Таблет? Ултрабук? Наистина ли Samsung Galaxy Tab S4 е хибридът, който чакахме?

1
3856

Tablet? Ultrabook? Be productive – it’s Galaxy Tab S4!

Phone? Tablet? Feel free – it’s Galaxy Note! Помните ли тази реклама от 2011 година на оригиналния Note? Считан за първия комерсиално успешен пример за т.нар. phablet?

Ако трябва да представим Samsung Galaxy Tab S4 в същия дух, би прозвучало приблизително по този начин: Tablet? Ultrabook? Be productive – it’s Galaxy Tab S4!

Само че нашата цел не е да промотираме Galaxy Tab S4 – Samsung едва ли се нуждае от нашата помощ за целта, след като само през 2017 година похарчи около 4 милиарда долара от маркетинговия си бюджет за реклами. Нито имаме някакви идеологически тежнения по отношения на корейския гигант.

Затова пък подобно устройство неминуемо предизвиква както интереса ни. A и желанието да дадем обективна, максимално полезна за търсещите информация потребители представа за силните и слабите му страни. Kоето е предимство на всеки етап от проучването и придобиването на нови джаджи.

Ключови параметри
  • Qualcomm Snapdragon 835 Octa Core (2.35GHz + 1.9GHz) процесор
  • 4GB памет
  • 64 или 256GB вградена памет; поддръжка на до 400GB microSD карти
  • 13-мегапикселова задна и 8-мегапикселова предна камера
  • 802.11ac MIMO Wi-Fi, Bluetooth 5.0
  • LTE версия
  • Android 8.1 (ъпгрейд до Android 9.0 на по-късна дата)
Таблет, който се представя за ултрабук (таббук? ултраблет?) – това ли е Galaxy Tab S4?

И което е по-важно – доколко добре се справя? Без да пестим място за всички несъвършенства на тази концепция или изпълнението й от страна на Samsung, можем убедено да заявим, че Tab S4 впечатлява с всеки свой компонент и във всеки аспект. Kато започнем с естетичния и стигнем до коефициента на полезно действие, щом веднъж свикнете с клавиатурата му.

Ориентиран към хората, които се нуждаят от устройство, което е по-леко и мултифункционално от ултрабук. И все пак има клавиатура (и писалка). Galaxy Tab S4 е новият 10.5-инчов флагмански таблет на Samsung, прицелен в пазарния дял на iPad Pro. Но не и на евтините Windows хибриди или премиум Chromebook предложения, който поддържат едновременно както уеб, така и Android приложения. По простата причина, че с начална цена от €700 / $650 (без клавиатурата, а без нея S4 е 100% таблет) Tab S4 е всичко друго, но не и евтино устройство. Дали обаче е оправдано?

Споменавайки iPad Pro, след като бъде окомплектован с клавиатура, Wi-Fi версията на Tab S4 ще ви струва едва $10 по-малко от 10.5-инчовия iPad Pro с безупречната Smart Keyboard на Apple (вярно, без Apple Pencil).

Или иначе казано $800 – значително по-висока цена от тази за нелош преносим компютър и таблети със сходни спецификации като MediaPad M5 10 на Huawei. Дали си струва?

Краткият отговор е… да! Защото, макар да е „ограничен“ оперативно до ресурсите и интерфейса на Android 8.1, Tab S4 действително взима най-доброто от два свята, а дори бихме казали от три.

Според основното предназначение, за което би го ползвал, различният потребител би изтъкнал различни ключови характеристики на S4, даващи му предимство пред директните и потенциалните конкуренти, които няма да изреждаме тук.
Ако питате графичен дизайнер, например, усъвършенстваният S Pen stylus с неговия 0.7 mm връх и 4,096 нива чувствителност на натиск несъмнено ще обере лаврите.

Още повече, че за разлика от клавиатурата, която, както вече стана дума, ще трябва да закупите отделно (срещу $149), Tab S4 идва с S Pen stylus. Изящна, лека, отлично прилягаща в ръката писалка с нежен връх за прецизно транспониране на всеки щрих и движение, която не отстъпва на популярната сред дигиталните артисти Surface Pen.

Макар да не може да се използва като дигитален коректор, новият S Pen stylus поддържа Air Command функционалност, което е още едно предимство.

Освен за рисуване, писалката може да се използва за скрийншот анотиране. За създаване на бележки, подписване на документи и в общи линии за всичко, което се очаква от един дигитален писец.

Когато не я използвате, можете да я прибирате в предназначения за тази цел държач. Той се намира от лявата страна на клавиатурата. Може би не най-ергономичното решение на Samsung, поне докато не свикне човек.

Говорейки за аксесоари стигаме и до следващото. Клавиатурата изпълнява и функцията на поставка с една единствена, фиксирана позиция, и калъф за таблета. Освен нея обаче вероятно ще поискате да разполагате и с Bluetooth мишка за максимално десктоп изживяване. За съжаление малко изненадващо, Tab S4 не разполага с тракпад.Но пък имате сензорен екран и писец. Може би това е причината.

Изживяване, възможно благодарение на Samsung DeX, но, както вече стана дума, не и без Book Cover Keyboard и Bluetooth мишка, с която най-малкото ще достъпвате функции, включително мигновено затваряне на приложения, които иначе изискват дълго задържане и по този начин спъват естествения ритъм на работа.

Няколко думи за Samsung DeX в случай, че нямате впечатления от десктоп дистрибуцията на Android на Samsung, която направи своя дебют през 2017 година.

Подобно на Galaxy S8 и S8+, които бяха първите устройства на Samsung, съвместими с DeX (чрез DeX Station), S4 е първият таблет с DeX поддръжка, при това интегрирана. Всичко, което трябва да направите, за да превърнете S4 в декстоп утройство, е да активирате DeX режим на работа, позволяващ лесна навигация между прозорци, браузер табове и работна лента по добре познатия ни, високопроизводителен начин.

С DeX и осем-ядрения процесор, захранващ Tab S4, използването на устройството за работа действително става лесно като детска игра – можете спокойно да жонглирате между дузина отворени приложения, имайки свободата да променяте размера им, да ги размествате както намерите за добре, да използвате във full-screen режим един от тях, както и да прехвърлите изображението върху външен телевизор или монитор, без да почувствате претоварване на системата. Какво повече би искал човек, когато използва мобилното си устройство като работна станция?

В този смисъл DeX безспорно е един от големите козове на Tab S4. Същевременно трябва да отбележим, че технологията изпреварва съдържанието и на този етап оптимизираните за таблети приложения остават малко, а съществуващите не са създадени, нито оптимизирани за Tab S4 в DeX режим.

На въпроса, какво още бихме искали от Tab S4, бихме отговорили, вероятно от името на повечето  от вас: да е красив! Все пак е Samsung и го поставяме редом с iPad Pro – трябва да бъде красив, фин, елегантен, да изглежда и да се усеща като луксозна вещ, да възпроизвежда спиращи дъха изображения и видео, да създава наслада, защото, нека не се лъжем, досегът до високотехнологични джаджи доставя удоволствие, съпоставимо с някои от най-важните за хомо сапиенс физически изживявания.

И е! Galaxy Tab S4 е всичко това, като започнем с изцяло стъкленото покритие отпред и отзад, на което да се любувате до момента, в който не го покриете с отпечатъци от пръсти. В името на изчистените форми Samsung дори за пожертвали прекомерното брандиране.

Galaxy Tab S4 е тънък (7.1mm) и лек (482g), с обичайните за таблет физически бутони, слот за microSD карта, 3.5mm аудиожак и USB-C порт за бързо зареждане, плюс конекторите за сдвояване на таблета с клавиатурата откъм дългата му страна.

 

Колкото е красив изключен, още по-трудно ще ви бъде да откъснете поглед от Tab S4, когато е включен и попаднете под въздействието на впечатляващия 2560 x 1600 287PPI AMOLED дисплей, за който няма да е преувеличено да заявим, че е един от най-добрите дисплеи на годината в този продуктов сегмент. С още по-минималистична рамка, в сравнение с миналогодишния Galaxy Tab, свръх богата и наситена цветова гама и 463 нита яркост – много над средните за таблет (отстъпвайки пренебрежимо единствено на iPad Pro), възпроизвежданата от 16:10 дисплея на S4 картина в максимална степен поглъща зрителното поле.

Заслуга за пълноценното медийно преживяване имат и 4-те Dolby Atmos спийкъра, настроени от AKG и разположени в четири краища на таблета.

В случай, че бихте искали да използвате S4 за заснемане на изображения и видео, камерите няма да ви разочароват.

Oсновната 13-мегапикселова може да снима 4K видео с до 30 fps, а предната поддържа 1080p HD, което е повече от достатъчно.

Също отпред са разположени сензорите за ирисово и лицево разпознаване.  Те работят добре и при почти пълен мрак. Но все пак не са безгрешни. Тоест вероятността да се подразните, че собственият ви S4 не ви разпознава по начина, по който сте отпуснали глава назад или сте се смъкнали надолу в геймърския си трон, е съществена.

Период на адаптация вероятно ще имате и с клавиатурата на устройството, най-вече поради малкия размер на клавишите, които биха могли да са неудобни за човек с по-големи възглавнички и по-тромави пръсти.

Разбира се, някаква форма на дискомфорт и нагаждане се проявява всеки път при смяна на клавиатура. Шансът да „опитомите“ тази на Tab S4 и да постигате обичайната скорост, с която пишете имейли от нормална клавиатура, е много голям.

По-неприятното е, че поради липсата на подсветка при оскъдно осветление въвеждането на грамотен текст чрез клавиатурата се превръща в още по-голямо предизвикателство.

Тук обаче на помощ идва умалената on-screen клавиатура. От Samsung находчиво са я направили достъпна чрез бутон. Удобно решение, когато искате да добавите емоджи, gif или стикер. Или пък да използвате гласово въвеждане. В този ред на мисли, гласовият асистент на Samsung, Bixby, ще бъде добавен чрез ъпдейт през 2019 година. И надали ще може да се ползва на български.

И след като вече придобихте представа в колко много роли можете да използвате Tab S4, неминуемо стигаме до един от най-важните въпроси, когато говорим за преносимо устройство. Колко време ще можете да го използвате в движение? Преди да се наложи да го включите към захранване, било то в мрежата или във външно такова.

Снабден е с масивна 7,300mAh батерия. Оттам идва и почти цялото му тегло. 482g за Wi-Fi и с грам повече за LTE версията. Samsung Tab S4 безпроблемно ще работи във високопродуктивен режим (комбинация от видео и офис приложения, например) около 16 часа, колкото и обещават от Samsung (гарантирани при консервативно потребление. Когато е със спрян GPS, Bluetooth и при 50% яркост на екрана.

Означава ли това, че Galaxy Tab S4 е идеалният Android таблет? И да не е, може би тъкмо това е устройството, което в най-голяма степен се доближава до представа за такъв, особено ако имате за цел да го използвате за работа.

Въпреки това имайте едно наум. От Samsung са се справили наистина блестящо и овациите за Tab S4 са напълно заслужени. Може обаче да изпитате значителни ограничения по простата причина, че оптимизираните за таблет приложения не са много. А тези с официална DeX поддръжка са дори още по-малко.

Galaxy Tab S4 Official TVC: Made for supertasking

 

Galaxy Tab S4: Official Introduction


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари