Ревю на безогледалния фотоапарат Samsung NX Mini

0
229

Дизайн и ергономичност
Samsung разшири гамата си от цифрови фотоапарати, представяйки новата система NX Mini. Към момента в тази линия има само един фотоапарат и чифт обективи, но резултатите от проучване дават повод за изразяване на предложението, че историята ще бъде продължена и доста интересна.

Миниатюрен размер – това е един от основните козове на Samsung NX Mini. Дори и с троен вариообектив, фотоапаратът доста добре се побира в джоба на якето или в малка чантичка. Теглото на устройството е около 200 грама, което го прави идеално за всекидневна употреба.

Електричният дизайн – сребристата горна част на корпуса загатва за елегантност, а в други части за ретро или цифрова класика. Изборът на цветови вариант е ограничен до пет, включително и обикновения черен и елегантния бял.

На предния панел е монтиран байонета Samsung NX-M, помощната AF лампа за автофокуса (включва се от менюто) и вградената светкавица.В комплект с устройството пристига и външна светкавица, която се поставя в гнездото на горния край на рамката и се закрепва с един винт. За съжаление, посоката на светлината не може да се променя: фиксиращата конструкция не позволява въртенето на модула. При използване на външната светкавица, вградената се изключва автоматично.


До самата външна светкавица има и три бутона – за установяване на безжична връзка, включване на захранването и Спусъка.

Под предния капак от дясната страна на корпуса се намира гнездото за microSD картата памет, Micro-USB конектора и HDMI-изхода.
Акумулаторната батерия е сменяема, но нейното зареждане се извършва директно във фотоапарата, като в комплекта пристига кабел с USB-конектор и съответното зарядно устройство. С едно зареждане (2330 мАч), фотоапарата може да създава до 650 снимки – резултатът за безогледален модел е страхотен.

Фотоапаратът може да снима и да се зарежда едновременно, така че въпросът за броя на снимките се елиминира, ако в близост имате контакт до електрическата мрежа.

Сензорният LCD-екран може да се върти, а диагоналът му е три инча при брой на пикселите – малко повече от четиристотин и шестдесет хиляди. Технологията е капацитивна, а точността и отзивчивостта – страхотни.

Степента на свобода е една, тъй като конструкцията е оптимизирана за автопортрети. Ако завъртите екрана на 180 °, фотоапаратът самостоятелно ще промени настройките си: включително и определянето на лицата в кадъра и таймера.

На задния панел има пет-посочен джойстик (от него могат да се избират режимите на автофокуса, изобразяването на информация върху дисплея и др.) и пет хардуерни бутона, включително и за запис на видео.Функционалност
Матрицата с размер от 13.2х8.8 мм (един инч диагонал) създава 21-мегапикселови снимки, които могат да бъдат записани в RAW формат. Чувствителността варира от ISO 160 до 12800 с възможност за разширяване от ISO 100 до 25600.

Диапазонът на закъсненията на електронния затвор е от 30 секунди до 1/16000 има и ръчна настройка на остротата. Светкавицата се синхронизира със закъсненията до 1/200.

Управлението е оптимизирано за работа от екрана и е добре обмислено, тъй като почти всички параметри могат да бъдат променяни от едно меню.

Достъпни са софтуерни и приоритетни, както и ръчни режими на експозицията. За начинаещите е наличен и напълно автоматичен режим. Също така се предоставя и набор от предварително зададени настройки за снимане в различни ситуации, като например макро или силует и “изчислителни“ режими – HDR, Панорама, автоподобряване на портрета и т.н.

В режим на автопортрет, фотоапаратът разпознава намигането като сигнал за снимане.

Системата за контрастен автофокус заслужава похвала за способността си дори при много слаба светлина да осигурява яснота, като много от огледалните апарати с фазови датчици, въпреки че тук скоростта не е рекордна.

Както можете да видите, малката джаджа има практически всичко необходимо за един фотограф. За момента към системата има само два обектива – трикратен оптичен стабилизиран зум с фокусно разстояние примерно еквивалентно на 24-70 мм с диафрагма 3.5-5.6, както и “палачинка“ 24/3,5, с който фотоапаратът не може да се побере в джоба на горнището ви. При анонса на системата беше обещан обектив с фокусно разстояние от около 46 мм и диафрагма 1.8.

Кроп-фактор системата NX-М – x2,7 официално поддържа използването на  всички обективи от системата NX чрез специалния фирмен преходник.

Фотоапаратът може да записва Full HD видео със скорост до 30 кадъра/сек. На големия екран картината изглежда добра, детайлна и оживена. Благодарение на функцията Multi Motion, апаратът може да прави видеоклипове в стила Time-laps, избирайки времето за ускорение от пет, десет и двадесет пъти.

Samsung NX Mini е оборудван с безжичен мрежов модул и може да се управлява дистанционно от смартфони/таблети. Приложението Samsung Remote Viewfinder е пригодено за работа под платформите Android и iOS.

Също така, апаратът създава своя собствена Wi-Fi мрежа, така че маршрутизатор не ви е необходим. NFC-чипът опростява връзката с подходящото мобилно устройство.

Чрез удобното екранно меню можете да променяте основните параметри за снимане на фотоапарата, като избора на точки при фокусиране директно чрез докосване върху изображението.За пестенето на елктроенергията от батерията, можете да изключите екрана на фотоапарата.

Всъщност дистанционното управление е едно на ръка. Заснетият материал може да бъде изпратен по електронната поща, автоматично прехвърлен към вашия компютър, качен в Dropbox, Picasa или Flickr, а също така да бъде споделен и в социалните мрежи.

Samsung NX Mini може да работи като мрежова камера, например да наблюдавате детето си в спалнята. Достатъчно е да инсталирате мобилното приложение Baby Monitor и да свържете устройството към безжичната мрежа, осигурявайки за продължителната му работа стационарно захранване.

Транслацията е в реално време и при необходимост можете със смартфона да светнете лампата на автофокуса. Ако фотоапарата “чуе“ появил се звук (детето се е събудило и е започнало да плаче), то на смартфона ще ви се появи уведомление.

Качество на снимките
Съществува предубеждения, че малката матрица – това е несериозно. Но Samsung NX Mini е готов да поспори по този въпрос. Файловете за самостоятелна преценка са достъпни от този линк.

Кадрите са правени на открито под нормално природно осветление. Балансът на бялото в повечето ситуации се определя правилно. 20-мегапикселовия сензор позволява значително да се намали изображението при използването му за печат или екранно възпроизвеждане, при артефакти, които са видими при мащаб 100%, а иначе стават невидими.

Нищо чудно, че това го могат всички устройства.

Когато за първи път погледнах снимките, направени при ISO 6400 и 12800 си помислех, че е станала грешка и не се е променила чувствителността. Резултатите, особено като се има предвид размера на матрицата са поразителни.

От ляво – виждаме фрагмент от файл на Samsung NX Mini, а отдясно – от огледален фотоапарат с APS-C матрица (цената е около два пъти повече от тази на NX Mini, модел 2013), ISO е 6400 при 100% мащаб.

А това е резултатът при ISO 12800. Впечатляващо? Ясно е, че директното сравнение на ултракомпактния фотоапарат със сменяеми обективи и огледалния не е много удачно: това са различни устройства. Но приведения пример ясно показва успехите на инженерите и програмистите на Samsung.

Това е намалена версия на файла, а снимката е направена при ISO 12800. Приблизително така ще изглежда отпечатъка на съответния размер. Апаратът дори и в JPEG осигурява резултати, които са подходящи за любителите на печата във формат 13 х 18 см с минимална обработка, но при други ситуации си е по-добър RAW-форматът

Говорейки за RAW, файловете от NX Mini показват завидна устойчивост към експонацията и преекспонацията. Ето един пример за обработен кадър, заснет при слаба светлина и ISO 200 с недоекспониране в три етапа. С Adobe Photoshop Lightroom може да се извлече от много тъмно изображение доста информация, а шумът ще остане все още на приемливо ниво. Това свойство помага при снимане на висококонтрастни сцени, когато трябва съзнателно да избирате между необходимостта от активиране на HDR-технологията (което не винаги е възможно) или да оставите извличането на детайлите от “невярно“ експонираните области на етап пост-обработка.

В заключение – още един пример. Кадърът е създаден при слаба светлина и ISO 6400 с преекспониране в три степени на експозицията. Обикновено, подобно експониране е пагубно за жълтия цвят дори и при фотоапаратите с APS-C матрица, но простата манипулация с Photoshop, жълтите (както и сините) цветове се възстановяват до приемливо ниво. Възможността за извличане на полезна информация от преекспонирана област е особено полезна при снимане на зимни пейзажи, когато при тъмните обекти се намира незначителна част от рамката, но детайлите в тях са важни за един фотограф.

Обобщение
Инженерите на Samsung са успели да създадат един много малък фотоапарат със сменяеми обективи. Той изглежда страхотно и е лесен за работа. Въпреки размера си (на корпуса и матрицата), той е много сериозен инструмент в правилните ръце за изпълнението на широк спектър от творчески идеи.

Ако искате да си купите лек и компактен фотоапарат за всекидневна употреба, обезателно включете в списъка с кандидатите за закупуване NX Mini. Той със сигурност ще победи повечето смартфони по качество на изображението в трудни условия, а ако изберете пълния комплект със зум-обективите, то смартфона е по-добре да се превърне в негов партньор – отдалечен визьор ще сложи край на състезанието.

В комплекта на представения фотоапарат пристига също така и напълно функционална без необходимост от абонамент Creative Cloud версия на най-доброто крос-платформено приложение за управление на цифрови фотоархиви и обработка на снимките чрез Adobe Photoshop Lightroom 5.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари