SpyBot – Search & Destroy – инсталация и ръководство за работа

0
1095

1. Разяснение на някой термини.

Какво e spyware, adware, dialer, hijacker, keylogger и какви са симптомите по които да се ориентирам дали съм заразен?

В архивът от статии на kaldata, попаднах на една статия, където всичко е обяснено адски точно и разбираемо. В статията можете да научите какво е spyware, adware, dialer, hijacker, keylogger или гадинките, които SpyBot може да открие и унищожи. Също така може да прочетете за симптоми по които може да се ориентирате дали имате подобни гадинки в системата. Ето я и самата статия – Какво е спайуер и как да се предпазим?

2. Oписание на програмата.

SpyBot – Search & Destroy e безплатна анти-спай програма. Програмата се справя изключително добре с откриването и премахването на шпионски и рекламен софтуер, също така се справя добре с dialer, hijacker, riskware. Програмата няма проблеми със съвместимостта, може да работи със всякакъв друг защитен софтуер. Дефинициите се обновяват често и не са много големи като размер. Програмата има различни функции, които придават цялостна защита на вашата система от подобни гадинки. За жалост, няма резидентна защита, но и скенерът върши много добра работа. Процесът на сканиране не трае много дълго. Програмата има вграден превод на Български език. SpyBot – Search & Destroy е изключително ползвана програма както от начинаещи, така и от напреднали потребители. Програмата поддържа почти всички Windows базирани операционни системи. Също така Windows Mobile и Symbian, за които трябва да изтеглите специален софтуер, намиращ се на следния адрес – (Symbian) ; (Windows Mobile.)
Moже да я стартирате и под Linux, като я емулирате с Wine, но не мисля, че ефект от сканирането ще има.

3. Информация за продукта.

Oфициална страница: Spybot-S&D
Лиценз: Безплатен
Линк за изтегляне: SpyBot – Search & Destroy
Размер: 7.63MB

4. Инсталация на програмата.

След като стартирате инсталационния файл, пред вас ще се появи следния прозорец в който трябва да изберете език за инсталатора:

В списъка има доста езици сред които и български. Аз ще избера английски. За да продължим напред, натискаме бутона OK.

В следващия появил се прозорец, няма нищо важно, може да продължим като натиснем бутона Next.

Следващия прозорец ни запознава с лицензното споразумение.

Ако разбирате английски и имате желание, прочетете го. За да продължим с инсталацията, избираме I accept the agreement и натискаме бутона Next.

От следващия прозорец може да изберем директория, където да се инсталира програмата.

Може да смените зададената от инсталатора, чрез натискане на бутона Browse.
За да продължим, натискаме бутона Next и, ако няма създадена (по незнайно каква причина) такава директория, програмата ще ви го съобщи и ще ви пита дали да създадете, разбира се избирате Yes.

В следващата стъпка от инсталацията трябва да изберете какво да се инсталира.

Тук можете да си изберете готови профили от програмата както и да създадете собствен такъв. Ето какво ще инсталира всеки един профил:
1) Full installation – Ще инсталира програмата, заедно с езици на програмата (сред които и български), поддръжка на скинове и опция за изтегляне на ъпдейтите при нужда.
2) Full installation for blind users – Tози профил е за хора, които имат проблеми с очите. Тук иконките на програмата ще станат доста по-големи от нормалните и ще се инсталира всичко останало без поддръжката на скинове.
3) Compact installation – При избран този профил, програмата ще се инсталира заедно с опцията за теглене на ъпдейти при нужда, без поддръжка на езици, скинове и др.
4) Custum installation – От по-горната информация може да настроите профил по ваш избор.

Лично аз препоръчвам да изберете Full installation, за да бъде всичко наред и да не се чудите защо това го има в статията, а при мен не.

За да продължим напред, натискаме Next.
В следващия прозорец, избираме къде в Start Menu да се инсталира папка с по-важни шорткъти на програмата.

Ако желаем папката да се инсталира в друга направена от вас, чрез бутона Browse избираме желаната директория. Ако искаме, програмата да създаде собствена такава, оставяме всичко така. А, ако не искаме да се създава такава папка в Start menu, слагаме отметка на опцията Don’t create a Start Menu folder, намираща се в долния ляв ъгъл на прозореца.

За да продължим напред, натискаме Next.

В този прозорец, ще трябва да изберем къде програмата да създаде шорткъти и дали да включим някой защити.

-> Additional icons
– Create desktop icons – Създава пряк път към програмата на вашия работен плот.
– Create a Quick Launch icon – Създава пряк път към програмата във вашият Quick Launch.

-> Permanent protection
– Use Internet Explorer protection (SDHelper) – Ако използвате Internet Explorer, отметнете това приложение. То ще следи за промени в настройките на браузъра и още някой защитни свързани с IE.
– Use system settings protector (TeaTimer) – Това приложение следи за цялостна промяна в настройките на системата. За новодобавени самостартиращи се програми, промени в регистратурата и подобни.

Вие решавате, какво ще избирате, за да продължим, натискаме бутона Next.

В предпоследния прозорец програмата ще ви изведе доклад за направените настройки по инсталатора до сега.

Може да направите промени, чрез натискане на бутона Back.

За да стартирате инсталационния процес, натискате бутона Install.

По време на инсталационния процес, програмата може да изтегли някой файлове.

Изчаквате програмата да изтегли каквото е нужно, след като бъде изтеглен файла, може би ще ви попита за директория където да се инсталира, избирате я чрез бутон Browse и натискате бутона Install. (Това е за изтеглените файлове, ако изобщо програмата изтегли такива).

След приключване на инсталационния процес, пред вас ще се появи финалния прозорец:

Тук можете да изберете дали след затваряне на инсталационния прозорец, да се стартира Spybot-S&D или TeaTimer, ако сте пожелали да бъде инсталиран. Ако не сте избрали, ще имате опция само за Spybot. Та, слагаме отметка и натискаме бутона Finish.
5. SpyBot-S&D – първо стартиране

При първото стартиране на програмата, пред вас ще се появят няколко прозореца един след друг. Първия, който ще се появи е:

Тук програмата ви предупреждава за рекламните „роботи“. Някой програми идват с различни рекламни програми (adware), което е техен лиценз. При премахване на рекламната програма, то вие влизате във разрез със лиценза. Програмата ви съветва да четете лицензните споразумения на подобни програми.

За да не се показва този прозорец отново, сложете отметка на Don’t show this massage again. и натиснете ОК.

Следващият се появил прозорец ви напомня за ъпдейтите на програмата.

Просто пише, че трябва да контролирате (което ще рече, при нужда да изтеглите и инсталирате) ъпдейтите за програмата. Отново, ако не искате този прозорец да ви се показва повече, слагате отметка на Don’t show this massage again. и натиснете ОК.

Следващата стъпка е за създаване на резервно копие (backup) на регистрите.

Тази стъпка не е задължителна, но е желателна. Ако искате да създадете резервно копие, натискате бутона Create registry backup.
За следваща стъпка, натискате бутона Next.

Следващата стъпка е за търсене на ъпдейти.

За процедурата на ъпдейтване ще пишем по-нататък в статията, така че тази стъпка можете да я прескочите, натискате бутона Next.

В следващия прозорец, имате възможност да направите някой основни имунизации.

Тук можете да имунизирате системата, което ще помогне за блокиране на нежелан софтуер, преди той да засегне компютъра. Хубаво е да имунизирате системата. В процедурата няма нищо сложно, натискате бутона Immunize this system и изчаквате програмата да свърши с имунизацията. След като приключите, натискате бутона Next.

Ето я и финалната стъпка:

Read tutorial – Програмата ще стартира кратко ръководство за работа /на английски език/.
Read help file – Програмата ще стартира помощния файл на програмата /на английски език/.
Start using the program – Ще се стартира SpyBot Search & Destroy, готов за използване.
6. SpyBot-S&D – основен изглед.

Ето каква гледка ще се появи пред вас след като стартирате самата програма:

]Преди да продължим със описанието на елементите, искам да спомена, че в статията ще се спра по-подробно на Default Mode, a за Advanced ще спомена основните функции. Ако не разбрахте за какво става въпрос, няколко реда по-долу ще опиша.

6.1 Описание на менюто.

6.1.1 File

– Check for problems – Това ще сканира системата ви за гадинки. /За процедурата на сканиране и премахване на гадинките ще се спрем по-нататък/.
– Exit (Alt+F4) – Изход от програмата.

6.1.2 Mode

– Default Mode – Това са режими на работа. Default mode е режимът, за начинаещи потребители. Тук можете да ъпдейтвате, сканирате, възстановявате, имунизирате. Основните функции, които ви трябват за намиране и унищожаване на гадинки са тук.
– Advanced Mode – Този режим е за напреднали потребители. Настройките са много, трябва да се внимава, защото може да донесете големи поразии на системата си, ако ръчкате където не ви е работа.

6.1.3 Language

– От този списък можете да изберете език за програмата. Копирал съм малка част от него. Сред преводите можете да намерите и такъв на български език (оградения в червено).

6.1.4 Help

– Help (F1) – Помощен файл на програмата.
– Tutorial – Кратко ръководство за работа с програмата.
– Index – Програмата ви отвежда в Index-a на помощния файл, където можете да получите информация за различни функции на програмата и др.
– About – Кратка информация за програмата.
– Donations – Програмата ще ви отведе в страница, където можете да направите дарение.
– Home Page – Официалната страница на програмата.

7. Default Mode & Advanced Mode.

7.1 Default Mode

Режимите на работа можете да сменяте от менюто Mode > Default/Advanced Mode. В тази точка ще се спрем на това как да работим с програмата под Default Mode.
Ето как трябва да изглеждат бутоните/менюто в ляво, ако сте под Default Mode:

Сега почваме да обясняваме подробно за какво служи и как се използва всеки един бутон.

:: Search & Destroy – Този бутон служи за сканиране на системата за гадинки и евентуалното и премахване.

След като като кликнете на бутона пред вас ще се появи този прозорец:

Chek for problems – При натискане на този проблем, програмата ще започне търсенето на гадинки. Процедурата не отнема много време (между 10-15 минути).
Print – При наличие на принтер, имате възможност да принтирате текущата страница чрез този бутон.
Help – Информация за функцията, от помощния файл на програмата.

За да започнете сканирането, натискате бутона Check for problems и изчаквате програмата да свърши напълно със сканирането.

Ако след сканирането в бялото поле има елементи със червен цвят, това е spyware и подобни гадини. А, aко има такива със зелен, то значи са usage tracks.
За да премахнете някой елемент, достатъчно е да сложите отметка пред него и да натиснете новопоявилият се в горната част на прозореца бутон – Fix selected problems. Програмата ще ви попита дали сте сигурни, избирате Yes и всички открити и маркирани за поправяне гадинки ще бъдат премахнати от вашата система.
Ако искате да получите повече информация за някоя гадинка, достатъчно е да я маркирате и да натиснете големия бутон, намиращ се вдясно. Ако има налична информация, програмата ще ви я покаже.
А зелената отметка пред елементите (която вижате на снимката) означава, че са премахнати успешно.

Ако програмата не намери гадинки, ще ви изпише, че не са намерени.

:: Recovery – От тук можете да възстановите премахнатите след сканиране (Search & Destroy) елементи.

При кликане на този бутон, пред вас ще се появи прозорец сходен на този в горната функция на програмата:

Recover selected items – Възстаовява маркираните от вас елементи в списъка.
Purge selected items – Премахва напълно маркираните от вас елементи в списъка.
Help – Информация за функцията от помощния файл на програмата.

Тук няма какво да се споменава толкова. Просто искам да спомена, че щом са налични в списъка и не са изрити все още, това не означава, че гадинките продължават да правят поразии, напротив. Нищо не правят, просто тази функция е добавена в случай, че премахнете грешен елемент и след това има проблеми с работата на системата.

:: Immunize – Toзи бутон служи за имунизиране на системата, което ще помогне за блокиране на някой от гадинките, преди те да достигнат до вашата система.

Immunize – Този бутон служи за извършване на самата имунизация. След натискането му, изчаквате малко и воала.
Check again – Проверява отново до каква степен е имунизирана системата.
Undo – Връща стойностите, които са били преди последната имунизация.
Help – Информация за функцията от помощния файл на програмата.

Имунизацията е един голям плюс на програмата, така че няма да ровичкаме много из настройките и.Преминаваме напред към бутона Update. След натискането му пред нас ще се появи следния прозорец:

– Display beta updates – Това ще позволи на програмата да показва бета ъпдейтите (на самата програма).
– Display update for all languages – Това ще позволи на програмата да показва ъпдейти за всички езикови файлове.
– Search – Чрез натискане на този бутон, започва търсенето на ъпдейти.

Та, ние натискаме бутона Search, програмата ще потърси ъпдейти за няколко секунди и ще ни се покаже прозорец в който трябва да изберем сървър от който ще изтеглим ъпдейтите:

Избираме сървър от списъка като кликнем веднъж върху него и натискаме бутона Continue.

Ще ни се появи списък с наличните ъпдейти.

Избираме който ъпдейт искаме (не мога да ги описвам, понеже през различно време, различни ъпдейти, но по името надявам се да се ориентирвате), като слагаме отметка пред него и за да го изтеглим натискаме бутона Download.
Ако сървърът от който се опитваме да теглим е претоварен и не започва теглене, може да използвате бутона Back to mirror list, за да се върнете в списъка с сървъри и да изберете друг. Ако пък искате да излезете от цялата процедура свързана с ъпдейтването, натискате бутона Exit.
След някой ъпдейт, програмата може да иска рестарт на системата, преимунизиране и подобни, позволете и за да повишите нивото на защитата.

:: Donations – От тук можете да направите дарение за програмата.

Самото дарение става след като кликнете на линка Visit donation site.

7.2 Advanced Mode

Тук няма да се задълбочавам много. Ето как ще изглежда вашето меню/бутони (+ кратко описание на всеки главен бутон), ако сте избрали режимът Advanced Mode.

SpyBot-S&D – Тук са всички функции, които описахме в Default Mode.
Settings – От тук можете да настроите как SpyBot да реагира в различните ситуации и какво точно да прави. Може да приложите друг скин, език и др.
Tools – Това са инструменти, които ще помогнат на опитните потребители за откриване на шпиони за които не знаят. Повечето от тези инструменти имат сериозни последствия, така че преди да бутате се уверете, че знаете какво правите или потърсете помощ.
Information and license – Името подсказва достатъчно. Информация и лиценз за програмата.

8. SpyBot Search & Destroy FAQ

8.1
Q: Как да сменя скинът на SpyBot-S&D и от къде мога да изтегля още?

A: Отивате в Mode > Advanced Mode, програмата ви пита дали сте сигурни, че искате да преминете в Advanced Mode, избирате Yes. След това от менюто вляво избирате Settings > Skin и от там избирате Skin. В програмата има няколко вградени, ако искате отделен, ето една страница от която можете да изтеглите –
За да го инсталирате, просто трябва да разархивирате изтегления skin в Skin папката на програмата (по подразбиране: C:Program FilesSpyBot – Search & DestroySkins. След това по гореспоманатия начин го избирате.

8.2
Q: SpyBot сканира прекалено бързо и никога не открива нищо, къде може да е проблема?

A: Като за начало може да проверите в Advanced Mode > Settings > File Sets, дали всичко е отметнато. Ако не, маркирайте го и проблеми няма да имате.

8.3
Q: Програмата има ли проблеми със съвместимостта със друг защитен софтуер?

A: Не. Колкото защитни програми (антивирусни, анти-спай, ад и др.) програми съм сменил, никога не съм имал проблем със SpyBot или останалите програми. На кратко – не си пречи с никоя програма.

8.4
Q: В програмата по която е писана статията е на английски, а аз искам програмта да ми е на български, как да се ориентирам кое какво е?

A: Лесно. Над всяка опция има кратко описание преведено на български език. Прочетете го и горе-долу ще ви стане ясно за какво става въпрос.

8.5
Q: При сканиране, програмата ми изписва нещо от рода на X:Program FilesSpybot – Search & DestroyIncludesTrojansC.sbi | y, какво да правя?

A: Проблемът най-често се оправя след като ъпдейтнете програмата.

8.6
Q: След като стартирам инсталатора, програмата ми извежда някаква грешка, какво да правя, къде е проблемът?

A: Можете да опитате да изтриете файла и да го изтеглите отново. Може би проблемът е в това, че не сте изтеглили напълно файла.

Важно: Версията на програмата, която съм ползвал е SpyBot – Search & Destroy 1.5.1.13 Beta. Ако вие ползвате стабилна версия (последната такава е 1.4 Final), може да има малки разминавания, но като цяло всичко е почти едно и също. Ако имате някакви въпроси, можете да питате без да се притеснявате.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари