fbpx
33.6 C
София

Неповторимото 8К изживяване с QLED от Samsung

Най-четени

Мина известно време от както Samsung представи за първи път официално един от първите телевизори в света, работещи в резолюция 8K, и на практика първия QLED модел, работещ с нея. Новият телевизор QLED 8K е екипиран с най-модерните технологии, рекордна резолюция, изкуствен интелект и различни IoT възможности, той вече е на пазара в България, а ние имахме привилегията да сме една от медиите, успели да го тестват отблизо.

Дизайн

Впечатляващ. Това е думата, която пълно и най-бързо може да опише модела. Още преди изобщо да бъде пуснат, той се отличава с много стилен, минималистичен дизайн с пределно тънки рамки и дебелина, която го прави отличен за поставяне на стена. В нашия случай разглеждахме 65-инчовата версия на 8К телевизора, която беше разположена стабилно на доста дълга маса. Благодарение на крачетата, които идват в комплекта, моделът стои доста устойчиво, няма опасност да бъде съборен, а както преди при някои от премиум моделите на Samsung – голяма част от хардуера на модела е изнесен в допълнителна кутия, от която към телевизора отива само един тънък, почти невидим кабел.

Но за това след малко. Огромният, както в технологично, така и във физическо отношение модел идва при нас с максимална дебелина от 3,2 см и рамки, които са едва 1,2 см.

Цялостното качество на изработка е отлично и доста приятно на допир и лично аз бих поставил телевизора на стена, където ще стои буквално като картина с помощта на специалната VESA стойка, която трябва да бъде купена допълнително. No Gap One Mount позволява да поставиш телевизора на стената с незабележимо разстояние от нея.

Но да не губим повече време, да пускаме телевизора и да видим какво е това 8K резолюция.

 

8K

Каквото и да си говорим за този телевизор от топ-линията на корейската компания, най-големият акцент при него е резолюцията. Разбира се, другите технологии също заслужават внимание, но първото, което ни интересуваше бе това. Наистина ли си заслужава. Може би няма много смисъл да ги говорим за пиксели, както и за това, че ако при 4K имаме цели четири пъти Full HD резолюция, то тук достигаме до впечатляващата 7680х4320 пиксела.

Точките са толкова малки, че едва се виждат, дори от много близо, а това определено се отразява и при цялостния облик на екрана. Интересното сравнение, което показва, че ако при Full HD имаме 2 073 600 пиксела, а тук 33 177 600, само може да подскаже за какво ще става въпрос, но наистина има значение. Картината е повече от впечатляваща. Всички кадри, които могат да се видят на такъв екран са буквално спиращи дъха, но тук идва едно може би немалко предизвикателство.

Съдържанието

„В момента няма достатъчно 4K съдържание, за да го гледаме на телевизорите си, какво остава за 8K. Защо ви трябва такъв телевизор?“ Този въпрос може да се чуе от всеки средностатистически технологичен фен, който традиционно намира „най-доброто“ решение за себе си, купувайки си най-прагматичното решение на пазара. И в това няма нищо лошо – така мислех и аз, когато за първи път чух за 8K телевизор.

Истина е обаче, че като компания, свикнала да налага иновативни технологии за първи път на пазара, от Samsung доста добре са премислили нещата и решават този проблем по няколко начина.

Новите неща в телевизора изобщо не се ограничават до резолюцията, на която работи екрана. Благодарение на изкуствения интелект има възможност за доста качествен Upscaling, с който всяко съдържание може да засияе по невиждан към момента начин. Благодарение именно на 8K AI Upscaling, Samsung QLED 8K TV подобрява качеството на съдържанието за още повече детайли, подсилвайки ефектите, за да можеш да се наслаждаваш на ясни и прецизни изображения.

Без значение е дали даден потребител гледа съдържание чрез услуга за видео при поискване, HDMI, USB, или дори мобилно споделяне, Quantum Processor 8K разпознава и преоразмерява съдържанието, за да се показва в 8K качество. Всъщност, усъвършенстваната с изкуствен интелект технология 8K AI Upscaling е разработена с цел да подобри както качеството на картината, така и на звука – независимо от оригиналното качество или формат на източника.

Останахме без каквито и да е колебания, че телевизорът хардуерно се справя доста добре с оптимизирането на резолюцията на картината и че съвсем скоро на разположение ще имаме не толкова малко 8K съдържание

И да, надали скоро ще гледаме българска ефирна телевизия при такива условия, но в следващите месеци ще има не малко канали в такава резолюция, а съдържанието в 8К вече не е чак толкова екзотично в Youtube.

Същевременно, някои от най-големите играчи при стрийминг услугите изобщо не подминават 8К като значимост и скоро също ще имат подобна продукция. Първото спортно събитие, което ще бъде излъчено толкова детайлно, ще е Олимпиадата в Токио догодина, а не малко компании като Netflix вече дори заснемат част от продукцията си в 8K.

Картината обаче не е само резолюция

Тук това е много важно. Освен рекордната резолюция и големина (телевизорът освен в тестваната 65-инчова версия, вече има 75 и 85-инчови варианти), предлага невероятно качество със своята QLED матрица. Запазената марка на Samsung се характеризира и с дълбоки нива на черното и HDR+ оптимална яркост до 3000 нита, благодарение на използването на квантови точки за подобряване на качеството на картината.

Телевизорите поддържат топ ниво на представяне независимо къде е седнал зрителят – цветовете и картината запазват постоянно качество от всеки зрителен ъгъл.

Ambient Mode

Едно от много хубавите неща в този телевизор е въпросният Ambient Mode. Благодарение на него, телевизорът може буквално да се слее с вашата стена, като на екрана се изобразява снимка на декора, който на практика е зад него. С Ambient Mode можеш да украсиш стаята си с артистично съдържание, както и с полезна информация от Мрежата, и да добавиш собствени снимки.

Благодарение на този режим няма да забележиш телевизора на стената, защото той се слива идеално с фона й и дори може да възпроизвежда лека фонова музика.

Невидимото е красиво

Една невидима връзка е всичко, което ти трябва. След като всички тези преплетени кабели, включително захранващият кабел, вече са събрани в едно и не се виждат, телевизорът се слива перфектно с интериора ти. А най-хубавото е, че разполагаш с необходимото ти пространство, за да подредиш стаята си така, както искаш. Това че тази част от хардуера е изнесена настрани, позволява за потребителите четири HDMI 2.0 порта, три USB, както и Bluetooth и Wi-Fi свързаност.

Дистанционното на телевизора също заслужава внимание

То е доста стилно, метално, с много малко копчета върху него, които не ограничават възможностите ти за управление. Интересна е функцията One Remote Control, с която управляваш различни периферни устройства само с едно дистанционно, лесно за намиране и лесно за използване.

8K телевизорът е и умен

Остана малко настрана, но непременно трябва да кажем, че уникалният Q900R е умен телевизор, работещ с операционната система Tizen, която – както успяхме да се убедим – в последно време е претърпяла не малко развитие в много позитивна посока. Най-важното е, че тя е много бърза. По никакъв начин работата на телевизора не се забавя, а преминаването между менютата и различните приложения става за секунди. Споменавайки ги, непременно трябва да отличим и броят им, който вече е доста голям и на практика има всичко, за което можете да се сетите. Впечатляваща е възможността за гласово управление, с което на практика в един момент дистанционното няма да ти трябва… колкото и да е красиво.

Полеви тест

Колкото и да говорим за характеристиките на телевизора, както и за невероятните му възможности, едно от най-важните неща при теста на подобен продукт е да се опитаме да гледаме като да продукт, който вече сме купили и използваме в ежедневието си. И тук нещата придобиха доста смисъл. На първо място още преди да бъде пуснат, телевизорът изглежда страхотно. Ambient Mode наистина има значение и благодарение на него, моделът изглежда страхотно във всяка среда, в която е поставен. Той е атрактивен и без да бъде пускан, а пуснете ли го – става още по-интересно. Пробвахме телевизора с различно 8K съдържание, където съвсем очаквано се представи безапелационно.

Интересно за мен беше гледането на съдържание в по-ниска резолюция. При спортно съдържание, екранът, работещ на 120 Hz, се справи чудесно, без никакво размазване при движението на играчи

Хубаво е да се отбележи, че когато имаш толкова голяма резолюция, може да я използваш и на части. Спокойно можете да гледате повече от едно спортно събитие, като всяко едно остава с доста добро качество, което се вижда чудесно заради големия размер.

Друго много важно за мен бе, разбира се, поведението на телевизора при гледане на филми. И тук без никакви забележки, най-вече защото черното е чудесно, а QLED се представя на обичайното високо ниво като цяло. За отбелязване обаче е и това, че дори да пуснеш нормална телевизия, излъчвана на много ниска резолюция, благодарение на Upscaling-а нещата остават отлични.

В крайна сметка

Няколкото ми срещи с първия телевизор, работещ в тази резолюция и продаван в България, ме накараха да променя мнението си. Този модел наистина не е за всеки. Факт е обаче, че пионерите трябва да се уважават, а същата реплика съм я чувал, както за 4K, дори и за Full HD, което в момента вече ни се струва твърде малко. Новите технологии се развиват и не чакат никого.

От възможностите ни и от желанията ни зависи дали наистина искаме да имаме най-доброто в момента или да се задоволим с оптимално прагматичното за нас и бюджета ни. Добрата новина за всички обаче е друга. Щом на пазара вече имаме подобен модел, щом той се продава в България, то не е далеч времето, когато това ще стане масово. А това означава, че се задава нещо наистина жестоко.

 

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei Watch GT 4 – среща на модата и иновациите около вашата китка

Съвсем не изненадващ е фактът, че  Huawei разполага с една от най-мощните екосистеми, когато става въпрос за носими устройства. Всяка година компанията обогатява своята...

Подобни новини