fbpx
20.8 C
София

Ревю на компактния фотоапарат Sony Cyber-shot DSC-RX100M2

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Представеният преди шест години фотоапарат Sony Cyber-shot DSC-RX100 се превърна в бестселър в областта на най-компактните устройства. В мъникът, разработчиците са поставили 1-инчова 20 мегапикселова матрица, която пък дава възможност за създаването на много висококачествени изображения. Въпреки това обаче, за експлоатацията на устройството, собствениците му изказаха различни коментари и предложения, които бяха взети в предвид при разработката на новата версия на продукта. Предлагаме заедно с вас в настоящото ни ревю да разгледаме именно обновения фотоапарат – Sony Cyber-shot DSC-RX100M2.

\"\"

Дизайн
Пред нас стои един и същ компактен фотоапарат в строг метален корпус. Сглобката и материалите не предизвикват оплаквания, а използването на устройството с една ръка като цяло е удобно, въпреки че далеч не лежи идеално в дланта на ръката. Дори и гумираната странична част не може да служи като надеждна гаранция срещу изпускане. Ето защо, ние препоръчваме да поставите към апарата каишка, която се нахлузва на ръката.

RX100M2 е оборудван с наклонен триинчов дисплей (1,2 милиона пиксела) и ъгли на видимост от 84 градуса по хоризонтала и 45 градуса по вертикала. Екранът остава разпознаваем с висока яркост, благодарение на технологията WhiteMagic, същността на която е да добави бели подпиксели към традиционния RGB. От Sony твърдят, че белият подпиксел има висок капацитет на светлинна преносимост, което дава възможност за постигането на високо ниво на яркост с по-малко електроенергия, която да се консумира от задната подсветка на екрана.

\"\"


\"\"


\"\"

Над обектива се намира \“горещата обувка\“, позволяваща към фотоапарата да свържете електронен OLED-визьор с резолюция от 1024 × 768 пиксела, фирмен микрофон и светкавицата Sony HVL-F20M. За съжаление, визьора не е евтин, а размерите на светкавицата са съобразени с фотоапаратите от серията Alpha, която по размери е по-голяма от самото устройство. Уви, добавянето на светкавица, разработена от трета страна е невъзможно без специален адаптер. От ляво и дясно има по един микрофон за стерео запис.

\"\"

Освен \“горещата обувка\“, на горния панел се намира и бутона за включването, спусъка на затвора, пръстенът за зумиране, както и барабана за превключване на режимите. Тук влизат стандартните P, A, S, M, Авто, високоинтелектуалния iAuto +, панорамен режим, видеозапис и потребителски режим. Лявата страна е празна, а на дясната са изнесени конекторите HDMI и micro-USB. С помощта на последния, фотоапаратът може да бъде свързан с компютър или със зарядно устройство. Разположението на контролните елементи на задния панел също са пренесени от предишния модел.

Тук се намират бутоните за системното меню, и програмируемия бутон Fn. Тези елементи са разположени около навигационното колело. Горният десен ъгъл е празен и е предвиден за поставянето на палеца, където се намира и бутона за видео-запис.

RX100M2 поддържа работа с SD карти и Memory Stick. Ако възнамерявате да снимате със статив, трябва да знаете, че това ще блокира достъпа до отделението за батерията и слота за картата памет.

\"\"


\"\"

Функционалност
RX100M2 е оборудван с качествено 3,6-кратно оптично увеличение, чрез Carl Zeiss обектива с оптимален диапазон на фокусното разстояние 28-100 мм. Когато снимате при широк ъгъл, диафрагмата може да се открие до f/1.8. Тъй като при зумиране тази опция се променя, при фокусно разстояние от 100 мм, максималното значение на диафрагмата е f/4.9.

\"\"

Интерфейсът на RX100M2 също е мигрирал от предишния модел. Менюто е доста дълго, но като цяло не е объркващо. Изборът от настройки е доста впечатляващ. Програмируемият бутон Fn – това е един от най-важните контроли в Sony RX100M2. На този функционален бутон можете да зададете до седем различни параметъра за снимане.

\"\"

Обективът е опасън от пръстена за управление. Той е програмируем. По подразбиране, на него е зададена \“стандартна\“ функционалност. С помощта на пръстена, можете да регулирате много настройки на фотоапарата: стойността на експозицията, ISO, баланса на бялото и скоростта на затвора. Освен това, конкретната функция зависи от текущия режим на заснемане. Например, в режим \“Auto\“ с помощта на пръстена можете да управлявате фокусното разстояние на обектива. Ако изключите ръчното фокусиране, с помощта на пръстена можете да контролирате остротата на изображението.

Смяната на опциите е придружена от аудио сигнал, който разбира се може да бъде изключен, заедно с всички други звуци, включително и сигнала при автофокусиране. Въпреки това, за да промените например стойността на диафрагмата (диапазон f/1.8-f/11), е по-лесно да използвате бутоните за управление на задния панел.

Светкавицата е отдалечена от оста на обектива. Това намалява вероятността от появата на ефекта \“червени очи\“. Заявеното работно разстояние на светкавицата варира от 0,30 до 15 метра при снимане с широк ъгъл и автоматично регулиране на светочувствителността. Механични бутони за повдигане на блица няма. За активиране на светкавицата е необходимо да изберете подходящите настройки в менюто. Можете да настроите автоматичното сработване на светкавицата в режимите Авто, Портрет и Макро. Светкавицата разбира се позволява и работа в ръчен режим.

\"\"

При снимане можете да използвате различни цифрови филтри (общо 33 налични). За съжаление, те са достъпни само ако снимате в режим \“JPEG\“. В режима \“RAW + JPEG\“, филтрите не са достъпни. За да превключите бързо към този режим и веднага след това за да приложите филтър, възползвайте се от опцията Memory Recall.

В Sony RX100M2 има пет нива на оптимизация за динамичния диапазон. По този начин, в режим HDR, фотоапаратът прави три еднакви снимки с различни настройки на експозицията и ги комбинира автоматично, за да се получи оптимален кадър. Този режим също е достъпен само когато се снима в JPEG формат. Ако снимате в RAW, имате избор от няколко предварително зададени, носещи името \“творчески стил\“. С тяхна помощ можете ръчно да регулирате контраста, наситеността и остротата на изображението.

DSC-RX100M2 снима качествено Full-HD видео със стерео звук във формат AVCHD или MP4. Автофокусът по време на видеозаснемане работи гладко и правилно. При необходимост, можете веднага да регулирате експозицията.

Производителят твърди, че в сравнение с предишния модел, тук е увеличена скоростта за Фокусиране и сега тя е 0,13 сек. С други думи, този параметър в Sony RX100M2 е изпълнен на нивото на най-добрите безогледални фотоапарати. Не в най-добрата си светлина обаче се представя непрекъснатия автофокус, когато обектива се намира в положение \“тяло\“. Получените снимки са недостатъчно остри.

В режим на висока скорост, RX100M2 прави 10 кадъра в секунда, при който буферната памет се запълва доста бързо – повече от 15 кадъра не могат да се запаметят.

Стандартната скорост за снимане е 2,5 кадъра в секунда. Разбира се, във фотоапарата на Sony има и един много интересен режим, носещ името Sweep Panorama, който ви позволява да създавате 360 градусови панорамни снимки.

Главната особеност на този модел – това е наличието на модулите Wi-Fi и NFC, които ви позволяват да управлявате фотоапарата от телефона си, а също можете да изпращате и всички снимки на други устройства. Ако смартфонът ви поддържа NFC технологията, то настройката на безжичната връзка с другите устройства и по-нататъшното взаимодействие с тях ще е значително по-опростено. По-специално, не е нужно няколко пъти да въвеждате паролата за да потвърдите синхронизацията. Менюто за настройка на безжичната връзка не е напълно обмислено. Опцията \“Изпрати към смартфона\“ и настройките за използване на мобилното устройство като дистанционно управление са в различни раздели. За да управлявате фотоапарата с телефона си, вие се нуждаете от специалното приложение PlayMemories Mobile, което е достъпно за iOS и Android. Тази програма ще ви позволи директно от вашия смартфон да управлявате основните функции на фотоапарата: зумиране, таймера, светкавицата.

Към предимствата можем да добавим и сензорът за падане – ако фотоапарата случайно бъде изпуснат от ръцете Ви, той почти веднага скрива обектива в корпуса. В случай, че решите да снимате видео, докато карате ролери, то тази опция може да бъде изключена.

Качество на изображението
По качество на снимките, RX100M2 е по-добър от повечето еднокласни съперници. Според разработчиците, новият модел прави с 40% по-добри снимки в условията на слаба осветеност, благодарение на подобрената си матрица и задната подсветка.

Максималната стойност на чувствителност е ISO 12800: при тази настройка, снимките са твърде шумни, но са добри за споделяне в мрежата. При ISO 3200, можете да получите снимки, които след преработка са годни за печатен вид. И все пак, най-приемливата стойността на ISO е тази, в която има най-малко шум – това е 1600.

При минимална чувствителност, RX100M2 показва отлична за компактен фотоапарат детайлизация и възпроизвеждане на цветовете. Шумът не се вижда дори и в сенките. В широкоъгълно положение, обективът на фотоапарата показва висока детайлизация, дори и при открита диафрагма.

По нататъшното закриване на диафрагмата само подобрява резултатите. При f/4, кадърът е максимално рязък, а след f/8 малко се изглажда. Нивото на деформация и хроматичната аберация е много ниско. Заслужава похвала и нивото на остротата при открита диафрагма в теле-положение на обектива. Но не бива да забравяме, че това е един компактен фотоапарат. Примерни фотоснимки можете да видите от тук.

Трябва да отбележим, че максималната скорост на затвора в RX100M2 е 1/2000 сек. При отсъствие в обектива на неутрален филтър, снимането при ярка дневна светлина с голяма диафрагма не е препоръчително. Фотоапаратът прави шест бързи снимки, които след това се комбинират в едно, а това ви позволява да получите по-качествена снимка. По принцип, можете напълно да разчитате на автоматичния режим, който ще избере най-подходящите настройки самостоятелно.


Обобщение
Днес фотоапарата Sony Cyber-shot DSC-RX100M2 и сестра му са достъпни на пазара, а по качество на изображението и функционалността, те са сред най-добрите в своя клас.

Новият модел се отличава от своя предшественик с редица интересни опции. Но ако не ги намерите за полезни, то няма смисъл да си купувате това устройство. Наклоняемият дисплей – това е добра добавка, но ако той беше въртящ, без съмнение това би била предпочитаната опция. \“Горещата обувка\“ – това е по-скоро спорно нововъведение. Светкавицата е от стандарта ISO 518:2006, а от странични производители, можете да използвате светкавица само чрез специален адаптер. Това не е идеалният вариант, но можете да го използвате. Що се отнася до аксесоарите към този модел, то те са доста скъпи.

Не всички потребители обаче са готови да платят повече пари за възможността да снимат на ISO 3200. Що се отнася до Wi-Fi и възможността за управление на устройството с помощта на смартфон – това е един много атрактивен бонус. Ако решите да си купите именно компактен фотоапарат, но въпросът с цената не е най-важният, то това решение би било добър избор.  Canon PowerShot S120, Canon PowerShot G16, Fujifilm X20, Olympus XZ-2, Panasonic Lumix LX7 са добра алтернатива и са по-евтини от Sony RX100M2, но всички тези устройства губят по размер на матрицата, пред апаратите на Sony.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини