fbpx
9.8 C
София

Ревю на Nikon Coolpix AW130 – екстремен компактен фотоапарат

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

През последните две-три години компактните фотоапарати почти се изчерпаха в ролята си на основен фотоапарат на пазара, тъй като са притиснати от една страна от все по-добрите смартфони, а от друга – от достъпните безогледални и огледално-рефлексни модели. Все пак, има две ниши, в които този форм-фактор се чувства добре и няма да напусне арената. Първата ниша – това е компактният топ-класа, с отлична оптика и развити средства за управление. Това е чудесен избор за феновете, които не са готови да си купуват сменяеми обективи и искат да имат малко и функционално устройство, което може да реши множество разпространени фотозадачи. Втората ниша – това са камерите за екстремно снимане, издържащи на непрофесионално гмуркане и падане от разстояние, сравнимо с човешкия ръст. Днес ще разгледаме точно едно от тези устройства, а именно Nikon Coolpix AW130.

В края на август 2011 г., компанията Nikon анонсира новата линия, получила буквеното обозначение AW и трицифрена номерация. Coolpix AW 130 – това е четвъртата версия, анонсирана в средата на февруари 2015 година.

Конструкция и ергономичност
Сравнително малкият по размер и тегло корпус надеждно предпазва електрониката и оптиката от външната среда. Обявена е способност за издържане на потапяне на дълбочина до 30 метра, падания от височина 2,1 м и издръжливост на температури до -10 ° C.

В сравнение с предишните версии, в AW 130 има редица полезни нововъведения.


\"\"

На първо място, на предния панел се е появила фактурна издатина. Това значително подобрява издръжливостта на корпуса, особено на мокро.

На второ място, допустимата дълбочина на потапяне се е увеличила от 10 (за AW 100) и 18 (за AW 120) до 30 метра, при условие, че престоява под водата не повече от един час. Възможно е много малко собственици на това устройство да им се налага да се гмуркат до такава дълбочина, но този показател свидетелства за надеждността на хидроизолацията.

Разположението на контролите почти е останало непроменено. В горната част на корпуса все още си стоят няколко копчета – това за включване и Спусъка. На задния панел от появата на AW 120 нищо не се е променило – петпозиционния джойстик (има диагонални бутони, но те рядко се използват), четирите бутона за управление на трансфактора и бутон за запис на видео.


\"\"

На лявата страна на корпуса има три бутона за извикване на картата на света и пускане на Wi-Fi-модула.

Всички те се натискат плътно, чрез което би трябвало да се предотвратят нежелани сработвания.


\"\"

На предния панел освен защитното допълнително стъкло на обектива са предвидени и два микрофона, лампата за подсветката на автофокуса и светкавицата.


\"\"

В долната част на корпуса се намира само гнездото за статива. За съжаление, то все още е пластмасово, въпреки че това вече не е характерно дори и за евтините фотоапарати.

Въпреки хидроизолацията на гнездото за батерията, тук имаме USB конектор и видео-изход, както и слот за карта памет, което прави добро впечатление. Колелото с фиксатора надеждно държи запушалката и най-важното – не допускайте попадания на песъчинки в уплътнението (не отваряйте фотоапарата на плажа, а в хотела или апартамента). В комплекта пристига четка за почистване от пясъка и кристалите сол.


\"\"

Екранът на задния панел е три-инчов с 921 хиляди пиксела резолюция. Той не е чувствителен на допир. Дисплеят е изработен по OLED-технологията с добри ъгли на видимост, а при максимална яркост, картината е добре различима, дори и на плажа или през зимата.

За избор има няколко варианта на покритие на корпуса, включително и каки.

Функционалност
Nikon Coolpix AW130 – това е просто любителски фотоапарат, така че ако искате да контролирате процеса на снимане от А до Я, то тогава трябва да си потърсите друг модел.

Петкратният зум-обектив с диапазон на фокусното разстояние от 24-120 мм проектира образа чрез 16-мегапикселовата матрица с размер 1/2.3\“ (6,17 х 4,55 мм). Управлението на трансфактора е електронно (работи както в режим на фотоапарат, така и при записване на видео) и сравнително плавно.


\"\"

Фокусно разстояние от 24 мм

В диафрагмата има три стойности, които могат да варират при изменение на фокусното разстояние.

За обработката на данните отговаря процесора EXPEED C2.

Системата за компенсация на трептенето на апарата е комбинирана – електро-оптична. При снимане на видео от ръка, картината се получава много плавна.

Изравняването на отсечеността се извършва по контрастния метод. Тест, снимките и точността съответстват на класа на устройството. В режим на запис, видео-автофокуса работи добре и надеждно държи обекта в зоната.

Също така, програмния режим за снимане (с възможност за експоправка) има няколко предварително зададени настройки за условията на снимане, включително и нощен (за съжаление закъснението е ограничено до 4 сек.).

Като цяло, диапазонът на скоростта на затвора в Nikon Coolpix AW130 е малък – в автоматичен режим от 1 до 1/1500, което имайки предвид възможностите на електронния затвор (1/4000 при избора на режима за свръхскоростно снимане), изглежда странно.

Освен това, апаратът снима и Full HD-видео (H.264 / MPEG-4 AVC). В този режим, освен трансфактора и автоматичното фокусиране е предвидена и функция за поставяне на пауза, което помага да не се получават множество кратки видеофайлове.

Обявената скорост за снимане (120 к/с) е по-скоро маркетингов трик – размерът на кадъра е VGA (640 × 480). Ако искате да получите фрагмент от бързотечащо събитие, по-добре е да изрежете кадъра от видеото, което е еквивалентно на скоростта от 30 к/с, а размерът на изображението ще бъде 1920×1080 пиксела.

Във фотоапарата има вградена памет, чийто обем е малък – по-малко от половин гигабайт, но той може да помогне на фотографа да се увлече. При свързването към компютъра, операционната система разпознава устройството като фотоапарат, а не като обикновен външен диск и инсталира съответните драйвери. Можете също да прехвърляте снимки и през Wi-Fi или да ги копирате върху карта памет. В последния случай има допълнително ограничение – картата трябва да бъде празна.

В апарата има приемник на сигнала на спътниковата навигация GPS, GLONASS и QZSS. Той позволява не само да записвате метаданни в снимките и информация за местоположението на заснемане, но и да съхраните маршрута във вид на списък с координати. Във фотоапарата също така има и барометър, алтиметър и дълбокомер (информация за налягането на въздуха и надморската височина/дълбочина на гмуркането се съхранява в EXIF).

Туристите вероятно ще оценят вградената карта на света с възможност за съхранение на множество точки-маркери и достатъчно подробности. Въпреки това, няма възможност да използвате устройството като навигатор – свързване с картата не се осъществява. В ръководството за потребителя е посочено, че навигационните данни от фотоапарата трябва да се разглеждат само като обща информация.

Тъй като камерата е разработена за използване в екстремни условия, заедно с традиционния начин за управление в нея са реализирани и редица функции, помагащи за избора на желания режим с помощта на малки бутони.


\"\"\"\"\"\"\"\"\"\"

В Nikon Coolpix AW130 както вече стана ясно по-горе е предвиден Wi-Fi-модул, а за връзка може да се използва и NFC. За съжаление обаче, не е предвидена възможност за дистанционно управление на апарата – безжичната връзка работи само при прехвърляне на заснетите материали върху мобилно устройство или компютър.

Апаратът се захранва чрез литиево-йонна батерия EN-EL12, която се зарежда в камерата. Производителят твърди, че е възможно създаването на до 370 кадъра, но действителната цифра зависи от стила на снимане, температурата на атмосферния въздух/вода, използването на GPS и т.н.

За щастие, зареждането се осъществява чрез стандартен USB-кабел и може да се извършва не само от захранващия блок, но и чрез компютъра.

Качество на снимките
Качеството на снимките, направени с фотоапарата можете и самостоятелно да проучите от тази връзка.

Въпреки, че Nikon Coolpix AW130 е оборудван с малък сензор, техническото качество на прогнозните кадри: електрониката осигурява добри резултати до ISO 800. При този показател, чувствителността на шума не пречи, а динамичния диапазон не оказва значително въздействие. Може да се използва и ISO 1600, но след обработване с графичен редактор и задължително намаляване. При ISO 3200, кадрите се получават на ръба на доброто качество.

Изненада ни коректната работа с червения цвят – неговата наситеност е в нормите.


\"\"

Автоматичен баланс на бялото

Автоматичният баланс на бялото се прояви странно. На улицата няма големи оплаквания, но при осветлението от електролуминисцентни лампи в студиото, апаратът значително притъпи картината, въпреки, че цветовата температура ясно клонеше към неутрално бяло. Настроен по образец – лист офисна хартия – апаратът създаде много подобна на истинската картина.


\"\"

Баланс на бялото, измерено по листа офисна хартия

На големия екран, във видеофилмите се забелязват артефакти и повишена компресия, но когато се публикуват в мрежата и се гледат на лаптоп, таблет всичко изглежда добре.

Nikon не е първият производител на подводен компактен фотоапарат, но AW серията стана доста успешна. Coolpix AW130 може да бъде добър избор за любителите на екстремните спортове, но не претендира за ролята единствен фотоапарат в семейството.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини