WinAVI Video Converter – кратко ревю

0
135

Интернет пространството е достатъчно обширно, за да може всеки начинаещ да си намери подходящия софтуер, за да се захване с видео конвертиране. Още повече сега, когато нещата с DVDтата се поуспокоиха и много различен софтуер свързан по един или друг начин с тях е достъпен почти навсякъде. Както платен, така и безплатен.

Беше време, когато процеса на конвертиране на видео формати от един към друг изглеждаше много сложен, отнемаше много време и изглеждаше, че задачата на конвертиране може да бъде изпълнена само от хора, които наистина са запознати с това, което правят. Е, времената се менят. Сега вече почти всеки, който притежава компютър и умения за търсене в Интернет е в състояние да извърши тази задачка и резултата от самото конвертиране ще бъде много добър от гледна точка качество на продукта. Всичко това благодарение на големия набор от чудесни програми занимаващи се с тези функции.

Тук е момента да обясним малко по-подробно функциите точно на една такава програма.

WinAvi Video Converter е програмата, която идва в помощ точно на тези потребители, които не искат да се занимават с търсене и избор на различните програми, които предлагат опцията за конвертиране. Продукта разполага с всичко необходимо, за да се извърши едно бързо и лесно конвертиране. Всичко тук е максимално опростено и действията се извършват с минимален брой кликвания на мишката (кой не си е мечтал за това). Стига вече с търсенето в интернет за това кой е най-добрия видео компресиращ или декомпресиращ софтуер или за битрейтове, резолюция и т.н.

WinAvi Video Converter предлага на-използваните и основни видове на видео конвертиране, от които се нуждае средностатистическият потребител. С други думи: конвертиране от AVI към DVD/VCD/SVCD/WMV, от MOV към AVI/WMV/RM и не на последно място от DVD към AVI. Списъка от файловете които се подържат е доста обширен и включва AVI, MPEG/MPG 1/2/4, VCD/SVCD/DVD, DivX, ASF, WMV, RM, MOV, MP4 и SWF.

Освен опцията за конвертиране, която ще се извършва, програмата дава възможност и за запис на резултата след завършването на процеса. Ще можете да запишете DVD, VCD или SVCD. Необяснима е причината, поради която хората разработващи тази програма не са включили опция за запис на всички видове конвертирани файлове.

Интерфейса на програмата е много приятен и няма сложни менюта, които вместо да ви помагат, ви объркват. Почти всеки потребител би се справил без особени проблеми. Иконките са подредени в зависимост от популярността си и менютата за AVI и DVD стоят изведени постоянно. Бутоните за WMV и RM са по-мънички, защото те не са от тези, които се налага да използваме често, когато говорим за видео конвертиране.

Работата с менютата и опциите на WinAvi Video Converter е доста лесна и почти не можете да се объркате. Просто изберете типа задача, който желаете и ще изскочи попъп прозорец. Опциите, които той предлага ще бъдат за избиране на source file (файла, който ще бъде конвертиран), output directory (директорията, в която ще бъде записан) и формата DVD (DVD, VCD, SVCD, KVCD, MPEG1 или MPEG2). След избора, ще можете да направите и advanced (допълнителни) настройки).

Настройки на енкодинга

Както и настройки на детайлите

Без значение какъв тип ще избирате, за да конвертирате ще имате възможност да правите настройки на енкодинга и детайлите. Когато работите с WMV ще можете да избирате различен енкодинг, както и да променятеframerate или да запазите оригиналния, ще можете да коригирате големината на картината, да променяте и правите настройки по аудиото (audio rate), да си „играете” с качеството, което ще може да раздели файла на няколко отделни парчета или да го запази едно цяло както и др.
Работейки с програмата ще можете да откриете и подробно да се запознаете с всички опции, които тя предлага.

Избирайки работа с AVI файлове нещата не стоят по много по различен начин от описаното до тук. Разликата тук е, че ще можете да избирате и да правите енкодинг и на аудиото, както и на всичко останало. Тествайки програма и използвайки MP3 енкодер резултатите бяха учудващо добри от гледна точка качеството на получения продукт. Освен това ще можете да коригирате и битрейта на аудиото, както и да включите или изключите по ваш избор опцията DirectAC3, която е включена по подразбиране. Запознавайки се с програмата ще откриете и другите опции, които тя предлага.

Стигайки до работата с DVD формат ще кажа, че той е най-труден за настройка, защото ще се налага да настройвате много различни опции между които chapter lengths, target format, video size и др. При конвертиране в DVD потребителя има много опции, които да избере между които са конвертиране в DVD, MiniDVD, VCD, SVCD, KVCD или MPEG1/2. Тук advanced опциите не са същите като при работа с други формати и като пример ще можете да откриете разликите избирайки като краен формат VCD, който предлага малко опции в сравнение с MiniDVD формата.

Преминавайки към работата с RM формат ще откриете още нови опции в менюто advanced, които ще трябва да конфигурирате. Като пример ще посоча аудиото и видеото, както и формата на RM, който може да бъде RM_VBR или RM_CBR, RM_VBR_QUALIY, който от своя страна ще зависи от формата на получения файл – RM или RMVB. Заложеният по подразбиране енкодинг е RM_VIDEO8, но също така ще можете да избирате и RM_RVG2SVT, RM_VIDEO9 или RM_VIDEO10.

Менюто за избор на енкодинг (Encoding) ви дава възможност да настройвате картината като ще можете да си „играете” с aspect ratio, picture clip, ще можете да избирате audio и subtitle stream, ще можете да правите картината „по-мека” или дори да я обръщате на обратно. Всичките настройки, които променяте ще можете да проверите в отделен прозорец, за да се уверите дали извършваните промени са точно тези, които желаете. Така ще можете да постигнете оптимален резултат.

В менюто за детайли (Detail) ще намерите информация за източника (файла, с който ще работите). Там има три вида информация за този файл:
Първо: File Info – големината на файла (File size), времетраене (Playtime), колко са всъщност файловете (видео или/и аудио)
Второ: Video Info – видео кодека (Video Codec), Aspect Ratio, Framerate и Video bitrate
Трето: Audio Info – аудио кодека (Audio Codec), битрейт на аудиото (Audio Bitrate), каналите (Channels) и Sample Rate.

Освен видео форматите включени в програмата, WinAvi Video Converter разполага и с опция, която ще ви позволи да добавите още такива. Естествено обаче, че конвертирането и на новите формати ще зависи изцяло от опциите предоставяни от програмата.

Ако си закупите програмата, ще се сдобиете и с опцията за запис на DVD. Ще можете да записвате DVD-та много лесно и с необходими минимални настройки. На DVD с програмата ще можете да записвате само DVD5 файлове, ще можете да настройвате скоростта на запис (по подразбиране тя ще бъде максимална), както и да именувате създадения от вас диск. Също така WinAvi Video Converter разполага и с опция компютъра да бъде автоматично изключен след завършване на конвертирането на избрания файл. За съжаление опцията не работи при запис на такъв.

В заключение и накратко ще кажа няколко положителни и отрицателни черти на програмата като цяло.

Към положителните отнасяме:

Невероятните резултати от конвертирането в частност при работа от DVD към AVI. Качеството е перфектно и цялата процедура се извършва доста бързо. (VOB от 1GB. се конвертира за около 10 мин.)

Работата с програмата не изисква почти никакви специални знания и умения. Общо взето, ако не ви се занимава, използвайки опциите по подразбиране ще останете учудени от добрите резултати, които ще получите.

Ако по някаква причина процеса на конвертиране бъде прекъснат е добре, че файла може да бъде използван. Програмата си го „завършва” до там, до където е спрян процеса и можете да го гледате без проблеми.

Надеждност на процеса на конвертиране. Почти без загуби на дискове.

Отрицателни черти:

Процесора се използва на максимум (100%) по време на работа и конвертиране.

Друг недостатък е, че когато ползвате трайл версията на програмата, файловете които получавате след конвертиране са маркирани с логото на програмата, което никак не е удобно и приятно.

Друг недостатък (ако може да се отчете като такъв) е несъответствието във времето, което програмата показва като оставащо за завършване на зададената задача.

Ето няколко скрийшота:

Превод ostavime

ДОБАВИ КОМЕНТАР

Коментирай това преди всички други

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за