vLite – инсталация, настройка и работа с програмата

0
250

Може би повечето от вас са чували за програмата nLite. Това е нейният аналог за Windows Vista. vLite е приложение, с което лесно може да премахнете компоненти от вашата операционна система, да вградите драйвъри и обновления и да оптимизирате системата за по-бърза работа. Програмата е предназначена за най-новата операционна система на Microsoft Windows Vista. Поддържат се всички 32- и 64-битови версии, както и Windows Server 2008.

Официална страница: http://www.vLite.net
Лиценз: Безплатен (Freeware)
Линк за изтегляне: vLite
Размер: 1.5 MB
Операционна система: Windows Vista/Server 2008

Инсталация на vLite:

Стартирайте изтегления от вас инсталационен файл. Ще видите следния екран:

За да започне процеса на инсталация, натиснете бутона Next > (Напред). Ако пък желаете може да прекратите инсталацията като натиснете бутона Cancel (Отказ).

License Agreement / Лицензно споразумение

Това е лицензното споразумение на програмата. Ако сте съгласни с предоставените условия и желаете да продължите с инсталацията на програмата, сложете отметка пред I accept the agreement (Приемам лицензното споразумение). Ако не сте съгласни с някои от условията и не искате да продължи инсталацията, сложете отметка пред I do not accept the agreement (Не приемам лицензното споразумение). Когато сте готови натиснете бутона Next > (Напред).

Select Destination Location / Избор на инсталационна директория

Тук може да изберете директорията, в която да се инсталира програмата. По подразбиране тази директория е Program Files. Ако искате да я промените, това не е никакъв проблем. За целта натиснете бутона Browse… (Преглед). Ще ви се появи explorer, откъдето ще може да зададете желаната от вас директория. За да се инсталира vLite е необходимо да разполагате с поне 4.7 MB свободно дисково пространство. За да продължите с инсталацията, натиснете бутона Next > (Напред).

Select Components / Избор на компоненти

От тук може да изберете кои компоненти от приложението да се инсталират. Добре е да го оставите на Full installation (Пълна инсталация). Натиснете бутона Next > (Напред), за да продължите с процеса на инсталация.

Select Aditional Tasks / Избор на допълнителни задачи

Тук може да изберете дали желаете програмата да направи пряк път на работния ви плот или не. Ако искате да имате икона на десктопа си, сложете отметка пред Create a desktop icon (Създай икона на десктопа). Ако не желаете, просто не слагайте отметката. За да започне инсталацията, натиснете бутона Next > (Напред).

Процесът на самата инсталация не отнема дълго време. Когато приключи ще видите следния екран:

Ако искате да стартирате веднага приложението, сложете отметка пред Launch vLite. За да завършите процеса на инсталация, натиснете бутона Finish (Край).

Честито, вече разполагате с инсталиран vLite на вашия компютър.
Настройка на vLite

След като инсталирахме програмата, идва време да разберем какви опции предлага. При първоначалното стартиране се появява отново лицензно споразумение, което отново трябва да приемете, ако искате да използвате програмата.

За да направите това, натиснете бутона I agree (Съгласен съм с лицензното споразумение). Ако не приемате условията, има и бутон I decline (Не съм съгласен).

След това ще видите следния екран:

Тук се посочват някои зависимости, от които се нуждае програмата, за да работи правилно. За да инсталирате нужните зависимости, натиснете бутона install (инсталирай). Ако някои от нещата са неактивни, това означава, че са вече инсталирани. Зависимостите, от които има нужда програмата са следните:

 • File System Filter Manager – помага за по-лесната интеграция на филтри в системата ви. Новите филтри са известни като mini-filters и се използват от анти-вирусните и други програми.
 • WIM Filter – позволява зареждането на image файл. Представлява малък драйвър, нещо като виртуално устройство, но без допълнителни букви за обозначаването му.

Това е началният екран на програмата:

Options / Меню настройки

Настройките, които предлага програмата за самата нея не са много. Има възможност за промяна на временната директория, в която се пази информацията, докато работите с програмата. За да я смените, натиснете бутона Change (Промени). Ще ви се появи explorer, чрез който ще може да изберете желаната от вас директория. Отдолу се показва информация относно свободното дисково пространство.
Останалите опции са:
– Load last session on browse – Зареждане на последната сесия при разглеждане.
– Skip image delete list – Пропуска image delete списъка.
– Disable component dependency checkup – Забрана на проверката за зависимост на компонентите.
– Do not copy the preset on the ISO – Не зарежда предварителните настройки на диска.

Language / Избор на език

От тук може да зададете локализация на програмата. Изборът на наличните езици е сравнително голям. Сред тях са български, английски, руски, турски, немски, арабски, японски и други.

About / Относно програмата

Информация относно версията на програмата, автора, лиценза, уеб страницата и други.

Работа с vLite

За да започнете да модифицирате операционната система, първо трябва да посочите директорията, съдържаща инсталационните файлове. За целта копирайте файлове от Windows Vista DVD-то някъде на твърдия си диск. След това посочете това място в програмата. За да го направите, натиснете бутона Browse (Прегледай). Ще се появи explorer, с чиято помощ ще може да изберете желаната директория. Ще се появи следният прозорец:

Тук посочвате коя точно версия на операционната система искате да модифицирате. В нашият случай това е Windows Vista Home Premium версията. Отнема известно време докато се заредят файловете. Когато зареждането приключи се появява информация относно избраната от вас версия. За да продължите натиснете бутона Next > (Напред).

Task Selection / Избор на задачи

Тук може да изберете какви промени желаете да правите по операционната система.

 • Integration (Интеграция) – Възможност за интегриране на обновления, драйвъри и езикови пакети. Ще се инсталират само необходимите драйвъри. Останалите ще бъдат налични в кеша.
 • Components (Компоненти) – Възможност за премахване на компоненти от операционната система. По този начин ще си осигурите по-бързата й работа. Ще бъде по вашия вкус.
 • Tweaks (Допълнителни настройки) – Тук може да изключвате някои настройки като например User Account Control (Контрол на потребителските акаунти), Hibernation режима, изисквания към паметта и други.
 • Unattended Setup (Автоматична инсталация) – Възможност за въвеждане предварително на сериен номер, локализацията, клавиатурната подредба, името на потребителския акаунт и други. Това се прави с цел да не се налага да ги въвеждате по време на инсталацията.
 • Bootable ISO (Зареждащ диск) – Създава зареждащ диск, който направо да запишете.

Integration / Интеграция

Hotfixes (Обновления)

Това е доста добра опция – да интегрирате желаните от вас обновления и да не се налага след всяка инсталация да ги инсталирате ръчно. За целта натиснете бутона Insert (Добави). Ще се появи браузър, чрез който ще може да изберете обновленията, които ще интегрирате. Обърнете внимание, че се приемат само обновления със следните разширения: *.cab, *.msu. Ако вашите обновления са с друго разширение, ще имате затруднения с интеграцията. В долната част на екрана се появяват интегрираните вече обновления.

Drivers (Драйвъри)

Добавянето на драйвъри е идентично с добавянето на обновления. За да добавите драйвъри, натиснете бутона Insert (Добави). Ще имате възможност за избор дали искате да интегрирате единичен драйвър (Single Driver) или множество драйвъри, намиращи се в обща директория (Multiple Driver Folder). В първия случай ще бъдете попитани да посочите *.inf файловете на драйвъра, а във втория – директорията, където се намират драйвърите. В долната част на екрана отново може да видите интегрираните вече драйвъри.

Language Pack (Езикови пакети)

Тук може да добавите езиков пакет за желаната от вас локализация на операционната система. За целта обаче трябва да се сдобиете първо с езиковия пакет(и), които желаете да интегрирате. Те отново трябва да са с разширение *.cab. В долната част на екрана виждате интегрираните езикови пакети, в случая English (United States).

Components / Компоненти

Тук трябва да изберете възможностите или приложенията, които планирате да използвате, за да може vLite да запази необходимите файлове или компоненти. Възможните избори са:
– Aero Glass
– Internet Explorer
– Internet Information Services
– Windows Fax and Scan
– Windows Performance Index

След като направите избора си идва ред и на най-важната част от задачата ни – премахването на компоненти. Много е важно да запомните, че ИЗБРАНИТЕ КОМПОНЕНТИ ЩЕ БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ.

Компонентите са подредени по групи за по-лесната работа с тях. Сега ще разгледаме всяка една от групите и компонентите, които предлага:
1. Accessories (Аксесоари)

 • Accessibility – По-достъпна система благодарение на Accessibility инструментите като лупа, екранна клавиатура и други.
 • Mobility Center – Събрани на едно място най-често използваните опции от притежателите на преносими компютри – състояние на батерията, състояние на безжичната мрежа, яркост на екрана и други.
 • Paint – Добре познатата на всички програма за преглеждане и редакция на изображения.
 • Snipping Tools – Инструмент за снимане на десктопа.
 • Speech Support – Контролиране на компютъра посредством глас. Може да отваряте и затваряте програми, да сърфирате в Интернет, да въвеждате текстове и други. Не става дума за български език.
 • System Information – Приложение, показващо информация относно хардуера, софтуера и драйвърите на системата ви.
 • Welcome Center – Приложение, показващо какво ново притежава Windows Vista. Стартира се всеки път със стартирането на операционната система. Разбира се, това може да се ограничи.
 • Windows Sidebar and Gadgets – Системна лента, в която може да добавяте малки програмки, наречени Gadgets, вършещи различни дейности, като например натовареност на процесора, заетата оперативна памет, календар, часовник, времето в момента и още много други.
 • Wordpad – Добре познатото приложение за редакция на текст.

2. Drivers (Драйвъри)

 • Display adapters – Драйвъри за видео карти. Ако инсталирате собствени драйвъри за видео картата си, може спокойно да го премахнете. Не премахва хардуерната поддръжка за видео карти.
 • Ethernet network adapters – Драйвъри за мрежови карти. Ако инсталирате собствени драйвъри може да го премахнете. Ако притежавате nVidia Network Controller е добре да го запазите, тъй като драйвърите зависят от него.
 • Modems – Драйвъри за модеми. Ако инсталирате собствени драйвъри може да го премахнете. Не премахва хардуерната поддръжка за модеми.
 • Printers – Драйвъри за принтери. Ако инсталирате собствени драйвъри може да го премахнете. Драйвърите на някой марки принтери зависят от тях.
 • Scanners – Драйвъри за скенери. Ако използвате собствени драйвъри може да го премахнете. Някой производители използват части от вградените драйвъри.
 • Sound Controllers – Драйвъри за звукови карти. Ако инсталирате собствени драйвъри може спокойно да премахнете този компонент.

3. Games (Игри)

 • Game explorer – Добавя специална папка в старт менюто за по-лесното стартиране на игрите.
 • Inbox Games – В пакета са включени следните игри – Solitaire, Spider Solitaire, Hearts, FreeCell, Minesweeper, Purble Place.
 • Premium Inbox Games – Допълнителни игри – Chess Titans, Mahjong Titans, Inkball.

4. Hardware Support (Хардуерна поддръжка)

 • Internet Small Computer System Interface (ISCSI) – Начин за свързване към съхраняващи устройства по TCP/IP. Ако притежавате iSCSI устройства не го премахвайте.
 • Printer Support – Поддръжка на принтери. Необходимо е за поддръжката на факс и принтери.
 • Smartcards – Ако използвате SmartCard устройства на вашия компютър не го премахвайте. Това ще премахне и услугата smartcard.
 • Windows Mobile Device Center – С помощта на мобилния център може да синхронизирате съдържанието, да управлявате музикални и видео файлове, картинки и други с устройства, използващи Windows Mobile.

5. Languages (Езици)

 • Japanese, Korean, Simplified Chinese, Traditional Chinese – Пълна поддръжка на дадения език. Ако искате да използвате части от него, не го премахвайте.

6. Multimedia (Мултимедия)

 • Media Center – Обединява на едно място за по-лесен достъп и удобство вашите картинки, музика и видео файлове. Възможност за гледане телевизия на живо; отдалечен контрол.
 • Movie and DVD Maker – Организира и редактира видео файловете ви. Позволява записването им на DVD и споделяне през Интернет.
 • Sample Pictures – Примерни картинки, намиращи се в директорията Public.
 • Screensavers – Пакет от скрийнсейвъри. Включва следните скрийнсейвъри – Aurora, Bubbles, Mystify, Ribbons, Windows Logo, 3D Text, Windows Energy, PhotoScreensaver.
 • Shell event sounds – Пакет звуци, изпълняващи се при настъпване на дадено събитие в операционната система, например критична грешка, стартиране на системата и други.
 • SideShow – Технология, позволяваща на производителите на преносими компютри да включат втори дисплей в следващите поколения модели.
 • Sound Recorder – Просто приложение за запис на звук.
 • Wallpapers – Примерни картинки за работния ви плот.
 • Windows Calendar – Лесен за използване календар. Това няма нищо общо с календара, който се появява в менюто при часовника.
 • Windows Media Player – Медийният плеър по подразбиране в операционната система. Необходим е за Media Center.
 • Windows Photo Viewer – Програма за преглеждане на картинки.

7. Network (Мрежа)

 • Connect to a network projector – Позволява свързване и прожектиране към мрежов проектор.
 • MSN installer – За MSN Интернет достъп.
 • Remote Desktop and Assistance – Възможност за свързване към вашия компютър виртуално през Интернет, чрез джобен компютър или смартфон. Когато се свържете получавате пълен контрол над мишката и клавиатурата. Добре е да го премахнете или изключите по-късно от съображение за сигурност.
 • Remote Desktop Client – Приложение, позволяващо да се свързвате към други компютри. Използва се протоколът Remote Desktop.
 • Windows Collabration – P2P мрежа, позволяваща безсървърна връзка между компютри. Няма да се отрази на останалите програми, използващи P2P мрежата. Това е чисто Microsoft-ско приложение.

8. Services (Сервизи, услуги)

 • Application Experience – Осигурява съвместимостта и възможността за стартиране на по-стари приложения. Ако не използвате тази опция спокойно може да я маркирате за премахване.
 • Computer Browser – Компютърен браyзър, откриващ споделените ресурси на компютрите в мрежата.
 • Diagnostics – Диагностика за твърдия диск, оперативната памет и мрежата. Ако го премахнете няма да имате възможност да пингвате сървъри и да проверявате мрежовата си връзка. Ще показва, че не сте свързани в мрежовия център. Необходимо е за Realibility and Performance Monitor.
 • Distributed Link Tracking Client – Следи за създаването и преместването върху дискове и сървъри, форматирани под NTFS.
 • Error Reporting – Възможност за изпращане на възникналите грешки до Microsoft, за да започнат работа по отстраняването им.
 • Microsoft DFS Replication – Предоставя достъп на WAN-съвместими приложения до отдалечени файлове. Необходимо е за Windows Meeting Space.
 • Multimedia Class Scheduler – Разрешава на мултимедийните приложения да използват колкото се може по-малко централния процесор, без да изместват приложенията с по-нисък приоритет.
 • Remote Registry – Възможност за свързване и промяна на регистъра от отдалечено място. От съображение за сигурност е добре да се премахне или изключи.
 • Secondary Logon – Позволява стартиране на процес чрез друг потребител. Това помага на потребители с по-малко права да стартират програми като потребители, притежаващи по-големи права. Ако го премахнете командата „Run as Administrator“ (Стартирай като администратор) ще продължи да работи.
 • Task Scheduler – Позволява стартиране на задачи в определено време. Необходимо за Disk Defragmenter, System Notification Sounds, Language Bar, Windows Mobility „Connect to external display“ опцията.
 • Univeral Plug and Play (UPNP) – Някой програми го използват за автоматично отваряне на портовете си. Източник на атаки.
 • Volume Shadow Copy – Създаване на резервни копия на системата. Част е от „Възстановяване на системата“.
 • Windows Remote Management – Microsoft-ски WS-Management протокол, позволяващ на хардуер и операционни системи от различни производители да оперират заедно.
 • Windows Search – Ако премахнете това, търсенето при голям брой файлове ще се забави, но ще повишите производителността на операционната си система, тъй като точно индексирането на файловете отнема доста системни ресурси.

9. System – Системни

 • Disk Defragmenter – Вградено приложение за дефрагментиране на твърдия диск.
 • Help – Помощна информация относно операционната система и компонентите, които съдържа.
 • IMAPIv2 Burning Support – Вградена програма за запис на CD/DVD дискове.
 • Malicious Software Removal Tool – Програма, сканираща за шпионски софтуер като Sasser, Mydoom, Blaster и други.
 • Manual Install (Setup.exe) – Необходимо за инсталиране на операционна система чрез стартирането на setup.exe файлове. Ако бъде премахнато, единственият начин, който остава е от CD/DVD. Необходимо е за Windows Easy Transfer.
 • Microsoft Agent – Приложение, предоставящо интерактивна връзка с потребителя за по-лесна работа с компютъра. Нещо като помощните в офиса.
 • Natural Language – Прави възможно правилното функциониране на Speech Recognition и търсенето.
 • Parental Control – Родителски контрол, позволяващ на родителите да ограничават правата на децата си за използването на компютъра.
 • ReadyBoost – Разширява кеширането на системната памет. За целта се използват USB 2.0 устройства, SecureDigital (SD) и CompactFlash карти. Четенето от тях е с около 8-10 пъти по-бързо отколкото от твърдия диск.
 • Realibility and Performance Monitor – Монитор, следящ стабилността на системата ви. Чрез него може да разберете какво влияние оказват програмите, които използвате. Запазване на информацията в .log файлове.
 • Security Center – Информира дали имате инсталирана анти-вирусна програма, дали дефинициите са нови, дали обновяването на операционната система е включено, дали работи защитната стена и други. Предоставя съвети, помагащи за решаването на проблемите.
 • SuperFetch – Технология, използвана от операционната система да преценя коя информация да стои в оперативната памет за по-бърз достъп.
 • Sync Center – Синхронизация на файлове между отделни компютри, между мрежови сървъри и компютри и устройства, свързани с тях. Включва също и Briefcase (куфарче).
 • System Restore – Възстановяване на системата. Използва се за възстановяване към по-преден етап от работата на операционната система. Например ако сте инсталирали някое приложение или драйвър и нещо операционната ви система започне да се държи странно, е добре да се върнете в момента преди инсталацията. Отнема доста място от твърдия диск за запазване на предишните състояния на системата.
 • Tablet PC – Възможност за използване на писалка и управление на компютъра от екрана. За целта е необходим Touch Screen дисплей.
 • Windows Backup – Осигурява създаването на резервни копия на системата. Ако премахнете този компонент ще се премахне също и Restore Center.
 • Windows Defender – Приложение, защитаващо компютъра ви от следствия, причинени от шпионски софтуер. Например блокиране на изскачащи прозорци, забавена производителност и други проблеми, свързани със сигурността.
 • Windows Easy Transfer – Позволява на потребителите лесно да прехвърлят настройки и файлове от един компютър на друг. Необходимо е за обновяването на операционната система до Windows Vista, но не пречи на обновяването на операционната система.
 • Zip Folders – Показва zip файлове като директории в explorer-а.

Tweaks / Допълнителни настройки

Тук може да направите някои предварителни настройки, за да не се налага да ги правите след инсталацията. Отново са разделени по групи:

Security (Сигурност)

 • DEP (Data Execution Prevention) – Хардуерна и софтуерна технология, правеща допълнително сканиране на паметта, за да предотврати стартирането на зловреден код.
 • Diable AntiSpyware Realtime Protection – Забрана на защитата в реално време.
 • UAC (User Account Control) – Контрол на потребителските акаунти. Доста досадна опция, която всеки път, когато се опитате да инсталирате или премахнете нещо ви пита за разрешение.

System (Системни)

 • Hibernation – Режим, при който всичко, което правите в момента се записва в оперативната памет. Когато пуснете следващият път компютъра, всичко се възстановява.
 • Memory requirement – Както знаете, за да инсталирате Windows Vista е необходимо да имате минимум 512 MB оперативна памет. Това ще премахне проверката за наличното количество памет.
 • Power scheme – Настройка на схемата за захранването.

Explorer

 • Show extensions for known file types – Показване на разширенията на познатите файлове.
 • Show hidden files and folders – Показване на скритите файлове и папки.
 • Show protected operating system files – Показване на защитените системни файлове.

Unattended / Автоматична инсталация

General (Общи настройки)

 • Product Key – Въведете серийния номер, за да не го правите по време на инсталацията.
 • Skip Produvt Key – Пропускане въвеждането на продуктов ключ. В този случай се въвежда сериен номер за пробна версия и имате 30 дни да изпробвате операционната система.
 • Skip automatic activation – Пропускане на автоматичната активация.
 • Accept EULA – Приемане на лицензното споразумение.
 • Full Name – Въвеждате името си.
 • Organizastion – Въвеждате организация или компания.
 • Computer Name – Въвеждате името на компютъра си, с което искате да се разпознавате в мрежата.
 • Network – Избор къде се намира компютъра ви – в домашна мрежа, в работна мрежа или друга мрежа.
 • Protect your PC – Настройка на автоматичните обновления.
 • Skip user creation – Пропускане създаването на потребителски акаунт. В този случай ще влизате с Administrator акаунта.
 • Administrator password – Въвеждате парола за Administrator акаунта.
 • Administrator auto-logon counts – Брой автоматични влизания на администратора.

Regional (Регионални настройки)

 • UI Language – Избор на интерфейсен език. Ако сте интегрирали локализация за даден език тук е мястото да посочите, че искате да използвате точно нея.
 • Time and currency format – Формат на часа и валутата.
 • Keyboard or input method – Език на клавиатурата.
 • Timezone – Часова зона.

ISO / Създаване на ISO файл

Може да създадете и ISO файл на създадената от вас модифицирана операционна система, който може веднага да запищете на носител и да го изпробвате дали работи както сте искали. За да създадете ISO файл, натиснете бутона Make ISO, намиращ се в долния десен ъгъл на екрана. Ще се появи прозорец, питащ ви къде искате да запазите създадения файл.

Когато сте готови с всички настройки, натиснете бутона Apply (Приложи). При натискането му ще се появи следният екран:

Тук имате възможност да изберете между две опции:

 • Just apply the changes (Просто приложи промените) – Размерът на диска няма да се намали, а точно обратното – ще се повиши с няколко MB. Дискът ще съдържа всички версии на операционната система.
 • Apply and rebuid (Приложи и създай наново) – Този метод ще преработи и запази само избраната от вас версия на операционната система. Размерът на диска ще се намали значително.

Когато сте готови натиснете бутона ОК, за да започне процеса по преобразуването на операционната система.

Единственото нещо, което ви остава е да почаквате, докато приложението си свърши работата с отстраняването и евентуално добавянето на драйвъри и компоненти. Процесът отнема различно време в зависимост от това колко компонента премахвате или добавяте, както и от характеристиките на компютъра ви. Когато процесът приключи разполагате с една „по-добра“ операционна система.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари