fbpx
19.6 C
София

SEO – Избор на ключови думи и фрази

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Внимателно трябва да се проучат кой са най-търсените думи в областта към която е насочена дадената страница. За повечето ключови думи конкуренцията е много голяма, така че без предварително проучване няма да стане. Поради тази голяма конкуренция трябва да се набляга не на ключовите думи (защото това е обречена цел), а на ключови фрази с по 2-4 думи за всяка отделна страница от сайта.

Колко фрази трябва да се използват? Зависи колко страници има на сайта. Ако на сайта има 5 страници, не можем да използваме стотици фрази. Сайт от стотици страници не би трябвало да се спира на 20 фрази. Всичко е индивидуално и трябва да се прецени колко фрази биха били нормален избор, според размера на сайта и според тематиката му.

Кои фрази да използваме? Обикновено фразите, които са най-търсени и носят най-много трафик са най-целени от повечето сайтове, създавайки голяма конкуренция. Ако от скоро се занимавате с SEO (оптимизиране за търсещите машини) препоръчителен съвет е да се целите в не толкова известни и търсени фрази с цел да избегнете голямата конкуренция и така пак ще успеете да доведете задоволително количество нови потребители на страницата си като за начало. А вече с някакви потребители ако имате желание и ресурси може да се конкурирате за по-известните думи.

Колко начесто може да се вмъкват ключовите думи? Търсещите машини търсят страници които са свързани с търсената фраза, така че те предпочитат да видят тази фраза в съдържанието на страницата. Страници, които са с много картинки и снимки и с малко текст, много затрудняват машините да преценят за какво е страницата. Машините имат нужда от текст, затова е препоръчително страницата да има от порядъка на 250-300 думи, в които да са поместени ключови думи и фрази.

Пример как търсещатата машина разпознава текст при търсене с фраза:
търсената фраза е “red marbles” и машината вижда следното:

text text text red marbles text text text text text text red marbles text text text text text text text text text text text text text red marbles text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text text

Фразата „red marbles“ се среща 3 пъти за 50 думи което за машината е достатъчно показателно че страницата ви се отнася до търсената думи.

Нека сега да оптимизираме страницата и за “rubble balls”.

text text text red marbles text text text rubber balls text red marbles text text text rubber balls text text text text text text text text red marbles text text text text text text text rubber balls text text text text text text text text text text text text text

Ето как имаме за “red marbles” и за “rubble balls” по 3 срещания в текст от 50 думи и в същото време има достатъчен брой думи, за да има смисъл и това би дало положителни резултати при съответното търсене.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини