Ревю на Sony Alpha A7R II

0
313

През последните няколко години, тенденциите в цифровата фотографска техника започнаха да се изместват в посока системни безогледални фотоапарати. Естествено, специалистите остават верни на оптичните видеовизьори. Но компанията Sony продължава малко по малко да увеличава арсенала си от новаторски, иновативни, компактни и удобни устройства.

В „далечната“ 2010 г. Sony пусна нова гама системните безогледални фотоапарати NEX. Почти веднага тези апарати започнаха уверено да набират популярност сред потребителите. Те се открояват с компактния си корпус, широки творчески възможности и иновации – APS-C CMOS матрицата е със същия размер, като при огледално-рефлексните фотоапарати (23,4×15,6 мм), като същевременно поддържат сменяеми обективи. За няколко години NEX системите успяха значително да се задържат на пазара, което се дължи на отличното качество на картината и конкурентната цена.

През 2013 г, Sony за пореден път изненада света, представяйки новата линия безогледални фотоапарати – Alpha A7 с пълнокадрова (36×24 мм) матрица. Много хора помислиха, че това е просто една мечта – „фулфрейм“ в компактен корпус с широка функционалност, а много дори смениха и „религията си“…

Но в края на 2015 г., Sony за пореден път вдигна летвата с пускането на фотоапарата Sony Alpha A7R II, отличаващ се с качество, удобство и функционалност на още по-високо ниво.

Дизайн и елементи за управление
Ако сравним Alpha A7R и Alpha A7R II – то веднага забелязваме редица промени. Корпусът е станал по-голям и по-тежък.



Ръкохватката на фотоапарата е станала по-голяма в следствие на което върху нея са се преместили бутона за освобождаване на затвора, селектора за включване на апарата и функционалния диск за управление.



В горния край на корпуса се намира диска за избор на режим,  който е получил заключващ механизъм, предотвратяващ случайното превключване. В непосредствена близост се намира и дискът за компенсация на експозицията и два програмируеми бутона (С1 и С2), а малко по-долу е лампата на подсветката за автоматичното фокусиране.



В централната част на фотоапарата се намира електронния визьор с диоптрическа настройка, в страни от него са разположени двойка микрофони, а отгоре жака за „горещата обувка“.



На задната страна се намира програмируемия бутон C3, „Меню“ и 2-рия функционален диск за управление, превключвателя за ръчно/автоматично фокусиране и блокиране на автоекспозицията (AF/MF, AEL). Малко по-долу има двойка хардуерни бутони и мултифункционален навигационен джойстик. В дясната част се намира маркировката за NFC, отделението за картата памет (SD/SDHC/SDXC, Memory Stick) и бутона за запис на видео. В лявата част под специалните капачета се крият портовете micro HDMI, Micro USB, мини-жаковете за микрофон и слушалки. Отдолу пък се намира акумулаторното отделение.



Фотоапаратът поддържа безжичните модули NFC и Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g/n), а свързването става чрез програмата Sony PlayMemories Camera.



Екрана е базиран на качествена IPS матрица с диагонал 3 инча и разделителна способност от 1 228 800 точки. Дисплея се накланя на повече от 90 градуса нагоре и на 45 градуса надолу.






Това Ви позволява удобно да снимате от по-ниска точка и с разперени ръце. Въпреки, че в последно време устройствата вече са с чувствителни на допир екрани, компанията Sony по някаква причина не е внедрила тази функция. Въпреки това, ако настройте фотоапарата по свое усмотрение (използвайки за това всички опции), то едва ли след това ще възникне желание за кликане върху екрана.

Функционалност
В техническо отношение, Alpha A7R II в сравнение с Alpha A7R е подобрен във всички аспекти.



Sony Alpha A7R II – оборудван е с първата пълнокадрова BSI CMOS матрица със задна подсветка, без нискочестотен филтър, а в комбинация с резолюцията от 42,4 MП, той дава отлична яснота при плътност на изображението от 350 точки на инч. Скоростта на серийното снимане е 5к/с. Разбира се, това не е рекорд, но размерът на матрицата и изходните файлове (от 80 MB до 100 MB) внасят своите корекции.



А също така, това е първият „FullFrame“ апарат с възможност за запис на видео в 4К (3840×2160) резолюция. Допълнително има и петосева вътрекамерна матрица и стабилизация, която според производителя, трябва да помага при използване на обективи без стабилизация.



Системата за фокусиране на A7R II е най-иновативната, благодарение на 399 фазовите си точки, позволяващи бързо и в по-широк диапазон намиране на необходимата за снимане площ. Освен това, матрицата има 25 точки на автофокуса.






Механизмът на затвора също така се е изменил, тъй като разработчиците са успели с 50% да намалят вибрациите, което е особено важно при по-високите резолюции на кадъра. Увеличен е ресурса за сработване и сега той е 500 хиляди кадъра, а след добавянето на режима за електронен затвор, сега кадрите могат да се правят изобщо без звук.

Технологично, визьорът е напълно преработен. Новият дизайн се състои от четири лещи с двустранни асферични елемента и Zeiss T покритие за да се гарантира яснота и минимално изкривяване. Резолюцията на визьора е 2 359 296 точки, а оптичното увеличение в 0,78, което е едно от най-високите (например Canon 1D X е с 0,76).

В качеството на батерия в Alpha A7R II се използва сменяемия блок Sony NP-FW50 с капацитет от 1020 mah, което е достатъчно за около 340 снимки.

Качество на снимките
При нас за тест е фотоапарата с обектив Sonnar T* FE 35mm f/2.8 ZA. Получените снимки в различните ситуации още веднъж потвърждават високото качество на „пълнежа“ на Sony Alpha A7R II. ISO диапазонът е от 100 до 51200 с възможност за разширение от 50 до 102 400.

По-долу са поместени студийни снимки за запознаване с работата на ISO:















Резултатите от тестовите снимки показват, че фотоапарата уверено се държи до ISO 3200. С тази стойност започва да се проявява цифров шум. При използване на ISO 25600 започват да се развалят малки части, а при чувствителност от 64000 единици, динамичният обхват се стеснява и се наблюдава значителна деградация на картината.

Другата особеност на Alpha A7R II са „профилите на изображенията“. Те са предназначени за разширяване на динамичния диапазон и възможностите за улавяне на колкото се може повече информация от снимачната сцена, както и за подобряване на работата с цветовете при постобработката. Естествено, основните им възможности за редактиране на видео решихме да ги проверим и при снимките. Само „профилите на изображенията“ – 7 позиции: PP1 – Movie, PP2 Still, PP3 ITU709-pro, PP4 ITU709, PP5 Cine1, PP6 Cine2, PP7 S-Log2.

В студиото бе инсталиран един 40 Ватов източник на светлина (оригиналния кадър PP-off) при стойност ISO 3200:















По-долу можете да се запознаете със снимките, получени в реални условия, като се опитахме да обхванем колкото е възможно повече варианти при ежедневно снимане:















Както виждате, петосевата стабилизация работи, но все пак разчитахме на значително по-висок резултат. Но нейни плюс си остава това, че тя помага при снимане от ръце при използване на „фикс“ или обективи, които не са оборудвани със стабилизация.

Каква е равносметката от нашите тестове? След използване на фотоапарата, той остави в нас само положителни впечатления. Естествено малко жалко е това, че имахме само един фикс обектив Sonnar T* FE 35mm f/2.8 ZA, тъй като искахме да проверим „стъклото“ с по-голяма светосила.

Обобщение
Sony Alpha A7R II е топ-решение в света на системните безогледални фотоапарати. Нововъведенията и иновациите на компанията Sony се виждат във всеки един аспект – пълнокадровият сензор със задно осветяване, 399 фазовите точки, високата светочувствителност и широкия динамичен обхват правят по различен погледа на света през визьора на фотоапарата.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари