9.6 C
София

Recuva – възстановяване на изтрити файлове

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Наскоро из интернет пространството се появи една нова програмка, която възстановява инцидентно изтрити файлове и това са файловете изтрити „набързо“ с (Shift + Del) или файловете изтрити от „Кошчете“. Recuva е нова програмата предоставена ни от създателите на добре познатата програма за почистване на компютъра CCleaner – Ревю за нея може да намерите тук. Авторите на програмата я определят като мощен софтуер, който бързо, лесно и удобно възстановява изгубена или „набързо“ информация от изпразнено кошче, изтрити снимки и МР3-ки, погрешно изтрити или унищожени файлове от грешки или вируси. Програмката също може да възстановява файлове и от флаш карти и МР3 плеъри (все още не съм пробвал).

Нека да започнем с представянето на програмата:

След като инсталираме програмата, я стартираме и ето какво виждаме:

Софтуерът е още в BETA разработка… Така, че за сега не може да се очаква напълно стабилна и 100% работа при самия процес на сканиране и след него – възстановяването на изтрити файлове…

Програмата вече е засекла локалният ми диск, както и другите партишъни на компютъра ми.

До физическите устройства има друга „настройка“ Find (Търсене) – от тук задавате на програмата за какво да търси – изтрити файлове или изтрити папки. Много полезна опция според мен. Ние и задаваме да търси и за двете – файлове и папки. До него има още една настройка – Options (Опции). От тук може да зададете на програмата, как да виждате файлове, които сте сканирали – във лист (право надолу) или в подредени (в групи).

Менюто – Options (Опции):

Това меню представлява лека донастройка към програмата, чрез която може да изберете следните неща:

* Show files found in hidden directories – Програмата да ви показва какви файлове е намерила в скрити директории и папки.
* Show zero byte files – Ако маркирате тази опция програмата ще ви покаже изтрити намерени файлове, в които няма нищо.
* Restore Folder structure – С тази функция програмата ще възвърне структурата на дадена папка преди тя да е била изтрита.

Следва сканирате за файлове и папки:

Натискаме бутона Scan… И програмата започва да сканира за изтрити файлове и папки.

При мен сканирането завърши доста бързо – за около 5-6 секунди… Като програмата ми намери 2239 изтрити файла. Интересното е, че по време на сканирането програмата показва, че не е намерила нищо (0 файла), а след 100 процентовия прогрес, тогава се показва листа с изтритите файлове, според мен от Piriform Ltd. трябва да поработят върху тази функция.

Ето, че и програмата намери доста файлове, от които доста нищожни, но и някои с разширение – .php, .gif, .jpg, .lnk (пряк път), .txt, .js (javascrypt) и други… Това говори добре за програмата, че намира с такава бързина толкова файлове с различни файлови формати и разширения.

Сега избираме кои файлове да си възвърнем обратно на PC-то:

Аз избрах няколко снимчици… които може да видите на картинката.

Натискаме Recover… и програмата ни пита къде искаме да възстановим файловете.

Аз избирам да възвърна файловете на Работният ми Плот (Desktop).

Програмата ми изписа, че ако възвърна там файловете (във същият партишън, т.е. Локален диск C, ще се намали шанса за успешно възстановяване! В случая избирате No и възстановявате файловете в друг партишън.

Шансът за успешно възстановяване на файлове, които са били изтрити от същият партишън, на който искате да ги възвърнете е малък, за това се препоръчва да бъдат възстановени на друг партишън. Въпреки това, всеки знае, че не е възможно изтрити файлове да бъдат възстановени и да работят на 100%.

Настъпи момента:

Настъпи момента да видим и резултата от възстановените файлове, единият файл, който възстанових (снимка) даде грешка и не можах да го визуализирам, но останалите по-малки файлове са възстановени успешно. Може да ги видите на долната снимка:

Заключение:

За заключение може да добавим и кажем, че за Бета версия програмата се справя доста добре и доста бързо. Притежава уникален и мега лесен за работа интерфейс, съчетан с добри възможности и методи за възстановяване на файлове от нова технология. Безспорно, ако авторите на програмата продължат да я развиват така тя ще се превърне в един от добрите и предпочитани програми за възстановяване на изтрити файлове.

Статията е любезно предоставена от:
Радослав Ботев (RMPG)

Официална страница: www.recuva.com
Лиценз: Безплатен (Freeware)
Линк за изтегляне: Recuva (12.8 MB)

Предишна новинаKMPlayer 2.9.3.1345 Beta
Следваща новинаDell представиха M1730
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини