie – Тук се изписва името с което ще бъде кукита (cookie).
User-Agent – Тук показва какъв е използвания браузър.
Extra-Headers – Допълнителна информация за файла.

Същият прозорец ще се появи и след като кликнете с десния бутон на мишката върху линка за теглене и от менюто изберете Download selected by Orbit (Свали с Orbit). След като станете готови, кликнете върху ОК, за да започне тегленето на файла.

Изчакайте необходимото време, за да завърши изтеглянето на файла. След като това стане (прогреса отива към 100%), файлът ви ще се намира в папка C:Downloads, в случай, че не сте указали друга предварително.
Може да следите процента и скоростта на изтегляне в основния прозорец на Orbit Downloader. От това място също така може да възобновите изтеглянето от мястото, до където то е прекратено поради някаква причина. Например, ако файла не може да се изтегли за един ден и вие гасите своя компютър през нощта, то може да продължите изтеглянето на следващия ден, от мястото, където сте го прекъснали.

Мисля, че това е достатъчно, относно работата с Orbit Downloader. С тази програма всичко става бързо, лесно и удобно, а освен това програмата разполага с български интерфейс, така, че всеки един потребител ще е в състояние да се справи.

Заключение:

Поне на пръв поглед Orbit Downloader не се отличава по нищо от останалите. Въпреки че програмата не изпъква с някаква по-специална визия, тя притежава някои функции, неприсъщи на останалите даунлоуд мениджъри или поне не на всички. Orbit Downloader ме привлече със своя изчистен външен вид и с това, че е удобен и лесен за употреба. Програмата не е претрупана с многобройни функции и бутони, по-голямата част от които никога през живота си няма да използвам и са само предпоставка за по-бавна работа и повече бъгове. Пред вас е само това, от което имате нужда, и при това на много езици, един от които е българският. Накрая ще отбележа един малък недостатък за мен – липсата на теми за външния облик, с каквито съм свикнал в другите даунлоуд мениджъри, но за много потребители това съвсем не е от значение.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари