fbpx
15 C
София

SEO – Подаване на URL към търсачките

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Подготовка
Трябва да се приготвят някой материали преди да се започне добавянето на URL-то към, която и да е търсачка или директория. Подготовката, значи че трябва да напишете 25думи или по-малко описателен текст за целия сайт. Този текст трябва да съдържа 2-3 ключови фрази с които се надявате, че потребителите ще го търсят(използваните в съдържанието на сайта ключови думи и фрази).

Ако имате време не е зле да проверите от какво се интересуват хората и как точно го търсят. Страницата What People Search For има препратки към списъци които могат да се окажат от голяма помощ

Важно е да не се използва рекламен език. Така че ако продавате обувки бихте използвали:
Purchase athletic shoes, running shoes, hiking boots and other footwear plus try our cross country trail finder.

Доста успешно а не като:
World’s LARGEST online shoe store with the best prices from the greatest brands!!!

Основите
Веднъж вече като страница е оптимизирана за търсещите машини трябва вниманието да се фокусира върху добавянето на сайта към търсещите машини ръчно (в някой случаи не е нужно да качиш страницата и да чакаш търсещата машина да я намери) за да може да я намери.

Добавянето в търсещите машини е може би най-неразбраната част от популяризирането на сайта. Идеята да се добавя страница с помощта на някой програмен продукт или една единствена страница в много търсещи машини не е нещо необичайно.

Истината е че в Интернет има само няколко търсещи машини и директории в които си заслужава добавяне на URL. Търсачките които още предоставят безплатно добавяне на URL наказват или забраняват страници, които са регистрирани с автоматични софтуерни продукти. Всички главни директории си позволяват да имат човек, който да преглежда всяко подадено за добавяне URL.

Общата заблуда е, че подаването на страниците за добавяне на безплатните машини е нужно да се прави всеки месец с цел сайта да остане в списъците или да се покачи рейтинга му. Всъщност добавянето на страницата повече от 1 път неправи нищо освен, че някой машини могат да ви сметнат за спамери и да забранят или накажат сайта който добавяте. Добра практика е преди да се добиви сайта да проверите дали сайта ви вече не е в списъците на конкретната търсачка.

И все пак добавянето на сайта ви към списъците може да отнеме време. Макар и да се добавя за момент. На машината ще и е нужно време за да прегледа цялата страница.

Ако не сте търпеливи и искате бързи резултати трябва да се обърнете към платените такива услуги.

Експресно добавяне на сайт срещу заплащане
Повечето големи търсачки предлагат платени услуги. За експресно добавяне на страницата, за добавяне като платена реклама в топ10 или като google в страничен списък.

Alta Vista, FAST и Ask Jeeves/Teoma предлагат подобни списъчни програми. Цени от 30-40$ за URL и платената услуга е сила от половин до една година.

Известни платени услуги като тези на Overture, Google AdWords, Findwhat and Sprinks правят възможно почти веднага сайта да излиза в списъците, но трябва да се реши с какви ключови думи ще бъде намиран и на каква позиция искате да се появи. Услугите са базирани на плащане на влизане на потребител. Заплащането се отнася само за една страница от сайта ако искате целия сайт т.е. всички страници ще трябва да се заплати за всяка страница по отделно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини