Ревю на компактния фотоапарат Canon EOS 100D

0
1220

Мечтата за миниатюрен SLR-фотоапрата е въплътена в реален продукт от инженерите на Canon. EOS 100D е толкова малък, че просто не мога да повярвам, че вътре има матрица в APS-C формат и огледало със система за оптичен визьор. Но нека разгледаме по-подробно този невероятен компактен фотоапарат.

Дизайн и размери
Цифровата класика – така най-добре можем да охарактеризираме външният вид на апарата. Никакви причини за връщане в ретро-стила и всичко е строго и елегантно. Но черните цветове на корпуса имат и снежно-бяла версия: изглежда впечатляващо, но налага допълнителни изисквания по отношение на чистотата на ръцете.

Към качеството на сглобката на отделните елементи нямаме оплаквания: пластмасата е гладка и текстурирана, а нивото на сглобката похвално – подбора е идеален без луфтове или скърцания.
Оформлението върху корпуса е стандартното за любителските устройства: колелото за управление на параметрите, LCD-екрана е в рамка, около която има определено количество хардуерни бутони.

Canon EOS 100D много точно демонстрира как може корпуса да бъде намален и същевременно да се запази ергономичността му. Инженерите не само са намалили размера на “обичайния“ SLR-фотоапарат, но са успели и да поберат в корпуса му 100D APS-C матрица, подвижно огледало, оптичен визьор, а също и да запазят елементите за управление удобни за работа. Да, на някой може да не му е достатъчно пространството за пръста – височината наистина е малка. Въпреки това, удобството при работата не е засегнато: показалеца удобно достига до бутона на затвора, колелото за промяна на параметрите и този за избора на чувствителността, а палеца удобно борави с пет-позиционния джойстик и основните хардуерни бутони.

Функционалност
В Canon EOS 100D се използва 18-мегапикселова матрица (5184 × 3456 пиксела). Нейната основна особеност е Hybrid CMOS AF II – интеграция на фазови сензори, които са разположени на значителна площ в кадъра (около 80%), което е много по-удобно от традиционния фазов сензор, ограничаващ избора на няколко точки. Системата за фазов автофокус в този случай работи в Live View режим.

В традиционните огледални фотоапарати, режимите на точките за автофокус са 9, а централните – кръстообразни и високочувствителни, които могат да се избират ръчно (има специален хардуерен бутон).

В Live View режим е удобно да зададете точката на фокусиране просто чрез докосване на желаната област от изображението на бъдещия кадър.

В условията на ниска осветеност, подсветката за фокусирането се осигурява от лампова светкавица. Всичко е прекрасно, светлината е достатъчна, дори и при тъмнина, но има един нюанс, който трябва да се вземе в предвид. Той се изразява в това, че е необходимо да се повдигне светкавицата.

За обработката на данните е отговорен процесорът DIGIC 5. Скоростта на серийно заснемане е 4 к/с (7 в RAW или 28 в JPEG), което е достатъчно за любителите, а качеството на снимките в тази връзка е отлично и алгоритмите за шумоподтискане при голямо значение на ISO работят много акуратно.

Заснетите материали могат да се преглеждат веднага на три-инчовия LCD Clear View екран. Самият дисплей е достатъчно ярък, а при слънчево време можете да видите детайлите на снимката.

Дисплеят е сензорен, а технологията капацитивна. Тестовете показаха, че бързата реакция е подкрепена с висока точност.

Управлението на апарата е комбинирано – за промяна на ISO и въвеждане на експозицията има хардуерни бутони и колела за промяна на скоростта на затвора или диафрагмата в приоритетните режими.

Всичко останало е бързо и удобно за настройване през Q-менюто (сензорният екран с три докосвания на пръста)​​.
Тъй като EOS 100D е насочен към любителската аудитория, разработчиците са направили всичко възможно за да улеснят начинаещите да получават висококачествени изображения. На тяхно разположение е суперинтелигентен автоматичен режим, регулиращ параметрите на снимане в зависимост от конкретния анализ на бъдещия кадър и типа на сцената, както и възможност за ръчен избор на типа на сюжета.

За тези, които искат да постигнат повече, но все още не са готови да зубрят теория, съществува режима Creative Auto, който може чрез менюто да се задава степента на замъгляването на фона и да променя колористиката на снимката (притъпява цвета или го прави по-студен), с възможност за управление на силата с цел промяна на ефекта.

Canon EOS 100D е подходящ за снимане и на видео. Той може да записва Full HD до 30 к\с с прогресивно сканиране. В апарата има 3,5 мм жак за включване на външен микрофон.


 За миниатюризацията на размерите и лекотата на корпуса е трябвало да се намали и размера на батерията, а съответно и капацитета й. Литиево-йонната батерия Canon LP-E12 (7,2 V, 875 мАч) позволява създаването на около 380 снимки с едно зареждане, което по стандартите на огледално-рефлексните фотоапарати не е достатъчно, но това е доста конкурентен показател в сравнение с много от съвременните безогледални устройства. Между другото, същата батерия се използва и в безогледалните фотоапарати Canon EOS M.

В продажба освен самия фотоапарат, присъстват и комплект обективи 18-55/3,5-5,6 и 18-135/3,5-5,6. Те са оборудвани с хардуерно превключване на оптичния стабилизатор и STM-двигател за задвижване на автофокуса.

Качество на снимките
В EOS 100D има 18 мегапикселова матрица. За APS-C форматът, по днешните стандарти не е рекордна резолюцията и това е добре за фотоапарата, на първо място защото буферът се освобождава по-бързо дори и при използване на “аматьорски“ карти памет, и на второ място всеки кадър заема по-малко място върху паметта.

Не е важно много или малко е светлината, устройството осигурява отлично изображение в широк диапазон на чувствителност.

Дори при ISO 12800, снимките са подходящи за екранно възпроизвеждане (публикуване в социалните мрежи) – достатъчна е само една малка корекция с графичния редактор.

ISO 6400 може смело да се използва: шумът се изразява в лекото влошаване на детайлите върху текстурата, динамичният диапазон обаче се стеснява, но не е критично, и в сенките и в отенъците се съхранява прилично количество информация.
Снимката по-долу е с високо ISO и е направена с евтин обектив, който често се използва от любителите. Всъщност кадърът по-долу е направен с телезума Canon EF 75-300mm f/4-5.6 USM.

Този обектив ви позволява да усетите очарованието на по-голямото фокусно разстояние (кроп-факторът само увеличава неговото достойнство) и няма да навреди особено на семейния бюджет. Той е лек и компактен (в сравнение с по-старите си братя) и е идеален за EOS 100D.

Тъй като не съществуват чудеса, в EF 75-300mm f/4-5.6 USM има две функции: диафрагмата започва с 4/5,6, а оптичния стабилизатор отсъства. Ако не гоните фантастични резултати обективът е добър, но е необходимо да знаете как да снимате с тези оптики. Рецептата е проста: при контролът на затвора, не допускайте неговото увеличение при снимане от ръка повече от 1/500, по възможност – дори и по-кратък. Можете да повишите чувствителността по време на тестовите снимки в облачен ден примерно при ISO 800. Ако обектът е неподвижен, то със статив може да се получат резки кадри дори и при 1/100.

Между другото, Canon EF 75-300mm f/4-5.6 USM бързо и уверено фокусира.

Автоматичното определяне на баланса на бялото показва отлични резултати.

Цветоватопредаването при стандартната инсталация е правилно и спокойно. Тук имаме само претенции към много червените обекти, при които от пренасищане може да пострада детайлизацията. За щастие, в RAW формат информацията е достатъчна за бърза корекция.

Четиринадесет RAW файла показаха забележителна устойчивост към грешки при експозицията. Разбира се някои от грешките могат да бъдат коригирани с RAW-конвертор, където ще пострадат само детайлите в отенъците.

Обобщение
Малкият SLR фотоапарат се превърна в реалност. И реализацията на Canon е много успешна: EOS 100D умее много от арсенала на професионалните апарати, а цената е по-скоро демократична. Качеството на изображенията е практически в целия си диапазон на чувствителност и отговаря на нивото на изискванията към апаратурата от взискателните любители на фотографията. Ако системата от обективи на Canon Ви харесва – то 100D е отличен избор.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари