Ревю на Panasonic Lumix GM1: най-малкият безогледален Micro Four Thirds фотоапарат

0
178

Преди края на годината, фотоподразделението на Panasonic все пак реши да изненада всички с представянето на най-малкия си безогледален фотоапарат GM1 с Micro Four Thirds матрица. Разполагащ със стандартен байонет Lumix G, апаратът се конкурира по размери с безогледалните Nikon 1/Pentax Q и със стандартните компактни апарати с несменяема оптика. Всъщност, това е още един фотоапарат след GX7, където Panasonic активно акцентира не само върху производителността, но и върху дизайна.

Основни характеристики

 • Матрица: Live MOS, стандарт Micro Four Thirds (17,3 х 13 мм, кроп-фактор – 2), ефективна резолюция от 16 мегапиксела, основни цветови филтри
 • Байонет: обектив LUMIX G Micro System
 • Резолюция на изображенията до 4592 x 3448
 • Стабилизация: вградена във фотоапарата
 • Визьор : няма
 • Дисплей: LCD,сензорен, 3-инчов диагонал, резолюция 1 040 000 пиксела, Live View режим
 • Фокусиране: контрастен метод, покадрово, по центъра, ръчно, разпознаване на лица, AF Tracking, фокусиране на на 23 участъка, фокусиране върху един обект, сензорно фокусиране, помощ при ръчно фокусиране (Touch MF Assist)
 • Размер на експозицията: интелектуална многоточкова, 1728 пиксела; диапазон EV0 -18
 • Непрекъснато снимане до 40 кадъра/сек с намалена резолюция и електронен затвор, до 5 кадъра в секунда при пълна резолюция и механичен затвор
 • Светоцувствителност: автоматична, интелигентна светочувствителност ISO , 200, 400, 800 , 1600, 3200, 6400 , 12800 , 25600 . Разширение до ISO 125
 • Shutter Speed ​​Range: 1/500-60, механичен затвор 1 / 16000-60 електронен затвор; Bulb
 • Баланс на бялото: авто, дневна светлина, облачно, на сянка, халоген, светкавица, ръчна настройка на цветната температура
 • Съотношение на картината: 4:3, 3:2, 16:9, 1:1
 • Режима на работа: Програмен, Приоритет на диафрагмата, Приоритет на затвора, ръчен, iA (iA+), сценични режими, творчески контрол, потребителски режими (х2), видео
 • Сценични режими ( частично достъпни и при видеозаснемане): стандартен портрет, мека кожа, мека светлина, ясна светлина, детски портрет, отчетлив пейзаж, светло синьо небе, романтичен залез, ярък залез, газирана вода, нощно небе, прохладно нощното небе, топъл нощен пейзаж, артистичен нощен пейзаж, искрящи светлини, нощен снимане, нощна снимка, ясен нощен портрет, цвете, вкусна храна, десерт, снимане на животно в движение, спортна фотография, монохром.
 • Творчески контрол (частично достъпен при видео заснемане): изразително, ретро, стари времена, високотонални, нискотонални, динамичен монохром, сепия, “впечатляващо изкуство“, високодинамичен, крос-процес
 • Настройка на цвета
 • Файлови формати: JPEG (DCF, Exif 2.3), RAW, MPO ( при инсталиране на 3D-обектив)
 • Видео : резолюция FullHD до 1920 x 1080, 50 кадъра/сек, MPEG-4, AVCHD
 • Светкавица: Вградена TTL, синхронизация 1/50 от сек
 • Слот за SD карти памет с поддръжка на SDHC и SDXCИ Интерфейси: USB, microHDMI
 • Вградени модули: Wi-Fi (IEEE 802.11b/g/n)


Дизайн и конструкция
Както споменах и по-горе, Panasonic Lumix GM1 е много привлекателен на външен вид. Този малък фотоапарат е направен в ретро стил и е облицован с кожа и метални елементи. GM1 се предлага в две цветови решения – черно и сребристо. Черният вариант е по-скромен. Panasonic в продължение на много години игнорираше тази тенденция, но постепенно започна да я използва пак, подчертавайки ретро-дизайна – GM1 е втория поред “старомоден“ фотоапарат в гамата Lumix след GX7. И с чиста съвест може да претендира не само за званието най-красив безогледален апарат от G-series, но и за един от най-красивите безогледални фотоапарати със сменяеми лещи на пазара изобщо.

Размерите на Panasonic Lumix GM1 – 98,5 х 54,9 х 30,4 мм, а теглото – 204 грама (с батерията и картата памет) и 274 грама (с обектива 12-32 мм f/3.5-5.6). Този фотоапарат всъщност се побира с лекота в джоба ви (с обектива), конкурирайки се по размери не само с неговите колеги от безогледалния сегмент, но и с други компактни модели.

На снимките се виждат GM1 и GX7.
 
На тези снимки се вижда GM1 с предишния модел от G-series — GF6.
 
На предния панел е разположен бутона за освобождаването на обектива и подсветката при автофокуса.

На дясната страна са разположени портовете microHDMI и MicroUSB (за връзка с компютъра и предаване на AV-сигнала). Левия край е освободен от функционални елементи, с изключение на халката за захващането на ремъка, която всъщност присъства и на дясната страна.

Отгоре е разположена изкачащата светкавица, стереомикрофона, превключвателя на режима за фокусиране с програмируем бутон в центъра, бутона за спускането на затвора и колелото за избор на режимите.

Отдолу – отделението за батерията и картата памет, а в близост до него се намира и отвора за монтирането на статива.

На задния панел е разположен големия сензорен екран. Над него е лостът за прибиране на светкавицата и високоговорителя. В дясно на екрана се вижда бутона за пускането на видео-записа и възпроизвеждането, пет-позиционния навигационен джойстик с бутон вътре в него за влизане в менюто.

Интерфейс и управление
Тук е наличен многофункционален навигационен бутон и въртящ се пръстен-селектор, с който се регулира експозицията. Също така присъства и програмируем бутон в горната част на корпуса – по подразбиране е изведена функцията за активиране на Wi-Fi, но тя може да бъде  променяна (от там е възможна и настройката на ISO). Разбира се наличен е и максимален контрол над всички настройки в GM1. Като цяло, общият принцип на управление е на логическа основа, което прави работата с GM1 доста удобна – просто не очаквайте в този миниатюрен модел професионално гъвкаво управление.

Интерефйсът е стандартния за Panasonic: главното меню е логично и добре адаптирано за сензорното управление.

Както стана ясно и от списъка с техническите характеристики, в GM1 няма визьор и не е предвидена  възможност за инсталирането на външен такъв. Ориентацията при снимането се извършва само чрез вградения екрана – ето още един “чар“ на малкия корпус. Самият екран е стандартен за сегашното поколение Panasonic Lumix G, който е LCD, 3-инчов с резолюция 1 040 000 точки, има добро цветопредаване и яркост. Последният параметър обаче не е достатъчен за да се вижда добре изображението на пряка слънчева светлина. При слънчев ден, работата с фотоапарата не е много удобна.

Функционалност
Panasonic Lumix GM1 използва новата Live MOS матрица с резолюция от 16 мегапиксела и най-новата версия на процесора Venus Engine – същото съчетание за последно видяхме в предишния модел GX7.

Като цяло, фотоапаратът работи доста добре – включването му например отнема около половин секунда. При работа с обектива е нужно малко време за правилната му настройка чрез завъртане на предния пръстен. Нещото, което най-много ни забави при теста на GM1 е прекалено голямото време за обработка на изображенията и записването им на картата памет.

Скоростта на серийно заснемане – до 5 кадъра в секунда с полуелектронен затвор и до 40 кадъра в секунда с електронен и в пресечена резолюция. Скоростта по принцип е добра, но забавянето е голямо – може да се запишат само 5-6 кадъра в RAW формат при пълна резолюция. При JPEG този проблем обаче не възниква – серията може да продължи до десетки кадри. При следящо фокусиране, скоростта на снимане може да продължи до 4 кадъра в секунда.

Системата за автофокус вече е позната от другите фотоапарати, принадлежащи към G-series: контрастна, 23 точкова, много висока скорост, добра точност при необходимост от определяне разстоянието до обекта и фирмена надеждност при автофокус в ситуации на слаба осветеност. GM1 успешно фокусира и в тъмното (до -4 EV). При ръчно фокусиране е налична подсветка на контурите и е увеличена зоната на фокусиране.

Вградената светкавица няма алтернатива – конектор за външна светкавица тук не е предвиден. Вградената такава не притежава характеристики (водещо число 5.6, време за синхронизация: 1/50).

Вграден стабилизатор, както и в GX7, няма – разчита само на фирмената стабилизирана оптика.

Качество на снимките
Комплектният за Panasonic Lumix GM1 обектив 12-32mm f/3.5-5.6 е ​​много интересен не само с размерите си, но и с набора от фокусни разстояния. Този обектив позволява да снимате с по-широк ъгъл от обичайния при стандартните оптики на Panasonic. Но и увеличението е по-късо. Обективът е много лек и компактен. Телескопичният механизъм за активацията е напълно удачен – за включването на 12-32 мм се изисква завъртането на предния пръстен. Това ви позволява бързо да управлявате обектива, но ви лишава от възможността да правите ръчен фокус с пръстена.

C GM1 можете да използвате всяка оптика за Micro Four Thirds без ограничения. Но както обикновено при малкия обектив тази система и малкият фотоапарат изглеждат смешни в сравнение с големите сложни оптични системи.

Ето ламко снимки направени с GM1:Още снимки долу в галерията!

Едно от ключовите предимства на GM1 – снимането с високо ISO. Новата матрица на Panasonic показва себе си в много добра светлина, предлагайки работен диапазон на ISO до 3200 при правилно експониране и отсъствие на необходимост от кадриране – до ISO 6400. Налице е и загуба в детайлизацията, но не толкова, колкото сме свикнали да виждаме в Micro Four Thirds фотоапаратите. Ако направим сравнение с фотоапаратите от “същия клас“, то GM1 тук има ясно предимство.

Батерия
Другата слабост на Panasonic Lumix GM1, поради малките си размери – това е неговата батерия. DMW-BLH7E е с капацитет от 680 мАч, а това е достатъчно за около 220-230 снимки в зависимост от условията на употреба. Разбира се този резултат може да бъде и по-лош – но потенциалните купувачи на GM1 ще могат да си купят и втора резервна батерия.

Обобщение
Panasonic Lumix GM1 – това е един от най-интересните безогледални фотоапарати в последно време. Притежавайки не само толкова малка матрица с формат Micro Four Thirds (CF – 2 ), този апарат заедно с обектива тежи по-малко от 300 грама и може да се побере в джоба ви. В някои отношения, създателите е трябвало да направят компромиси: и по лекотата на работа и отчасти по отношение на функционалността, както и по времето за работа с едно презареждане на батерията. Фотоапаратът е лишен от визьор, възможности за включване на външна светкавица, въртящ се екран. Но най-важното е, че качеството на снимките се поддържа високо. В това отношение, Panasonic не е правила компромиси.

Що се отнася до качеството на заснетите материали – тук трябва да имате предвид, че “компактен“ в този случай не означава “спестявания“. С този фотоапарат не само се работи удобно, но и приятно. GM1 получава адмирациите ни за неговия дизайн.

Въпреки високата си начална цена, по наше мнение фотоапаратът GM1 има всички шансове да намери своите купувачи – той се конкурира не само с другите безогледални апарати, но ги бие по размери, като предимството му над тях е в качествените снимки и видео възможности посредством настройките на обектива. В действителност, фотоапаратът веднага обхваща два сегмента. И в тази си позиция той стои много уверено.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари