Ревю на безогледалния фотоапарат Samsung NX30

0
305

Линията безогледални фотоапарати на Samsung е разделена на две основни групи: едната се състои от компактни модели без вграден визьор (NX200, NX300, NX1000, NX2000, и т.н.), а другата – от фотоапарати на по-високо ниво с вграден визьор. Днешният ни герой в лицето на NX30 специално принадлежи към втората група и е флагманския фотоапарат на Samsung до този момент, заемащ мястото в тази серия на NX20.

Технически характеристики на Samsung NX30:

 • Система: Samsung NX
 • Сензор за изображенията: APS-C CMOS, 20.3-мегапиксела, съотношение на екрана 3:2 (23.6 х 15.7 мм)
 • Стабилизатор на изображението: в обектива
 • Процесор: DRIMe IV
 • Автофокус: TTL, хибриден (контрастен + фазов)
 • Режими на фокусиране: ръчен, покадров, следящ, покадров + ръчен
 • Компенсация на експозицията: ± 3 EV (със стъпка 1/3)
 • Закъснения: 1/8000-30 с
 • Визьор: електронен, обхваща 100% кадъра, резолюция 2.4 милиона точки
 • Дисплей: 3.0“, 3:2 съотношение, въртящ се, сензорен дисплей, 1 милион точки.
 • Светкавица: вградена: външна, поддръжка на безжична система за управление на светлината
 • Серийно заснемане: макс 9 к/с
 • Типове фото-файлове: JPEG, RAW
 • Типове видео-файлове: MP4 (MPEG-4 AVC/H.264, макс. 1920 x 1080 60p, 28Mbps)
 • Носители на данни: карта SD/HC/XC
 • Захранване: литиево-йонна батерия, запас от енергия за около 360 кадъра
 • Размери (Ш х В х Д) 127 х 96 х 58 мм (без издадените части)
 • Тегло: 375 грама с батерията и картата памет
 • Друго: вграден Wi-Fi


Външен вид и управление


На външен вид NX30 до голяма степен повтаря SLR-фотоапаратите от нисък клас с характерната издатина отгоре, под която се крие визьора. Корпусът на фотоапарата е направен от пластмаса с текстура “под магнезиева сплав“, а ръкохватката е украсена с мека гума, щампована като кожа. Качеството на изработка е много добро, но фотоапарата може да се каже, че е твърде лек за размерите си и не може да се похвали с определена солидност.


 


Трябва също да се отбележи, че Samsung NX30 не може да се нарече компактен, тъй като е значително по-голям от сходните безогледални фотоапарати на другите производители. Въпреки това обаче, за разлика от аналозите си, NX30 има и екран с пълноценен шарнир и уникален визьор, който се плъзга по корпуса на фотоапарата и може да се завърта дори и нагоре. Практически смисълът в това решение, по мое мнение е почти никакъв, но позволява на фотографа да се чувства като собственик на средноформатен фотоапарат със собствен визьор. Последният е направен по OLED-технологията, има резолюция от 2.4 милиона пиксела и по качество е сравним с визьора на Sony NEX-7 и Fujifilm X-E2.


Схемата за управление на Samsung NX30 не е претърпяла почти никакви промени в сравнение с NX20 и другите фотоапарати на Samsung от предишното поколение. Появил се е само отделен превключвател на режимите (единично и серийно снимане, автоматично снимане, брекетинг), изчезнал е “зеления“ бутон (позволяващ да възстановите почти всеки параметър на стойностите по подразбиране) – това са и всички изменения. За разлика от NX20, където елементите за управление имаха ниско механично качество, в NX30 всички превключватели и колела работят великолепно и са приятни на допир. Фотоапаратът Ви позволява да преназначите функциите на няколко от бутоните; въпреки, че списъкът с възможните действия не е голям, но начините за настройки на контрола са добре дошли.

В допълнение към механичните бутони, превключватели и колела, NX30 е оборудван със сензорен екран, който може да се използва за контрол на камерата. На мен например много ми хареса възможността чрез сензорния екран да се избира не само точката за фокусиране, но и точката на експомера – доколкото ми е известно, други фотоапарати не предоставят подобна функционалност.

Менюто на Samsung NX30 като цяло е аналогично на това в NX300. Добавени са само пунктове, свързани с визьора и външния микрофон, нивото на който може да се регулира ръчно. Има и отделно малко меню за достъп до най-често променяните параметри, което се появява след натискане на бутона Fn.

Работа на фотоапарата
В модела NX30, Samsung най-накрая реши непоправимия и най-болезнен проблем на своите фотоапарати – производителността. Фотоапаратът се включва бързо, бързо превключва между режимите, реагира моментално на всички бутони и не попада в прострация по време на непрекъснато снимане в RAW формат. Дълбочината на буфера при снимане в RAW чрез използването на карти памет UHS-I е около 15 кадъра, а по време на запис на файл можете спокойно да променяте всички настройки за снимане и да продължите да снимате (макар и с по-ниска скорост при 1,3 K/с).

Фотоапаратът е оборудван с матрица, която има вградени сензори за фазовия автофокус. Теоретично, скоростта на автоматичното фокусиране трябва да е висока, но не можем да споделим същото при нашия тестов модел, тъй като той дойде при нас с обективи, които самите те не блестят с висока скорост за фокусиране.

20-мегапикселовата матрица, използвана в NX30, вече е позната от модела NX300 и нейното качество по никакъв начин не се е променило.

В реалния живот, качеството на снимките може да се нарече добро до ISO 1600, а и при ISO 3200 също е задоволително.

По-долу можете да видите как изглеждат снимките направени с NX30:Моделът е снабден с Wi-Fi модул и традиционно фотоапаратите на Samsung поддържат възможност за дистанционно управление и трансфер на файлове в  смартфона ви.

Снимане на видео
Samsung NX30 е първият фотоапарат на Samsung, подходящ за сериозно видео заснемане. В този модел има поддръжка на външни микрофони (които са свързани чрез стандартен 3,5 мм жак) с ръчен контрол на нивото, възможност за пълен ръчен контрол на експозицията, запис на видео в резолюция 1920×1080/60p и индикация за преосветени области. По време на тестовете беше установено, че фотоапаратът упорито не искаше да включи оптичната система за стабилизация на изображението в обектива – дори когато стабилизацията е включена в настройките.

Обобщение
Samsung NX30 е трудно да се нарече революционен, но по скоро тук е работено задълбочено по бъговете: производителят е елиминирал почти всички недостатъци на модела NX20. Фотоапаратът има висока скорост на работа, добро качество на заснетото изображение, удобен въртящ се екран, високо качество на електронния визьор, външен вход за микрофон и добра за безогледален апарат автономия (батерията издържа около 400 снимки). NX30 струва много по-евтино отколкото Olympus OM-D E-M10, но има преимущества и по редица характеристики (като се започне от размера на матрицата и се завърши с подобрените видео възможности). Въпреки това, фотоапаратът на Olympus е по-симпатичен.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари