VirtualPC 2004 vs. VMWare 4 тестове на производителността

0
30

Част I: Windows 98
Това е първата статия, която пиша, и тя е просто сравнение на производителността на две добре познати „виртуализиращи“ програми, и двете комерсиални: Virtual PC 2004 и VM Ware Workstation 4.0. И двете виртуални машини са конвигурирани с разделителна способност1024x768x32, операционна система Windows 98 SE и 256 MB RAM.

Теста е извърнеш на компютър със следната конфигурация:
* AMD XP 2600+ (1.92GHz), 333MHz FSB, 512k L2 cache (Barton)
* nForce2 Ultra400 Based board (Abit NF7-S 2.0)
* 1024 MB RAM, DDR 333MHz
* 40GB WD hard disk
* GeForce 4 MX, 64MB DDR AGP video card
* Windows XP, Service Pack 1

SiSoft Sandra 2004 Standard
При първия тест, VMWare 4.0 показа по-добра производителност, въпреки че VPC 2004 е много близо при всички тестове, с изключение на тези на паметта: при тест на паметта с числа с плаваща запетая, VPC достига едва 891 MB/s, докато VMWare достига впечатляващите 2089MB/s – фактически, почти колкото самия компютър, на който са проведени тестовете, при който трансфера се осъществява със скорост 2217 MB/s.

WinBench 99
Winbench 99 Suite, много популярен софтуер за тестове на производителността, показва интересни резултати. Този път, VMWare не само е по-бърз от VirtualPC, но и постига същия резултат при High-End disk теста, който и самия компютър, на който се провеждат тестовете. Това ни води до мисълта, че VMWare 4.0 е изключително оптимизиран софтуер.

Резултатите тук са странни… В много тестове, В много тестове виртуалната машина дава по-добри резултати от реалната. Това е проверено три пъти. Това може да показва:
1) Winbench не изберва коректно производителността, когато е стартиран на виртуална машина
2) Тези тестове (софтуерът) работят по-добре на Windows 98SE, отколкото на WinXP. Ако това е вярно, то можем например да използваме Premiere 4.2 във VPC или VMWare и да постигнем по-добри резултати, отколкото при инсталирания на компютъра XP. Но това изглежда прекалено странно. Свържете се с мен, ако имате някакви идеи по въпроса

Графичните тестове показват, че реалната машина работи значително по-бързо от виртуалните. VirtualPC, която емулира стар S3 Trio чип, е значително по-бавна от VMWare с нейния собсветн оптимизиран SVGA драйвър, но дори VMware не може да конкурира скоростта на реалния компютър. Ясно е, че VPC и VMware не могат да изпълняват графични задачи с висока производителност, или поне не и с производителност, сравнима с тази на компютъра, на който са стартирани


FPUmark 3.0/ CPUmark 99
Тук отново VMWare показва по-добри резултати от VPC2004, макар разликата да е минимална

Заключение
От получените резултати ясно се вижда, че VMWare 4.0 винаги показва по-добра производителност отколкото Virtual PC 2004. Имайте предвид, че това е валидно под Windows 98SE. Не знам как VMWare и VPC се държат под Linux или друга ОС на виртуалния компютър. Инсталирал съм FreeBSD 4.9 iна моя VPC2004 и върви добре, но X GUI е някак с бавно.

Нещото, което във VPC и VMWare трябва силно да бъде подобрено, е графичната подсистема. Спада в производителността е голям и при VMWare и при VPC. Предимството на Virtual PC 2004 (и причината толкова да го харесвам) е стандартния хардуер, който емулира: S3 Trio, SoundBlaster 16 и стандартна DEC мрежова карта. При VMWare, инсталираната на виртуалния компютър операционна система има нужда от специален видео-драйвър (SVGA II) за да показва повече от вече непотребния 640×480, 16 цвята режим. Ако искате да стартирате например FreeBSD, нямате късмет.

Въпреки по-ниската производителност, използвам VPC заради изключително лесната й употреба, бърза настройка и висока степен на съвместимост. Успешно съм стартирал следните операционни системи: DR-DOS 5, DR-DOS 6, MS-DOS 6.22, Windows 3.1, Windows NT 3.51, Windows NT 4.0, Windows 95 , RedHat Linux, Suse Linux, FreeBSD 4.9, OpenBSD, OS/2 Warp 3 и Windows Server 2003 Enterprise.

Част II: Windows XP

В първата част на статията, която написах преди няколко дена, VMWare изглеждаше по-бърз, отколкото VirtualPC 2004, при инсталирана операционна система Windows98 SE на виртуалните машини. Получих много коментари относно „старата“ архитектура на Windows 98, която не е адекватна за тестове на производителността на двата продукта. Така че инсталирах Windows XP и на двете виртуални машини и направих нови тестове. И какво? Получиха се някои интересни резултати…

Системата е същата:
* AMD XP 2600+ (1.92GHz), 333MHz FSB, 512k L2 cache (Barton)
* nForce2 Ultra400 Based board (Abit NF7-S 2.0)
* 1024 MB RAM, DDR 333MHz
* 40GB WD hard disk
* GeForce 4 MX, 64MB DDR AGP video card
* Windows XP, Service Pack 1

Passmark Performance Test 5.0
Това е много добър синтетичен тест, проверяващ много аспекти в производителността на системата: CPU, FPU, графики, работа с диста, 3D и т.н. Просто стартирах Passmark PT 5.0 под VPC2004 и VMWare, както под Win98SE, така и под XP като операционни системи на виртуалния компютър. Първото нещо, което забелязах е, че PT5.0 отказа да тръгне при комбинацията VMWare и Win98SE. Резултатите са следните:

Вижда се, че VPC 2004 работи значително по-бързо с XP, отколкото с Windows 98SE combo. Въпреки това, VPC не достига производителността на VMWare с инсталиран XP, но е доста близо. Единствения тест, в който VPC не може да настигне VMWare, е изчисленията с числа с плаваща запетая. Тък VMWare показва значително по-висока производителност. Но започваме да виждаме подобренията в производителността на VPC 2004, когато е инсталирана модерна операционна система.

Нека продължим с тестовете на паметта

Макар теста да не тръгна на VMWare+Win98SE, горната графика показва значително ускоряване на работата на VPC 2004 при XP в сравнение с комбинацията VPC+W98SE. Фактически, това е най-бързата от трите виртуална машина, доближаваща се до производителността на самия компютър, на който е стартирана. VMWare е най-бавен при всички тестове на паметта. Странен е ужасяващо слабия резултат на VPC 2004 с Win 98 SE при теста „Allocate Small Block“ – това може да е дефект в теста или някакъв тип несъвместимост при стартирането му под VPC 2004 с инсталиран Win 98 SE.


Поради ниската производителност в графиките, установена в първата част на статията, тествах както 32-битов режим, така и 16-битов при VPC 2004 с инсталиран WinXP – 16bit е достатъчно за разработчиците и за много потребители на виртуални машини. Както показват резултати от теста на Passmark 5.0 Gfx, производителността на VPC при графични процеси не е впечатляваща, но е по-добра при 16-битов цвят, отколкото при 32. Изключително важно е, че се обръща резултата при GUI теста, който показва колко бързо видеокартата/драйвъри изрисува интерфейса на Windows XP: naj-byrz e VPC2004 с ОС Windows XP, с резултат 73.6 в 16-битов режим и 64.58 в 32-битов. VMWare с инсталиран Windows XP и VPC с Windows 98 SE са значително по-бавни: 49.6 и 45.6 респективно.

Можем още от сега да кажем, че VPC 2004+XP е най-бързия варинт за приложения, използващи само GUI-ориентирана графика (като средите за разработка (IDE), които са толкова важни за нас)

Нека видим производителността при дисковите операции…

Изненада… VMWare показва, като цяло, най-ниска производителност при инсталиран Windows XP като операционна система. VPC с WinXP се държи приемливо. Не обръщайте внимание, че понякога имаме по-добра производителност с виртуална машина, отколкото с реалната, това може да се дължи на условията, при които се стартира този тест на виртуалната машина

WinBench 99
Пакета Winbench 99 Suite показва много интересни резултати, дори по-интересни отколкото PT 5.0 теста по-рано. С WinXP, производителността на VPC2004 е от много добра до отлична. Производителността на дисковите операции при VPC 2004 с WinXP е невероятна. Ниската производителност на VMWare+WinXP при дискови операции, показана в предишния тест, този път е още по ясно изявена. Изглежда VMWare е много бавна в дисковите операции под Windows XP.

По отношение на графиките, ниската производителност на старата S3-Trio видеокарта под Win98SE няма нищо общо с производителността на VPC 2004 под XP, която почти настига SVGA II драйвъра на VMWare 4.0.5. Вижте сами резултатите в следващата графика

Казаното преди малко се потвърждава от детайлните тестове на дисковите операции и GDI-графиките.

Заключение
Използвайки Windows XP в качеството на операционна система на виртуалния компютър промени мнението ми, че VMWare 4.0 е по-бърз от MS Virtual PC 2004. Новите тестове доказаха, че Virtual PC 2004 работи изключително добре с модерни операционни системи като Windows XP, докато VMWare има по-ниска производителност, като в някои случаи (като при дисковите операции) е прекалено бавен. В някои сфери VMWare е по-бърз от VPC2004, но при използването на Windows XP, Virtual PC върви изключително гладко

Превод от английски
Автор: Hernán Di Pietro
Превод: Максим Крижановски

Оригинална статия – част I
Оригинална статия – част II

VMWare 4.0 не е последната версия на този софтуер. В по-рано представената от нас VMWare 4.5 значително е подобрена производителността на системата
За повече информация прочетете статията VMWare 4.5 – виртуалният компютър

ДОБАВИ КОМЕНТАР

Коментирай това преди всички други

Извести ме за
avatar
wpDiscuz