fbpx
20.8 C
София

Ревю на компактния фотоапарат Canon PowerShot S110

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

 \“Професионални компактни фотоапарати\“, така нарече компанията Canon фотоапаратите си с голям сензор, ръчно управление и поддържащи RAW формата. Днес ние ще ви запознаем с най-малкия представител на тази категория – PowerShot S110. Моделът е оборудван с 12-мегапикселов CMOS-сензор с диагонал 1/1,7 инча, процесор DIGIC 5 и обектив с максимална диафрагма F2.0. От предишния модел, S110 се отличава с поддръжката на сензорно управление и вградения Wi-Fi адаптер за безжично предаване на данни.

Конструкция
На пръв поглед PowerShot S110 прилича на обичаен компактен фотоапарат, но като го вземете в ръка разбирате, че е приятен за държане и не много тежък, а освен това прави впечатление, че отделните елементи на корпуса са сглобени добре и няма скърцане помежду им. Моделът е с грапаво матово покритие, което не позволяват на устройството случайно да се изплъзне от ръцете Ви.

Обективът е обграден с масивен метален ринг, с чието въртене можете да променяте определени параметри, а отдясно на логото на Canon се намират отворите на стерео микрофона.

На горния панел е разположен спусъкът за затвора, бутона за захранването, барабана за режимите, Wi-Fi индикатора и вградената светкавица.

Подобно на своя предшественик, S110 е получил три-инчов дисплей с разделителна способност от 461 000 пиксела. Качеството на картината е средно в сравнение с днешните стандарти най-вече заради пикселизацията видима с невъоръжено око. Но капацитивната сензорна технология в тази серия е приложена за първи път в този модел. Чрез нея можете да навигирате из менюто и да избирате фокусните точки или да преглеждате заснетите изображения (с поддръжката на мултитъч).

В десния ъгъл на дисплея е достъпен програмируемия бутон RING FUNC, бутона за видео-запис, като и бутона за разглеждане на снимките и този за менюто. В центъра – там е мултиселектора, контролиращ такива параметри, като например свързването с Wi-Fi, тип на фокусиране, настройките на светкавицата и въвеждане на допълнителна информация на екрана. Всички други настройки могат да бъдат контролирани от централния бутон FUNC.SET, който служи и за потвърждаване на избраните настройки.

От страни на предния капак от дясната страна има два интерфейса: комбинирания с mini-USB конектор A/V и mini-HDMI.

Отдолу е разположена стативната резба и отделението за батериите. Фотоапаратът се захранва от литиево-йонна батерия с капацитет от 1120 мАч. Ресурсът на батерията е малък, но е достатъчен за около 300 снимки и няколко минути видео. Записът на данните се извършва върху SD-картата (поддържа се SDXC), която се поставя в специалния за целта слот, намиращ се в непосредствена близост до батерията.

Меню
Интерфейсът на камерата е малко модернизиран. В дясната част на екрана се е появило виртуално колело, за избор на основните параметри на експозицията: чувствителността ISO, скоростта на затвора, диафрагмата или експокорекцията. За задаване на една или друга стойност се използва механичното фронтално колело. Също така са добавени и няколко пункта, в които се намират настройките на сензора на екрана и Wi-Fi. Останалата част от менюто е като това в предишните модели – опростено и интуитивно.

Сензор
Основното преимущество на PowerShot S110 в сравнение с обичайните компактни фотоапарати е големият му CMOS-сензор, който е с диагонал от 1/1,7 инча. Тази матрица има по-широк динамичен диапазон и позволява по-естественото предаване на светлината върху заснетите сцени. Но дори и снимката да се окаже тъмна или много осветена, ситуацията може да се коригира с редактор.

12-мегапикселовата матрица в PowerShot S110 осигурява максимална резолюция на снимката от 4000×3000 пиксела, но тук детайлизацията и остротата е малко по-висока в сравнение със стандартните 1/2,3-инчови сензори при същата резолюция.

Характерното за матриците с голяма площ е по-ниското ниво на шума и високото значение на чувствителността. Фотоапаратът Ви позволява да настроите ISO до 12 800, но доколко това е практично – вижте тестовите изображения в галерията по-долу.

Вграденият вътрекамерен филтър елиминира шума в JPEG изображенията до ISO 1600, почти без загуба в детайлизацията. В RAW формат резултатът е малко по-зле – зърнестият ефект се наблюдава при ISO 400. Разбира се, този шум може да бъде отстранен с PC редактор, а в някои случаи дори и по-деликатно, отколкото го прави самия фотоапарат. При диапазона ISO 3200-6400 качеството на картината е много по-лошо, въпреки че тези изображения са по-подходящи за гледане в малък формат, или за поставянето им в уеб-публикации. Максималното ISO 12800 силно изкривява детайлите на изображението в JPEG формата, а в RAW се превръща в твърда каша от цветни точки.

Накратко казано, стойността на чувствителността при S110 трябва да се намира в пределите ISO 80-800, което е приблизително едно или две нива повече от тези при фотоапаратите със стандартната 1/2,3-инчова матрица.

Обектив
Фотоапаратите от серията PowerShot S се отличават от флагманските модели, принадлежащ към линията PowerShot G, с по-малката си апертура на обектива и максималната диафрагма. Въпреки това, оптическите характеристики на PowerShot S110 са добри – фокусното разстояние е от 24-120 мм при 35-милиметровия еквивалент. Този обектив е идеален за пейзажни и архитектурни изображения.

Минималното разстояние на фокусиране е 3 см от края на обектива, така че любителите на макроснимките ще останат доволни.

Но снимането на голямо разстояние е значително ограничено, за което е предвидено 5-кратното оптично увеличение.

Най-голямата диафрагма F2.0 е достъпна само за широкоъгълното положение на обектива, така, че контрола на дълбочината и рязкостта са практически невъзможни. Но за това пък силата на светлината се допълва от добрия чувствителен сензор, а оптическата система за стабилизация на изображението ви позволява да снимате дори и при слаба изкуствена светлина без светкавица и статив.

Фокусиране
Интелигентната система за фокусиране с приоритетност към лицата бързо и точно разпознава лицата на хората в кадъра и се фокусира върху тях преди да натиснете бутона за освобождаване на затвора. Ако не сте съгласни с избира на автоматичния фокус – винаги можете да го коригирате просто чрез докосване на екрана на мястото където искате да промените фокусирането. Това е може би най-ценната функция на сензорния екран.

Скорост на работа
Скоростното непрекъснато снимане в RAW формат е доста ниско – малко кадри в секунда, а в JPEG не надвишава 2,4 снимки/сек. Но специално за спортни съревнования, сцените със забавляващи се деца или животни може да се използва супербързия режим – 10 кадъра/секунда при пълна резолюция. Все пак, дължината на серията е ограничена до 10 кадъра.

Режими на снимане
Въпреки професионалната суровост на PowerShot S110, той може да се използва дори и от хора, които по-рано не са използвали цифров фотоапарат. Обикновнния режим AUTO не изисква никакви настройки – той сам автоматично подбира една от 58-те сценични програми с оптимални настройки.

Мрежови възможности
В замяна на GPS-приемника, PowerShot S110 има вграден Wi-Fi адаптер. Той ви позволява да копирате направените снимки на вашето мобилно устройство или компютър, но за синхронизацията е необходимо инсталирането на определен софтуера: CameraWindow (за Android) или ImageBrowser EX (за Windows/Mac OS). Също можете да прехвърляте снимки към друг фотоапарат с поддръжка на Wi-Fi или да принтирате на отдалечен принтер.

За установяването на геотаговете, фотоапаратът използва GPS-системата на смартфона.

Изводи
Въпреки софтуерните нововъведения и не съществено направените външни промени, PowerShot S110 все така си остава един от най-мощните, но и достъпни фотоапарати в миниатюрен корпус. Благодарение на сензорния екран, управлението на устройството е много по-лесно и по-удобно, а поддръжката на Wi-Fi ни спасява от досадните кабели.

Висококачествените снимки и заснетите видео-клипове ще впечатлят начинаещите или професионалните фотографи. Този модел е подходящ като първи фотоапарат за начинаещите фотографи или като устройство за \“всеки ден\“, което да се използва от опитен фотограф.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини